به یاد استاد دکتر عزیز الله بیات

دکتر عزیز الله بیات 

     سال 62 بود . دانشکده ی ادبیات دانشگاه شهید بهشتی ( ملی سابق ) ، گروه تاریخ ، عجب کلاس و همکلاسی هایی و چه اساتید بیاد ماندنی ! بیشتر دارایی ارزشمند زندگی من بعضی از همان همکلاسی هایی هستند که متاسفانه بیش از 6 سال است از آن ها خبر چندانی ندارم . شرو شوری داشتیم و عالمی ، جوانی و شادابی و آرزوها و امیدها ، بعضی از ماها گمان می کردیم که عالم و آدم را می توانیم تغییر بدهیم و ذهن ها پر از اندیشه های دکتر شریعتی و دارای هندسه ای ایدئولوژیک . دنیایی سرشار از پرسش و جستجو در عین داشتن برخی پاسخ های کلیشه ای ایدئولوژیک و عقیم .

     بگذریم . یکی از اساتید ما زنده یاد دکتر عزیز الله بیات بود . نمی خواهم در مورد زندگی و آثارش چیزی بنویسم چرا که دیگران نوشته اند . قد بلند ، خوش قیافه ، خوش لباس ، با وقار و متانت و در عین حال شاد و با طراوت ٬ اصیل و با شرافت و نجابت ٬ خوش ذات و طینت و بسیار مهربان بود . وارد کلاس که می شد حال و هوای کلاس عوض می شد . تک تک اسامی را در همان جلسه اول یاد می گرفت . حافظه ای بسیار قوی داشت . سراسر وقایع تاریخ ایران را در حافظه داشت . علاوه بر این از انواع شعر فارسی ، غزل ، قصیده ، رباعی ، دو بیتی ، ترجیع بند و ترکیب بند و مثنوی هر کدام مجموعه ای را از حفظ بود .

     او در عین حال آدم دقیقی بود . یک بار در کلاس گفت ما بر خلاف اروپایی ها آدم های دقیقی نیستیم و به محیط اطراف خود هم دقیق توجه نمی کنیم . یکی از دانشجویان اعتراض کرد که چنین نیست . او پرسید بگو ببینم پله هایی که از محوطه ی دانشگاه تا دانشکده ادبیات بالا می آیند چند تا هستند ؟ هیچکدام از ما با اینکه بیش از 3 سال تقریبا هر ترم از آن ها بالا می آمدیم نمی دانستیم . بعد خودش تعداد آن ها را گفت و گفت برید بشمارید . کوهنوردی می کرد . تقریبا هر هفته دو بار به کوه می رفت . با اینکه در آن زمان بیش از هفتاد سال عمر داشت ، از خانه اش ، که آنموقع در ولنجک بود ، تا دانشگاه و دانشکده را هر روز پیاده می آمد .

     خاطرات من و همکلاسی هایم از استاد در دوره ی لیسانس و فوق لیسانس بسیار است . بخصوص که در یک سفر دانشجویی به اصفهان و شیراز در سال 1365و نیز در سفر دانشجویی دیگر به چین در سال 1367 همراهش بودیم . یادم می آید در اتوبوسی که ما را به طرف دیوار چین می برد بچه ها به استاد گفتند رضاتوفیقی می تواند آواز بخواند . من گاهی با نیمچه ته صدایی که داشتم بین دوستان صمیمی دوبیتی های فایز یا بابا طاهر را به سبک دشتستانی می خواندم . استاد با موسیقی ایرانی آشنا بود و ویلون می نواخت . اگر اشتباه نکنم گفته بود از استاد صبا هم ردیف هایی را آموخت . بین اهل آواز ٬ بیش از همه اکبرگلپایگانی معروف به گلپا را قبول داشت و می گفت دستگاههای آوازی را خوب رعایت می کند . ما که آنموقع بیشتر شجریان گوش می کردیم و از او تعریف می کردیم می گفت خوب می خواند اما غالبا از دستگاه آوازی خارج می شود . خلاصه من که هیچ بلد نبودم با اصرار بچه ها و استاد چند تا دو بیتی خواندم . هیچ یادم نمی رود که گفت : صدات بد نیست ٬ خوبه ٬ اما وحشیه ! همه زدند زیر خنده . گفت نه منظورم اینه که آموزش ندیده . خاطرات را رها می کنم که بیش از این به درازا نکشد .

     حتما دوستان من هر کدام بخشی از خاطرات خاص خود را اکنون به یاد دارند . ما اساتید دیگری هم داشتیم که هر کدام از آن ها برای من و دوستانم بسیار عزیزند ، مانند دکتر مصدق رشتی ، دکتر رادمنش ، دکتر خلعتبری ، دکتر رضا شعبانی ، دکتر بیگدلی ، دکتر محمد علی شیخ ، دکتر خدادادیان ، دکتر امامی که هر کدام از آن ها برای ما بسیار عزیزند و چیزها از آن ها آموختیم و همواره به دیده ی احترام و ستایش به آن ها و آموزه هایشان و خاطراتمان از آن ها می نگریم  . استاد عزیز ، دکتر عزیز الله بیات دو روز پیش در سن ۹۱ سالگی از این دنیا رفت و دیروز به خاک سپرده شد . یادش همیشه گرامی و روانش جاودانه شاد باد .   


مطالب مشابه :


لیست مشخصات داروخانه ها

دکتر فریبرز خلعتبری. خ امام- روبروی بانک * انجمن داروسازان شیراز -




وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی: خدمات دانشگاه علوم پزشکی شیراز در حوزه سلامت افتخارآمیز است

دکتر آزاده خلعتبری. برج پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز یک دکتر مصلائی اعلام کرد:




به یاد استاد دکتر عزیز الله بیات

بخصوص که در یک سفر دانشجویی به اصفهان و شیراز در سال رادمنش ، دکتر خلعتبری ، دکتر رضا




ایرانشناسان ورودی 1387 دانشگاه شیراز

شبرنگ60 - ایرانشناسان ورودی 1387 دانشگاه شیراز - خاطرات و دلنوشته ها (اقای دکتر خلعتبری)




گزارش از برگزاری مراسم نکوداشت مقام علمی دکتر علیمحمد ولوی

هادی خامنه ای، دکتر احمدرضا خضری، دکتر رضا شعبانی، دکتر اللهیار خلعتبری، دکتر منصوره




گفت و گو با استاد مسلم پزشکی قانونی ایران دکتر گودرزی

بعد گفتند شیراز خیلی خوب این بود که من، دکتر منصور خلعتبری و دکتر محمدعلی خلعتبری با قضات




معرفی 19 ویژگی نامزد اصلح ریاست‌جمهوری

وبلاگ حامیان دکتر دانشگاه شیراز کارشناسی 360 سیف الدین خلعتبری 361 سیف




لیست کشیک نوروزی داروخانه های تنکابن و رامسر

4/1/94 داروخانه دکتر خلعتبری 7/1/94 داروخانه دکتر پیوسته دوست (کتالم ) یکشنبه . 2/1/94.




برچسب :