بررسی تاریخچه صنعت نوشابه سازی ( شرکت زمزم )

شرکت زمزم تهران در تاریخ 30/9/1334 تأسیس و تحت شماره ی 4488 در اداره ی ثبت شرکت ها به ثبت رسیده است .

با اینکه در طی سال های 56- 1340 نوشابه های مختلفی از قبیل آل پاین، میشل کالیفرنیا و.... به بازار عرضه گردید ولی بعلت رقابت های شدید  و انقلاب 57 دو شرکت بزرگ زمزم و ساسان نتوانستند به حیات خود ادامه دهند .

این شرکت پس از انقلاب 57 به مصادره سازمان بنیاد مستضعفان در آمد و اکنون گروه زمزم شامل 16 شرکت نوشابه سازی می باشد که زمزم تهران در رأس آنهاست.گروه زمزم بزرگترین شرکت نوشابه سازی موجود در بازار داخل ایران است که حدود 47% و بطور کلی 5/2 میلیارد بطری تولید سالیانه و 100% نوشیدنی های اسلامی بازارهای داخلی را بخود اختصاص داده است .(.شرکت زمزم تهران با ظرفیت تولید سالانه 165 میلیون لیتر انواع نوشابه های غیرالکلی (کولا،پرتقالی،لیمویی و نوشابه های رژیمی در انواع طعم ها) بزرگترین تولید کننده ی انواع نوشابه های گازدارغیرالکلی در صنایع آشامیدنی بوده و دارای بیشترین تنوع تولید در سطح کشور می باشد ).

 

گروه زمزم در راستای حرکت رو به رشد خود اکنون اهداف چهار گانه زیر را دنبال میکند: 

·
برتری در کیفیت 

·
برتری در سهم بازار 

·
برتری در تنوع 

·
افزایش حضور در بازارهای بین المللی 

گروه زمزم تا بحال محصولات خود را به كشورهای زیر صادر نموده است: انگلستان, هلند, سوئیس, ایتالیا, آلمان, عربستان سعودی, امارات متحده عربی, عمان, قطر, بحرین, یمن, كویت, عراق, پاكستان, افغانستان, تركمنستان, مالزی, سریلانكا, استرالیا, اتیوپی, مراكش و حدود 600 درخواست از سایر كشورهای آسیا و اروپایی و آفریقایی درخصوص شروع همكاری دریافت نموده است. 
گروه زمزم محصولات متنوع با بالاترین كیفیت و همچنین كمترین قیمت تولید می نماید و انواع گواهی های استاندارد بین لمللی مانندISO 9002 & ISO 14000 , HACCP را دریافت نموده است. 
گروه زمزم با سابقه ای در حدود 49 سال در صنعت نوشابه ایران قابلیت های لازم در تكنولوژی تولید عصاره, احداث كارخانجات نوشابه سازی, مدیریت و روشهای واگذاری, را دارا میباشد. 
در ارتباط با بازارهای جهانی, گروه زمزم نمایندگان محلی را برای توزیع محصولاتش انتخاب نموده است. سایر فعالیتهای گسترده زمزم شامل سرمایه گذاری مشاركتی با شركتهای داخلی در امر طراحی, احداث مدیریت كارخانجات نوشابه سازی تأمین عصاره و خط تولید زمزم بصورت فرانشیز میباشد. 


دیدن خط تولید این شرکت از پشت شیشه‌های مشرف به خیابان آزادی، هنوز هم برای برخی عابران و رهگذران جالب توجه است.

تاریخچه زندگی ، ثابت پاسال ( حبیب اله ثابت )  سرمایه دار ، کارخانه دار و صنعت گر ایرانی

یک سرمایه دار بهائی به نام "حبیب اله ثابت" که به ثابت پاسال ملقب بود  شرکت پپسی و یا زمزم کنونی را پایه گذاری نمود .

پیش از پیروزی انقلاب 57، بهائیان مقیم اسرائیل، ایران را سرزمین موعود خود می دانند.  موقوفات بهائی در ایران در دست چند تن از پیروان این فرقه قرار داشت و آنها این اموال را زیر نظر یک هیئت مخصوص به کار می اندازند و سود حاصل را در اختیار جامعه بهائیان می گذاردند. یکی از کسانی که این اموال را در اختیار داشت ، حبیب اله ثابت نام دارد .

ثابت در گذشته دور در دهه چهل، کارخانه پپسی کولا را راه اندازی کرده ؛ کارخانه ای که سود آن علاوه بر خودش، نصیب بهائیان و یهودیان نیز می گردید.

شرکت های تجاری، مالی و صنعتی که حبیب ثابت، پیش از انقلاب پایه گذاری می کند به قدری زیاد است که حتی شمردن آنها گیج کننده است: شرکت فیروز، شرکت ایران فولکس، تلویزیون ایران، رادیو و تلویزیون ایران، سیکاب، شرکت ایران گاز، شرکت ایران سیلندر، شرکت ترانسپیک، شرکت جانسون و جانسون، شرکت زمزم، شرکت میناب، شرکت چوب پنبه، شرکت اتونور، شرکت جنرال تایر، شرکت ایرامز، شرکت اسکوئیب، شرکت شرینگ، شرکت تولید و تصفیه روغن اسو، بانک ایران و خاورمیانه، بانک ایرانیان، بانک ایران و انگلیس.

این شرکت ها محل درآمدهای میلیون دلاری، بلکه میلیارد دلاری آن مرد خوش فکر  بهائی و دو همراه دیگر در دوران تحصیل، که در یک مغازه دوچرخه سازی مشغول به کار بوده اند می باشد . حبیب اله و دو دوستش، پس از مدتی کار در دوچرخه سازی، اتومبیلی دست و پا می کنند و مشغول مسافر کشی می شوند. او در این دوران راننده امیر هوشنگ دولو است؛ نوجوانی که بعدها پیشخدمت مخصوص شاه می شود. چند سال بعد ثابت، در خیابان دروازه باغ شاه که بعدها سپه نام می گیرد، اداره حمل و نقل راه اندازی می کند. میرزا رحیم خان ارجمند، دایی ثابت، معاون وزیر پست و تلگراف و تلفن است. ارجمند از رضا خان برای ثابت امتیاز انحصاری حمل نامه های پستی از تهران به شمال و بر عکس را می گیرد و ثابت خوش فکر کم کم آن را به سراسر کشور گسترش می دهد.سود امتیاز انحصاری حمل نامه، به ثابت این قدرت را می دهد که یک کارخانه صنعتی نجاری راه بیندازد.

جنگ جهانی دوم آغاز می شود. مردم ایران در آتش جنگ متفقین و متحدین می سوزند و اوضاع کشور نابسامان است. در این ایام، ثابت تا می تواند اموال خود را نقد می کند و به همراه همسر و دو پسرش به آمریکا می رود. در سال 1941 ثابت تا می تواند لباس های کهنه و دست دوم آمریکایی می خرد. او آنها را پس از شستن به ایران صادر می کند و سود سرشاری بدست می آورد.

 او سپس شرکت ثابت را در آمریکا ثبت می کند. از این به بعد کار ثابت، صادرات جوراب های زنانه و مردانه و لوازم آرایش و دارو و اقلام لوکس به ایران است. برای گسترش کار چهار نفر در تهران شرکتی تأسیس می کنند به نام پاسال که حروف اول آنها است: پناهی، امیل عبود، سافیان، لک. چندی بعد شرکت پاسال در تهران و شرکت ثابت در نیویورک، شرکتی جدید در ایران به ثبت می رسانند به نام ثابت پاسال و از این به بعد حبیب اله ثابت نام این شرکت یعنی ثابت پاسال به شهرت می رسد. ثابت پاسال تا پایان جنگ جهانی دوم در آمریکا می ماند و در اوایل دهه سی به وطن خود ایران باز می گردد.

ثابت از این پس کاری ندارد جز وارد کردن اجناس آمریکایی و ساخت کارخانه، ظاهراً او وارد چرخه اقتصاد مفیدی می شود،

یکی از کارخانه های مورد علاقه ثابت، کارخانه پپسی کولا می باشد . چشم انداز فروش بطری های پپسی، چهل میلیون صندوق در  سال است که ثابت، سودی هشتاد میلیونی را سالانه از آن انتظار دارد. بطری های نوشابه که نام شرکت پپسی کولا بر آنها به فارسی نقش بسته است، از آلمان وارد می شود. سرپوش بطری ها نیز، همراه عصاره محرمانه نوشابه، از آمریکا به ایران می رسد. کارخانه مرکزی در نیویورک اعلان های بسیار بزرگی به ایران می فرستد که از دیوار ها و درختان آویزان می شوند.

مراجع تقلید می دانند که سرمایه کارخانه از آن بهائیان است،. مراجع، پپسی را تحریم می کنند. مردم و کسبه دسته دسته شیشه ها و صندوق های پپسی کولا را به ماشین های توزیع پپسی پس می دهند و چون توزیع کنندگان از پس گرفتن شیشه ها سر باز می زنند، شیشه ها را می شکنند. مدتی بعد نیز کارخانه پپسی، در شعله های آتش خاکستر می شود.

ثابت دست به دامن شاه می شود. شاه بی درنگ دویست و پنجاه میلیون تومان، بلاعوض به او می پردازد. اما نوشابه پپسی چه می شود؟ ثابت و همکارانش برای برطرف کردن این مشکل نام نوشابه را به نوشابه اِسو تغییر می دهند و فعالیتها را از نو آغاز می کنند.

بررسی گزارش کار فعالیتهای اقتصادی ثابت پاسال، اعجاب هر محققی را بر می انگیزد که: چگونه یک نفر می تواند این همه وارد کند و بسازد و بفروشد و نمایندگی بزند و نه تنها به هیچ مشکلی بر نخورد، که تمام سیستم های دولتی و غیر دولتی نیز به نفع او حرکت کنند. امتیازات حبیب اله ثابت یا همان ثابت پاسال  اغلب انحصاری است، واردات و تولیدات تلویزیون در انحصار گروه اوست. اوست که لوازم جراحی و پانسمان وارد می کند. شرکت فیروز آبگرمکن و بخاری دئوترم، از واردات پاسال است و امتیاز ورود دارو نیز به او تعلق دارد.

در بخش کشاورزی نمایندگی انحصاری واردات ماشین های کشاورزی، واردات انحصاری مصالح ساختمانی از حمله آهن و ماشین آلات ساختمانی و ده ها فعالیت دیگر همگی به ثابت پاسال تعلق دارد.

در این زمان ثابت پاسال در یک خانه پانزده میلیون دلاری زندگی می کند. خانه ای که الگو گرفته از قصر "لوپتی تریا فون" در ورسای است. پرده هایش را از بلژیک آورده اند و درهای آن، در های یک قصر فرانسوی است. دستگیره ها را هم از روی یک مدل مربوط به یکصد سال پیش ساخته اند، اما هر آغازی انجامی دارد و هر سلطنتی پایانی.

با اوجگیری انقلاب اسلامی، ثابت پاسال نیز مثل خیلی های دیگر، چاره ای جز فرار ندارد. ثابت پیش از فرار، موفق می شود اموال بسیاری را از ایران خارج کند و با خود به آمریکا ببرد، اما به ناچار، اموال بسیاری را نیز به جای می گذارد. ثابت در آمریکا همواره امیدوار است که روزگار جمهوری اسلامی به سر آید و به ایران بازگردد. او همیشه در سخنرانی هایش تأکید می کند: :«این انقلاب، ماندگار نیست» تا اینکه خود در سال 1990 در آمریکا جان می سپارد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

تحلیل

عملکرد شرکت هلدینگ زمزم را میتوان به سه دوره زمانی تقسیم کرد  .

دوره قبل از انقلاب :در ابتدای این دروره به دلیل عدم اشنایی مردم با محصول ، مدیران کار سختی را برای مارکتینگ پیش رو داشتن . بطوری که مجبور به ارایه رایگان نوشابه برای مدتی و تعیین جوایز مختلف برای مصرف کنندگان شدند .(گرایش فروش)

   پس از موفقیت های اولیه بدلیل انحصار چند جانبه ای که وجود داشت دیگر رقبا (بجز ساسان) نتوانستند رقابت کنند و از گردونه خارج شدند . ولی بخاطر مخالفتهای فرهنگی و گاها سیاسی و حتی عکس العمل رقیبان ، شرکت زمزم (پپسی کولا) دچار مشکلاتی بسیاری گردید .

در این دوره ذاعقه و فرهنگ ایرانی داشت با نوشابه مدرن گازدار اشنا می شد و در میانه این دوره ، کارخانه از گرایش تولید انبوه استفاده می کرد و از انجایی که جانشین کمی داشت کشش قیمتی محصول کم بود از این رو شرکت زمزم دوره در  موفق بود .( گرایش تولید انبوه )

بعد از انقلاب 57 تا سال 1370 : بعد از خروج مدیران و صاحبان سرمایه شرکت  زمزم  از ایران ، این شرکت مثل خیلی از شرکت ها ی دیگر آن زمان توسط بنیاد مستضعفان مصادره و اداره گردید  . با توجه به عدم واردات اسانس نوشابه به کشور و دوران جنگ در ایران و تحریم اقتصادی این شرکت به همراه شرکت ساسان تنها تولید کنندگان نوشابه گازدار درایران 40 میلیونی بدون رقیب بودند.( انحصار رقابتی ) که البته تحریم ها سبب شد این شرکت واحد تحقیق و توسعه خود را در سال 60 شکل داده و پیشرفتی در خصوص تولید اسانس انواع نوشابه بدست آورد .

 در این دوره کشش ( حساسیت ) قیمتی حتی بیش از پیش کم بود بطوریکه زمزم برای خریدارانش سقف تعیین میکرد . ولی از انجایی که نوشابه پارسی کولا و ساسان ( نوشابه های شیشه ای ) داشتند بازار را اشباع میکردند ، زمزم از گرایش تولید انبوه دست برداشت ودر کنار تولید نوشابه شیشه ای  شروع به تولید نوشابه های خانواده  نیز نمود و اولین نوشابه خانواده توسط این شرکت ارایه شد( گرایش  بازاریابی )

 . با توجه به اینکه فرهنگ عمومی نوشابه را پذیرفته بود و زمزم یکه تاز میدان بود ، این شرکت در ان زمان خاص بسیار موفق بود و میتوان از ان به عنوان بهار زمزم یاد کرد .

از 70 تا کنون :  پس از برداشتن تحریم های بین المللی  رقابت نسبتا" آزادی در صنایع ایران راه افتاد در این دوره شرکت زمزم محصولات جدید و نوعی را وارد بازار نمود و در زمینه ساخت شیشه نوشابه و pet  و ظروف آلیمنیومی نیز فعال گردید و اکنون شرکت زمزم 16 کارخانه تولید نوشابه در سراسر ایران دارد  و البته از این دوره به بعد شرکت کوکاکولا و بعد پپسی  کولا بصورت رسمی با ایجاد نمایندگی  وارد بازار ایران شدند ( از انجایی که جانشین کالا زیاد شد ، کشش قیمتی نیز زیاد شد).

اما متاسفانه این شرکت تا این تاریخ در خصوص وارد شدن با بازار تجارت الکترونیکی ضعیف عمل کرده و در این خصوص نیز بازار را به رقبا واگذار نموده است .

از اشتباهات زمزم این بود که  با عدم مارکتینگ خوب وشناخت بازار و عکس العمل های به موقع ،  سهم زیادی از بازار را از دست داد و بطوریکه خیلی از محصولات این شرکت همچنان گمنام است و با ارایه محصولاتی مثل نوشابه انرژی زا و سودا ( اب گازدار و ... ) فقط سعی در نشان دادن  زنده بودن در بازار و بهروری خود به مدیران بالادستی در بنیاد مستضعفان داشته اند .

تنها محصول موفق زمزم در بازار دلستر قوطی استار می باشد  که به باور عده ای قیمت کم ان نسبت به محصولات مشابه در رستورنها و سوپر مارکتها توانسته جایی داشته باشد .

زمزم در این دوران اصلا موفق عمل نکرده و عملا بیش از 80% بازار را به پپسی کولا و کوکاکولا واگذار کرده است

در حال حاضر نداشتن بازار هدف معین باعث بی برنامه گی و بی هدفی شرکت شده است   .

شاید می توان نتیجه کلی گرفت که علم مدیرت حرف اول و آخر بازار و تولید را بیان می کند که متاسفانه با توجه به سرمایه گذاری بسیار بالا در شرکت هایی مثل زمزم و  ایران خودرو  و مینو و ... بدلیل ضعف مدیریت و عدم استفاده از علوم  جدید مارکتینگ و بازاریابی  یان مجموعه های تولیدی در حال ضرر دهی و سقوط می باشند و فقط و فقط با رانت و حمایت و تزریق   بودجه دولتی به آن مجموعه روی پا ایستاده اند .

(عدم رعایت اصول لوتر گیولیکposdcorb   

)1: برنامه ریزی 

2: سازمان دهی  

3: بکارگماردن

4:هدایت

5:هماهنگ کردن

6:گزارش کردن

7:بودجه بندی

 

هلدینگ زمزم و تجارت الکترونیک :

www.zamzamgroup.com

این سایت تاییدیه تجارت الکترونیک خود را در 1/11/90 گرفته . این تاییدیه هویت فیزیکی و معنوی را تایید میکند .

براساس آمار دیده شده در تاریخ 23/8/92 تعداد بازدید از سایت این شرکت در این هفته 11 نفر بوده ، بازدید سالیانه آن حدودا" 438 نفر و کل بازدید از زمان تاسیس تا کنون761 نفر است که نشان میدهد این سایت هیچگونه فعالیت تجاری موفقی و فقط جنبه ظاهری و کمی اطلاع رسانی دارد  .

 

 

 

اولین تبلیغ زمزم

تبلیغات زمزم در دهه 60 تقریبا نزدیک به صفر بود . چون نیازی با تبلیغات نداشت . شور انقلابی ، انحصاری بودن بازار و جنگ باعث شده بود زمزم برای مشتریان خود سقف تعیین کند . اما با روی کار آمدن شرکت های جدید در راستای سازندگی کشور ، زمزم مجبور به تبلیغ شد .

انصافا اولین تبلیغ زمزم بسیار عالی بود . زمزم نیاز به یک شعار داشت.  پس آن را روی درب های فلزی نوشابه های شیشه ای چاپ کرد . زمزم ، ذائقه ایرانی نوشابه ایرنی . به کسانی که میتوانستند این جمله را با جمع اوری این کلمات که روی درب نوشابه بود بسازند یک سکه بهار ازادی جایزه میدادند . از نکات قابل توجه این بود که کلمه زمزم به سختی یافت میشد (که باعث تاثیر ذهنی کم بودن و با ارزش بودن ر القاء میکرد ). این موج باعث شد شعار زمزم در ذهن ها بماند و همچنین فروش به طور قابل ملاحظه ای افزایش یابد . هیچ اطلاع دقیقی از تاریخ شروع این تبلیغ در دسترس نیست ولی با پرسشهایی که از ویزیتور شرق زمزم داشتم ، آن را مربوط به تابستان 70 میدانست .

دومین تبلیغ موثر زمزم مربوط به مدرسه موشها بود که در سال73 در تلویزیون پخش شد که البته جامعه هدف آن ، بچه ها بودند .

زمزم تبلیغات زیادی انجام داده ولی هیچ یک به اندازه این دو تبلیغ موثر نبودند . مثلا تبلیغاتی که در سال 89 برای تیم ملی انجام داد ( اکادمی فوتبال) نتوانست چندان اثربخش باشد .

 

 

سیاوش سررشته دار  1/9/1392


مطالب مشابه :


اسکله بندرگز

و نماینده شرکت ایران – عمان امضا و مقرر شد را موظف به ثبت شرکت در ایران با




ثبت نام برای شرکت در چهارمین جشن روز راهنمایان گردشگری

ثبت نام برای شرکت در چهارمین جشن روز راهنمایان سفر در حاشیه دریای عمان از هرمز تا




بررسی تاریخچه صنعت نوشابه سازی ( شرکت زمزم )

اداره ی ثبت شرکت ها به ثبت عربی, عمان بود ، این شرکت در ان زمان خاص




غول صنعت غذایی و پدر صنعت نوین ایران کیست؟

دیده می شود ، او در دهه ۹۰ شروع به تاسیس زیر مجموعه ها و ثبت شرکت های عمان، و در




نظام آموزشی عمان

اولین روستاهای باستانی که در عمان شرکت آلمانی زیمنس در در این کشور ثبت




اشتغال درخارج از کشور

ثبت نام کننده در کار در بیمارستانهای عمان در آزمون و مصاحبه شرکت




نفت ایران چگونه به فروش میرسد؟

بخشی از روند فروش نفت خام در رابطه با ثبت شرکت هاست که در پاسخ نفت خام عمان و دبی است




برکات انتقال آب دریای مکران(عمان) به سیستان و سایراخبار

آقای حاتم نارویی استاندارسیستان وبلوچستان امروز در گینس ثبت که شرکت مادرتخصصی




برچسب :