آشنایی با برخی از فلزات ، نافلزات و شبه فلزات و کاربرد هایشان

عناصر فلزی

آهن :

این فلز ، از سنگ معدن آهن استخراج می‌شود و به ‌ندرت به حالت آزاد (عنصری) یافت می‌گردد. آهن برای تولید فولاد بکار می‌رود که عنصر نیست، بلکه یک آلیاژ و مخلوطی است از فلزات متفاوت ( و تعدادی غیر فلز بخصوص کربن )

آهن از تمامی فلزات بیشتر است و 95 درصد فلزات تولید شده در سراسر جهان را تشکیل می‌دهد. قیمت ارزان و مقاومت بالای ترکیب آن استفاده از آن را بخصوص در اتومبیل ها ، بدنه کشتی‌های بزرگ و ساختمان ها اجتناب ناپذیر می‌کند

آلومينيوم :

آلومینیوم ، فلزی نرم و سبک ، اما قوی است که عمدتاً به صورت سنگ معدن بوکسیت یافت می‌شود. وزن آلومینیوم تقریباً یک سوم فولاد یا مس است.ِ چکش خوار ، انعطاف پذیر و به راحتی خم می‌شود. همچنین بسیار بادَوام و مقاوم در برابر زنگ خوردگی است.

چه از نظر کیفیت و چه از نظر ارزش ، آلومینیوم کاربردی‌ترین فلز بعد از آهن است و تقریبأ در تمامی بخش‌های صنعت دارای اهمیت می‌باشد. برخی از کاربردهای فراوان آلومینیوم عبارت‌اند از: حمل و نقل ( اتومبیل‌ها ، هواپیماها ، کامیون‌ها ، کشتی‌ها ، ناوگانهای دریایی ، راه آهن و ... ) بسته‌بندی ( قوطی‌ها ، فویل و... ) ساختمان ( درب ، پنجره ، دیوار پوشها و ... ) کالاهای با دوام مصرف کننده ( وسایل برقی خانگی ، وسایل آشپزخانه ، ... )

درب آلومینیوم : از این درب بیشتر در محیط های مرطوب مثل حمام استفاده می کنند ؛ زیرا آلومینیوم در برابر زنگ زدگی مقاوم است.

طلا :

طلا در طبیعت معمولاً در میان سنگهای آتشفشانی و گاهی در میان رسوبات رودخانه‌ای و دریاچه‌ای یافت می‌شود.

اولین و بارزترین مشخصه ی طلا، رنگ زرد و برق فلزی آن است و به همین دلیل از آن برای ساخت جواهرات استفاده می شود.نزدیک به نیمی از طلای دنیا نزد دولت ها به صورت شمش (قطعه‌های طلا) نگه داری می‌شود.

نقره :

فلزي نرم، انعطاف پذير با نمايي سفيد و درخشان است. در مقايسه با ديگر فلزها، رسانايي الكتريكي و گرمايي بسيار بالاتري  دارد. نقره فلزي غيرسمي است و به صورت گرد آتش گير است.. از نقره براي توليد لوازم فلزي منزل، ظروف آشپزخانه، جواهرآلات و قطعات رسانا در وسايل برقي استفاده مي شود.

مس :

فلزي سرخ رنگ و انعطاف پذير است و رسانايي الكتريكي بالايي دارد. در حالت عنصري، سمي نيست و وجود مقدار ناچيزي از آن در رژيم غذايي بسيار ضروري است. از مس براي توليد سيم هاي برق و برخي از آلياژها مانند برنج و برنز استفاده مي شود.

  روی :

فلزي سفيد و درخشان است كه نماي  خاكستري مايل به آبي دارد؛ به صورت عنصري در طبيعت يافت نمي شود. سميت كمي دارد وبه صورت گرد آتش گير است. از روي براي توليد ظروف آشپزخانه ، برخي آلياژها مانند برنج و برنز و در باتري سازي استفاده مي شود.

سرب :

فلزي خاكستري رنگ، نرم، سنگين است. آتش نمي گيرد و به صورت گرد يا بخار سمي است. رسانايي الكتريكي ناچيزي دارد و امواج صوتي را به خوبي جذب مي كند. از سرب براي ساختن باتري هاي انباره اي (باتري خودروها)، آلياژهاي لحيم كاري، روكش دروني كابل هاي مخابراتي و توليد برخي مواد شيميايي به ويژه تترا اتيل سرب (براي توليد بنزين سرب دار) استفاده مي شود.

  جیوه :

جیوه تنها فلز مایع در دمای اتاق است سمی است و در ساخت آینه‌ها به کار می‌رود. جیوه جذب شده توسط ریه وارد خون می‌شود و در اندام های مختلف مثل کلیه ، مغز و کبد توزیع می‌شود.جیوه اثراتی نیز بر قلب  دارد و باعث عوارض قلبی می‌شود.

عناصر نافلزی

بُرم :

 مايعي است به رنگ سرخ قهوه اي كه بخار آن بسيار سمي و سوزش آور است. اين نافلز به صورت عنصر، در طبيعت يافت نمي شود. به شدت واكنش پذير است و به مقدار بسيار كمي در آب حل مي شود. تركيب هاي آن در آب دريا زياد است و از همين منبع استخراج مي شود. برم درتوليد مايع هاي خاموش كننده ي آتش، رنگ هاي نساجي، مواد دارويي و عكاسي كاربرد دارد.

کلر:

گازي سمي به رنگ سبز مايل به زرد است. بويي آزاردهنده و نافذ دارد و در هوا نمي سوزد. اين نافلز به صورت عنصر، در طبيعت وجود ندارد و تركيب هاي آن در آب دريا و در خشكي به مقدار زياد يافت مي شود. نمك خوراكي  (سديم كلريد) و جوهر نمك  (هيدروكلريك اسيد)از جمله ي شناخته شده ترين تركيب هاي آن هستند.

كلر در تصفيه‌ي آب و توليد بسياري از مواد شيميايي، به ويژه پي‌وي‌سي كاربرد دارد. پي وي سي نوعی ماده ي پلاستيكي است كه براي توليد بطري هاي نوشابه، لوله هاي انتقال آب و ... به كار مي رود.

یُد :

يد نافلزي بسيار سمي است كه از تركيبات آن در پزشكي (تشخيص و تنظيم ميزان فعاليت غده ي تيروئيد و درمان بيماري گواتر) و عكاسي (ساخت ماده ي حساس به نور) استفاده مي شود. اين نافلز نيز به صورت عنصر آزاد در طبيعت يافت نمي شود.

در صورت کمبود ید در بدن بیناری گوآترایجاد می گردد که برای پیشگیری از این بیماری مصرف نمک ید دار توصیه می شود.

  گوگرد :

جامدي غير سمي به رنگ زرد است و به آساني و با توليد گازي بي رنگ، سمي و خفه كننده (گوگردي‌اكسيد) در هوا مي سوزد. اين نافلز به فراواني، به صورت عنصر در طبيعت وجود دارد. مقادير زيادي از آن در اطراف چشمه هاي  آب گرم و مناطق آتش فشاني و به مقدار بسيار زياد در معادن زيرزميني، گاز طبيعي ترش و گاز كوره هاي كك پزي  يافت مي‌شود.

از گوگرد براي توليد سولفوريك اسيد، مواد آرايشي بهداشتي، مواد منفجره، حشره كش ها، رنگ هاي نساجي، مواد شوينده و لاستيك خودروها استفاده مي كنند.

کربن :

نافلزي است كه به چند شكل در طبيعت يافت مي‌شود. الماس و گرافيت دو شكل بلوري آن هستند و زغال، كك و دوده (كربن سياه حالت هاي بي‌شكل يا غير بلوري آن به شمار مي آيند. كاربردهاي كربن به شكل آن بستگي دارد؛ براي نمونه از دوده در توليد لاستيك خودروها، جوهر مشكي، كاغذهاي كربن مشكي و واكس سازي  استفاده مي شود.

فسفر سرخ :

فسفر به صورت عنصر، در طبيعت يافت نمي‌شود و تركيب هاي آن به صورت سنگ هاي فسفاتي فراوان است. فسفر به سه شكل فسفر سفيد، فسفر سياه و فسفر سرخ وجود دارد. فسفر سرخ، گرد بي شكلي است به رنگ سرخ بنفش و با سميت كم. مقدار زياد آن در برابر هوا خود به خود آتش مي گيرد. از اين نوع فسفر در توليد فسفريك اسيد، كبريت هاي بي خطر و كودهاي شيميايي استفاده مي شود.

عناصر شبه فلزی

شبه فلز : عناصري كه خواص آنها از بين فلز و نافلز قرار مي گيرد شبه فلز ناميده مي شوند. عناصري مانند: سیلیسیم و آرسنيك جزء شبه فلز ها محسوب مي شوند.

  آرسنیک :

آرسنیک ، شبه فلز سمی معروفی است  و از نظر شیمیایی شبیه فسفر است، که به سه شکل زرد ِ سیاه و خاکستری یافت می‌شود. آرسنیک و ترکیبات آن ، بعنوان آفت‌کش(علف کش ، حشره کش) مورد استفاده قرار می‌گیرند

آرسنیک و بسیاری از ترکیبات آن سمی هستند. آرسنیک با مختل کردن وسیع سیستم گوارشی و ایجاد شوک ، منجر به مرگ می‌شود.

سیلیسیم :

سیلیسیم عنصري‌ غيرفلزي‌ است‌ كه‌ در طبيعت‌ به‌ صورت‌ خالص‌ يافت‌ نمي‌شود. سیلیسیم خالص‌، ماده اي‌ سخت‌ به‌ رنگ‌ خاكستري‌ تيره‌ است‌. اين‌ ماده‌ مانند فلزات‌ مي‌درخشد. سیلیسیم در حرارت‌ بالا با ساير عناصر تركيب‌ مي‌شود.

28 درصد از پوسته‌ زمين‌ را سيلسيم‌ تشكيل‌ مي‌دهد. سیلیسیم و ترکیبات آن  در صنایع مختلف کاربرد های فراوان دارند. مثلاً در صنایع الکترونیک و شیشه سازی

در این پست اطلاعاتی در مورد  برخی از فلزات و نافلزهایی که در طول روز با آن ها سر و کار دارید و همچنین کاربرد های هریک از آن ها  قرار داده شده است  . سپس خواهید دانست شبه فلزات چیست و چه ارتباطی با فلزات و نافلزات دارد و با مثال ها ی آن نیز آشنا می شوید

فلزات مورد بررسی : آهن ، آلمینیوم ، طلا ، نقره ، مس ، روی ، سرب و جیوه

نافلزات مورد بررسی : بُرم ، کلر ، یُد ، گوگرد ، کربن و فسفر سرخ

شبه فلزات مورد بررسی : آرسنیک و سیلسیم

زات گروه VA

فلزات اين گروه عبارتند از آنتيموان و بسيموت

آنتيموان فلزي به رنگ سفيد مايل به آبي است اين فلز چكش خوار ونرم نيست ورساناي ضعيفي براي جريان برق است . آنتيموان گاهي غير فلز معرفي مي شود ولي در كاني شناسي شبه فلز ناميده مي شود كاربرد عمده آنتيموان در آلياژهاست .

بسيموت فلزي به رنگ سفيد مايل به خاكستري با زمينه قرمز است كه گاه به شكل طبيعي درمقادير كم يافت مي شود اين فلز يكي از معدود فلزاتي است كه حجم آن هنگام انجماد افزايش مي يابد هنگام تغيير از حالت مايع به جامد به ميزان 32/3 درصد منبسط مي شود بيسموت به عنوان عامل آلياژ دهنده كاربردهاي متنوعي دارد .

هر دوي اين فلزات بسيار تردند و به سهولت به گرد تبديل مي شوند .

 

عناصر واسطه

عناصر واسطه بين گروههاي IIIA , IIA در شكل طويل جدول تناوبي قرار دارند . سومين و چهارمين رديف عناصر واسطه كه به ترتيب شامل لانتانيدها و آكتينيد مي باشند ، عناصر واسطه داخلي ناميده مي شوند .

كليه عناصر واسطه فلز مي باشند بسياري از فلزات واسطه ، مخصوصا اولين رديف اين عناصر فلزات فعال هستند . اين فلزات به طور كلي داراي نقاط ذوب و جوش و تبخير بالايي هستند عناصر گروهII B  ( روي كلادميم وجيوه ) ازاين قاعده كلي مستثني هستند جيوه در شرايط عادي مايع است وهمه عناصر اين گروه نقطه ذوب نسبتا پاييني دارند و تبخير آنها نسبتا آسان است اكثر فلزات واسطه رساناي خوب گرما و برق هستند عناصر گروه IB از اين جهت وضع ممتازي دارند البته ميل تركيبي عناصر اين گروه بسيار كم است به طوري كه در طبيعت غالبا به حالت آزاد يافت مي شوند .

 

فلزات گروه IB

فلزات اين گروه عبارتند از مس ، نقره ، طلا

مس در طبيعت به مقدار زياد به حالت آزاد يافت مي شود و به همين علت از جمله نخستين فلزاتي است كه مورد استفاده بشر قرار گرفته است اين فلز به صورت تركيب نيز در طبيعت وجود دارد مس را معمولا با حرارت دادن اكسيد يا كربنات آن درزغال استخراج مي كنند اين فلز رنگ سرخي دارد و پس از نقره بهتر از تمام فلزات گرما و برق را از خودعبور مي دهد .

نقره فلزي سفيد و درخشنده و صيقل پذيراست كه نوررا به خوبي منعكس مي كند به همين جهت در ساختمان آينه ها به كار مي رود ( آينه ورقه نازكي از نقره است كه به وسيله يك صفحه شيشه نگه داري مي شود ) نقره خالص از مس نرمتر واز طلا

سخت تر است نقره گرما و برق را بهتر از تمام فلزات از خود عبور مي دهد .

طلا معمولا در طبيعت به حالت آزاد يافت مي شود اين امر نشان دهنده ميل تركيبي بسيار كم آن است .

طلاي خالص ، نرم و بسيار سنگين است و قابليت چكش خواري و مفتول شدن آن از تمام فلزات بيشتر است طلا تنها فلز زرد رنگ است .

 

فلزات گروه IIB  

فلزات اين گروه عبارتند از روي ، كادميم و جيوه .

روي در طبيعت به حالت آزاد وجود ندارد و معمولا به صورت تركيب يافت مي‌شود روي را از طريق استخراج آن از سنگ معدنهايش به دست مي آورند . قطب منفي بيشتر پيلهاي الكتريكي را از روي مي سازند .

مهمترين مصرف روي در تهيه آهن سفيد ( آهن گالوانيزه ) است آهن سفيد را از طريق فرو بردن ورقه هاي آهن در روي گداخته يا از طريق آبكاري الكتريكي به دست مي آورند .

كادميم فلزي سفيد رنگ است كه در طبيعت به صورت سولفيد كادميم ( Cds) و جود دارد اين فلز چون به سختي زنگ مي زند براي حفظ آهن و فولاد به كار مي رود.

جيوه معمولا به حالت آ‎زاد در طبيعت يافت نمي شود . مهمترين سنگ معدن آن شنگرف نام دارد شنگرف را در مجاورت هوا حرارت مي دهند ، جيوه بخار شده در خارج از كوره به مايع تبديل مي شود بخارات جيوه زهر آگين هستند به همين علت بيشتر سعي مي كنند استخراج اين فلز از راه تجزيه الكتريكي صورت گيرد . تمام فلزها( به غير از آهن ، نيكل و پلاتين ) در جيوه حل مي شوند و آلياژي به نام ملقمه تشكيل مي دهند جيوه در وسايلي از قبيل ترموستر و دماسنج ودر دندانسازي براي ملقمه كردن آمالگام به كار مي رود . از بخار جيوه براي چراغهاي فلورسان استفاده مي‌شود .

 

فلزات گروه III B

فلزات اين گروه عبارتند از اسكانديم ، ايرتيم ، لانتان و آكتينيم

اسكانديم و ايتريم به يكديگر خيلي شبيهند اسكانديم فلزي به رنگ سفيد نقره اي است اين فلز عنصر نادري نيست ولي با اين حال اطلاعات نسبتا كمي در مورد شيمي آن وجود دارد اتيريم داراي جلاي نقره اي است اين فلز تا دماي 400 درجه سانتيگراد درمقابل خوردگي مقاومت مي كند .

بعداز لانتان چهارده عنصر ديگر وجود دارند كه در قسمت پايين جدول تناوبي

نشان داده شده اند اين گروه عناصر را كه لانتان سردسته آنهاست . عناصر لانتانيد مي‌‌نامند . كليه عناصر لانتانيد فلزند اين فلزات عبارتند از لانتان ، سريم ، پرازئوديميم ، نئوديميم ، پرومتيم ، ساماريم ، اورپيوم ، گادولينيم ، تربيم ، دسپروزيم ، هولميم ، اربيم، توليم ، ايتربيم ، و لوتسيم .

كليه لانتانيدها به رنگ سفيد نقره اي و بسيار واكنش پذيرند . تركيبات اين عناصر را مغناطيس وبه شدت رنگي هستند اين عناصر به خاطر تشابه زيادي كه از نظر شيميايي دارند در طبيعت باهم يافت مي شوند به جدا سازي اين عناصر فوق العاده مشكل است وبراي اين كار تبلور ، مكرر جزء وفنون تبادل يون به كاربرده شده اند .

بعد از آكتينيم نيز چهارده عنصر ديگر وجود دارند كه در قسمت پايين جدول تناوبي نشان داده شده اند اين گروه عناصر را كه سر دسته آنها آكتينيم است عناصر اكتينيد مي نامند كليه عناصر آكتينيد فلزند اين فلزات عبارتند از آكتينيم ،توريم ، پروتاكتينيم ، اورانيم ، نپتونيم ، پلوترنيم ، آمريسيم ، كوريم ، بركليم ، كاليفرنيم ، اينشتينيم ، فرميم ، مندلويويم ، نوبليم ،و لاورنسيم .

از اين عناصر تنها آكتينيم ، توريم و پروتاكتينيم و اورانيم در طبيعت يافت مي‌شوند بقيه آنها در آزمايشگاه سنتز مي شوند .

لانتانيدها و آكتينيدها را عناصر واسطه داخلي مي نامند .

فلزات گروه IV B

فلزات اين گروه عبارتند از تيتانيم ، زير كونيم ، وهافنيم .

تيتانيم فلزي نقره اي رنگ است كه در انواع زيادي از كانيها يافت مي شود رسانايي الكتريكي آ‎ن كم و مقاومت ويژه الكتريكي آن زياد است تيتانيم از معدود فلزاتي است كه مي تواند به چند شكل بلور تشكيل دهد .

زيركونيم فلزي به رنگ سفيد نقره اي است اين فلز استحكام زيادي ندارد ولي در برابر حرارت و خوردگي مقاوم است . زيركونيم وهافنيم از نظر خواص فيزيكي و شيميايي آن قدر به يكديگر شبيه هستند كه زماني مخلوط اين دو عنصر را يك عنصر تصور مي كردند جدا كردن اين دو عنصر از يكديگر بسيار مشكل است .

 

فلزات گروه V B

فلزات اين گروه عبارتند از واناديم ، نيوبيم و تانتال .

خصوصيات كلي شيمي اين فلزات مشابه خصوصياتي كلي فلزات گروه IV B  است .

واناديم فلزي خاكستري رنگ با جلاي نقره اي است كه به عنوان عامل آلياژ دهنده در فولادها استفاده مي شود اين فلز قابليت مفتول شدن و استحكام كششي آلياژ را بالا

مي برد .

نيوبيم فلزي به رنگ سفيد با ته رنگ زرد است اين فلز دردماهاي نزديك به صفر مطلق همه مقاومت الكتريكي خود را از دست مي دهد واز اين جهت داراي اهميت قابل ملاحظه اي است .

تانتال فلزي سفيد رنگ وبراق شبيه پلاتين است اين فلز تحت تاثير مواد شيميايي قرار نمي گيرد ، قابليت مفتول شدن آن زياد است ودر دماهاي بالا خواص مكانيكي خوبي دارد .

نيوبيم و تانتال كه معمولا در طبيعت باهم يافت مي شوند ، خواص فيزيكي و شيميايي مشابهي دارند جدا كردن وتهيه اين دو عنصر به صورت خيلي خالص بسيار مشكل است .

 

فلزات گروه VI B

فلزات اين گروه عبارتند از كروم ، موليبدن ،تنگستن

كليه اين فلزات سخت هستند ودر مقابل خوردگي مقاوم مي باشند وبه صورت فلزات خالص و همچنين به صورت عوامل آلياژ دهنده كاربردهاي متنوعي دارند دراين گروه موليبدن و تنگستن به طور قابل ملاحظه اي به يكديگر شبيه هستند .

كروم فلزي براق وبه رنگ سفيد با ته رنگ آبي است كورم همواره به وسيله يك لايه نازك اكسيد كروم ( Ca2O3) III حفاظت ميشود ( علت مقاومت آن در برابر خوردگي همين امر است ) اين فلز به صورت يك پوشش محافظ وتزئيني براي ساير فلزات به كار برده مي شود در آلياژهايي مانند فولاد زنگ نزن كروم براي مقاوم كردن جسم در برابر خوردگي مورد استفاده قرار مي گيرد اين فلز علاوه برتركيبات فلزي ،تركيبات نافلزي هم دارد مانند كروماتها .

تنگستن فلزي سخت خاكستري رنگ و سنگين است موليبدن به رنگ سفيد نقره اي است نقاط ذوب اين دو فلز فوق العاده بالاست به همين علت از آنها در مواردي كه دماهاي بالا مورد نيازند استفاده مي شود مانند لامپهاي پرتوايكس ،لامپهاي الكترون ،كوره هاي الكتريكي رشته هاي لامپهاي برق .

 

فلزات گروه VII B

فلزات اين گروه عبارتند از منگنز ، تكنسيم ، ورنيم .

منگنز فلزي به رنگ سفيد نقره اي است كه از تمام عناصر اين گروه مهمتر و فراوانتر است اين فلز در برابر خوردگي بسيار مقاوم است وبه همين علت كاربرد اساسي آن به عنوان يك ماده افزودني در فولادها مي باشد منگنز در هوا به آساني اكسيد مي شود اين فلز درخواص شيميايي شباهت كاملي به آهن دارد .

تكنسيم فلزي نقره اي رنگ است كه در طبيعت يافت نمي شود اين فلز تنها عنصر واسطه است كه در آزمايشگاه سنتز مي شود كليه ايزوتوپهاي تكنسيم راديو اكتيو داراي نيم عمر نسبتا كوتاه مي باشند .

رنيم فلزي سخت به رنگ سفيد نقره اي است كه  كاربردهايي در تكنولوژي دماي بالا دارد اين فلز به مقدار كم در بسياري از كاني ها يافت مي شود .

 

فلزات گروهVIII B  

فلزات اين گروه عبارتند از آهن ، كبالت ،نيكل ، روتنيم ، روديم ، پالاديم ، اسميم، ايريديم و پلاتين .

آهن فلزي به رنگ خاكستري است كه مهمترين و مفيد ترين فلزها و پس از آلومينيم فراوانترين فلز قشر زمين مي باشد تركيبات اين فلز در طبيعت بيشتر اكسيد ، سولفيد ، يا كربنات هستند آهن رااز همين تركيبات استخراج مي كنند . از مخلوط كردن آهن مذاب با فلزاتي مثل منگنز ياكرومو سپس جامد كردن آن ، فولادها به دست مي آيند كه در صنعت استفاده فراواني دارند چون نيز از مخلوط كردن آهن با كربن به

دست مي آيد و در تهيه فولاد از آن استفاده مي شود .

كبالت فلزي سفيد با ته رنگ صورتي است اين فلز از آهن سخت تر است ودر خواص شيميايي به نيكل شباهت دارد جز آنكه در اسيدها بهتر حل مي شود و خيلي ديرتر با اكسيژن واكنش مي دهد ( اكسيد مي شود )

نيكل فلزي به رنگ سفيد مايل به نقره اي با ته رنگ زرد است اين فلز بسيار محكم صيقل پذير و چكش خوار مي باشد .

از كبالت و نيكل براي آبكاري فلزات وتهيه همجوشهاي كروم و تنگستن استفاده مي شود اين دو فلز در تهيه بوته هاي آزمايشگاه و افزارهاي بسيار محكم و همچنين در تهيه بعضي اقسام فولاد به كار مي روند .

روتنيم ، روديم ، پالاديم ، اسميم ، ايريديم ، وپلاتين فلزاتي سنگين وديرگداز هستند و ميل تركيبي كمي دارند اين عناصر فلزاتي نسبتا نادر هستند وبه طور كلي در مقابل اثر مواد شيميايي مقاومند اين فلزات ازنظرظاهر فيزيكي و خواص مكانيكي كمي باهم اختلاف دارند . روتيم و اسميم فلزاتي شكننده وخاكستري رنگ وبسيار سخت هستند روديم ، و ايريديم از نظر ظاهري سفيد رنگ مي باشند روديم نسبتا نرم و  مفتول شدني است درحالي كه ايريديم سخت و شكننده است پالاديم و پلاتين سفيد رنگند ، درخشندگي قابل ملاحظه اي دارند ونرمتر وچكش خوار تر از اسميم ، ايريديم ، روديم و روتنيم ، مي باشند از نظر چكش خواري پالاديم و پلاتين مشابه نقره و طلا هستند و در جدول تناوبي مجاور آنها قرار دارند .

 

جدول تناوبي

اهميت جدول تناوبي براي يك شيميدان به اندازه اهميت نقشه براي يك توريست است . اين جدول تمام خصوصيات شيميايي و فيزيكي عناصر را به نظم در آورده است و عملا از روي محل قرار گرفتن عناصر مي توان به خصوصيات فيزيكي و شيميايي آنها پي برد .

ستونهاي عمودي عناصر درجدول تناوبي ، گروه ياخانواده ناميده مي شوند در جدول تناوبي هجده ستوني ، گروه اول سمت چپ مربوط به فلزات قليايي است كه نمونه  آشناي آنها سديم و پتاسيم مي باشد دومين گروه جدول تناوبي مربوط به فلز ات قليايي خاكي است كه نمونه آشناي آنهامنيزيم و كلسيم مي باشد .

رديفهاي افقي عناصر درجدول تناوبي ، دوره ناميده مي شوند جدول تناوبي مي‌رساند كه هريك از دوره هاي اين جدول ( به جز دوره اول كه شامل هيدروژن و هليم است ) با يك فلز قليايي شروع مي شود به يك گاز نجيب ختم مي گردد .

به طور كلي عناصر جدول برحسب خصوصياتي از قبيل هدايت الكتريكي و جلا به سه دسته فلزات غير فلزات و شبه فلزات تقسيم مي شوند خواص فلزي در جدول تناوبي از بالا به پايين افزايش واز چپ به راست كاهش پيدا مي كند براي نشان دادن نظام افقي ، عناصر سومين تناوب ، يعني از سديم تا آرگون را درنظر مي گيريم سه عنصر اول دراين تناوب ( سديم ،منيزيم ، آلومينيم ) فلزاتي با رسانايي الكتريكي بالا هستند بعد از اين سه عنصر ، يك شبه فلز يعني سيليسيم كه يك نيمه رساناست وجود دارد چهار عنصر آخر كه در سمت راست تناوب قرار دارند ( فسفر ، گوگرد ، كلر ) غير فلز ورساناهاي ضعيفي هستند نظام عمودي به وسيله گروه IV A نشان داده مي شود از بالاي گروه شروع مي كنيم ابتدا غير فلز كربن ، سپس د و شبه فلز سيليسيم و ژرمانيم وجود دارند دو عنصر آخر اين گروه قلع و سرب هستند كه خاصيت فلزي بارزي دارند .

تغييرخاصيت فلزي براساس موقعيت آن فلز در جدول تناوبي برخواص ديگر تاثير مي گذارد بسياري از فلزات مانند آهن ، سرب ، روي ومس براي ما


مطالب مشابه :


آشنایی با برخی از فلزات ، نافلزات و شبه فلزات و کاربرد هایشان

در جستجوی علوم - وبلاگ آموزشی علوم تجربی - آشنایی با برخی از فلزات ، نافلزات و شبه فلزات و




فلزات و نافلزات

علوم تجربی و ریاضی هفتم دبستان - فلزات و نافلزات - واحد آموزشی مدرسه عفاف - علوم تجربی و ریاضی




آشنایی با برخی از فلزات ، نافلزات و شبه فلزات و کاربرد هایشان

فرزند ایران - آشنایی با برخی از فلزات ، نافلزات و شبه فلزات و کاربرد هایشان - خدا تنها روزنه




آشنایی با هالوژن ها

فلزات و نافلزات: گروه های 1 ia)) ) و iia) 2) جدول تناوبی ، فعالترین فلزات را در بر می گیرند.




حک و برش لیزری - ساخت تندیس , قطعات ماکت , چرم - چوب - سنگ - شیشه

مرکز تخصصی حکاکی , برش و سوراخکاری دقیق فلزات و نافلزات. حک و برش لیزری - ساخت تندیس ,




پاورپوینت علوم- مبحث فلزات و نافلزات- اسیدها و بازها

وبلاگ پایه ششم دبستان مهر - پاورپوینت علوم- مبحث فلزات و نافلزات- اسیدها و بازها - وبلاگ




آشنایی با برخی از فلزات ، نافلزات و شبه فلزات و کاربرد هایشان

علوم تجربی آمنه سمیرم - آشنایی با برخی از فلزات ، نافلزات و شبه فلزات و کاربرد هایشان - .




برش دقیق فلزات به اشکال گوناگون به وسیه شیمی فرز

حک فلز - برش دقیق فلزات به اشکال گوناگون به وسیه شیمی فرز - مرکز تخصصی حکاکی , برش و سوراخکاری




برچسب :