تاثیر مرگ والدین بر کودکان

تاثیر مرگ والدین بر کودکان

 

 

چرا پذیرش مرگ برای کودکان دشوار است


 علی روندی


 http://ts2.mm.bing.net/th?id=HN.608014533198022238&pid=1.7

مرگ مرحله ای از تکوین زندگیست اما همین مرحله پر راز و رمز ترین معمای بشری بوده که به انحای مختلف سعی داشته تصوری از آن را به دست آورد ، گرچه برخی مکاتب مادی مرگ را امری معمولی می دانند ولی وحشت آنها از مرگ سبب شده بیشترین اقدامات ایمنی را بکار برده و برای حفظ جان خود گاهی جان های بسیاری را ستانده اند.

اما اگر بخواهیم از کلی گویی دوری نموده و به بحث اصلی که پیرامون آثار مرگ والدین بر فرزند است بپردازیم ابتدا باید به دو خصوصیت مهم اصلی روحیه کودکان پرداخته شود.

الف - حس فنا ناپذیری متعلقات : کودک خیال پرداز است ، در خیال او فنا شدن آنچه مربوط به اوست راهی ندارد ، مرگ را متخص دیگران می پندارد بر اساس همین حس پلنگ صورتی زیر ماشین می رود اما نمی میرد ، هواپیما سقوط می کند اما خلبان حتی زخم هم بر نمی دارد ، موش و گربه هر بلایی بر سر هم آورند در پایان زنده می مانند  .... قهرمان داستان نباید با فانی شدن روبرو گردد زیرا حافظه نیرومند کودک او را بازیگری می سازد که در کارتون ها بازی می کند نه تماشاچی !!

ب - حس شکست ناپذیری : کودکان دارای حس شکست ناپذیری هستند  بنابر این در هیچ برنامه ای که برای آنها طراحی می شود نباید ضربه منفی وجود داشته باشد به همین خاطر پسرشجاع خرس و گرگ و پلنگ را شکست می دهد .

نگاه کردن به انیمیشن یا خواندن کتاب های هانس کریستین آندرسن دانمارکی مانند دخترک کبریت فروش یا بچه اردک زشت  به دلیل رعایت نکردن این موارد مخرب است ؛ اصولا" سرزمینی برای ملتی آواره و بی پناه ( یهودیان ) هدف نهایی این نویسنده یهودی بوده لذا داستان هایی عاطفی با مضمون سیاسی هستند.

وقتی کودکی می گوید ماشین من از هواپیما سریعتر است دروغ نمی گوید بلکه حرفی که مطابق ویژگی های سنی او که تخیل قوی و نیرومند است را برزبان جاری می نماید در مخیله او اصلا" جایی برای شکست خوردن یا مرگ پدر و مادر وجود ندارد و علیرقم خیال نیرومندی که دارد هرگز نمی تواند تصویری از خود در حالی که پدر یا مادرش از دنیا رفته اند را ایجاد کند.

رفته رفته که انسان بزرگتر می شود و محدودیت های جسمی ، جنسی و روحی خود را بهتر شناخت این حس تضعیف می شود اما هیچگاه به مرز صفر نخواهد رسید ولی برخی از افراد جنبه هایی از این دو حس را به دلایلی که در این بحث کوتاه نمی گنجد به دوران پس از بلوغ منتقل می کنند.

کودکان در مرحله ای قرار دارند که ترکیب دو حس یعنی شکست ناپذیری و فنا ناپذیری متعلقات زیر بنای شخصیت آنهاست ؛ در چنین وضعیتی وقتی پدر به منزله نماد اقتدار و مادر به منزله نماد مهر و عاطفه از بین رفت ناگهان تمام ساختار فکری کودک  ویران می شود.

مرگ در هر مرحله ای از زندگی ممکن است رخ دهد ولی بدترین شرایط درگذشت والدین زمانی است که کودک بین سنین 8 تا 12 سالگی می باشد زیرا در مرحله عبور از کودکی به بلوغ بوده و ممکن است بر فرایند رشد جنسی هم تاثیر گذار باشد .

اگر مرگ والدین بر اثر بیماری ، تصادف ، خودکشی ، نزاع خانوادگی ، اعدام ، جنگ باشد هر کدام تاثیرات متفاوتی خواهند داشت اما در مورد خودکشی و قتل بر اثر مناقشات خانوادگی آثار دیگری از جمله الگو برداری و ایجاد حس انتقام بسیار تقویت خواهد شد ؛ مرگ به علت بیماری برای کودک قابل تحمل تر است زیرا ضعیف شدن او را دیده و تا حدودی برای قبول مرگ والدین شرایط مهیا شده است ، جنگ مرگی پر افتخار می باشد که حتی اگر کودک را دچار افسردگی موقت کند تکریم پدر از سوی جامعه در کاهش بحران روحی موثر است.

برخی مرگ ها مانند شهادت تحسین اجتماعی را به همراه دارند و برخی مانند محکومیت به اعدام توبیخ اجتماعی ، به همان نسبت که نگاه اجتماع به این دو مقوله فرق می کند زمان بهبود روحی کودک نیز متغیر خواهد بود.

در تمام موارد کودک مرگ والدین را باور نمی کند و منتظر بازگشت آنها می ماند ، او دچار دوگانگی رفتاری می شود از یکسوی مرگ پدری که متعلق به اوست را باور نمی کند از سویی می بیند که انتظارش بیهوده است .

از دیدگاه روانشناسی مرگ مادر بیش از پدر مخرب است زیرا مادر به دلیل حضور مداوم در کنار کودک بخشی از خلاء نبود پدر را هم پر می کند ولی پدر نمی تواند در خانه بنشید و کار نکند ، همینطور مادر و کودک هر دو ظریف هستند بنابر این بهتر می توانند همدیگر را درک نمایند.

1- نگاه ترحم آمیز افراطی می تواند باعث امتداد آثار مرگ شود همانطور که باید اطرافیان جای خالی فرد از دست رفته را پر کنند نباید با شیوه های ترحم آمیز مرتب صحنه مرگ پدر یا مادر را زنده نگه دارند .

 2- به کودک نگویید پدر یا مادر به مسافرت رفته و برایت سوغات می آورد زیرا همچنان منتظر بازگشت خواهد ماند.

3 - کار سنگین را به او واگذار نکنید اجازه دهید خود داوطلبانه کار کند چند کار پیشنهاد دهید تا یکی را برگزیند.

4 - بگذارید کودک در مراسم عزا شرکت کند ، گریه تسلا بخش است.

5 - با او صحبت کنید اما منطقی ؛ نگویید همیشه خدا آدم های خوب را پیش خود می برد زیرا ذهن پرسشگر کودک دنبال چرا می گردد و نباید از خدا چهره ای زشت ترسیم  کنید.


مطالب مشابه :


متن های زیبا در مورد پدر و مادر

سرم را نه ظلم می تواند خم کند ، نه مرگ ، نه ترس ، سرم فقط برای بوسیدن دست های تو خم می شود




اشعار در مورد غم از دست دادن پدر شعر مصیبت از دست دادن پدر، شعر ترحیم و اعلامیه

اشعار در مورد غم از دست دادن پدر شعر مصیبت از دست دادن پدر، شعر غم مرگ پدر کوچک




نوشته های ادبی در مورد مادر

نوشته های ادبی در مورد نیکی به پدر و مادر پس از مرگ. پدر و مادر ما، پس از مرگ، بی نواتر و




«درستايش پذيرش مرگ» / نقدی بر فیلم " زیبا " ی ایناریتو

فيلم با گفتگوي پدربزرگ جوانمرگ شده با پدر در مورد درياي متن در مضمون مرگ پدر در




مطالبی در مورد قبر و وحشت قبر

مطالبی در مورد قبر و وحشت قبر - متن بعد از مرگ در او به من گفت که خدا رحمت کند پدر




تاثیر مرگ والدین بر کودکان

مرگ در هر مرحله ای از آمیز مرتب صحنه مرگ پدر یا مادر متن ادبی در مورد روز




برچسب :