طلای کثیف یا آخال کاغذ

طلای کثیف یا آخال کاغذ

وزانه 750 تن کاغذ به همراه زباله های تهران دفن می گردد که معادل قطع 12 تا 18 هزار اصله درخت تنومند جنگلی است . دست کم سالانه 84 میلیارد ریال خسارت به اقتصاد کشور از طریق دورریز مواد کاغذی و دفن زباله های مربوطه وارد می شود[1]. طبق آمارهای سازمان بازیافت شهرداری اصفهان میزان زباله های خشک جمع آوری شده در طرح تفکیک از مبداء از درب منازل، ادارات، مدارس و سازمانها در سال 1385 معادل 8707 تن گزارش شده است. در بین اجزای بازیافتی کاغذ و مقوا با مقدار 14/3827تن (معادل 44 درصد کل زباله خشک بازیافتی جمع اوری شده) بیشترین ماده بازیافتی جمع آوری شده در طرح تفکیک از مبداء ، از نظر درصد وزنی در این سال کاغذ و مقوا بوده است.

بر اساس آمارهای موجود، روزانه در حدود 5/3 میلیون تن زباله در سراسر دنیا تولید می شود که سهم کشور ما در تولید آن در حدود40 هزار تن در روز است. بر اساس آمارهای موجود در سال 1378میزان سرانه تولید زباله شهری در ایران حدود 820 گرم بوده است و در مجموع در شهرهای کشور ما در حدود 32 هزار تن زباله در روز تولید شده است[2].

بر اساس نتایج آنالیز فیزیکی زباله های شهری در ایران به طور متوسط حدود 9/10 % از این زباله ها را کاغذ و مقوا تشکیل می دهد. تحقیقات انجام شده در کشور نشان می دهد که فقط با بازیافت 25% کاغذ و مقوای موجود در زباله های تولیدی می توان سالانه 100 هزار تن کاغذ بازیافتی بدست آورد این فعالیت به مفهوم تداوم حیات 1700000 اصله درخت در سال است[3].

صادرات و واردات

واردات وزنی آخال در سال 1387 تقریباً 97 برابر سال 1386 و صادرات آخال در سال 1387 تقریباً 0.7 برابر سال 1386 و این نشاندهنده جهش مصرف آخال در داخل کشور در سال 1387 است. و ارزش دلاری صادرات از سال 84 تا نیمه دوم 88 ،تقریباً 59 برابر واردات آخال بوده است.در سال 1385 میزان صادرات آخال به کشورهایی مانند چین و کره افزایش قابل ملاحظه ای پیدا نمود لیکن با سیاستگذاری سریع و درست در خصوص حفظ این سرمایه های ملی و نیاز بازار داخل به آن، صادرات آن با محدودیت مواجه و روند نزولی را تا سال 1388 طی نمود.خمیر آخال 15% صادرات آخال از سال 84 تا نیمه دوم 88، تقریباً 7 میلیون دلار را تشکیل می دهد و روندی صعودی داشته است. این نشان می دهد که تولید کنندگان خمیر در داخل راغب به تولید و صادرات خمیر آخال شده اند.

akhal30.gif

میزان واردات و صادرات آخال از سال 84 تا نیمه دوم 88 (ارقام به تن) در جدول زیر نشان داده شده است.

khal40.gif

متوسط قیمت هر کیلو گرم آخال صادراتی در سال 1387 ، معادل 5000 ریال و در شش ماهه اول سال 1388 ، معادل 3800 ریال بوده، در مورد واردات در سال 1387 ، معادل4500 ریال و در شش ماهه اول سال 1388 ، معادل 3500 ریال بوده است.
عوارض صادراتی کاغذ باطله (آخال کاغذ) مشمول ردیفهای تعرفه 47062000 و تعرفه 4707، سی درصد (30%) در تاریخ 25/10/1389 تعیین شده است.
استانداردهای موجود برای آخال عبارتند از:

akhal3.gif
ماخذ: موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران

کیفیت آخال به علت نبود سیستم منسجم برای جمع آوری کاغذهای باطله و همچنین نبود فرهنگ تفکیک زباله از مبدا و عدم نظارت و کنترل چه در بخش بهداشت و چه در زمینه فراوری و صنعت تولید آخال، بسیار پایین می باشد. البته با توجه به گسترش تقاضا برای آخال و رقابت ایجاد شده، کیفیت آن در سال های اخیر رو به افزایش است.

به دلیل پراکندگی مکانی و زمانی ولزوم یافتن ساز وکارهای مناسب خصوصا در کلانشهر ها، جمع آوری کاغذ و مقوای باطله، به لحاظ اقتصادی وزیست محیطی، امری اجتناب ناپذیر می باشد. در کشورهای صنعتی، فرآیند جمع آوری کاغذهای باطله به صورتی سازمان دهی شده است که از همان ابتدا از ورود کاغذهای مصرف شده به چرخه زباله جلوگیری می شود. اما در کشورهای جهان سوم، با وجود دانش فنی کافی، به دلایل گوناگون از جمله ، فقدان سازمان های نظم دهنده، نداشتن احساس مسئولیت صاحبان حرفه های مختلف در قبال مسئله بازیافت، مشکلات دست و پا گیر اداری و بعضا ناآگاهی عمومی مردم، این فرآیند از نظر اقتصادی، بهداشتی و زیست محیطی به خوبی انجام نمی شود و توجه به امر جمع آوری صحیح کاغذ های باطله را ضروری می سازد. با توجه به وجود مواد با ارزش در ترکیب پسماندهای جامد شهری، که گاهی از آن به عنوان طلای کثیف یاد می شود، متاسفانه جهت جمع آوری آنها هزینه های زیادی به شهرداری تحمیل می شود(75 تا 80%) و غالبا این پسماندها، که می توان با اعمال برنامه ریزی صحیح و فنی مبتنی بر اطلاعات دقیق و قابل اطمینان، نسبت به بازیافت آنها اقدام کرد، در زمین دفن می گردند[4].
در حال حاضر داد و ستد رسمی و غیر رسمی آخال در بازار جهانی به عنوان ماده اولیه صنایع کاغذ سازی در حال گسترش است. در ایران نیز نظام توزیع منسجمی برای آخال وجود ندارد و آماری از فروشندگان این کالا در دسترس نمی باشد.
مهمترین دلایل اهمیت و لزوم جمع آوری صحیح:
کاهش مخارج بازیافت و مشکلات زیست محیطی ناشی از دفع بی رویه این مواد
کاهش هزینه های دفن مواد زائد و پیامدهای ناشی از آن
استفاده بهینه از منابع اولیه و جلوگیری از پراکندگی و هدررفت مواد زاید با ارزش
تولید اقتصادی محصولات مشابه یا جدید به لحاظ نوع مصرف
عدم وجود سامانه و سیستم مشخص و ساماندهی شده از تامین کنندگان و توزیع کنندگان آخال در سطح کشور باعث گردیده تا علارغم مشخص نبود میزان و کیفیت و مشخصات تولیدکنندگان، نظام مشخص و قابل اطمینانی از قیمتها نیز در بازار وجود نداشته باشد.
مساله تفکیک بزرگترین چالش پیش رو و هزینه بر ترین بخش فرآیند بازیافت خصوصا در مورد کاغذ که در صورت آمیخته شدن با زباله های تر تقریبا قابلیت بازیافت را از دست می دهند.
تفکیک از مبدا بهترین روش برای تفکیک و جمع آوری زباله های کاغذی در جامعه می باشد؛ تفکیک زباله های کاغذی از سایر مواد زائد، در برگیرنده منافع اقتصادی و زیست محیطی زیادی است. در کشور ما با وجود 20% مواد بازیافتی از قبیل کاغذ، کارتن، پلاستیک، شیشه و فلزات و نیز حدود 70% مواد قابل کمپوست، اتخاذ سیستم بازیافت از مبداء یک تحول اساسی در مدیریت مواد زائد جامد خواهد بود. با استناد به ماده 4 آئین نامه اجرائی قانون مدیریت پسماندها مصوب سال 1384 هیات محترم دولت مبنی بر جمع آوری تفکیک شده پسماند عادی توسط مدیریت اجرائی پسماند در شهرهای بزرگ با جمعیت بیش از یک میلیون نفر تا سال 1390، ضرورت اجرای طرح تفکیک از مبدا یا بازیافت در کلیه شهرها مشخص خواهد شد. تجربه شهرهای بزرگ کشور مثل اصفهان و تهران در این زمینه با توجه به موقعیت جغرافیایی، فرهنگی و مذهبی هر شهر می تواند به عنوان یک خط راهنما عمل کرده و از تکرار تجربه های ناموفق جلوگیری نماید. از جمله ضروریات اجرای طرح تفکیک زباله از مبدا، وجود ظرف ویژه جهت نگهداری مواد قابل بازیافت در منازل، مجتمع های مسکونی، ادارات، بانکها و ... ، احداث ایستگاه های ثابت جمع آوری و اطلاع رسانی در مناطق مختلف شهر، ارائه هدایا و جزوات آموزشی می باشد[5].
موفقیت انجام پروژه های تفکیک در مبدا (که معمولا به عنوان پروژه های ملی، زیربنایی وبنیادی هر کشور مطرح میباشند) نیاز به شناخت شرایط اجتماعی ـ اقتصادی مردم ( به عنوان تولید کنندگان مواد زائد جامد) و ارائه آموزشها و راهکارهای متناسب با خواستها و نیازهای آنها دارد. در انجام موفقیت آمیز عملیات تفکیک از مبدأ، جلب همکاری تولیدکنندگان زباله اعم از مراکز مسکونی، ادارات، و... بسیار مهم است. لذا آموزش صحیح و تخصصی نقش بسیار مهمی در موفقیت اینگونه پروژه ها دارد. بدون انجام آموزش صحیح مردم در اینگونه پروژه ها، عملا بازدهی طرح تفکیک در مبدا بالا نخواهدبود. نوع و محتوای آموزش بستگی به نوع و هدف طرح خواهد داشت. به عنوان نمونه اگر هدف طرح تولید کود گیاهی (کمپوست) از زباله شهر ( مثلا تهران) باشد، از شهروندان خواسته خواهد شد تا زباله ها را در دو ظرف «زباله های فاسد شدنی» و «زباله های فاسد نشدنی» تفکیک نمایند. در این خصوص پروژه های متعددی در رابطه با بازیافت اجزای با ارزش زباله در مبدا در شهرهای مختلف کشور از جمله در شهر تهران تعریف شده و به اجرا در آمده که متاسفانه بسیاری از آنها با موفقیت چندانی همراه نشده است. به نظر می رسد عدم مدیریت بهینه خصوصا در زمینه آموزش صحیح و اصولی، که منجر به عدم آگاهی عوام مردم می گردد، یکی از عوامل مهم در موفقیت نبودن این پروژه ها بوده است. واضح است که آموزش مبتدی تفکیک زباله ها، به زمان نیاز دارد اما اثربخشی آن بر مشارکت مردم در این زمینه در کشورهای پیشرفته اثبات شده است.
با توجه به عدم وجود نظام و ساختار مشخص در تولید آخال، نظام توزیع منسجمی و مشخصی برای آخال وجود ندارد و آماری از فروشندگان این کالا در دسترس نمی باشد.
تاسیس NGOها در سطح منطقه ای و دانشگاه ها در زمینه های اجرایی نظیر ایجاد صنایع بازیافتی و دفع می توانند نقش داشته باشند. اقدامات عملی شهرداریها و سازمانهای متولی جمع آوری و بازیافت زباله بیشترین تاثیر را در موفقیت طرحهای مبتنی بر بازیافت دارد. تهیه و تحویل ظروف و کیسه های مخصوص با رنگ مشخص به منازل شهروندان، اختصاص سطلهای مخصوص کاغذ باطله و زباله های خشک و تر به صورت مجزا در مکانهای عمومی شلوغ مراکز تفریحی، اقامتی و مجتمع های مسکونی و اداری، ایجاد ایستگاه های جمع آوری و ارائه همزمان هدایا و بروشورهای آموزشی ، اخذ هزینه جمع آوری پسماند تر نیز باعث تشویق شهروندان به تفکیک پسماند عادی خواهد شد.
استفاده بهینه از منابع ضایعاتی ، حفظ محیط زیست، کاهش فشار بر جنگل ها، تامین بخشی از مواد اولیه سلولزی، افزایش ظرفیت تولید ، ایجاد اشتغال و ترویج فرهنگ بازیافت از مزایای تولید کاغذ از آخال می باشد. قیمت پایین آخال در کشور و میزان تولید آن از دیگر مزایا تولید از آخال می باشد.

[1] امور HSEQ شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، پیام زیستی محیطی شماره 2
[2] علوی مقدم. م.ر؛ بررسی تفاوتهای مدیریت مواد زائد جامد شهری شهرهای تهران و توکیو، دانشگاه صنعتی امیرکبیر
[3] فرزادکیا. م، دالوند. آ، تقدیسی. م. ح؛ جنبه های اقتصادی و زیست محیطی بازیافت کاغذ و مقوا، دانشگاه علوم پزشکی ایران.
[4] دهقانی.م، اعظم.ک، دهقانی فرد.ع؛ بررسی کمیت و کیفیت اجزاء خشک موجود در پسماند شهری منطقه 10 شهرداری تهران،
[5] پورعلاقه بندان،ح.ر؛ تفکیک از مبدا در اصفهان، تجربه ای جدید، مدیر پژوهشی سازمان بازیافت و تبدیل مواد. شهرداری اصفهان

منبع :   http://javadzadeh.blogfa.com/


مطالب مشابه :


طلای کثیف یا آخال کاغذ

متوسط قیمت هر کیلو گرم آخال صادراتی در سال 1387 ، معادل 5000 ریال و در شش ماهه اول سال 1388 ، معادل




طلای کثیف یا آخال کاغذ

متوسط قیمت هر کیلو گرم آخال صادراتی در سال 1387 ، معادل 5000 ریال و در شش ماهه اول سال 1388 ، معادل




چطور اسب ایده آل خودمان را در ایران پیدا کنیم؟

قیمت این نوع اسب به اصل و نسب و در کل مادیان های آخال تکه بیشتر از نریان ها طرفدار




ذرات سرباره محبوس شده يا آخال

ذرات سرباره محبوس شده يا آخال ( Slag Inclusion ) : هر نوع ذرات غير فلزي كه در يك اتصال جوش بوجود آيد




انواع اسب

آخال تکه : خون‌گرم / خون سرد: خون‌گرم : منشاء :




پرورش اسب اصيل تركمن .

- بيشتر تفاوت اين دو اسب از نظر ظاهري است "آخال تكه" بلند تر و باريك‌تر و كشيده و ظريف است و




چند نمونه از نژاد های اسب(اسب عرب-اسب ترکمن-اسب ایرانی-اسب آمریکایی-اسب آلمانی و...)

اسب سیلمی فروشی و برای کشش آخال تکه خالص 09191471427 » تماس با




مختصری درباره اسب ترکمن

آخال تکه در رشته روی آن را با نقره و طلا آرایش داده، زیور بسیار جالبی که نفیس و گران قیمت




برچسب :