سینوزیت چیست ؟

                                           سینوزیت چیست ؟

به ورم و التهاب سینوس های اطراف بینی ، سینوزیت می گوییم. سینوس های بینی حفره هایی هستند که در استخوان های صورت ، در اطراف و قسمت پشت بینی ، قرار دارند. پژوهشگران معتقدند که وظیفه اصلی این سینوس ها گرم کردن و مرطوب و تمیز نگاهداشتن هوای وارد شده به سوراخ های بینی است. سینوس ها همچنین در ایجاد بعضی صداها به ما کمک می کنند. سینوزیت ممکن است به طور حاد یا مزمن باشد و اگر درمان کافی انجام نشود ماه ها یا سال ها ادامه می یابد.

علائم سینوزیت

سینوزیت می تواند عوارضی در چشم ها ، بینی و گوش میانی داشته باشد و ممکن است همراه تب ، سرفه ، احساس خستگی ، گرفتگی بینی و ترشحات بد مزه از حفره های پشت بینی به داخل حلق باشد. ترشحات رنگین و غلیظ بینی ، احساس پر بودن صورت و سر ، سردرد و درد دندان نیز دلایل دیگر وجود سینوزیت هستند.

وجود علائم و نشانه هایی که برشمرده شد ، بستگی به شدت عفونت سینوس و اینکه کدام سینوس ها درگیر شده باشد ، دارد و از تعدادی معدود تا همه علائم ممکن است وجود داشته باشد.چنانچه به علائم سینوزیت مشکوک شدید ، در اسرع وقت به پزشک خود مراجعه کنید.

علل سینوزیت

سینوزیت های عفونی معمولا بعد از ابتلای به یک عفونت تنفسی ویروسی یا سرماخوردگی به وجود می آیند. هر چند سرماخوردگی ها شایع ترین علت سینوزیت هستند ، ولی افرادی نیز که آلرژی بینی دارند مستعد ابتلا به سینوزیت هستند. نقص سیستم ایمنی یا وجود نقصی در ساختمان بینی و سینوس ها نیز ممکن است به سینوزیت مزمن منجر شود.

آلرژی ها نیز ورم و التهاب مزمن پوشش مخاطی بینی و سینوس ها را سبب می شوند ، و در این شرایط ، تخلیه عادی سینوس ها از میکروب ها متوقف شده ، احتمال بروز عفونت در سینوس ها افزایش می یابد. اگر شما نیز آلرژی بینی دارید ، طبیب معالج شما با تجویز دارو و درمان مناسب از وقوع سینوزیت پیشگیری خواهد کرد. افراد مبتلا به سینوزیت که سابقه آلرژی هم دارند ، از مواد تحریک کننده در محیط مانند دود سیگار و بخاری چوبی باید اجتناب کنند.

نقایص سیستم ایمنی می تواند علت دیگر سینوزیت مزمن باشد. طبق مطالعات انجام شده تا 50 درصد از کودکان مبتلا به سینوزیت مزمن ، از نوعی اختلال در سیستم ایمنی رنج می برند.

نقایص ساختمان بینی هم می تواند علت سینوزیت تکرار شونده و مزمن باشد. تنگی یا انسداد حفره های بینی و مجاری سینوس ها به علت تومورها ، پولیپ ها یا انحراف تیغه وسط بینی ، نمونه هایی از نقایص ساختمان بینی هستند. درمان دارویی در بسیاری از موارد می تواند از سینوزیت جلوگیری کند ، ولی گاه نیز برای رفع انسداد بینی ، عمل جراحی ضروری می شود.در بسیاری از بیمارانی که از سینوزیت مزمن و یا تکرار شونده رنج می برند ، بیش از یک عامل مستعد کننده ابتلا به عفونت سینوس ها ، می توان پیدا کرد. لذا همکاری بیماران در دادن اطلاعات جامع و دقیق از سوابق بیماری به پزشک ، بسیار مفید و موثر خواهد بود.

تشخیص سینوزیت

حتی اگر علائم مربوط به التهاب سینوس ها وجود داشته باشد ، معلوم نیست که الزاما عفونت سینوس در کار باشد. طبیب معالج شما ، برای رسیدن به تشخیص صحیح ، نیاز به داشتن اطلاعات کامل و دقیق از سابقه بیماری و معاینه شما دارد. وی آزمایش هایی را هم خواهد نوشت. این آزمایش ها شامل تست های آلرژی ، عکسبرداری از سینوس ها ، سی تی اسکن سینوس ها و نمونه گیری از ترشحات یا مخاط بینی است.

انجام معاینه داخلی بینی ممکن است ضروری شود. ضمن این معاینه ، پزشکتان می تواند محل ارتباط میان منافذ سینوس ها و گوش میانی و بینی را معاینه و بررسی کند.

درمان

برای معالجه عفونت های سینوس ، ترکیبی از داروها به کار می رود. اضافه بر یک آنتی بیوتیک مناسب ، داروهایی به منظور باز نگاهداشتن مجاری سینوس ها و بینی تجویز می شود. داروهای ضد احتقان ، داروهای رقیق کننده ترشحات مخاطی یا اسپری کورتیزون بینی از جمله این داروها هستند. ضد هیستامین ها ، کرومولین و استروئیدهای موضعی ( به صورت اسپری ) برای رفع التهاب و کنترل آلرژی مفیدند.

معالجه بلند مدت آلرژی به وسیله برنامه حساسیت زدایی می تواند در پیشگیری از سینوزیت در افراد مبتلا به آلرژی مفید باشد. این معالجه شامل درمان ایمنی ، استفاده از داروهای ضد التهاب ، مصرف داروهای ضد احتقان و کنترل عوامل محیطی است. مقادیر کم آنتی بیوتیک ها و داروهایی که مجاری سینوس ها را باز نگه می دارند و جریان ترشحات آن را تسهیل می کنند ، برای پیشگیری از عفونت سینوس در فصل هایی که میزان ابتلا بالاست ( مانند فصل زمستان ) توصیه می شود.

غیر از درمان های دارویی ، بعضی مراقبت ها مانند بخور دادن ، افزایش حجم آشامیدنی ها ، کیسه آب گرم و به کار بردن اسپری بینی و آب نمک فیزیولوژی ( یک چهارم قاشق چایخوری نمک در یک لیوان آب ) می تواند موثر واقع شود.

سینوزیت و ورم بینی ( رینیت ) چه تفاوتی دارند؟

هر چند تعدادی از علائم هر دو بیماری مشترک است ، نباید سینوزیت را با ورم بینی اشتباه کرد. در ورم بینی ، التهاب پوشش مخاطی بینی وجود دارد، اما در سینوزیت ، پوشش مخاطی سینوس های اطراف بینی متورم و ملتهب می شود. ورم بینی معمولا بر اثر آلرژی ها ، حساسیت نسبت به مواد تحریک کننده ( مانند دود ) ، تغییرات درجه حرارت یا مصرف بی رویه داروهای ضد احتقان موضعی ( اسپری ) در بینی ایجاد می گردد. ورم بینی مزمن یا تکرار شونده ، چنانچه مورد مراقبت کافی قرار نگیرد ، می تواند به سینوزیت تبدیل شود.

منبع : کتاب " آنچه شما باید در باره آلرژی ها بدانید "

مولفان دکتر ابوالحسن فرهودی ، دکتر مصطفی معین .

ناشر : موسسه کتاب همراه – چاپ سوم تابستان 1381

تایپ از : فریدون شیرمحمدلی


مطالب مشابه :


سینوزیت چیست ؟

سینوزیت چیست ؟ به ورم و التهاب سینوس های اطراف بینی ، سینوزیت می گوییم. سینوس های بینی حفره




مراقبت از بینی بعد از جراحی

به خصوص در بینی های گوشتی مدت زمان بیشتری طول می کشد تا ورم بینی فروکش نماید و در طی این مدت




جراحی زیبایی بینی

به خصوص در بینی های گوشتی مدت زمان بیشتری طول می کشد تا ورم بینی فروکش نماید و در طی این مدت




کبودی و تورم بعد از عمل بینی

ویکی پدیا پزشکی - کبودی و تورم بعد از عمل بینی - کامل ترین مطالب و اطلاعات پزشکی




جراحی بینی

جراحی بینی یکی از برای برطرف شدن تورم ناحیه بینی مجبور به تزریق شوند تا بتوانند ورم بینی




نکات مهم قبل و بعد از عمل جراحی بینی

جراحی بینی - نکات مهم قبل و بعد از عمل جراحی بینی · مقدار زیادی از ورم در ٢




کبودی و تورم بعد از عمل بینی

داروخانه نیما - کبودی و تورم بعد از عمل بینی - اطلاعات دارویی+اجتماعی - داروخانه




جراحی بینی

در روش بسته درست است که دید کمتری وجود دارد و لیکن ورم بینی پس از عمل جراحی کمتر است.




سینوزیت چیست ؟

خداحافظی با دوستان و خوانندگان ; توقف پرواز بالگرد ها در گاشربروم یک ; گاشربروم یک زمستانی




برچسب :