کامپوزیتها و آشنایی با مواد مرکب

به طور کلی می­توان مواد مهندسی را به 4 گروه اصلی تقسیم­بندی کرد:

-­ فلزات (metals)  مانند مس، آهن و ... و آلیاژهای آن­ها مانند فولاد و چدن

- پلیمرها (Polymers)  مانند پلی اتیلن و pvc و ...

- سرامیک­ها (Ceramics)  مانند شیشه ، مواد دیر­گداز یا نسوز ،بسیاری از مواد الکترونیکی و ...

- مواد مرکب (Composites)  مانند فایبر­گلاس و ...

فلزات

فلزات مواد رایج و پرکاربرد در گذشته برای برنامه­های کاربردی ساختاری بکار برده می­شدند. آن­ها      بزرگ­­ترین پردازش و طراحی را برای به مهندسین به همراه می­آوردند. فلزات رایج از قبیل آهن، آلومینیوم، مس، منیزیم، روی، سرب، نیکل و تیتانیم هستند. در کاربردهای ساختاری­، آلیاژها اغلب مورد استفاده بیشتری نسبت به فلزات خالص دارند. آلیاژها با مخلوط کردن مواد مختلف تشکیل شده­اند، آلیاژ ارائه بهتری ازخواص نسبت به فلزات خالص دارند. به عنوان مثال، چدن شکننده است و و به اسانی پوسیده می­شود، اما علاوه بر این کمتر از 1 درصد کربن در آهن آن را سخت­تر می­کند، و علاوه بر این کروم باعث می­شود خوردگی و مقاومت آن کاهش یابد. با وجود این اصل هزاران فلز جدید در حال اختراع است.

به طور کلی فلزات در مقایسه با پلاستیک و کامپوزیت سنگین­تر هستند. تنها آلومینیوم، منیزیم، و بریلیم تراکمی نزدیک به­پلاستیک دارند.

فولاد 4 تا 7 بار سنگین­تر از مواد پلاستیکی، آلومینیوم 1،2 تا 2 بارسنگین­تر از پلاستیک است. به طور کلی فلزات نیاز به عملیات ماشین­کاری مختلفی برای به دست آوردن محصول نهایی دارند. فلزات دارای استحکام

و مقاومت، پایداری حرارتی وهدایت الکتریکی بالای هستند. با توجه به این­که مقاومت در برابر درجه حرارت بیشتراز پلاستیک دارند. ،می­توان آن­ها را برای برنامه­های کاربردی با دمای بالاتر استفاده کرد.

پلاستیک­ها
   پلاستیک به شایع­ترین ماده مهندسی در سال­های گذشته تبدیل شده است. در 10 سال گذشته، تولید پلاستیک­ها از لحاظ حجم بیش از حد تولید فولاد است. با توجه به وزن سبک پلاستیک­ها،و فرآیندپذیری آسان و مقاومت در برابر خوردگی می­توان گفت پلاستیک­ها به طور گسترده­ای برای قطعات خودروسازی و هوا­فضا و کالاهای مصرفی­ بکار برده می­شوند. پلاستیک را می­توان در قالب ورق، میله، شمش، پودر، گرانول(دانه،گرده،کپسول) خریداری کرد. با کمک فرایند­های تولید، پلاستیک را می توان به نزدیک به شکل یا شکل خاص شکل داد. آن­ها می توانند کیفیت سطح ­بالایی را فراهم کنند و در نتیجه از چند عملیات ماشین­کاری را کاهش دهند. این قابلیت تولید کم هزینه را فراهم می کند. پلاستیک­ها برای کاربردهای بادمای بالا استفاده نمی­شوند. زیرا پایداری حرارتی ضعیفی دارند. به طور کلی، درجه حرارت عامل پلاستیک­ها کمتر از 100 درجه سانتی­گراد می­باشد. برخی از پلاستیک می تواند دمای در محدوده100 تا 200 ° C بدون کاهش قابل توجهی عملکرد داشته باشند. دمای ذوب پایین­تر نسبت به فلزات و در نتیجه پردازش روی ­آن­ها بسیار آسان است.

سرامیک­ها
   سرامیک­ها دارای پیوندهای قوی کووالانسی و در نتیجه استحکام حرارتی بزرگ و سختی بالایی هستند. آن­ها سفت­تر و سخت­تر از تمام مواد هستند. خصوصیت بارز سرامیک­ها نسبت به فلزات دراین است که   آن­ها تقریبا هیچ قابلیت شکل­پذیری و چکش­خواری ندارند. آن­ها در مد اجسام ترد هستند. سرامیک­ها دارای بالاترین نقطه ذوب در مواد مهندسی هستند. آن­ها به طور کلی برای کاربردهای بادرجه حرارت بالا­، ومقاوم در برابرسایش و همچنین در برابر اصابت موادشیمیایی امن هستند. سرامیک­ها با فن استخراج و تکنیک­های ذوب فلزات قابل استخراج نیستند و نیاز به تجهیزات با قابلیت تحمل درجه حرارت بالا هستند. با توجه به سختی بالای سرامیک­ها، سرامیک­ها را به سختی می­توان ماشین­کاری کرد. سرامیک نیاز به ابزار برش مانند کاربید و ابزارهای الماسه هستند.

مواد مرکب   Composites

مواد مرکب یا کامپوزیت­ها را به دو دسته تقسیم کردیم:

۱- کامپوزیت­های ذره­ای

-ذرات می­توانند دارای جهات تصادفی باشند "Random orientation"

- ذرات را می­توان در جهات مورد نظر توزیع داد "Preferred orientation"

۲-کامپوزیت­های رشته­ای (فیبری)

- کامپوزیت­های با لایه­های جهت­دار"Multilayaers"

- کامپوزیت­های لایه­ای "Laminates" که فیبر ها در یک جهت در یک لایه هستند.

- کامپوزیت­های هیبریدی"Hybrids"فیبرها به صورت مخلوط در یک لایه قرار دارند.

- کامپوزیت­های تک لایه که دارای جهت و خواص مشابه در هر لایه هستند.

- دارای الیاف پیوسته

- تک جهته"unidirectional"

- دو جهته "bidirectional"

- با الیاف غیر پیوسته

Random

Preferred

از قدیم نیز انسان از کامپوزیت استفاده می کرده برای نمونه می­توان به کاه گل اشاره کرد که زمینه گل با فاز تقویت کننده گل استحکام بیشتری می بافته.

اما کامپوزیت­هایی نیز در طبیت بافت می شود که بارز ترین آن­ها استخوان،چوب و صدف است. در استخوان فیبرهای هیدروکسی آپاتایت با کلاژن به هم می­چسبند.

 مواد کامپوزیت برای حل مشکلات تکنولوژیکی که برای زمان طولانی وجود داشت بوجود امدند. اما تنها درسال1960 این مواد شروع به جلب توجه صنایع بزرگ کردند. با ورودکامپوزیت­های پلیمری در صنعت از آن زمان به بعد،مواد کامپوزیتی، به مواد رایج مهندسی تبدیل شده­اند. وبرای کاربردهای مختلف از جمله خودرو طراحی و تولیدقطعات، لوازم ورزشی، قطعات و هوافضا، کالاهای مصرفی و دریایی و صنایع نفت بکار برده شدند. رشد در استفاده از  کامپوزیت­ها به دلیل افزایش آگاهی صنعت­گران در خصوص عملکرد محصول وافزایش رقابت در بازار جهانی برای اجزاء سبک وزن است. در میان تمام مواد، مواد کامپوزیتی این پتانسیل را دارند که به طور­گسترده­ای برای جایگزینی فولادها و­ آلومینیوم­ها با عملکرد بهتر استفاده شوند.جایگزین کردن اجزای فولادی با اجزای کامپوزیت می تواند 60 تا 80 درصد صرفه­جویی در وزن جزء و 20 تا 50 درصد صرفه­جویی در وزن باتعویض قطعات آلومینیومی و کامپوزیتی شود.امروزه، به نظر می­رسد که کامپوزیت­ها مواد مهندسی انتخابی مناسبی از برنامه های کاربردی صنعت  می­باشند.

  تعريفكامپوزيت­ها:

 كامپوزيت­ها موادي هستند كه از 2 جزء يا بيشتر تشكيل شده­اند كه خواص برتري را نسبت به مواد پايه

تشكيل دهنده آن دارا هستند. كامپوزيت شامل يك فاز پيوسته است كه به آن زمينه (Matrix) می­گویند ويك فاز كه در زمينه توزيع شده است و به آن فاز دوم (Second Phase) يا تقويت كننده (Reinforcement Phase) مي­گويند.

 کامپوزیت فیبر کوچک   کامپوزیت فیبر پیوسته   کامپوزیت  رزین  فیبر

 تعریف1)

 کامپوزیت­ها (مواد چند سازه ای یا کاه­گل­های عصر جدید­)رده­ای از مواد پیشرفته هستند که در آن­ها از ترکیب موادساده به منظور ایجاد موادی جدید با خواص مکانیکی و فیزیکی برتر استفاده شده است. اجزای تشکیل­دهنده ویژگی خود را حفظ کرده در یکدیگر حل نشده و با هم ممزوج نمی شوند. استفاده از این مواد در طول تاریخ نیز مرسوم بوده است. از اولین کامپوزیت‌ها یا همان چندسازه‌های ساخت بشر می‌توان به کاه گل وآجرهای گلی که در ساخت آن­ها از تقویت کننده کاه استفاده می­شده است اشاره کرد.  هنگامی که این دو باهم مخلوط بشوند در نهایت آجرپخته بدست می­آید که بسیار ماندگار­تر و مقاوم­تر از هر دو ماده اولیه یعنی گل­و­کاه است. قایق‌هایی که سرخ‌پوست‌ها با قیر و بامبو می‌ساختند و تنورهایی که از گل، پودر شیشه و پشم بز ساخته می‌شدند و در نواحی مختلف کشورمان یافت شده است، نیز از کامپوزیت‌های نخستین هستند. بسیاری از نیازهای صنعتی صنایعی مانند صنایع فضایی ، راکتورسازی، الکترونیکی و غیره نمی‌تواند با استفاده از مواد معمولی شناخته شده ، برآورده شود. اما قسمتی از آن نیازها، می‌تواند با استفاده از چندسازه‌ها یا کامپوزیت‌ها برآورده گردد.

در کامپوزیت عموما دو ناحیه متمایز وجود دارد.

۱- فاز پیوسته (ماتریس)

2- فاز ناپیوسته(تقویت کننده)

در یک کامپوزیت به طور کلی الیاف،عضو بار­پذیر اصلی سازه هستند در حالی­که ماتریس آن­ها رادر محل وآرایش مطلوب نگاه­داشته وبعنوان یک محیط منتقل کننده بار بین الیاف عمل می­کند، به علاوه آن­هارا از صدمات محیطی دراثربالارفتن دما ورطوبت حفظ می­کند.

طبقهبنديموادكامپوزيت

    كامپوزيت­ها را مي­توان به صورت­هاي متفاوتي طبقه­بندي نمود­. برخي از طبقه بندي­ها بر اساس طبيعت ماده كامپوزيت، نوع ماتريس و مشخصات فاز دوم طبقه­بندي نمود. در ادامه زير مجموعه اين   طبقه­بندي­ها بطورمختصر آمده­است.

تعریف 2)

کامپوزيت ترکيبي است از چند مادة متمايز، به طوري که اجزاي آن به‌آساني قابل تشخيص از يکديگر باشند. يکي از کامپوزيت‌هاي آشنا بتُن است که از دو جزء سيمان و ماسه ساخته مي‌شود.
براي تغيير دادن و بهينه کردن خواص فيزيکي و شيميايي مواد، آن­ها را کامپوزیت يا ترکيب مي‌کنيم. به طور مثال، پُلي اتيلن{1} که در ساخت چمن‌هاي مصنوعي از آن استفاده مي‌شود، رنگ‌پذير نيست و بنابراين، رنگ اين چمن‌ها اغلب مات به نظر مي‌رسد. براي رفع اين عيب، به اين پليمر وينيل استات مي‌افزايند تا خواص پلاستيکي، انعطافي‌ و رنگ‌پذيري آن اصلاح شوند. در واقع، هدف از ايجاد کامپوزيت، به دست آوردن ماده‌اي ترکيبي با خواص دلخواه است.

استثنائات در شناخت کامپوزیت­ها

1)کامپوزیت­هایlike-like

کامپوزیت های c-c که الیاف c در داخل زمینه کربن قرار می­گیرد و از لحاظ شیمیایی زمینه و فاز متفاوت نمی­باشند و هم­چنین کامپوزیت­های SiC-SiC

2)کامپوزیت­های درجا

در اثر انجماد جهت­دار ترکیبات یوتکتیک (میله­ای یا لایه­ای)بوجود می­ایند که جز کامپوزیت­هایی هستند که در حین انجماد شکل می­گیرند و در اثر مخلوط کردن ایجاد نمی­شوند.

طبقه بندی کامپوزیت­ها:

الف) برمبنايطبيعتكامپوزيت

1) كامپوزيت طبيعي مثل چوب، استخوان و ماهيچه

2) مصنوعيAl/SiC و Co/WC  که برای ابزار برشی استفاده می­شود.

 ب) برمبناينوعماتريس

1) زمينه پليمري     PMC

2) زمينه فلزي  MMC              

3) زمينه سراميكي CMC      

4) زمينه شيشه­اي GMC

5)اينترمتاليك      IMC        

  ج ) براساسهندسهفازدوم

1)پيوسته

    الف)  لايه اي

     ب­) الياف پيوسته منظم و نامنظم

2)ناپيوسته

     الف) ذره­اي، سوزني، بيضوي

      ب) الياف كوتاه منظم و نامنظم

      ج)  ویسکرهامنظم و غیر منظم

   د)براساساندازهفازدوم

­1) ماكرو كامپوزيت­ها: بتن مسلح­-­ فولادگالوانيزه

2) ميكرو كامپوزيت­ها:Al/TiC

3)  نانو كامپوزيت­ها:شاخه جديدي از مواد كامپوزيت مي­باشد كه در اين كامپوزيتها، يكي از اجزاء تشكيل دهنده، ابعاد نانو متري دارد.   

 Alumina/SiC تصوير TEM از نانو كامپوزيت

 


مطالب مشابه :


.مواد مرکب (کامپوزیت)چوب چیست؟

جدول مواد افزودنی مورد استفاده در کامپوزیت ها. انواع افزودنی ها. نقش و کاربرد. واسطه اتصالی




کامپوزیتها و آشنایی با مواد مرکب

مکانیک گرایش ساخت و تولید - کامپوزیتها و آشنایی با مواد مرکب - کامپوزیت - مواد مرکب - ساخت و




دانلود کتاب درس مواد مرکب دکتر حامد عدالتی

//post/102&title=دانلود کتاب درس مواد مرکب دکتر حامد عدالتی" title="این مطلب را به اشتراک بگذارید">




مواد مرکب جونز

manufacturing - مکانیک و آشنایی با گرایش ها و علوم مکانیک




کاربرد مواد مرکب در صنایع خودرو سازی

مکا نیک - کاربرد مواد مرکب در صنایع خودرو سازی - - مکا نیک




مواد مرکب (کامپوزیت)

مهندسی-مکانیک-mechanic-متلب-matlab-کتاب - مواد مرکب (کامپوزیت) - - مهندسی-مکانیک-mechanic-متلب علم مواد.




برچسب :