مدیر مدرسه علمیه معصومیه :مدرسه معصومیه صحنی از حرم مطهر کریمه اهل بیت (ع) است

مدیر مدرسه علمیه معصومیه عنوان کرد
مدرسه معصومیه صحنی از حرم مطهر کریمه اهل بیت (ع) است
مدرسه علمیه معصومیه از مدارس تاسیس شده پس از پیروزی انقلاب است و در این مدت به یکی از معروف‌ترین مدارس علمیه در کشور تبدیل شد که همواره مورد توجه رسانه‌ها است که شاید حضور اساتید برجسته، تحصیل فارغ‌التحصیلان دانشگاه، دعوت از علما و شخصیت‌های سیاسی برای سخنرانی و حضور فعالان بسیج مدرسه در برخی جریانات اجتماعی از عوامل این امر باشد.

حجت‌الاسلام والمسلمین ملکی مدیر جدید این مدرسه در گفت و گویی به پرسش‌های خبرنگار مرکز خبر حوزه پاسخ داد.

متن این مصاحبه تقدیم خوانندگان ارجمند می‌شود.

* سابقه تاسیس مدرسه علمیه معصومیه به چند سال قبل بر می‌گردد؟

- حدود 20 سال است که تاسیس شده و زیر نظر مرکز مدیریت حوزه علمیه قم فعالیت می‌کند و بنای این مدرسه را مراجع و آستانه مقدسه حضرت معصومه (سلام الله علیها) نهاده‌اند.

* ارتباط شما با آستانه حضرت معصومه(س) چگونه است؟

- از اولین کارهای ما پس از تصدی مدیریت مدرسه،دیدار با متولیان مدرسه و تولیت آستانه حضرت معصومه (سلام الله علیها) بود که البته آن بزرگواران گله‌هایی  هم داشتند؛به تعبیر ما مدرسه معصومیه صحنی از حرم مطهر کریمه اهل بیت (س) است.

* آماری از فارغ‌التحصیلان معصومیه دارید؟

- الان نه

 * هم اکنون چند طلبه در معصومیه تحصیل می‌کنند؟

-  حدود 1160 طلبه در پایه‌های  اول تا ششم که400 نفر از آنها ورودی با مدرک دیپلم هستند.

* آیا همه این طلبه‌ها در مدرسه ساکنند؟

- اکثر اینها متأهل‌اند و حجره‌نشین نیستند.

* در حال حاضر فقط از بین دانشجویان پذیرش می کنید؟

 بله در سال تحصیلی اخیر  200 نفر پذیرش داشتیم  که همگی از دانش‌آموختگان دانشگاه بودند.

* فارغ‌التحصیل مقطع دکترا هم دارید؟

- حدود 5 نفر

* در بخش پژوهش چه فعالیت‌هایی دارید؟

- اداره پژوهش در مدرسه فعال است و در زمینه تعلیم، پژوهش و برگزاری کارگاه اقدام می‌کند که در این خصوص روش تحقیق، تندخوانی، برنامه‌ریزی و ... آموزش داده می شود.یکی دیگر از فعالیت‌های این اداره، ایجاد انگیزه پژوهش بین اساتید و طلاب است که می‌خواهیم گروه‌های علمی از بین اساتید و طلاب تشکیل شود، همچنین برای عملیاتی کردن پژوهش در ضمن آموزش از اساتید درخواست می‌کنیم که  پنج نمره از کل نمره را برای انجام پژوهش بگذارند.

* برنامه‌های آموزشی را چگونه اجرا می کنید؟

- معتقدیم که باید مدیریت شبکه ای اتفاق بیفتد، یعنی بخش ها در عین حال که کار خود را انجام می دهند از یک جا فرمان بگیرند تا سلایق متعدد در بخش ها حکم فرما نشود.

* چند استاد دارید؟

- 150 استاد که همه دارای حکم هستند و  اغلب اینها سابقه تدریس بین پنج تا بیست سال را دارند.

* خودتان هم تدریس می کنید؟

- از سال تحصیلی جدید قصد دارم یک کلاس بگیرم تا نوعی ارتباط با طلاب برقرار شود.

* برنامه آموزشی خاصی در این مدرسه اعمال می شود؟

- همان مقرراتی است که مرکز مدیریت به مدارس ابلاغ کرده است،البته بعضا دنبال این بودند که درسهای غیرحضوری بگیرند، ولی ما جلوی این کار را گرفتیم چون این موضوع،توهین به حوزه است؛آیا می شود فقه را غیرحضوری گرفت؟ این کار پایین آوردن سطح علمی طلاب است.

* همانطور که می دانید این امر تنها در خصوص فقه و اصول اعمال می شود . بسیاری از موضوعات مهم به عنوان درس های مطالعاتی معرفی می شود. 

- علت این امر این است که مسیر اجتهاد از طریق فقه و اصول است و حتی  اگر بخواهید در کلام مجتهد بشوید باید در فقه و اصول مجتهد باشید.

* درباره برنامه های پرورشی و اخلاقی مدرسه و دعوت از اساتید توضیح دهید.

-  فعالیت 8 مشاور و دعوت از اساتید برای اقامه نمازهای جماعت از جمله این برنامه هاست. در سال اخیر شنبه ها بعد از نماز عصر از مباحث اخلاقی شخصیت های برجسته حوزه استفاده کردیم که در این راستا از محضر حضرات آیات و حجج‌اسلام حائری شیرازی، مقتدایی، صفائی‌بوشهری، ممدوحی و هادوی استفاده شد و با استقبال عالی طلاب مواجه بود.همچنین حاج آقای ربانی گلپایگانی برنامه ریزی عملی برای ورود به بحث کلام را برای طلاب بیان کردند و صبح ها از محضر حاج آقای فیاضی بهره‌مند شدیم.یکی دیگر از برنامه ها برگزاری درس اخلاق برای بخش های مختلف مدرسه است.

* مدرسه معصومیه بیشتر به عنوان یک مدرسه سیاسی معروف بوده است.نظر شما چیست؟

با فعالیت سیاسی مخالف نیستیم، اما این امر به گونه ای نباید باشد که بعد علمی آن  کمرنگ شود و همه مراجع و مقام معظم رهبری چنین حالتی را مذموم می دانند.

* بزرگ بودن مدرسه معصومیه،ارتباط مدیر با طلاب را دشوار می کند.آیا اساسا با تاسیس مدارس علمیه بزرگ موافق هستید؟

- خیلی سوال شما دقیق و فنی است، بنده همواره پیشنهاد کرده ام که مدارس جدیدالتاسیس نهایتا 100 طلبه پذیرش کنند، چون مدیریت در حوزه به معنای مربیگری و به تعبیر دیگر پدری است منتهی وضعیت موجود را هم می شود مدیریت کرد.

* چگونه؟

- یکی از راه هایش بخش بخش شدن بوده که 5 سال به همین صورت اداره شده است و طرح جدید ما این است که آموزش، متمرکز باشد، اما از لحاظ اخلاقی و انضباطی گروه های کوچک تری تشکیل گردد البته طرح جامعی را دنبال می کنیم که در صورت  اتمام کارهای مطالعاتی و کارشناسی، آن را اعلام می کنیم.

* مدرسه علمیه به لحاظ سیاسی چه شاخصه هایی دارد؟

- شاخصه هایی که وجود دارد معجزه است. جمهوری اسلامی هیچ تعریفی برای مدرسه های علمیه در زمینه تربیت نیروهایی که به انقلاب و ولایت فقیه معتقد بوده و دارای  روحیه جهادی باشند ندارد،حداقل من خبر ندارم که برنامه ریزی کرده باشد، اما وقتی وارد مدرسه شدم دیدم که به لطف خدا طلاب، عاشق ارزشهای انقلاب و رهبری و ولایت فقیه هستند.

* آیا از این ظرفیت استفاده می کنید؟

- برنامه ما این است که همین روحیه را حفظ کرده و عمق ببخشیم و با استفاده از برگزاری جلسات و دعوت از شخصیت های سیاسی بعد استدلالی آنها را تقویت کنیم.

* اما بعضا در این جلسات حرفهای خاصی زده می شود.

- خب ورود در این زمینه هزینه دارد که باید پرداخت کرد. اما نباید اصل را از دست داد، مقام معظم رهبری بارها فرموده اند که باید طلبه ها سیاست مدار باشند نه سیاسی کار یعنی دارای ذهن تحلیل گر بوده و نسبت به وقایعی که در ایران و جهان اتفاق می افتد بی تفاوت نباشند و این حس را باید از الان گرفت نه اینکه صبر کنیم طلاب مجتهد شوند آن وقت در این عرصه وارد شوند.

* چقدر به ارزیابی و نظارت توجه دارید؟

- کار ارزیابی از اساتید را شروع و ارزیابی طلاب نسبت به کادر را جمع آوری کرده ایم و به تمام این ارزیابی ها توجه ویژه ای خواهیم داشت.

* در حجره های  طلاب هم حضور پیدا می کنید؟

- دعوت که می کنند می روم و پای درد و دلها می نشینم، اما به صورت سرزده خیلی کم اتفاق می افتد چون این کار را مطابق با کرامت نمی دانم.اساسا اعتقاد من این است که مدرسه را خود طلاب باید اداره کنند.

* آیا  این یک شعار نیست؟

- این را در زمان تصدی مدیریت مدرسه علمیه شهید صدوقی واحد پنج عملی کردم و می توانید از طلاب آن مدرسه بپرسید.همانطور که می دانید آن مدرسه بیش از سه ماه مدیر نداشت و فقط تماس داشتم و همه امور دست خود طلاب بود.

* معاونت فرهنگی مدرسه چه فعالیت هایی دارد؟

- فعالیت های فرهنگی با گستردگی این مدرسه بسیار وسیع اما بودجه اش بسیار محدود است و مرکز مدیریت، اینجا  را یک مدرسه به حساب می آورد در حالی که سه مدرسه است.

* مشکلات بودجه ها را مطرح نکرده اید؟

 با آیت الله مقتدایی و حجت الاسلام والمسلمین جمشیدی جلساتی داشته ایم و قولهایی داده اند که امیدواریم در سال تحصیلی جدید نمود پیدا کند.

* طی کردن دوره دانشجویی از سوی بخش قابل توجهی از طلاب شما، چه تاثیری بر آموزشهای حوزوی آنها دارد؟ 

 - از یک سو این امر نشانگر انگیزه قوی دینی آنهاست، لذا با نشاط بیشتری درس ها را دنبال می کنند، اما از سوی دیگر نظام آموزشی دانشگاهی، تاثیر منفی خودش را در بعضی از طلاب می گذارد،چون عادت نکرده مباحثه و فکر کند و بیشتر به فکر پاس کردن بوده و فقط شب امتحان سرفصل‌ها را خوانده لذا برخی از آنها می گویند که نیازی به مباحثه نیست چون عادت نکرده کلمه به کلمه بخواند و دقت کند.

* واکنش شما به این آفت چه بوده است؟

- باید روش تحصیل حوزوی را به آنها بیاموزیم و با دعوت از شخصیت های موفق حوزه مثل آقایان حیدری و هادوی در این راستا گام برداشته ایم. بنده نیز به طلاب سفارش کرده ام که با دقت،صبر و حوصله دروس حوزوی را بخوانند و دو چیز را واجب کردم که از شرایط مدرسه می باشد،یکی مباحثه و یکی خواندن حداقل پنجاه آیه قرآن در روز.

* آیا طلاب استقبال کردند؟

- اول استنکاف کردند، اما کم کم جا افتاد و بنده تاثیر بالای این طرح را در مجموعه‌های قبلی که حضور داشتم تجربه کرده ام.

* چقدر به کسب مهارت های تبلیغی طلاب اهمیت می دهید؟

- ما دو ماموریت برای طلاب در سطح یک تعریف کرده ایم: تدریس و تبلیغ، یعنی طلبه ما بعد از پایه چهارم و پنجم باید وارد مرحله تدریس بشود و به امر تبلیغ نیز توجه داشته باشد؛ یکی از رسالتهای اصلی حوزه تبلیغ است که متاسفانه کمرنگ می شود، کسی که پژوهشگر می شود انگار بی‌کلاسی می داند منبر برود در حالی که آیت الله العظمی بروجردی تا آخر عمرش منبر را ترک نکرد، منبر ماموریت یک حوزوی است.

* درباره بسیج مدرسه توضیح دهید.

- مدرسه معصومیه هم مثل سایر مدارس بسیج دارد، البته طبیعتا فعالیت بسیج در مدرسه ای که نزدیک به 1250 طلبه دارد بیشترخواهد بود.

* آیا بسیج این مدرسه به صورت خودمختار عمل نمی کند؟

- نه، سیاست های کلی در جلسات مشترک با مدیر مدرسه اتخاذ می شود و تا به حال مشکلی نداشته ایم.

 * اگر موافق باشید درباره مرکز آموزش زبان های خارجی گفت و گو کنیم.

- این مرکز متکفل آموزش زبان های عربی، انگلیسی و فرانسوی است البته ممکن است نظام آموزشی حوزه این مورد را برنتابد، اما این روش به صورت فوق برنامه ای خواهد بود.

* ظاهرا بیشتر زبان آموزان این مرکز از طلاب معصومیه نیستند.

- بله این بخش زبان هنوز نتوانسته خودش را درون مدرسه جا بیندازد و حضور فراگیران زبان از خارج مدرسه مشکلاتی ایجاد  می کند.

* همانطور که می دانید مراکز دیگری در قم نیز به آموزش زبان های خارجی برای طلاب می پردازند، اما عملا شاهد خروجی های مناسب برای تبلیغ در آنسوی مرزها نیستیم.

 - یکی از عوامل این آفت این است که اینها کاربرد این زبان و فایده آن را نمی بینند، مثلا اگر اردو بروند و کارگروهایی تشکیل شود و ارتباط صورت گیرد، انگیزه افراد بالاتر می رود. نکته دیگر نظام آموزشی ما است که نمی تواند اینها را نگهدارد.

* افق مدرسه معصومیه را چگونه می بینید.

- پر از امید و نشاط خواهد بود، امیدوارم در آینده شخصیت های انقلابی از طلاب این مدرسه باشند و ادامه دهنده راه شهدا باشند که اگر امید و نشاط را به طلاب پر انگیزه برگردانیم و نشاط علمی صورت گیرد و تفریحشان را در علم ببینند این امر اتفاق خواهد افتاد.

* نظر شما درباره سامانه خبری حوزه علمیه قم چیست؟

- افق حوزه را خیلی می پسندم، زیرا رویدادهای حوزه و نشست های علمی را به خوبی منعکس می کند البته هر کار بشری ناقص است و باید به سمت کمال برود از همین رو تنظیم فرم ارزیابی و نظر خواهی از مشترکین می تواند به ارتقاء آن کمک کند تا گرفتار روزمرگی نشود. همچنین مرکز خبر حوزه های علمیه با راه‌اندازی پایگاه اینترنتی، دسترسی روزآمد طلاب به اخبار را فراهم کرده و از جهتی دقیق و فنی عمل می کند.

گفت‌و‌گو : حسن صدرایی‌عارف


مطالب مشابه :


مدیر مدرسه علمیه معصومیه :مدرسه معصومیه صحنی از حرم مطهر کریمه اهل بیت (ع) است

مدیر مدرسه علمیه معصومیه : زیر نظر مرکز مدیریت حوزه علمیه قم فعالیت می‌کند و بنای این




نرجس‌خاتون محمدی از مدرسه علمیه فاطمیه(س) جلفا به عنوان مبلغ برتر

حوزه علمیه علمیه معصومیه(س) قم به عنوان فرد برتر آزمون سطح دو حوزه‌های علمیه خواهران و




مدارس و حوزه های علمیه

در زمان حکومت رضا شاه ، مرحوم آیت الله العظمی حایری موسس حوزه علمیه قم علمیه معصومیه




همه چیز درباره ضریح جدید امام حسین(ع)

به گزارش خبرگزاری حوزه، این روزها ترافیک سنگین در اطراف مدرسه علمیه معصومیه قم حکایت از




ساخت ضریح جدید شش گوشه امام حسین -صلوات الله علیه

در کارگاه مدرسه علمیه معصومیه قم به زودی به پایگاه اطلاع رسانی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم.




عنايات معصوميه از زبان خادمين آستانه مقدسه حضرت معصومه (س ...

مدیحه معصومیه(در رثای حضرت) قم و منزلت آن. حوزه علمیه. دلنوشته ها در باره شهیده قم.




کلیپ مداحی (تصویری) در وصف حضرت فاطمه معصومه

مدیحه معصومیه(در رثای حضرت) قم و منزلت پایگاه اطلاع رسانی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم.




عناوین کتابهایی که درباره حضرت فاطمه (س).....

مدیحه معصومیه(در رثای حضرت) فاطمه دوم؛ پیشینه قم، حوزه علمیه، زندگی حضرت معصومه (س)




برچسب :