خواندنی های جنگ تحمیلی

رژیم بعثی عراق روستای حلبچه را به دلیل جانبداری از نیروهای ایرانی مورد غضب قرارداد و مردم روستا را با گاز خردل(ايپريت)، گازهاي اعصاب (تابون، سارين يا سومان) و بالاخره با سيانوژن قتل عام کرد. با بیش از ۱۰۰۰۰۰ قربانی ناشی از جنگ شیمیایی عراق بر ضد ایران در طول هشت سال جنگ تحمیلی، ایران یکی از بزرگ ترین قربانیان سلاح‌های کشتار جمعی می‌باشد. بر اساس گزارشهای بنیاد شهید ایران، تخمین رسمی شهروندان غیرنظامی که به سلاح‌های شیمیایی آلوده شده‌اند و کودکانی که بر اثر آن آلوده شده‌اند را در بر ندارد.بسیاری از آنان به بیماریهای خونی، ریه و پوستی مبتلا شده‌اند، وحشيانه‌ترين مورد استفاده در اسفند ۱۳۶۶، در حلبچه بوده است كه وسيع ترين مورد استفاده از جنگ افزارهاي شيميايي از زمان جنگ جهاني اول تاكنون به شمار مي رود كه حداقل ۵۰۰۰ تن از مردم كُرد و مسلمان اين شهر را كشته و ۷۰۰۰ تَن ديگر را مجروح كرد.

جنگ‌ تحميلي‌ عراق عليه‌ ايران‌ از طولاني‌ترين‌ جنگ‌هاي‌ قرن‌حاضر است‌. اين‌ جنگ‌ تقريباً دو برابر جنگ‌ جهاني‌ اول‌، يك‌ و نيم‌برابر جنگ‌ جهاني‌ دوم‌ و سه‌ برابر جنگ‌ شبه‌ جزيره‌ي‌ كره‌ طول‌ كشيد.  در عمل‌، انرژي‌ عظيم‌ انقلاب‌ اسلامي‌، ماشين‌ جنگي‌ف دشمن‌ را كه‌از سوي‌ شرق و غرب‌ پشتيباني‌ مي‌شد از حركت‌ باز نگه‌ داشت‌ و هرقدر كه‌ زرادخانه‌هاي‌ ارتش‌ عراق انباشته‌ از تجهيزات‌ شرقي‌ و غربي‌مي‌شد، تحركات‌ نظامي‌ نيروهاي‌ اسلام‌ منسجم‌تر و سازمان‌ يافته‌ترمي‌گشت‌ تا جايي‌ كه‌ عمليات‌ بزرگي‌ چون‌ بيت‌المقدس‌، والفجر8 وكربلاي‌ 5 را طراحي‌ و هدايت‌ كرد.

جمهوري‌ اسلامي‌ ايران‌ در طول‌ هشت‌ سال‌ دفاع‌ مقدس‌، نوزده‌عمليات‌ بزرگ‌ (با استعداد نيروي‌ تكور بيش‌ از ده‌ هزار نفر)، نوزده‌عمليات‌ متوسط‌ (با استعداد نيروي‌ تكور بيش‌ از دو هزار نفر) ويكصدو بيست‌و پنج‌ عمليات‌ كوچك‌ (با استعداد نيروي‌ تكور تا دوهزار نفر) انجام‌ داده‌ است‌.جنگ‌ تحميلي‌ دو هزارو هشتصدوهشتادوهفت‌ روز طول‌ كشيد. طي‌ اين‌ مدت‌ هزار روز نبرد فعال‌ در جريان‌ بودكه‌ آفند نيروهاي‌ خودي‌ هفتصدو نودو سه‌ روز و آفند دشمن‌دويست‌و هفت‌ روز بوده‌ است‌. اين‌ ارقام‌ نشان‌ دهنده‌ي‌ دقت‌، سرعت‌و ابتكار عمل‌ نيروهاي‌ مسلح‌ جمهوري‌ اسلامي‌ ايران است.  

کشور جمهوری اسلامی ایران در طی هشت سال دفاع مقدس که بعد از جنگ ویتنام طولانی ترین جنگ در قرن بیستم را تجربه کرده است، آحاد ملت ایران اسلامی به لحاظ پراکنش جغرافیایی از تمام گوشه و کنار کشور برای دفاع از میهن و آرمان های انقلاب در صحنه های نبرد و مبارزه حاضر شده‌اند. بدون استثنا تمام شهرهای ایران در امر دفاع، مشارکت داشته‌اند. هرچند این مشارکت با عواملی مثل فاصله‌ي جغرافیایی، تعداد جمعیت، اهمیت و استراتژیک بودن برخی از این نقاط شهری مثل تهران، اصفهان، شیراز و تبریز، و ... رابطه دارد، ولی در مجموع تعداد و درصد شهیدان جنگ و دفاع مقدس با در نظر گرفتن شاخص جمعیت، فاصله، و ... در تمامی استانها و شهرستان ها از وضعیت متعادلی برخوردار است؛ بنابراین ملت ایران در طی هست سال جنگ و دفاع مقدس الگو و نمونه‌ي وفاق ملی، فداکاری، ایثار و گذشت و اتحاد و یکپارچگی را به نمایش گذاشته اند که نمونه‌ي آن را در جاهای دیگر کمتر می توان سراغ گرفت.

بیانگر تعداد شهیدان یگان های نظامی و پشتیبانی کشور نسبت به کل شهیدان کشور می‌باشد. این تعداد برای کل یگان‌های نظامی 185437 نفر از مجموع 219123 نفر شهید جنگ و دفاع مقدس کشور می‌باشد.

در بین یگان های نظامی کشور نیروی بسیج با 47 درصد در بین یگان های نظامی بیشترین سهم را در میزان شهیدان جنگ و دفاع مقدس داشته است.

 نیروها و یگان های نظامی 6/84 درصد از کل شهدای جنگ و دفاع مقدس را تقدیم انقلاب کرده اند و این امر به علت ماهیت این قشر از جامعه می باشد که وظیفه‌ي دفاع از سرزمین و ملت بیشتر بر عهده‌ي آنها است. در این میان نیروی بسیج با نزدیک به 39 درصد از شهيدان کل کشور آمار قابل ملاحظه ای می باشد که سندی بر وفاق ملی، یکدلی و همبستگی ملت ایران برای دفاع از کشور خود به صورت داوطلبانه بوده است.

حدود 7/97 درصد از شهیدان جنگ و دفاع مقدس مذکر بوده اند که این درصد شامل 212696 نفر و 3/2 درصد یعنی 6427 نفر مونث می باشد. با توجه با آمار و ارقام مربوط به جنسیت، واضح است که اکثریت مطلق تعداد شهیدان مونث بر اثر بمباران ها در مناطق مسکونی و غیرنظامی بوده است و اکثریت مطلق شهیدان مذکر در خط مقدم جبهه و در میدان نبرد به شهادت رسیده اند. آمار و ارقام شهیدان مونث نسبت به شهیدان مذکر 1 به 33 است

مشارکت نیروی بسیج در جنگ، به علت نیرو و جمعیت بیشتر این یگان نسبت به بقیه یگان های دیگر بوده است که ملت ایران از گوشه و کنار جهت دفاع از تمامیت ارضی و آرمان های انقلاب، به صحنه های نبرد و مبارزه گسیل می شدند.

یکی دیگر از دلایل بالا بودن میزان مشارکت نیروی بسیج، وظیفه و تکلیفی است که این نیرو در دفاع از ملت و سرزمین دارد. هرچند که ماهيت وجودي کل نیروهای مسلح، دفاع از آب و خاک، تمامیت ارضی و بقاء ملی است و دارای افراد آموزش دیده و خبره در راستای این هدف متعالی است، اما در این میان چون نیروی بسیج به صورت داوطلبانه در امر دفاع و مبارزه حاضر می شود، همه‌ي افراد در جای جای ایران اسلامی، به امر جهاد و دفاع به عنوان وظیفه شرعی و اسلامی و اعتقادی نگاه می کنند و این امر باعث می شود از زن و مرد و پیر و جوان و از همه‌ي اقشار مختلف جامعه، در امر دفاع مشارکت داشته باشند.

درصد شهیدان جنگ و دفاع مقدس در نیمه‌ي غربی ایران می باشد

. اختصاص میزان 14/1 درصد از کل آمار شهیدان به قشر کودک، در حالیکه همین میزان برای مشاغل هنری، خبرنگار ، عکاس ، فیلمبردار ... و دانشجو و روحانی که به ترتیب برابر با 0/06، 0/06، 32/1 و 53/1 درصد است بیانگر درصد بالای شهیدان این قشر جامعه است و پیام مهمی که این مسأله دارد این است که مناطق مسکونی و غیر نظامی کشور بیشتر مورد هجوم و حمله هواپیماها و موشک های دشمن قرار گرفته‌اند.

با مشاهده‌ي این آمار و ارقام و همچنین مشارکت اقشار مختلف جامعه در دفاع از آب و خاک و سرزمین خود، می بینیم که تقریباً از تمامی اقشار جامعه از پیر و جوان گرفته تا خردسال و کهنسال و زن و مرد، بازاری، روحانی، قاضی، معلم، پزشک، راننده، دانش آموز، دانشجو، استاد، هنرمند، کارگر، کارمند، کشاورز و غیره و ... در جنگ حضور داشته اند و هرکدام از این اقشار در بین شهیدان جنگ و دفاع مقدس، سهمی دارند. این مسأله تا حدودی بیانگر همدلی، اتحاد و احساس تکلیف همه‌ي اقشار در امر دفاع و جهاد در راه سرزمین را نشان می دهد.  نزدیک به 20 درصد از شهیدان جنگ و دفاع مقدس مربوط به قشر کودک، نوجوان و جوان کشور می باشد. این میزان شهید برای یک کشور برای این سنین آمار بسیار زیادی است. با مشاهده‌ي این ارقام، صدمات و خسارت های جبران ناپذیر یک جنگ هشت ساله که بر ایران اسلامی از طرف استکبار جهانی به سرکردگی صدام تحمیل شد، بیشتر خودنمایی می کند.

جغرافی‌دانان سیاسی، جامعه شناسان و علمای اهل سیاست برای اینکه روحیه‌ي همگرایی و وفاق ملی یک ملت را نشان دهند، بر یک سری از شاخص‌ها تأکید می کنند که یکی از آنها میزان وفاداری به دولت خود و آرمانها و اندیشه های نطام است. در طی هشت سال جنگ و دفاع، ملت ایران با حضور گسترده از تمامی نقاط کشور و اقشار مختلف جامعه، این خصیصه را به نحو مطلوبی به نمایش گذاشتند که این مسأله برای دولتمردان و مسؤولین جمهوری اسلامی، یک غنیمت تجربی نادر جهت طراحی استراتژی‌های سیاست داخلی، خارجی، امنیتی، دفاعی و ... محسوب می‌شود، تا جهت رسیدن به آرمان های مقدس جمهوری اسلامی و ملت ایران بر روی آن حساب باز کنند.

سرزمین به عنوان بستری برای شکل گیری انواع مؤلفه های هویت، از جمله هویت سرزمینی، تاریخی، زبانی، مذهبی و ... که در مجموع هویت ملی یک ملت را شکل می دهند نقش به سزایی دارد. ایران زمین، در طول تاریخ حیات ایران بنیادی ترین عامل و اشتراک و انسجام ایرانیان از هر قوم و مذهبی بوده است. جنگ و دفاع هشت ساله حاوی این پیام است که ایرانیان در پرتو این مفهوم در عین تفاوت های زبانی، مذهبی و قومیتی و ... با هم متحد و یکپارچه هستند و در مقابل بیگانگان به عنوان یک هویت واحد عمل کرده اند.

هراس غرب از رهبری امام خمینی(ره)

کنت دامارانش (رئیس سابق سازمان جاسوسی فرانسه): «ایران یکی از قدرت های واقعی منطقه است که دارای ذخایر عظیم نفت در قلمرو وسیع و پرجمعیت خود می باشد؛هزاران سال است که این امپراطوری به عنوان قدرت مسلط کل منطقه شناخته شده است. اکنون در زمان آیت الله خمینی این قدرت چند برابر شده است.»

روحیه جسارت و شهامت نیروهای ایرانی

کنت دمارانش: «ایرانی ها افراد سرسخت خاورمیانه اند که وقتی دارای احساسات مذهبی می شوند، دوبرابر خطرناک می شوند. اکنون شناخت، مطالعه و نبرد با آنها در سطوح مختلف، بیشتر از هر زمان دیگری اهمیت یافته است. در حال حاظر ایرانیان شیعه به خوبی برای مبارزه، که همیشه بخش جدایی ناپذیر تاریخ، فرهنگ و مذهب آنها بوده است، آماده شده اند.»

«در اردوگاه های اسرای ایرانی افرادی را دیدیم که قاطعانه برای فدا کردن جان خود در راه اعتقاداتشان آمادگی داشتند. آن منظره منادی جنگ جهانی چهارم بود که ما فقط درک نا مشخصی از آن در ذهن داریم. اعتقادات مذهبی این افراد برای سوق دادن آنها به سوی انجام کارهایی که به طرزغیر قابل باوری سخت بودند، نقش بسزایی داشته است.»


مطالب مشابه :


بررسی نقش روزنامه اطلاعات در تامین امنیت ملی در دوران جنگ ایران و عراق، ش 4

بررسی نقش روزنامه اطلاعات در تامین امنیت ملی در دوران جنگ ایران و عراق، ش 4.




نقش جنگ تحمیلی در بیداری اسلامی منطقه

نقش جنگ تحمیلی در بیداری در دوران دفاع مقدس، مازندران علاوه بر شهدای قراملک تبریز




شهداي آذربايجان،

108 شهید گمنام دوران دفاع مقدس در 18 نقطه از زمان جنگ تحمیلی تا ای در پارک جنگلی شهر




نقش تبلیغات در جنگ از دیدگاه امام خمینی

و قراباغ، شهر تبریز و قسمت در خلال جنگ تحمیلی، صدام طی نقش تبلیغات در جنگ از




مقاله دفاع مقدس

و عاملین این جنگ به نقش مردم در جریان در جنگ تحمیلی جنگ ما دفاع تبریز شهر




بازخوانی تاریخ : روابط نظامی ایران و لیبی در دوران جنگ تحمیلی

روابط نظامی ایران و لیبی در دوران جنگ تحمیلی شک نقش کلیدی در رخدادهای شهر یاسوج




مختصری از زندگی دکتر شهرام دبیری اسکویی

دکتر شهرام دبیری در دوران جنگ تحمیلی رژیم 1379 در شهر تبریز گام در راهی آن نقش دارند




برگزاری مراسم گرامیداشت روز دانشجو

شهر تبریز در جبهه های جهاد در دوران دفاع مقدس اشاره نمود و افزود : در جنگ تحمیلی




خواندنی های جنگ تحمیلی

بر ضد ایران در طول هشت سال جنگ تحمیلی، ایران یکی شیراز و تبریز می دهند نقش به




برچسب :