مجتمعهای آموزشی و پرورشی شهری محاسن و معایب

به نام خدا

پیامبراکرم ( ص) می فرمایند:" از مایه های پرهیزگاری است که نادانسته ها را بیاموزیم و به دانسته ها بیفزاییم".

سخن نخست:

گام بلندی که می تواند به عنوان راهبردی اساسی درراستای تحول بنیادی موجب بهره وری بیشتراز امکانات پراکنده انسانی ومادی در آموزش و پرورش به ویژه مدارس تلقی گردد,ایجاد مجتمع های آموزشی و پرورشی است که در این قالب مدارس موجود ضمن حفظ هویت و استقلال نسبی خود در چارچوب هویت ومدیریتی مشترک و واحد در ابعاد مختلف و در تعامل با یکدیگر فعالیت نموده و از این طریق منابع انسانی و مادی آنها با هم افزایی به بهترین وجه در خدمت جامعه دانش آموزی در طول دوران تحصیلی قرار می گیرد.

مهمترین طرحی که می تواند آموزش و پرورش کشور را در عرصه جهاد اقتصادی نیز موثر و فعال سازد ,طرح تشکیل مجتمع های آموزشی و پرورشی در مناطق شهری است که مولفه های نظری و عملی آن در واقع مصداق بارزی از جهاد اقتصادی است که می تواند بکارگیری منابع انسانی و مادی را در آموزش و پرورش در مسیری صحیح و کارآمد هدایت نموده و ضامن کیفیت بخشی به نظام آموزشی و محصولات آن گردد.

تعداد زیاد دانش آموزان و پراکندگی امکانات و عدم توزیع مناسب آن در تمامی مدارس شهری زمینه ارائه طرح تاسیس مجتمع های آموزشی- تربیتی در شهرها را با هدف توسعه اختیارات مدارس,کاهش سلسله مراتب اداری ,ترویج فرهنگ کار گروهی ,ارتقای کیفیت مدارس دولتی, استفاده بهینه از منابع مشترک,کاهش مشکل افزایش هزینه ها ,آسان سازی تبادل افکار و اندیشه ها,تقویت و استحکام بیشتر مدرسه و ... را فراهم کرده است.

البته باید اذعان نمود که به دلیل پراکندگی و دوری مدارس روستایی و عشایری از یکدیگر موانعی برای تحقق کامل اهداف وجود دارد.امّا خوشبختانه تاسیس مجتمع های آموزشی و پرورشی در شهر ها به دلیل پیوستگی و نزدیکتر بودن مدارس از بعد مسافت می تواند آسانتر باشد.لذا ایده مجتمع های آموزشی و پرورشی مصداق روشنی از تحول بنیادی در شهرها خواهد بود.

به این ترتیب یکپارچه سازی مدارس در قالب مجتمع های آموزشی و پرورشی از منظر جهاد اقتصادی, رویکردی است که می کوشد با همگرایی جهاد گونه بخش قابل توجهی از مشکلات اقتصادی آموزش و پرورش به ویژه مدارس را در کوتاهترین زمان ممکن کنترل نموده و عواید ناشی از آن را مصروف کیفیت بخشی به فرایندهای آموزشی و پرورشی نماید.جهادی که در آن اقتضاء می کند همراه با مسئولان نظام آموزشی, سایر دستگاههای دولتی و همچنین سازمانهای فرهنگی مردم نهاد و مهمتر از همه اولیاء و خانواده ها به موضوع یکپارچه سازی مدارس صرفا از نگاه ساختاری ننگرند و پیامد های مثبت آن را در ابعاد مختلف انتظار داشته باشند.

ذکر این نکته نیز ضروری است که اصولا تاکنون در ساخت و ساز واحد های آموزشی چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی,ساخت فضاهای تعریف شده و استاندارد ویژه مجتمع که در برگیرنده دوره های مختلف تحصیلی باشد کمتر مورد توجه بوده و امید است سازمانها و دستگاه های زیربط با ورود جدی تر به این موضوع,شرایط لازم را برای رشد و توسعه مجتمع های آموزشی و پرورشی بیش از پیش فراهم آورند.
درراستای تحقق عدالت آموزشی وپرورشی ,طرح و اندیشه تشکیل مجتمع های آموزشی و پرورشی توسط مقام عالی وزارت مطرح و به استانها ابلاغ شد. تشکیل مجتمع آموزشی وپرورشی شهری و روستایی بااهدافی چون تحقق عدالت آموزشی و پرورشی, استفاده بهینه ازمنابع وتجهیزات, افزایش توان مدیریتی ,کاهش نابرابری ودستیابی به فرصتهای تحصیلی, ارتقاء کیفی وکمی مدارس ,وتوجه بیشتر به نقش مدرسه محوری و......  می باشد.
بااینکه مدت زیادی ازشروع طرح نمی گذردولی آثار مثبت آن به خوبی قابل مشاهده می باشد. مجتمع آموزشی درکشورهای پیشرفته ازچنددهه قبل شروع به کارکرد وآثار مثبت آن درآموزش وپرورش آن کشورها مشهود
می باشد.
ایجاد مجتمع های آموزشی و پرورشی با هدف کاهش فاصله بین مناطق محروم و مناطق برخوردار , بخشیدن هویت جدید به مدیریت آموزشگاهی مدارس و برقراری عدالت آموزشی در دستور کار قرار گرفته است.
آموزش و پرورش مهم ترین ثروتی است که در جامعه توزیع شده و به مدد آن مردم توانسته اند مشکلات خود را تحلیل کنند و استعداد های خود را پرورش دهند . تحولات سریع جامعه , اصلاح و تجدید نظر در منابع آموزشی , محتوای کتاب های درسی  تغییر شیوه مدیریت مدارس و شیوه های تدریس را ایجاب می کند و غفلت از آن با توجه به سرعت تغییر اطلاعات باعث بیشتر عقب ماندن از دنیای مدرن و عدالت آموزشی خواهد شد.
رهبر معظم انقلاب در دیدار با معلمان در اردیبهشت 85 به مسئله ی عدالت آموزشی اشاره و فرمودند "اگر ما در مدیریت آموزش و پرورش به مسئله ی عدالت توجه کنیم نتیجه این خواهد شد که در آینده کشور عدالت نسبی بین قشرها و مناطق کشور برقرار خواهد شد ". نگاه غیر عدالت محور , این است که ما در کشور مدارس پیشرفته ی مجهز به بهترین تجهیزات و در یک جاهایی مدارس محروم کپری یا شبیه کپری در یک مناطق دیگر داشته باشیم. معلم ممتاز برجسته برای تعدادی از مدارس و معلمان خسته یا کم سواد برای تعداد دیگر از مدارس داشته باشیم.

 محاسن طرح:
1- مدیریت موثر و کارامد در هزینه کردن سرانه و کمک های مردمی در مدارس تحت پوشش.
2- استفاده مناسب تر از منابع مالی و انسانی , فیزیکی و کاهش نابرابری در دستیابی به فرصت های تحصیلی.
3- ارتقاء کیفی و کمی مدارس.
4- تبادل اطلاعات علمی وآموزشی بین آموزگاران و دبیران مدارس تحت پوشش با برگزاری جلسات هم اندیشی.
5- برگزاری مشترک شورای دبیران و آموزگاران تحت عنوان شورای مجتمع.

6-برنامه ریزی جهت ارائه خدمات آموزشی مناسب شامل کلاسهای جبرانی , تکمیلی , تقویتی.
7- مدیریت منسجم در مجتمع در جهت رضایت مندی اولیاء و دانش آموزان.
8- تشکیل کلاس های قرآنی با عنوان مدرسه قرآنی.
9- برنامه ریزی منسجم برای تشکیل کلاس های آموزش خانواده.
10-تهیه برنامه مشترک درسی وامتحانی برای مدارس تحت پوشش.
11-نیازسنجی علمی تعیین مهارتهای مورد نیازآموزگاران ودبیران.
12-توجه بیشتر به نقش مدرسه محوری.
13- تعدیل نیروی انسانی و استفاده از آن ها در پست های مورد نیاز.
14- مدیران مدارس دیگر ناچار نیستند هفته ای چندین بار جهت انجام امور اداری به ادارات آموزش و پرورش منطقه مراجعه نمایند.

15-اختیارات کامل مدیر مجتمع درمسایل آموزشی وپرورشی,هزینه های عمرانی وبهداشتی مدارس تحت پوشش.

16-تهیه یک برنامه سالانه مدون وجامع برای کلیه مدارس تحت پوشش در یک دوره تحصیلی.

17- تشکیل شورای مشترک معلمان ودبیران وآموزگاران وبر رسی مشکلات آموزشی وارائه راهکار
برای جلوگیری ازافت تحصیلی.
18-باتوجه به سرانه واریزی به صورت متمرکز, میتوان با توجه به نیاز مدارس تحت پوشش در مورد چگونگی هزینه کرد آن برنامه ریزی کرد.

19-برچیده شدن بسیاری از بوروکراسی های زائد اداری.

20-بهره گیری مناسب تر از امکانات و تجهیزات موجود.

21-پیش بینی برنامه های لازم برای تعمیق باورهای دینی و اعتقادی دانش آموزان,گسترش فعالیتهای قرآنی,فرهنگی,هنری,ادبیو ورزشیو ارتقای سطح سلامت روحی روانی آنها و بهداشت مدارس و نظایر آن.

نقاط ضعف و معایب که می توان با جدیت و پشتکار به نقاط قوت تبدیل شود:
1- عدم ارسال به موقع دستورالعمل ها, شیوه نامه ها و آیین نامه های مجتمع در ارتباط با امور مالی و شوراها و انجمن اولیاء و مربیان و ... .
2- کمبود اطلاعات کارشناسان ادارات و اولیاء با این طرح.
3- عدم تشکیل به موقع کلاسهای ضمن خدمت.
4- ایستادگی و مقاومت مدیران قبلی مدارس که پست آن ها تغییر کرده است.
5- عدم واریز سرانه مجتمع در موقع مقرر (اواخر شهریور ماه) .
6-کمبود شدید منابع مالی با توجه به فراهم شدن بستر مناسب تحقق عدالت آموزشی و پرورشی.

7-خود محوری برخی از مدیران مدارس تابعه در اجرای برنامه های خود بدون توجه به نظرات مدیریت مجتمع باعث ایجاد چالش جدی در اداره موثر امور مجتمع ها گردیده و عدم موفقیت در برخی برنامه های مجتمع را شامل شده است.

8-عدم وجود روحیه تعامل و همکاری بین همکاران شاغل در مقاطع مختلف تحصیلی در جهت نیل به اهداف مجتمع ,که این مسئله نیز با برگزاری جلسات متعدد هم اندیشی دبیران , مرتفع خواهد شد.

9-علی رغم وجود بخشنامه های متعدد,عدم اختیار مدیریت مجتمع در انتخاب و بکارگیری مدیران و نیز سایر عوامل اجرایی در مدارس تابعه ,مشکلات عدیدهای در اداره موثر امورات مجتمع ایجاد شده است.

10-تلقی مدیران مدارس تابعه نسبت به این موضوع که هزینه های خاص مجتمع خارج از سرانه واریزی به حساب مدارس تابعه در نظر گرفته شود.

11-برخی از همکاران مدیربا این تصور که اختیارات ایشان محدودگردیده است, متاسفانه انگیزه های لازم جهت انجام فعالیتهای آموزشی و پرورشی را از دست داده اند. در صورتیکه با برنامه ریزی درست میتوانند فارغ ازهرگونه دقدقه ذهنی که در سالهای گذشته گریبان گیرشان بوده دیگر مسئولیتهای خود را بهتر انجام داده و به  به اداره ی واحد آموزشی تحت مدیریت خود بپردازند.

 


مطالب مشابه :


برندگان قرعه کشی تسهیلات بانکی،تعاون آموزش وپرورش ناحیه2خرم آباد اعلام شدند.

مدیریت آموزش و پرورش و معاونت پرورشی وفرهنگی محمدحسین فرزین؛روابط عمومی ناحیه2خرم آباد:




برگزاری جلسه تخصصی معاونین پرورشی وفرهنگی مدارس ومجتمع های آموزشی وپرورشی

آموزش و پرورش ناحیه مدیریت آموزش و پرورش وپرورش ناحیه2خرم آباد بیان کردند




آموزش وپرورش ناحیه2خرم آباد،کانون توجه به اهل بیت عصمت وطهارت(سلام الله)

آموزش وپرورش ناحیه2خرم آباد،کانون توجه به مدیریت آموزش و پرورش و معاونت پرورشی




دومین جلسه معاونت پرورشی وفرهنگی هنری در خصوص برنامه های دهه فجر برگزارشد

مدیریت آموزش و پرورش و معاونت آموزش و پرورش ناحيه 2 خرم آباد . گروههای ناحیه2خرم آباد.




مجتمعهای آموزشی و پرورشی شهری محاسن و معایب

مجتمع علامه مجلسی ناحیه2خرم آباد در آموزش و پرورش به در مدیریت آموزش و پرورش به




گزارش عملکرد یکساله مجتمع آموزشی و پرورشی پسرانه حیات طیّبه علاّمه مجلسی در سال تحصیلی91-90

حسن ماکنعلی؛مدیریت ناحیه2خرم آباد تحصیلی به آموزش و پرورش ناحیه دو خرم




دبیرستان دخترانه شاهد خرم آباد همایش کوهپیمایی برگزار کرد

ناحیه2خرم آباد ; مدیریت آموزش و پرورش آموزش و پرورش ناحیه2 خرم آباد




برچسب :