خاتم شیراز

 98 درصد از مغازه­های خاتم­فروشی شیراز خاتم اصفهان را می­فروشند

محسن دانش

 

«خاتمی که در مغازه­ها فروخته می­شود، روح هنری ندارد وبیشتر سری­سازی است. در کل دو گونه خاتم در کشور وجود دارد: 1- خاتم­های باکیفیت که بیشتر استادکاران شیراز – که تعدادشان به انگشتان دست هم نمی­رسد – به آن توجه دارند. 2- خاتم­های بازاری و انبوهی که بیشتر در اصفهان تولید می­شوند و سری­ساز هستند. اصفهانی­ها به دلیل داشتن نیروی کار کافی در این بخش هنری و تفکر اقتصادی­شان بیشتر بازار خاتم را در دست دارند، و با اینکه در کارهایشان روح اصیل خاتم دیده نمی­شود، اما متأسفانه حدود 98 درصد از مغازه­های خاتم­فروشی شیراز هم کارهای خاتم اصفهان را می­فروشند! و عملاً خاتم­سازان شیرازی از گردونه رقابت بازار دور مانده­اند!

از سوی دیگر حضور استادکاران خاتم شیراز در نمایشگاه­های بین­المللی بسیار کمرنگ است که ریشه در مدیریت کلان این رشته هنری دارد، اما اصفهانی­ها در اغلب بازارها و نمایشگاه­های مهم مرتبط حضوری فعال دارند. برای نمونه چندی قبل نمایشگاهی از صنایع دستی ایران در چین برگزار شد که به  واقع اصفهانی­ها آنجا را قبضه کرده بودند!»

این حرف­های تلخ را «مهدی فولادفر» یکی از هنرمندان صنایع دستی می­زند که سال­هاست در رشته خاتم­سازی فعالیت می­کند و به تازگی نوعی خاتم پنج ضلعی را برای اولین بار طراحی کرده و موفق به دریافت نشان ملی ارزیابی هنری در کشور شده است. این هنرمند که قرار است آبان­ماه امسال، آثارش را در معرض قضاوت داوران بین­المللی معرفی شده از طرف یونسکو برای دریافت مهر اصالت بگذارد، می­گوید: در بخش صنایع دستی به خاتم و خاتم­سازان توجه کافی نمی­شود و متأسفانه با از دست رفتن همین 4، 5 نفری که در این رشته، استادکار هستند، دیگر جایگزینی برایشان نداریم و این هنر به فراموشی سپرده خواهد شد. اگر چه بسیاری مدعی ساخت خاتم در شیراز هستند، اما تنها تعداد انگشت­ شماری استادکار این هنر هستند و قادرند که علاوه بر طراحی و ساخت زیرساز خاتم، به کشیدن گره و پیچیدن گل­های خاتم 5 و 6 هم مسلط باشند.

وی می­افزاید: فارس از نظر تنوع صنایع دستی در رتبه اول کشور جای دارد اما بی­توجهی در اطلاع­رسانی به موقع برای حضور آثار شاخص در نمایشگاه­های داخلی و بین­المللی، نبود غرفه­های ویژه صنایع دستی در مکا­ن­های فرهنگی و عدم حمایت لازم از هنرمندان این رشته، سبب افت بیش از پیش این هنر ارزشمند در سطح کشور شده است.

او ادامه می­دهد: جای تأسف دارد که در اغلب غرفه­های صنایع دستی شیراز، تنها چیزی که مشاهده نمی­شود، صنایع دستی شیراز است و بیشتر شاهد ارائه آثار هنری غیربومی و چینی در این مکان­ها هستیم!

این هنرمند با 15 سال سابقه کار هنری و اذعان به اینکه هرگز استادی نداشته و به روش آزمون و خطا کارش را پیگیری کرده است، می­گوید: یکی از راهکارهای ارتقای کیفی هنر خاتم­سازی، ایجاد رشته خاتم­سازی در دانشگاه است، به طوری که می­بینیم دانش­آموختگان رشته صنایع دستی در دانشگاه­ها، فقط چند واحد خاتم­سازی بیشتر نمی­خوانند و این امر کفایت لازم را برای پیشبرد این هنر در بر ندارد.

وی که نوه دختری زنده­یاد استاد غلامحسین گلریزخاتمی است، به کارهای این بزرگوار در کاخ مرمر، پیچیدن خاتم­های کاردی صندوق شاهچراغ (ع) و صندوق مرقد حضرت ابوالفضل (ع) در عراق اشاره می­کند و می­گوید: پیشترها استادان خاتم به پیشرفت یکدیگر کمک می­کردند و خیلی به هم احترام می­گذاشتند، اما حالا بیشتر کسانی که در این کار هستند، یکدیگر را نفی می­کنند و همه مدعی­اند که استادند!

صفویه؛ اوج شکوفایی و رونق خاتم­سازی

زمان آغاز هنر خاتم­سازی به طور دقیق معین نیست. قدمت خاتم شیراز را هم به روایتی حدود هزار سال می­دانند و منبر مسجد جامع عتیق شیراز از خاتم است. این هنر در دوره صفویه رونق و رواج داشته و در دوره قاجاریه به علت عدم توجه کافی، از درجه اعتبار ساقط شده است. در سده­های قبل هنرمندان خاتم­ساز شیرازی، صندوقچه­های خاتم بسیار نفیسی برای مرقد مطهر امامان معصوم در عراق ساخته­اند و در اوایل دوره پهلوی اول، خاتم­کاری کاخ مرمر توسط هنرمندان چیره­دست شیرازی انجام شده است. کیفیت و اصالت خاتم شیراز زبانزد خاص و عام بوده و خاتم­های اصیل ساخته شده در شیراز دارای عمر بیشتری نسبت به مشابه آن در دیگر شهرهاست. این ویژگی­ها که خاتم شیراز را به نسبت دیگر شهرها امتیاز داده است، تفاوت در انجام مراحل کار و مواردی است که استفاده می-شود.

در دایره­المعارف فارسی آمده است: «زمان آغاز این هنر دانسته نیست و آنچه درباره آن گفته می­شود با افسانه همراه است. برخی از استادان خاتم­ساز هنوز بر این عقیده­اند که هنر خاتم­سازی معجزه ابراهیم پیغمبر است، صنعتگران مصری این روش را مانند بسیاری از هنرها و پیشه­های دیگر از قبطی­ها اقتباس کرده-اند، چندین قطعه و لوحه که روی آنها با چوب و استخوان موزاییک­کاری شده است در نزدیکی قاهره در اوایل دوره اسلام به دست آمده و اغلب آنها در موزه صنایع اسلامی قاهره و یا موزه برلین وجود دارد که یکی از عالی­ترین نمونه­های این صنعت در موزه متروپولیش است و از دیگر آثار و نمونه­های تاریخی در این هنر می­توان به سقف ایوان اصلی مسجد جامع عتیق شیراز در سده هشتم هجری، درهای خاتم قصر رؤیایی تیمور گرکانی به نام دلگشا در سمرقند و درهای آرامگاه وی در سال 807 هجری، درهای چوب گردو و روکش استخوان و دیگر چوب­های ساخته شده توسط هنرمندان به نام حبیب­الله در سال 999 هجری که در موزه برلین نگهداری می­شود، درهای مزین به اشکال هندسی گل و بته از شهر بخارا که در موزه ویکتوریا آلبرت موجود است و منبر چوبی مسجد لبنان اصفهان با اشکال هندسی و اجزای نقره­های مربوطه در سال 1114 هجری اشاره کرد.

«مهدی فولادفر» اعتقاد دیگری دارد؛ او می­گوید: «اصل خاتم از چین و هند وارد ایران شده و تفاوت آن با خاتم­های کنونی در اندازه ضلع­های مثلث­هاست که چون ایرانی­ها این مثلث­ها را در کوچک­ترین اندازه ممکن طراحی کردند، به آن نام خاتم را اطلاق کردند که به معنای پایانی بر این کوچک­سازی هنری بوده است.»

در برخی از منابع آمده است که هنر خاتم­سازی به شیوه امروزی قبل از صفویه و در عهد استیلای ایلخانان مغول بر ایران و ایجاد رابطه مستقیم بین ایران و چین از کشور چین به ایران آمده ولی در خود ایران پیش از اسلام هم به گونه­ای خاتم­سازی رواج داشته است. مهمترین مرکز خاتم­سازی جهان امروز، ایران است. هر چند در کشورهای هندوستان، سوریه، عراق و فلسطین نیز هنر خاتم­کاری وجود دارد، اما به قدمت و ظرافتی که در ایران انجام می­شود، نیست. در حقیقت این هنر ویژه ایران است.

خاتم­های ایران در نمایشگاه­های جهانی و بین­المللی، همواره در رده اول و ممتاز بوده است. خاتم­سازان ایران چوب یکرنگ استفاده می­کردند و این شیوه تا چند قرن بعد از اسلام متداول بوده است.

در این شیوه کار، چوب را به صورت مکعب­هایی به اضلاع چهار میلی­متر می­بریدند و با طرح­های گوناگون روی صفحه­ای نصب و میخکوب می­کردند. این شیوه تا چند قرن بعد از ظهور اسلام هم متداول بوده است. رنگ­هایی که در چین با آن کار می­کردند دو رنگ سیاه و سپید بوده است ولی زمانی که خاتم به ایران آمد، ایرانیان رنگ­های سیاه، قرمز، سبز و زرد را نیز به کار بردند. به علاوه از نظر شکل هندسی هم از خود ابتکاراتی به خرج دادند. مثلاً بیشتر کارهای چینی یا به شکل مربع یا شش­ ضلعی بود ولی


مطالب مشابه :


خط تولید نارنجک انداز 40 میلی‌متری باحضور وزیر دفاع افتتاح شد

40 میلی‌متری نصیر با حضور مصطفی محمد نجار وزیر دفاع در مجتمع صنایع فجر شیراز صنایع




دهه فجر بر شما دانشجویان مبارک باد

رشته مهندسی صنایع دهه فجر بر شما انجمن علمی مهندسی صنایع دانشگاه پیام نور شیراز.




دستاوردها:

آموزش رباتیک آراد شیراز - دستاوردها: - صنایع رباتیک آراد -4 حضور در نمایشگاه دهه فجر آموزش




خاتم شیراز

خاتم شیراز نمی­شود، صنایع دستی شیراز است و بیشتر جشنواره ی فیلم فجر شیراز




شهید علی قربانعلی

مهارت و تجربه ای که در تراش کاری داشت، وی نیز در تأسیس کارخانجات صنایع فجر شیراز حضور




ماهواره فجر دارای طول عمر یک و نیم سال است

مدیریت دفاعی - ماهواره فجر دارای طول عمر یک و نیم سال است - - مدیریت دفاعی




اخبار مراکز و واحدها - 20/11/90

مسابقه پیامکی ویژه دهه فجر در دانشگاه پیام نور شیراز. دهه فجر و هفته صنایع دستی




جدول برنامه هفته اول تا پنجم لیگ دسته اول فوتبال ایران 93-94

آلومینیوم هرمزگان- فجر سپاسی شیراز 15.30 خلیج صنعت نفت آبادان- صنایع اتباع گلستان ساعت 15




کار ساخت کارخانه تولید شیشه های عطر در شیراز آغاز شد

شیشه - کار ساخت کارخانه تولید شیشه های عطر در شیراز آغاز شد - تازه های شیشه




برچسب :