لب شکری، شکاف لب و کام - عارضه ی شکاف کام

در این بخش از سایت برگزیده ها مطالبی درمورد بیماری  لب شکری را برای شما آماده کرده ایم ، امیدواریم که مورد توجه شما قرار گیرد.

به نقل از برگزیده ها: همه ما در ابتدای دوران جنین ی دارای شکاف لب و کام هستیم. در فاصله هفته ششم تا یازدهم دوران جنین ی شکاف لب و شکاف کام جوش خورده و از بین می روند، اما در بچه هایی که با شکاف لب یا کام به دنیا می آیند، شکاف در دوران جنین ی به دلایلی جوش نمی خورد. با ما همراه شوید و این مطالب را مطالعه کنید.

عارضه ی شکاف کام

عارضه ی شکاف کام

لب شکری

برگزیده ها: لب شکری یکی از نواقص زایشی بدن است. در این حالت بخشی از لب نوزاد باز می ماند و گوشت آن رشد کافی نداشته است. حالت لب شکری ممکن است هم زمان با کام شکافته رخ بدهد. در حالت کام شکافته، بخش های چپ و راست سخت کام پیوستگی ندارند. کام ها یا لب های شکافته در هر ۶۰۰ تا ۸۰۰ زایمان رخ می دهد و امروزه می توان با جراحی سریع پس از  زایمان  آن را رفع کرد. در زبان فارسی حالت لب شکری را با نام های خرگوش لب، شکافته لب، لب چاک، چهارلب، سه لبه، سه لنج، کفیده لب، و شکرلب نیز می نامیدند.

یکی از نقایص مادرزادی شایع شکاف لب و کام است. این شکا ف ها هنگامی رخ می دهند که بافت کافی برای تشکیل لب بالایی و پوشش سقف دهان وجود ندارد. عوارضی که در نتیجه این پدیده رخ می دهد را به ترتیب " لب شکری ی" و "کام شکری" می نامند و ممکن است به تنهایی یا همراه هم دیده شوند.

دلایل لب شکری

  • استفاده از برخی دارو های خاص در هنگام بارداری
  • مصرف الکل و مواد مخدر در هنگام بارداری
  • سیگار کشیدن و یا قرار گرفتن مداوم در معرض دود سیگار (مثلا سیگار ی بودن همسر) در هنگام بارداری
  • قرار گرفتن در معرض تشعشعات و یا عفونت ها در دوران بارداری
  • وجود سابقه خانوادگی در خانواده پدر یا مادر

نوزاد مبتلا به شکاف لب ممکن است همزمان شکاف کام هم داشته باشد، یا ممکن است فقط یکی از این دو حالت را داشته باشد. شکاف لب ممکن است خیلی خفیف باشد و فقط به صورت یک فرورفتگی در لب بالا باشد، یا ممکن است خیلی عمیق باشد و از لب شروع شده و تا داخل سوراخ بینی ادامه پیدا کند. شکاف کام ممکن است خیلی خفیف باشد و مشکل چندانی ایجاد نکند، یا این که خیلی شدید باشد و کام کاملا شکاف داشته باشد و مانع تغذیه ، مکیدن و حتی تنفس نوزاد شود. شکاف ها می توانند یک طرفه یا دو طرفه باشند.پسرها با شیوع بسیار بیشتری به لب شکری ی تنها مبتلا می شوند، در حالی که دخترها اغلب دچار کام شکری بدون لب شکری می شوند.

با وجود آنکه علل این دو عارضه دقیقا روشن نیست، تصور بر این است که دارای زمینه ارثی باشند.از جمله عوامل ایجاد شکاف لب و کام، مصرف الکل و کشیدن  سیگار  در دوران  بارداری  است. شکاف لب و کام از شایع ترین نقایص دهانی- صورتی است که مورد توجه محققان قرار گرفته است. درمان شکاف لب همراه با شکاف کام و یا بدون آن، انجام جراحی های متعدد، گفتار درمانی و درمان های ارتودنسی و دندان ی را بخصوص در ۱۸ سال اولیه عمر می طلبد. ارائه اطلاعات لازم به والدین این کودکان و انجام درمان های پزشکی- دندانپزشکی به هنگام، می تواند در بهبود وضعیت بسیار مؤثر باشد.

دندانپزشک کودکان ، متخصصین  ارتودنسی  و جراحان فک و صورت مسئول مستقیم مراقبت های دندان ی- فکی این بیماران می باشند. رابطه قوی بین تعداد و شدت مشکلات دندان ی با نوع و شدت شکاف وجود دارد. مراقبت های دندان ی پیشگیری نیز از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا اکلوژن دندان ی دست نخورده کودک، بخصوص در ناحیه شکاف، پایه ای برای درمان های ارتودنسی و جراحی بعدی محسوب می گردد.

معمولا لب شکری بعد از تولد نوزاد تشخیص داده می شود. در اولین معایناتی که پزشک روی نوزاد انجام می دهد، لب ها و کام نوزاد معاینه شده و در صورت وجود شکاف، تشخیص داده می شود. گاهی مواقع لب شکری در یک سونوگرافی قبل از تولد نوزاد و در دوران بارداری مشاهده و تشخیص داده می شود. البته به یاد داشته باشید که سونوگرافی همیشه قادر به تشخیص مشکل نبوده و از این رو پزشکان برای تشخیص زودهنگام لب شکری بر سونوگرافی تکیه نمی کنند.

عمل جراحی می تواند مشکل لب شکری را برطرف کند. قبل از عمل جراحی ممکن است پزشک برای حمایت کودک و کاهش مشکلات او از لوازم و تجهیزات خاصی مانند اسپلیت های دندان ی یا نوار چسب های طبی استفاده کند. بیشتر پزشکان توصیه می کنند که نوزاد در سن 6 ماهگی مورد عمل جراحی قرار بگیرد. اما تعیین زمان دقیق عمل جراحی برای هر نوزاد متفاوت است و بستگی به موارد مختلفی از جمله میزان شدت شکافتگی لب و یا کام و همچنین میزان سلامت عمومی نوزاد دارد.

ممکن است در طی دوران رشد نوزاد مجبور به انجام چند عمل جراحی دیگر نیز شود. به عنوان مثال اگر شکل ظاهری بینی نوزاد شما به علت ابتلا به لب شکری تحت تاثیر قرار گرفته است، ممکن است در سن خاصی، پزشک عمل جراحی بینی را نیز به شما توصیه کند.اگر کودک شما به علت ابتلا به لب شکری در تلفظ بعضی کلمات مشکل داشته باشد ممکن است نیاز باشد که کودک شما دوره های خاص گفتار درمانی را نیز طی کند.

گردآروی: بخش سلامت برگزیده ها


,