پروژه خزر - خلیج فارس و مظلومیت دریاچه اورمیه

 
در حالی که به گفته آقای موید حسنی صدر
نماینده مردم اورمیه رمق دریاچه اورمیه رو به پایان
است، مسئولان کشورمان در حال اجرایی کردن پروژه
چند میلیارد دلاری برای ایجاد کانال ارتباطی بین
دریای خزر و خلیج فارس 
برای شیرین سازی و
آبیاری کویر مرکزی ایران هستند. پروژه ای که به گفته
دکتر اسماعیل کهرم، کارشناس مسايل محیط
زیست از زمان ناصر الدین شاه قاجار تا دوران
ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی و دوران
حاضر ادامه داشته اما اجرایی نشده و قابل اجرا 
هم نیست.

آقای موید حسنی صدر در ادامه گفتگوی خود با خبرگزاری ایلنا میگوید: " اگر از سوی مسئولان ذی ربط،نمایندگان مجلس و دولت به دریاچه اورمیه كمكی نشود دیگر شاهد حیات این دریاچه نخواهیم بود."

وی در ادامه افزود: مسئولان باید هر چه سریع‌تر آب‌های سطحی را به این رودخانه روانه كننند و برای عدم تبخیرآب این دریاچه دیوار ساحلی احداث كرده و آب دریاچه را به درون آن سوق دهند. به گفته آقای حسنی صدر دریاچه اورمیه نیاز به كمك و همكاری همه جانبه دارد و همه ملت ایران باید به حل این معضل محیط زیستی كمك كنند.

استاندار سمنان گفت:
مدت اجرای این پروژه را 24 ماهه بیان كرد و خاطرنشان ساخت: منابع مالی این پروژه عظیم از محل فروش محصولات پتروشیمی پیش بینی شده و وزارت نیرو كارفرمای آن است و قرارگاههای خاتم الانبیا و كربلا نیز پیمانكاران آن تعیین شده اند.

وی با بیان اینكه سختی آب دریای خزر 10 برابر كمتر از آب خلیج فارس است گفت:
شوری آب دریای خزر 19 میكروموس بر سانتیمتر است و قرار است پس از شیرین سازی آب به استان سمنان منتقل شود.

عباس رهی در خصوص مصرف این آب گفت: هدف گذاری در این خصوص بر صنعت، كشاورزی صنعتی و بخش كشاورزی و نیز خدمات است و انتقال آب دریای خزر می تواند این بخشها را در استان سمنان متحول كند.

استاندار سمنان ایجاد شرایط مناسب انتقال صنایع مزاحم تهران به استان سمنان با تامین آب مورد نیاز و رونق گردشگری این استان را از دیگر نتایج اجرای این پروژه عظیم برشمرد.

اما دکتر اسماعیل کهرم نیز در گفتگو با خبرگزاری ترند گفته است که ایده‌ی انتقال آب دریای خزر برای مصرف خانگی، کشاورزی و صنعتی به استان‌های مرکزی از جمله سمنان هست كه اخیرا مطرح شده، اما شوری آب دریای خزر 13 میلی گرم در هر لیتر است که قابل استفاده در این زمینه‌ها نیست، صرفه‌ی اقتصادی هم ندارد. از سويی، خاک سمنان و مناطق مرکزی قابل کشت نیست، کلا شن و خاک رس است. برای کدام مصرف کشاورزی و صنعتی قرار است این پروژه چند میلیاردی بزرگ انجام شود؟

وی به اجرايی نشدن پروژه‌ی انتقال آب دریای خزر به دریاچه‌ی رو به خشک شدن اورمیه که هنوز هم روی کاغذ مانده و پروژه‌ی انتقال آب رود ارس به دریاچه‌ی اورمیه اشاره و درباره‌ی پروژه‌ی کانال خزر-خلیج فارس اظهار ناامیدی کرد.

در همین راستا طبق گزارش سایت خبری زرتشتیان دکتر چنگیز اسماعیل اف، کارشناس علوم جغرافی و فرنشين مرکز تحقیقات خزر در دانشگاه دولتی باکو نیز درباره‌ي این پروژه می‌گوید: با توجه به پستی-بلندی‌های موجود در راه شمال-جنوب، ایران ناگزیر است در راه سربالایی این کانال در چندین منطقه، آبگیرهای بزرگی بسازد تا از سرریز شدن آب کانال جلوگیری کند. راه‌هایی با این ويژگي‌ها، مانند کناره‌های البرز، انبوهی از جمعیت را در خود جای داده است که باید زمین‌ها و خانه‌های پيرامون پروژه تخلیه شود. همچنین ایجاد آبگیر  خطر زلزله را افزایش مي‌دهد مانند آن‌چه که در داغستان یا منطقه‌ي "مینگه چویر" قفقاز رخ داد. در حالت عادی، با ایجاد آبگیر سالانه تا 300 زمین لرزه با مقیاس پایین در منطقه رخ مي‌‌دهد. اگر این منطقه مانند مناطق شمالی ایران زلزله‌خیز نیز باشد، باید خطر ایجاد آبگیرهای بزرگ به دقت در نظر گرفته شود.

به‌گفته‌ي وی، ایجاد یک کانال برای گذر کشتی‌های کوچک دست‌كم  5 متر بلندا و 100 متر پهنا نياز دارد و با توجه به درازاي این کانال که بیشتر از 2 هزار کیلومتر خواهد بود، نیاز به حداقل یک دهم حجم آب رودخانه ولگای روسیه که 85 درصد آب مازندران را تامین می ‌كند، وجود دارد. آیا همسایه‌های شمالی ایران با این پروژه موافق خواهند بود؟

اینکه نیت وازرت نیرو در اجرایی کردن چنین پروژه ای کمک به توسعه مناطق مرکزی و کویر زدایی در فلات مرکزی ست شکی نیست اما وقتی به نقشه کشورمان نگاهی بیاندازیم به راحتی می توان متوجه شد که فاصله بین دریای خزر و دریاچه اورمیه یک دهم این فاصله هم نیست اما کسی در فکر اجرایی کردن این پروژه که میتواند شمال غرب و غرب کشور را از فاجعه تبدیل شدن به کویر دیگری در گوشه ای دیگر از کشورمان نجات دهد، نیست. و سوال اینجاست که چطور میتوان چنین پروژه عظیمی را در عرض ۲ سال به اتمام رساند در حالی که پروژه انتقال آب رودخانه ارس و دریای خزر به دریاچه اورمیه هنوز بعد از چند سال بحث و گفتگو نه تنها هیچ پیشرفت قابل گفتگویی نداشته بلکه کلنگ این پروژه هم درست و حسابی به زمین نخورده؟؟

منابع:

http://www.amordadnews.com/neveshtehNamyesh.aspx?NId=6962

http://www.rajanews.com/detail.asp?id=122684

http://www.irna.ir/NewsShow.aspx?NID=80082455

http://memarinews.com/Pages/News-7613.html


مطالب مشابه :


زندگی نامه "علی کریمی"

نفت، دانشگاه علوم و تحقیقات فارس و فرود های بسیار کلوپ دانشجویی علوم




آزمون علوم و کاربرگ تلفیق هنر ، ریاضی ، فارسی سوم

آزمون علوم و کاربرگ تلفیق هنر کلوپ تفریح و دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات




درصدهای قبولی کنکور کارشناسی ارشد سال 89 دانشگاه آزاد

حسابداری فیروزآباد فارس قبولی تکمیل ظرفیت علوم و تحقیقات کلوپ دنیای




لینک دانشجویان و علوم پزشکی

لینک دانشجویان و علوم انتشار اخبار ، مطالب ، تحقیقات و اطلاعیه های استان فارس




مدارک تحصیلی و سوابق اجرایی اعضای 14 کمیسیون‌ مجلس نهم( 1)

معاون وزیر وزارت علوم تحقیقات و فناوری عمومی علوم و تحقیقات فارس: کلوپ شما:: 39




پروژه خزر - خلیج فارس و مظلومیت دریاچه اورمیه

خلیج فارس و اسماعیل اف، کارشناس علوم جغرافی و فرنشين مرکز تحقیقات کلوپ RSS Powered By:




آزمون مداد و کاغذی علوم برای کلاس سومی ها

آزمون مداد و کاغذی علوم برای کلوپ تفریح و دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات




برچسب :