کلیاتی درباره قرصهای جلوگیری

  >>> قرصهای خوراكيی جلوگيری از حاملگي نوع تركيبی <<<

اين قرصها داراي هورمونهاي ساختگي زنانه شبيه استروژن و پروژسترون  طبيعي است.  قرص اگر درست خورده شود، در جلوگيري از حاملگي تاثير فراوان خواهد داشت. 9/99 درصد از زوجهايي كه اين شيوه را براي جلوگيري از حاملگي انتخاب كرده و از آن بطور منظم و درست استفاده مي كنند، در طول يك سال، از حاملگي ناخواسته مصون بوده اند.
بهترين و مطمئن ترين روش پيشگيري از حاملگي در ابتداي ازدواج، استفاده از قرصهاي خوراكي جلوگيري از حاملگي است و برخلاف بعضي از شايعات خرافي و نادرست، باعث نازايي نمي شود. بهتر است يك تازه عروس از يك ماه قبل از عروسي مصرف قرص را شروع كند تا شب عروسي آسوده خاطر باشد. چون در ماه اول استفاده از قرص احتمال بارداری وجود دارد و بهتر است روش دیگری همزمان استفاده شود . مثل کاندوم .

مزايا: قرص كاملا موثر و بي خطر است. در قرصهاي جديد مقدار هورمون را كمتر كرده اند. اگر زني علاقمند به داشتن فرزند باشد، بسادگي با قطع قرص قدرت باروري خود را باز مي يابد.

 اثرات مثبت قرص :

كاهش احتمال ابتلا به سرطان رحم و تخمدان

محافظت در برابر بيماريهاي عفوني و التهابي لگن خاصره و بيماريهاي خوش خيم پستان

محافظت در مقابل كم خوني (فقر آهن) به علت كم کردن حجم خون عادت ماهانه

كاهش ميزان بروز حاملگيهاي خارج از رحم

منظمتر شدن عادت ماهانه و كاهش دردهاي اين دوران ( از جمله سردرد و تحريك پذيري قبل از قاعدگي)

كمك به درمان جوشهاي صورت

بهتر شدن بيماري رماتيسم مفصلي

موارد منع مصرف قرصهاي تركيبي:

بيماري قلبي- عروقي ، بيماري عروقي مغز، بيماري حاد كبد، سرطان پستان و رحم و داشتن سابقه اش، خونريزي رحمي با علت ناشناخته، شك به وجود بارداري

عوارض جانبي:

وجود هورمون استروژن در قرص سبب افزايش مختصر فشار خون مي شود كه البته خطري عمده به حساب نمي آيد.لذا تجويز قرصها از 35 سالگي به بالا و در زنان سیگاری و دارای میگرن با احتياط باشد. در غير اين موارد، مصرف LD محدوديت سني ندارد و حتي تا 40 سالگي هم مي توان ادامه داد.

زناني كه سيگار مي كشند اگر از قرصهاي با هورمون كم استفاده كنند معمولا با خطر بيماريهاي قلبي عروقي مواجه نمي شوند.

قرص ضد بارداری اثر بعضي از داروها مانند داروي ضد افسردگي و آرام بخشها را زيادتر مي كند.پس با پزشکتان مشورت کنید که دوز داروهای ضد افسردگی تان را کاهش دهد.

از جمله عوارض احتمالي قرصهاي تركيبي عبارتست از: لكه بيني و بي نظمي عادت ماهانه، تهوع، سردردهاي خفيف، دردناك شدن پستانها، مختصري افزايش يا كاهش وزن و تغيير خلق و خو.

علائمي مانند تهوع، استفراغ و سردرد، دو سه ماه پس از خوردن قرص به تدريج كم مي شود و از ميان مي رود. خوردن قرص بعد از شام و قبل از خواب معمولا به جلوگيري از بروز اين عارضه ها كمك مي كند. بيشتر اين عارضه ها موقت است و در صورتيكه هر يك از اين عوارض بيش از 3 ماه ادامه يابد، توصيه مي شود به پزشك يا مراكز بهداشتي درماني مراجعه شود.

مصرف قرص در زن سالم به هيچوجه موجب پيدايش بيماري قند در هنگام مصرف يا پس از قطع قرص نمي شود ولي ممكن است در زنان مبتلا به بيماري قند موجب تشديد بيماري شود. قرصهاي تركيبي حجم شير مادر را كم مي كنند. بنابراين، زنان شيرده در 6 ماهه اول بعد از زايمان نبايد از اين قرصها استفاده كنند.

روش استفاده از قرص:

قرص را بايد هر روز و معمولا در ساعتي معين خورد ( بهتر است قرص پس از شام و قبل از خواب خورده شود). زنان كشورمان معمولا با گذراندن قرص در معرض ديد خود، در كنار مسواك، يا درون جانماز، به نظم در خوردن قرص و تداوم اين كار كمك مي كنند. قرصها نبايد يكماه در ميان يا دو ماه در ميان و يا چند روز در ميان مصرف شوند.

در خوردن قرص اولين روز قاعدگي، روز اول محسوب مي گردد و بر اين اساس در روز پنجم قاعدگي خواه خونريزي تمام شده يا هنوز ادامه داشته باشد، اولين قرص خورده مي شود. پس از 21 روز قرص ها به پايان مي رسد. سپس هفت روز كامل خورده نشود و از روز هشتم خوردن بسته بعدي قرص آغاز گردد.   ( اينكه در اين 7 روز، چه زماني عادت ماهانه شروع شده باشد و اينكه بعد از 7 روز هنوز خونريزي ادامه داشته باشد يا نه، مهم نيست) مهم آنست كه بين مصرف دو بسته قرص، 7 روز كامل فاصله باشد. اگر بعد از تمام شدن 21 قرص و در طول 7 روز قرص نخوردن، عادت ماهانه برقرار نشود، براي اطمينان از حامله نبودن بايد به پزشك يا مراكز بهداشتي درماني مراجعه كرد.

 

در موارد زير بايد به پزشك مراجعه شود تا احتمال حاملگي رد گردد:

 

مصرف نامرتب قرص
ابتلا به اسهال و استفراغ (که مانع جذب کامل قرص میشود)
مصرف بعضي آنتي بيوتيكها مثل آمپي سيلين، تتراسايكلين و داروهاي ضد سل مثل ریفامپین و داروهای ضد تشنج
در هفته اول استفاده از "قرص" كه هنوز مقدار هورمون در خون به حد مطلوب نرسيده است براي اطمينان بيشتر، علاوه بر "قرص" بايد از روش ديگري نيز (مثل كاندوم) استفاده كرد.

علائم هشدار دهنده:
اگر در حين مصرف قرصهاي ضد بارداري دچار علائم زير شديد، حتما به پزشك مراجعه كنيد:

سرفه همراه با خلط خوني

 تنگي نفس

احساس فلجي يكطرفه بدن يا دست و پا

تورم يا درد غيرطبيعي در پاها

سردرد شديد يكطرفه

كوري گذرا

درد سينه اي و شكمي

زردي پوست يا چشم

 

فراموشي قرصها

به نسبتي كه زن ، خوردن قرص را فراموش كند و برحسب اينكه چه وقت فراموش كرده باشد، احتمال حامله شدن او در ميان خواهد بود.

اگر زني يك شب خوردن قرص را فراموش كند به محض اينكه متوجه اين نكته شد بايد قرص را بخورد.

اگر تا شب بعد به يادش نيامد، (فراموشي دو شب )شب بعد سه قرص بخورد و براي اطمينان تا تمام شدن قرصهاي آن بسته از روش ديگري (كاندوم) نيز استفاده كند.

اگر سه شب پشت سرهم ( يا بيشتر ) خوردن قرص فراموش شده باشد بايد از خوردن بقيه قرصها خودداري گردد و از روش ديگري براي جلوگيري از حاملگي استفاده شود تا قاعدگي آغاز گردد. سپس از روز پنجم قاعدگي خوردن قرصهاي بسته جديد آغاز شود

 

فراموشي قرصهاي تركيبي چند مرحله اي:

اگر يك قرص فراموش شود و اگر در مدتي كمتر از 12 ساعت از زمان هميشگي مصرف به خاطر آمد، قرص فراموش شده مصرف شود. اگر پس از 12 ساعت بخاطر آمد، نيازي به مصرف آن نيست. بقيه قرصها را همراه كاندوم تا پايان بسته ادامه دهد.

مراقبتهاي لازم حين مصرف قرصها:

در خانمهايي كه به طور مرتب قرص مي خورند معاينات باليني(مثل اندازه گيري وزن و فشار خون)، معاينه پستان، معاينه لگن و لمس كبد ابتدا سه ماه پس از شروع قرص و پس از آن هر سال يك بار ضرورت دارد. در آغاز مصرف قرص، پاپ اسمير لازم است . در موارد سن بالاي 35 سال ، سابقه ديابت بارداري و چاقي، آزمايش قند خون و چربيها قبل از تجويز قرص ضروري است.

 

توضیح مختصر درباره ی  انواع موجود در بازار:

دزوسپتیو یا مارولون:  این قرص دارای دزوژسترل و اتینیل استرادیول می باشد.روزانه يك قرص به مدت 21 روز تجويز مي‌شود. شروع دارو از روز پنجم قاعدگي يا روز هشتم پس‌از مصرف آخرين قرص دورة قبلي (هركدام كه زودتر رخ دهد) است.

قرص یاسمینyasmine : قرص یاسمین نوعی قرص پیشگیری است که نوع پروژسترون آن از نوع دسپیرونون می باشد. این پروژسترون عوارض کمتری نسبت به سایر انواع پروژسترون دارد. عوارضی مانند افزایش وزن- عوارض پوستی و نیز تهوع و استفراغ براساس ادعای شرکت تولید کننده دارو -بایر- و نیز تجربه بالینی بسیار کمتر است.موارد منع مصرف این قرص همانند تمام انواع قرصهای ترکیبی می باشد و در صورت سابقه بیماری کبدی و سنگ کیسه صفرا، بیمارهای فلبی و عروقی و نیز حاملگی نباید مصرف شود. در صورتی که از قرص اسپیرونولاکتون به صورت همزمان استفاده می کنید نباید یاسمین مصرف کنید چون پروژسترون این قرص از انواع نگهدارنده پتاسیم است و می تواند عوارض قلبی و متابولیک داشته باشد.

قرص یازyaz :  قرص یاز 28 قرص در هر بسته دارد که 24 تای آن صورتی کمرنگ و 4 تای ان سفید رنگ است برای شروع قرص در روز اول سیکل اولین قرص صورتی کمرنگ را بخورید- به کلمه START پشت بسته قرص توجه کنید.- ترجیحا در ساعتی معین- و سپس مصرف قرصها را به صورت شبی یکی ادامه دهید. پس از تمام شدن قرصهای صورتی قرصهای سفید را بخورید تا بسته قرص تمام شود حتی اگر در طی این مدت پریود بشوید یا نه باید شروع بسته جدید را آغاز کنید. این قرص می تواند تاحدودی بدخلقی قبل از پریود را کاهش دهد. موارد منع مصرف قرص و نیز تداخل با داروهای دیگر دقیقا مانند قرص یاسمین است. اگر قبل از قرص یاز از یک قرص پیشگیری 21 تایی استفاده می کرده اید برای شروع یاز ابتدا 1 هفته بین این دو فاصله بیاندازید . اما اگر از قرصهای 28 تایی استفاده می کرده اید می توانید بلافاصله پس از بسته قبلی، قرص یاز را شروع کنید.

قرص بلارا:هر قرص حاوی اتینیل استرادیول و کلرمادیونون است اثر پروزسترون این قرص در افزایش وزن کمتر از سایر انوع قرصهاست.هر بسته بلارا حاوی 21 قرص می باشد. مصرف بلارا، را باید از روز اول سیکل آغاز کرد. در صورتیکه در دوره های قبل، نوع دیگر ضد بارداری را دریافت کرده اید. می توانید مصرف این قرص را آغاز کنید. قرص ها را نجوید. برای افزایش کارایی، قرص ها باید به طور منظم در هر 24 ساعت مصرف شود.پس از مصرف آخرین قرص، برای یک دوره هفت روزه، نباید قرص ها مصرف شود.که 4 – 2 روز پس از مصرف آخرین قرص، خونریزی اتفاق می افتد. پس از 7 روز، مصرف قرص را باید ادامه داد.

ترکیباتی که باعث کاهش سریع هورمونهای استروئیدی می شوند، اثر پیشگیری بلارا، را تحت تأثیر قرار می دهند مانند باربیتوراتها، ریفامپین، گریزوفلوین، فنیل بوتازون، داروهای ضد صرع (باربکسالون، کاربامازپین، فنی توئین، پریمیدون) و همچنین مصرف آنتی بیوتیک هایی مثل آمپی سیلین، تتراسیکلین که باعث تغییر فلور روده می شوند، میزان فعالیت بلارا، را کاهش می دهد.

 

 

 

______________________________________________________________________________

 

>>> قرصهاي دوران شيردهي ( قرص شیردهی / مینی پیل) <<<

اين قرصها  فقط حاوي هورمون شبه پروژسترون هستند. ميزان اثر قرصهايي كه فقط پروژستين دارند اندكي كمتر از قرصهاي خوراكي تركيبي است. 

زنان شيرده مي توانند از قرصهايي كه فقط پروژستين دارند استفاده كنند زيرا برخلاف قرصهاي تركيبي، بر كميت و كيفيت شير مادر اثر ندارد. در واقع، اگر شيردادن به طور انحصاري و مستمر و حتي در طول شب انجام گيرد، خود بتنهايي قادر است زن را تا مدتي از حاملگي مجدد محافظت كند. در غِير اينصورت استفاده از قرصهاي ميني پيل در طول مدت شيردادن، احتمال حامله شدن مادر را از ميان مي برد.

عوارض قرصهاي دوران شيردهي:

اختلال قاعدگي بصورت لكه بيني، قطع قاعدگي و يا خونريزي طولاني است. معمولا مقدار خونريزي كم است.

نحوه مصرف:

 بسته هاي اين قرص 28 تايي است. هر روز در ساعت معين (بهتر از همه، شبها بعد از شام) يك قرص خورده مي شود. با تمام شدن هر بسته، از شب بعد، بدون فاصله، خوردن قرص هاي بسته بعد آغاز مي گردد. در 6 ماه اول بعد از زايمان، حتي اگر عادت ماهانه برقرار شود، خوردن قرصها ادامه مي يابد. لازم است 6 هفته پس از زايمان اولين قرص مصرف شود ولي اگر زير 6 هفته قاعدگي رخ داد از اولين روز خونريزي، اولين قرص مصرف شده و هر شب ادامه يابد.

شيردادن و جلوگيري از حاملگي:

شير مادر غذاي مطلوب نوزاد است و در عين حال سبب جلوگيري موقت از حاملگي مي شود مشروط بر آنكه 3 مورد زير رعايت شود:

 اول: تغذيه انحصاري كودك فقط با شير مادر تا 4 الي6 ماهگي
دوم : اينكه مادر هنوز قاعده (پريود) نشده باشد
 سوم: از آخرين زايمان بيش از 6 ماه نگذشته باشد
 زنانيكه به كودك خود مايعات يا غذاي كمكي مي دهند بايد حتما به طور همزمان از روش ديگري هم براي جلوگيري از حاملگي استفاه كنند.

مراقبتهاي لازم:

اگر حين مصرف قرص دچار اسهال و استفراغ شديد، حتما قرص را تكرار كرده و تا دو روز از كاندوم استفاده نماييد.

فراموشي قرصهاي شيردهي:

 اگر مصرف يك قرص براي مدت بيشتر از 3 ساعت بعد از زمان معين فراموش شود، در همان لحظه قرص فراموش شده را بخورد. ولي اگر بيشتر از 3 ساعت فراموشي طول كشيد، قرص فراموش شده را بلافاصله مصرف و تا 2 روز از كاندوم استفاده كند.

موارد منع مصرف:

شك به بارداري ، بيماري شديد كبدي، سرطان پستان، سابقه حاملگي خارج رحمي، خونريزي رحمي با علت ناشناخته.


احتمال حاملگي در 6 ماه اول زايمان نادر بوده و در اين مدت نياز به استفاده از روش ضد بارداري هورموني نيست و مي توان فقط از كاندوم استفاده كرد. ولي در صورت وقوع قاعدگي طي اين مدت حتما از روش مطمئن ديگر ضد بارداري مثل IUD، قرص شيردهي، آمپول تزريقي استفاده نماييد.

 

 

 

 


مطالب مشابه :


مقایسه قرص‏های ضد بارداری نسل سوم

2-دزوسپتیو: تولید شرکت ایران هورمون و دارای دزوژسترل و اتینیل استرادیول می باشد.




قرص های جدید ضد بارداری

دزوسپتیو یا مارولون: قرص پیشگیری از بارداری حاوی دزوژسترل و اتینیل استرادیول- از نظر میزان




مارولون چیست.و روش مصرف آن

پزشکی - مارولون چیست.و روش مصرف آن - اطلاعات عمومی




کلیاتی درباره قرصهای جلوگیری

دزوسپتیو یا مارولون: این




قرصهای جلوگیری موجود در بازار >>> توضیح کامل به تفکیک

(ایرانیش= دزوسپتیو) desogestrol+ethinyl stradiol. اتینیل استرادیول30 میکروگرم+دزوجسترول 150




قرص های جدید ضد بارداری

دزوسپتیو یا مارولون: قرص پیشگیری از بارداری حاوی دزوژسترل و اتینیل استرادیول- از نظر میزان




سوال: قرص ال دی + قرص اچ دی

دانش پرستاری: از کلاس درس تا جامعه - سوال: قرص ال دی + قرص اچ دی - From Class to Community




داروشناسی قرص های ضد بارداری خوراکی(OCP)

استرادیول و 150 میکروگرم دزوژسترول ،این دارو در ایران با نام دزوسپتیو تولید می شود




برچسب :