علوم تربیتی از نظر قرآن

 علوم تربیتی   

 1. ارشاد و هدایت فرزند از دیدگاه قرآن و حدیث
 2. بررسی روش های تربیتی در قرآن و سنت
 3. بررسی روش‌های تعلیم و تربیت کودکان از نظر قرآن و احادیث با نگرشی بر جوامع و سنن اجتماعی
 4 بررسی مقام پدر و مادر از دیدگاه قرآن و حدیث
 5. تربیت عقلانی انسان از دیدگاه قرآن و حدیث
 6. تنظیم خانواده از دیدگاه قرآن و روایات
7. خانواده از دیدگاه قرآن و حدیث
 8. خانواده از دیدگاه قرآن و حدیث
 9. روابط اعضای خانواده در قرآن و حدیث
 10. روش های آسیب زا در تربیت از منظر اسلامی
 11. لزوم اطاعت از والدین از نظر قرآن و حدیث
 12. مراحل و روش تربیت از دیدگاه اسلام

  

1.    ارشاد و هدایت فرزند از دیدگاه قرآن و حدیث
برزگر فارسیانی، کبرا. کارشناسی ارشد علوم قرآن و حدیث. دانشگاه آزاد اسلامی تهران، واحد شمال. استاد راهنما: پهلوان، منصور. .1379
این پایان‏نامه از نُه فصل با این موضوعات تشکیل یافته‏است: بخش اول، ارشاد و هدایت: مبحث لغوی، ارشاد و هدایت از نظر قرآن و حدیث، مشخصات مربی؛ بخش دوم، مسئلت از خداوند؛ بخش سوم، انعقاد نطفه و بارداری؛ بخش چهارم، از تولد تا دو سالگی: ذکر اذان و اقامه، نام‏گذاری، تراشیدن موی سر، غسل، عقیقه، ختنه، شیر مادر و مدت شیرخوارگی، اهمیت شیر مادر در رشد شخصیت، شرایط دایه، رابطه‏ی والدین با نوزاد؛ بخش پنجم، از دو سالگی تا هفت سالگی: دوران پرسش و کنجکاوی، اصولی که والدین باید رعایت کنند، رفتارهای مناسب با کودک (احترام و اکرام به فرزند، سلام کردن به کودک، عدالت نسبت کودک، مسرور کردن کودک)، تغذیه، بهداشت، بازی، تربیت جنسی و مذهبی و آماده کردن برای ورود به مدرسه؛ بخش ششم، از هفت‏سالگی تا دوازده‏سالگی: مهیا شدن برای دوران اطاعت، آرامش روحی کودک در دوران اطاعت، ایجاد روحیه‏ی اعتماد به نفس و پرورش شخصیت مستقل، تنبیه و تشویق کودک، تربیت مذهبی، اخلاقی، جنسی، اجتماعی و عقلی کودک،...؛ بخش هفتم، از دوازده‏سالگی تا پانزده‏سالگی: دوره‏ی نوجوانی، بلوغ، آموزش بلوغ جنسی برای نوجوان، کنترل آزادی، تقویت روحیه‏ی مذهبی، تربیت مذهبی، عقلی، اخلاقی، عاطفی، اقتصادی نوجوان، وظایف شرعی نوجوان در علائم بلوغ؛ بخش هشتم، از پانزده‏سالگی تا هجده‏سالگی: مشاوره‏ی مادر با دختر و پدر با پسر، تربیت عقلی، اخلاقی، اجتماعی، سیاسی، عاطفی، جنسی، مذهبی، اقتصادی،...؛ بخش نهم، از هجده‏سالگی تا بیست‏سالگی: جوان چه اموری را باید بیاموزد (فقاهت و دیانت، قرآن و معارف، تعلیمات بزرگان دین)، اصولی در ارشاد و هدایت جوان، تربیت مذهبی، عقلی، اخلاقی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، بسیج مسئولان.

 2.  بررسی روش های تربیتی در قرآن و سنت
ناروئی، عبدالرحمن. کارشناسی ارشد تعلیم و تربیت‏اسلامی. دانشگاه آزاد اسلامی تهران، مرکزی. استاد راهنما: دیلمقانی موحد، صمد. .1374
در این پایان‏نامه نخست کلیاتی چون اهمیت ‏موضوع، مفهوم تربیت، اخلاق و رابطۀروش و مواد تعلیم و تربیت مورد بحث قرار گرفته، سپس طی هفت‏ فصل روش‌های مختلف تربیتی از دیدگاه آیات و روایات‏ بررسی شده‏اند. عناوین این فصل‏ها عبارتند از: روش‌های‏ دعوتی، روش‌های آگاهی‏بخش، روش‌های عادت آفرین، روش‌های سهل‏گیرانه، روش‌های درس‏آموز، روش‌های ‏جهت دهنده و روش‌های بازدارنده .

3.  بررسی روش‌های تعلیم و تربیت کودکان از نظر قرآن و احادیث با نگرشی بر جوامع و سنن اجتماعی
گندمچین، قاسم. کارشناسی ارشد علوم تربیتی. دانشگاه آزاد اسلامی اراک. استاد راهنما: دهقان، علی‏محمد..1378
 مطالب مهم این تحقیق در چهار بخش سامان و نگارش یافته‏است: بخش اول: قرآن درمان‏کننده همه دردهای جوامع و سنن اجتماعی، پیامبراسلام(ص) معمار و طراح انقلاب دین و جهاد تربیتی، اصول دعوت همه پیامبران واحد است، تعلیم و تربیت مهمترین نهاد اجتماعی و هدف مشترک همه پیامبران؛ بخش دوم: عناد و لجاج در مقابل پیامبران، عملکردهای تربیتی پیامبران در مقابل عناد مشرکین و مخالفین، کارکردهای تعلیم و تربیت پیامبران در مقابل دو گروه ملأ و مترف، گذشت و محبت در تعلیم و تربیت پیامبران(ع)، نمونه‏هایی از قاطعیت پیامبران در اصول و ارزشهای اسلامی؛ بخش سوم: روش تذکر و تبلیغ نه تحمیل، تعلیم و تربیت از طریق دعوت به تفکر، مشورت با افراد و رشد دادن به شخصیت در سایه تعلیم و تربیت پیامبران، ارزش و مقام علم و تربیت علما و متعلمان از نظر قرآن، فضیلت علم و علما و متعلمان از نظرگاههای امامان(ع)؛ بخش چهارم: اهمیت داشتن الگوهای عملی تعلیم و تربیت، اصالت عمل در تعلیم و تربیت جوامع، پیامبران از جنس خود بشرند و الگوهای بشری برای تعلیم و تربیت بشرند، سادگی و بی‏آلایشی پیامبران در امر تعلیم و تربیت سنن اجتماعی، روش پیامبران در اصلاحات ناهنجاریهای اجتماعی، همراهی با مردم به قصد هدایت و تربیت آنها، دلسوزی شدید پیامبران الهی برای تعلیم و تربیت جامعه و اجتماع، شیوه تربیت جنسی و کنترل آن در جوامع و سنن اجتماعی

4.  بررسی مقام پدر و مادر از دیدگاه قرآن و حدیث
رضایی طالشی، سید اسماعیل. کارشناسی ارشد علوم قرآن و حدیث. دانشگاه آزاد اسلامی تهران، واحد مرکزی. استاد راهنما: غائی، احمدرضا. .1379
 مباحث این تحقیق در پنج فصل با این مباحث نگاشته شده‏است: فصل اول، مقدمات و تاریخچه: آفرینش انسان، واژه‏ی اب، ام از نظر لغت و اصطلاح قرآنی و ادبیات فارسی، جایگاه پدر و مادر از نظر پیامبران پیشین، مقام پدر و مادر در ایران باستان، پدر و مادر در شعر شاعران؛ فصل دوم، مقام پدر و مادر از دیدگاه آیات قرآن: قرآن و بزرگداشت پدر و مادر، نیکی به والدین، آئین حقوق والدین، آیین اطاعت، آیین شکر و سپاس؛ فصل سوم، سیمای پدر و مادر در منطق پیامبر(ص) و ائمه(ع): مقام و بزرگداشت پدر و مادر، نیکی به والدین، آثار و نتایج نیکی به پدر و مادر، اطاعت از پدر و مادر، دعا، نگاه کردن به پدر و مادر، احترام و محبت؛ فصل چهارم، نقش و اهمیت پدر و مادر در تربیت و رشد: پدر و مدیریت زندگی، نقش پدر در رشد فرزند، مادر از دیدگاه علم، مادر و تعلیم و تربیت؛ فصل پنجم، حقوق والدین: تشریح هشتاد حقوق، حقوق پدر از نظر فقهی، روایات و حکایاتی کوتاه در مورد حقوق پدر و مادر، نماز و دعا برای پدر و مادر، حقوق والدین.

5.  تربیت عقلانی انسان از دیدگاه قرآن و حدیث
دانش پژوه: محمدجواد نعمتی / استاد راهنما: حجة الاسلام و المسلمین سیدعلی سجادیزاده / سطح: سه / رشته : معارف قرآنی/ 277 ص / 1381.
کاوش حاضر در نه فصل و یک خاتمه نظم یافته که معنای عقل, واژه های مترادف عقل در قرآن و علل اهمیت عقل پاره ای مباحث فصل های اول تا چهارم آن است. در فصل پنجم  و ششم عوامل رشد عقل تشریح گردیده و فصل هفتم و هشتم به مراحل رشد عقل و روش‌های پرورش آن اختصاص یافته است. فصل نهم موانع رشد عقل را بررسی کرده و خاتمۀپژوهش به حجیت و محدودیت عقل از دیدگاه قرآن، استدلال های عقل در قرآن و برخی مباحث دیگر پرداخته است.

6.  تنظیم خانواده از دیدگاه قرآن و روایات
قادری، طوبی. کارشناسی ارشد علوم قرآن و حدیث. دانشگاه آزاد اسلامی تهران، شمال. استاد راهنما: حجتی، سید محمدباقر . .1373
موضوع این تحقیق کنترل نسل است و مباحث آن‏عبارتند از: نهضت کنترل نسل در غرب شامل هدف آن، دلائل موفقیت، نتایج حاصل، اقدامات لازم، کشورهای ‏دارای این خط مشی. کنترل نسل در اسلام حاوی حکم‏آن، آثار سوء، بررسی دلائل معتقدان، شواهد موجود در مدارک اسلامی در مورد تشویق به تکثیر نسل و جز آنها.

7.  خانواده از دیدگاه قرآن و حدیث
حسینی، سیدرضا. کارشناسی ارشد علوم قرآن و حدیث. دانشگاه آزاد اسلامی تهران، واحد مرکزی. استاد راهنما: پورگل، مهدی.  .1379تحقیق حاضر از شش بخش با این موضوعات تشکیل یافته‏است: بخش اول، خانواده در روزگاران گذشته و عصر حاضر: تعاریف و بررسی‏ها، خانواده در جهان گذشته و معاصر، اهمیت و جایگاه خانواده در اسلام، تعادل در خانواده؛ بخش دوم، ملاک‏ها و معیارهای انتخاب همسر: لزوم دقت در انتخاب همسر، اصول کلی در انتخاب همسر از دیدگاه اسلام، نگرش و شناخت همسر؛ بخش سوم، شرایط و اهداف ازدواج: ازدواج و تشکیل خانواده، اهداف ازدواج از دیدگاه اسلام، نقش و وظایف والدین در ازدواج جوانان، مشکلات و راه‏حل‏هایی در امر ازدواج جوانان؛ بخش چهارم، حقوق و اقسام آن در خانواده: حقوق در خانواده و اهمیت آن، حقوق مشترک زوجین و اعضای خانواده، حقوق اختصاصی و وظایف زن، حقوق اختصاصی و وظایف مرد، روابط انسانی متقابل شوهر و زن، حقوق والدین؛ بخش پنجم: حقوق کودکان: وضع و موقعیت کودک، حقوق کودک، وظایف پدر و مادر درباره‏ی فرزندان، روش‏ها و شیوه‏های تربیت، تربیت انسان؛ بخش ششم، تربیت در هفت سال اول زندگی: از تولد تا سه سالگی، از سه تا هفت سالگی، تربیت اخلاقی کودک، روش‏هایی برای القای آموزه‏های اخلاقی، زمینه‏هایی در پرورش کودکان، تعلیم و تعلّم کودک؛ بخش هفتم، تربیت در هفت سال دوم و سوم زندگی: تربیت در  7-14سالگی، تربیت در بلوغ و نوجوانی  14-21سالگی، وظایف والدین در جلوگیری از انحرافات جنسی نوجوانان، تربیت در مرحله‏ی جوانی، ابزار و وسایل تعلیم و تربیت، امنیت خانواده.

8.  روابط اعضای خانواده در قرآن و حدیث
حسینی، اکرم. کارشناسی ارشد علوم قرآن و حدیث. دانشگاه آزاد اسلامی تهران مرکزی. استاد راهنما: قائمی امیری، علی. .1377
 تحقیق حاضر در یازده بخش به این شرح تنظیم و تدوین شده‏است: خانواده در اسلام، بنیان روابط در خانواده، اساس روابط خانوادگی، رابطه مرد با همسر، رابطه زن با همسر، رابطه والدین با فرزندان، رابطه فرزند با والدین، نوع روابط در خانواده، عوامل مؤثر در تحکیم خانواده، فسخ روابط خانوادگی. در بخش پایانی به جمع‏بندی مباحث پایان‏نامه پرداخته‏شده‏است.

9.  روش های آسیب زا در تربیت از منظر اسلامی
. روش‌های آسیب‌زا در تربیت از منظر تربیت اسلامی / خسرو باقری / محمدرضا قائمی‌مقدم

10.  روش های تعلیم در قرآن کریم و سنت
سیدمهدی برومند، کارشناسی ارشد علوم قرآن و حدیث، دانشکدۀاصول دین، استاد راهنما: دکتر ولی الله نقی‏پورفر، استاد مشاور: دکتر احمد عابدی، 1378، 377 ص.
نگارنده در این نوشتار، اصول، مبانی و کلیات روش‌ها و فنون تدریس و تعلیم در نظام آموزشی اسلامی را بر اساس منابع قرآن و حدیث مورد پژوهش و تحقیق قرار داد و مطالب و موضوعات را در دو فصل و هفت بخش تنظیم و ارائه کرده است.
فصل اول، مشتمل بر چهار بخش، به طرح مباحث کلی و تعریف و تبیین موضوع می‏پردازد. این فصل در چهار بخش، اصل مسئله، ضرورت تحقیق، سؤالات، اهداف و فرضیه‏ها، و روش، پیشینه و محدودیت‌های تحقیق را بررسی می‏کند.
فصل دوم به بخش عمده یافته‏های تحقیق دربارۀموضوع  اصلی اختصاص دارد در این فصل ابتدا چند موضوع مهم مطرح شده است و سپس در بخش دوم، و روش‌های کلی تعلیمی در شاخه‏های مستقیم و غیر مستقیم مورد بحث قرار گرفته است. بخش سوم نیز به طور مشروح، فنون خُرد تعلیم را با توجه به اهداف آموزشی ذیل تقسیمات سه‏گانه حیطه‏های عاطفی، شناختی و روانی - حرکتی پیش کشیده و معرفی نموده است. هر کدام از حوزه‏های مذکور به خودی خود، دارای تقسیمات و انشعاباتی است و انواع متعدد دیگری را در بر می‏گیرد.
در سیر نگارش تمامی مطالب، تلاش نگارنده این بوده است مصادیق و دیدگاه‌های آموزشی اسلام را با نگاه خاص علوم قرآنی عرضه کند. به عنوان مثال، در بخش دوم از فصل دوم، انواع روش‌های تعلیم را از این دیدگاه بررسی کرده است. از دیدگاه مستقیم، روش‌هایی از قبیل سخنرانی، گفت و گو، پرسش و پاسخ، مباحثه، مجادله - که البته منظور مجادله به نحو احسن است و با مناظرۀتشابه‏ها و تفاوت‌هایی نیز دارد - مهم شمرده می‏شوند. روش‌های غیر مستقیم نیز به دو گونه روش‌های مشاهده‏ای و اکتشافی تقسیم می‏گردند. روش‌های مشاهده‏ای شامل روش نمایشی، ایفای نقش، خطاب غیرمستقیم بیانی، خطاب غیرمستقیم عملی و تقلید از الگوست. روش‌های اکتشافی نیز عبارت‏اند از: روش مقایسه‏ای، روش تمثیل، روش قصه‏گویی و روش خودآموزی از طریق خودآزمونی.
نویسنده در بخش سوم نیز در حیطۀروش و فن مربوط به عاطفه و احساس مراحلی را ذکر کرده است که عبارت‏اند از: استفاده از هنر در تعلیم، رعایت اصل تدریج، اصل عدم سختگیری، زمان آموزش و یادگیری، اراده، انگیزه، راهکارهایی برای جلب مشارکت ارادی فراگیر، راهکارهایی برای جلب مشارکت غیر ارادی فراگیر.

11.  لزوم اطاعت از والدین از نظر قرآن و حدیث
عزیزی، منصوره. کارشناسی ارشد علوم قرآن و حدیث. دانشگاه آزاد اسلامی تهران، واحد شمال. استاد راهنما: قائمی، علی. .1377
 این پایان‏نامه در ده بخش با این موضوعات تنظیم و تدوین یافته‏است: بخش اول، انسان و زندگی: انسان از دیدگاه‏های متفکرین غربی و یهود و مسیحیت و اسلام، زندگی از دیدگاه غیردینی و دینی؛ بخش دوم، عوامل سازندگی: عوامل متافیزیک (خدا، فرشتگان، جن، شیطان)، عوامل غیرانسانی، عوامل انسانی (والدین، بستگان، مربیان، دوستان و همسالان، رهبران)، عوامل پیش‏بینی نشده؛ بخش سوم، اهمیّت حقوق والدین: از نظر جوامع گذشته و امروز، و از نظر اسلام؛ بخش چهارم، مفهوم طاعت و کلمات جانبی آن اعم از مترادف و متضّاد، مرزهای طاعت، آیات حاوی فرمان اطاعت از والدین، آیات مربوط به عدم اطاعت از والدین؛ بخش پنجم، توصیه به طاعت در روایات؛ بخش ششم، طاعت در دعاها؛ بخش هفتم، روش اولیای الهی در خصوص والدین و سیره‏ی عملی آنها: روش سایر ادیان، روش پیامبر(ص) و ائمه(ع)، روش بزرگان اسلام؛ بخش هشتم، فواید و اهمیت طاعت: آثار خیر اطاعت از والدین؛ بخش نهم، عوارض ناشی از تخلّف از اطاعت از والدین: عوارض فردی و اخلاقی، اجتماعی، دینی و معنوی؛ بخش دهم، جمع‏بندی و تلخیص.

12.  مراحل و روش تربیت از دیدگاه اسلام
مراحل و روش تربیت از دیدگاه اسلام / علیرضا اعرافی / مجید طرق اردکانی
 


مطالب مشابه :


علوم تربیتی از نظر قرآن

علوم تربیتی 1. ارشاد و هدایت فرزند از دیدگاه قرآن و حدیث 2. بررسی روش های تربیتی در قرآن و




فراخوان عضویت در گروه های: سرود، تواشیح، قرائت قرآن و آواز

کانون فرهنگی تربیتی شهید مطهری معاونت آموزش های کوتاه مدت تحقیقات علوم قرآن و حدیث.




روش های تربیتی قرآن : تمثیل

آل یاسین - روش های تربیتی قرآن : تمثیل, اجتماعی - فرهنگی - مذهبی, تلاش بر آن است تا منتخبی از




پستالُوزی وآراء تربیتی او

آموزشی - تربیتی - پژوهشی - پستالُوزی وآراء تربیتی او - داشتن علم بهتر از داشتن ثروت است ولی




روز امور تربیتی مبارک

رایحه نجابت - روز امور تربیتی مبارک - جملات کوتاه آموزشی تربیتی جملات کوتاه آموزشی تربیتی




بیست حدیث در باره ی علم و دانش ....

عربی وقرآن وپیام های آسمان ونکات تربیتی - بیست حدیث در باره ی علم و دانش سامانه پیام کوتاه.




سؤالات - پیام آسمانی - دوم ....

عربی وقرآن وپیام های آسمان ونکات تربیتی - سؤالات 4.سوالات کوتاه پاسخ: 1.یک حدیث




روش های تربیتی قرآن

آل یاسین - روش های تربیتی قرآن , اجتماعی - فرهنگی - مذهبی, تلاش بر آن است تا منتخبی از برنامه




برچسب :