گروه بندی گیاهان براساس واکنش به طول روز

    به عبارت دیگر، کلیه گونه های واقع در یک جنس روز بلند از نوع روز بلند می باشند. مثلاً جنس گندم (Triticum) روز بلند است و در نتیجه تمام گونه های گندم در گروه روز بلند قرار می گیرند و یا جنس پنبه (Gossypium) و تمام گونه های آن روز کوتاه می باشند.

    بسیاری از ارقام اصلاح شده گیاهان زراعی واکنش قابل توجهی به طول روز ندارند و بی تفاوت می باشند. اما در هر حال آن ارقام، طبیعتاً به یک جنس روز بلند یا روز کوتاه تعلق دارند. به عبارت دیگر گونه ای بی تفاوت به طول روز وجود ندارد. در بین گیاهان زراعی، لوبیا روغنی از همه به طول روز حساس تر است. به عبارت دیگر تعداد قابل توجهی از ارقام لوبیا روغنی به طول روز حساس می باشند. تأکید می گردد که روز بلندی یا روز کوتاهی گیاه فقط در رابطه با طول دوره از سبز شدن تا زمان تشکیل جوانه گل می باشد و هیچ ارتباطی با طول دوره نوری برای سایر اعمال زیستی گیاه ندارد.به طور مثال، ارقام بی تفاوت گندم( گیاهی روز بلند) در نواحی با زمستان ملایم و تابستان داغ، از زمان کاشت تا گرده افشانی یعنی حدود دو سوم طول دوره رشد خود را در طول روزهایی کمتر از 12 ساعت به سر می برند و عملکرد های بسیار بالایی تولید می نمایند.

    تأخیر گل دهی، به هر دلیلی که می خواهد باشد، سبب افزایش رشد رویشی می شود و هرگاه نسبت رشد رویشی به زایشی از حدی بیشتر شود، سبب کاهش راندمان تولید( شاخص برداشت) در اکثر گیاهان غیر علوفه ای می گردد.

    نیاز طول روزی گیاه نیز همانند دما به صورت تجمعی مرتفع می گردد. با توجه به این نکته، اگر نیاز طول روزی یک ژنوتیپ حساس به طول روز، به دلیل نامناسب بودن طول روز، دیرتر از نیاز دمائی آن مرتفع گردد، گیاه دیررس خواهد شد. به علاوه، هر چه گیاه نسبت به طول روز بی تفاوت تر باشد، طبیعتاً زودرس تر می باشد.

    علاوه بر طول روز، عواملی مانند بالایی دمای هوا، کمبود نیتروژن و رطوبت خاک، افزایش سن گیاه و ذخیره غذایی آن در تسریع انتقال از فاز رویشی به زایشی نقش دارند. بعضی از گیاهان به یک حداقل رشد برای واکنش به طول روز نیاز دارند. اما
در کلیه گیاهان، سرعت واکنش به طول روز با افزایش سن گیاه بیشتر می شود و نیاز گیاه به طول روز در مدت کوتاه تری رفع میشود. این امر ممکن است به بلوغ فیزیولوژیکی یا افزایش ذخیره غذایی گیاه مربوط باشد. در میان عوامل فوق الذکر، حرارت بیش از سایرین در تعیین زمان گل دهی نقش دارد. گل دهی با افزایش دما تسریع می شود. اما چنانچه دما آنقدر افزایش یابد که رشد گیاه به شدت باز داشته شده و یا گیاه به سوی مرگ رود، انتقال از فاز رویشی به فاز زایشی به تأخیر می افتد.

    هرچه رقم نسبت به طول روز بی تفاوت تر باشد، نقش طول روز کمتر و اهمیت سایر عوامل محیطی و گیاهی در تعیین زمان گل دهی افزایش می یابد.
 


مطالب مشابه :


سایت دانشگاههای پیام نور وسایر دانشگاهها

سایت دانشگاههای پیام نور وسایر دانشگاهها راهنمای سیستم گلستان دانشجویان پیام




لینک ورود سریع به سایت پیام نور ( گلستان)

از اونجایی که سایت پیام نور بسیار کند ورود سریع به سیستم دانشگاهی گلستان ( دانشگاه پیام نور )




بقولات چیست؟

انجمن علمی مهندسی کشاورزی دانشگاه پیام نور شهرری مهندسی کشاورزی پیام نور گلستان




انتخاب واحد پیام نور reg.pnu.ac.ir

اخبار پیام نور یا تشریحی پیام نور"سیستم گلستان پیام نور " reg.pnu.ac.ir "خبر های جنجالی




گروه بندی گیاهان براساس واکنش به طول روز

انجمن علمی مهندسی کشاورزی دانشگاه پیام نور شهرری مهندسی کشاورزی پیام نور گلستان




تصویر میکروسکوپی از جوانه زنی لوبیا تحت اثر هورمون1h nmr

انجمن علمی مهندسی کشاورزی پیام نور ری مهندسی کشاورزی دانشگاه پیام نور شهرری گلستان




اطلاعیه های دانشگاه پیام نور استان تهران به پذیرفته شدگان این دانشگاه

نمونه سوالات کارشناسی ارشد پیام نور سیستم گلستان پیام نور شهرری ،خیابان




نکات مهم برای پذیرفته شدگان مقطع کارشناسی ارشد

ارایه اصل و تصویر مدارک بایستی بر اساس تاریخهای اعلام شده در سایت شهرری گلستان با شماره




برچسب :