بحران آب در دشت های هرمزگان

به گفته آنان حدود یک سوم جمعیت جهان وابسته به آب زیرزمینی است و بیش از٧٠ درصد منابع آب زیرزمینی نیزبه مصرف کشاورزی می رسد که این رقم در هرمزگان بیش از90درصد اعلام شده است.

کارشناسان آب هرمزگان معتقدند: برداشت بی رویه از مخازن آب زیرزمینی موجب شده که میزان تغذیه آبخوان جوابگوی برداشت نبوده ودرنتیجه سطح آب های زیرزمینی این استان افت کند.

مدیر عامل شرکت سهامی آب منطقه ای هرمزگان دراین زمینه اظهار کرد: افت سطح آب زیرزمینی مشکلاتی همچون خشک شدن چاه های عمیق و نیمه عمیق، کاهش دبی رودخانه ها، قناتها، چشمه ها، تنزل کیفیت آب، افزایش هزینه پمپاژ و و همچنین استحصال آب را درپی دارد که در نتیجه منجر به خشک شدن دشت ها،نشست زمین و تعطیلی فعالیت های کشاورزی و دامداری می شود.

جعفر زیرراهی بیان داشت: برداشت بی رویه از مخازن آب زیرزمینی موجب شده که میزان تغذیه آبخوان جوابگوی برداشت نبوده طوریکه سطح آبهای زیرزمینی این استان در14سال گذشته بطورمیانگین 9متر افت آب پیدا کرده است.

این مقام مسوول از چاه‌های آب بعنوان سرمایه‌های ملی هر کشور نام برد و افزود: وضعیت همه 80دشت‌ این استان از لحاظ آبهای زیرزمینی بحرانی است.

وی از آبخوان آبرفتی رودان – میناب، شمیل – تخت، جغین – توکهور و مسافرآباد بعنوان بزرگترین آبخوان های این استان که 70درصد آب مورد نیاز اراضی کشاورزی این استان راتامین می کند نام برد که سالیانه با کسری حجم مخزنی معادل 45 میلیون متر مکعب مواجه هستند.

به گفته متولی آب هرمزگان، در اکثر مناطق ساحلی این استان افت سطح آب زیرزمینی باعث نفوذ جبهه آب شور به آبخوان های حاوی آب شیرین شده و باعث تنزل شدید کیفیت آب گردیده است.

براساس نتایج اندازه گیری های بعمل آمده و محاسبات انجام شده کسری حجم مخزن54 آبخوان تحت پوشش حوزه عملکرد شرکت سهامی آب منطقه ای هرمزگان طی دوره13ساله خشکسالی679/210 میلیون مترمکعب گزارش و اعلام شده است: دشتهای میناب ، رودان، گهکم سعادت آباد، شمیل – تخت، مسافرآباد، کهورستان، شمیل - آشکارا و کریان بیشترین میزان کسری مخزن در این استان را به خود اختصاص داده اند.

یک کارشناس آب نیز بیان داشت: استخراج وسیع آب های زیرزمینی در مناطقی که نزدیک دریا هستند، می تواند موجب جایگزینی آب دریا با سفره های آب زیرزمینی شود که با توجه به نزدیک بودن میناب، بندرعباس، خمیر، لنگه، پارسیان و سیریک می تواند پیامدهای مخربی را موجب شود.

ابراهیم نیکبخت اضافه کرد: سطح سفره های آب زیرزمینی در بلند مدت به حدی می تواند کاهش یابد که دیگر میزان بارش قادر به جایگزینی آن نباشد که درنتیجه ، رودخانه ها و تالاب ها خشک خواهند شد و پمپاژ آب های زیرزمینی به سطح زمین نیز امری غیرممکن می شود.

وی آمار چاه های مجاز این استان را 16هزار حلقه و غیر مجاز را چهار هزارو 300 حلقه عنوان و گفت:‌سالانه 140 میلیون متر مکعب آب از منابع زیرزمینی هرمزگان اضافه برداشت صورت می گیرد.

به گفته وی، طی دو دهه گذشته تاکنون با ایجاد سه سد بزرگ از سوی آب منطقه ای و همچنین دهها سدو بند کوچک بوسیله جهاد کشاورزی و منابع طبیعی و آبخیزداری در مجموع نزدیک به یک میلیارد متر مکعب از روان آبهای این استان مهار شده است.

مدیر آب و خاک و فنی مهندسی سازمان جهادکشاورزی هرمزگان نیز از آبهای زیر زمینی به عنوان یکی از با ارزش ترین منابع خدادادی نام برد که همواره به عنوان یکی از پر استفاده ترین ذخایر آبی از سوی بهره برداران مورد استفاده قرار می گیرد.

علی باقرزاده خشک شدن منابع زیرزمینی را بعنوان یک تحدید جدی برای کشاورزی دانست و گفت: برای جلوگیری از تعطیلی فعالیت بهره برداران، افزون بر 70 هزار هکتار از زمینهای کشاورزی این استان در 20 سال گذشته تاکنون به خصوص هشت سال اخیر به آبیاری نوین مجهز شده است.

این مقام مسوول در سازمان جهادکشاورزی هرمزگان یادآورشد: حمایت های ویژه دولت نهم و دهم ازاجرای این پروژه ها که با سرعت درحال انجام است موجب افزایش راندمان آبیاری و درنتیجه کاهش فشار بر آبهای زیرزمینی این استان شده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای هرمزگان نیز یادآور شد: عوامل متعددی از جمله اعمال مدیریت صحیح مصرف آب در بخش های شرب وصنعت، جلوگیری از بهره برداری و انسداد چاههای غیر مجاز، کنترل بهره برداری چاههای دارای پروانه و کنترل و استفاده بهینه از منابع آبهای سطحی موجود می تواند در زمینه کاهش بیشتر آبهای زیرزمینی این استان موثر باشد.

زیر راهی ابراز داشت: با مطالعه و اجرای طرح های پخش سیلاب و تغذیه مصنوعی به منظور تقویت وتعادل بخشی آبخوان ها و جلوگیری از توسعه بی رویه چاهها جهت توسعه بهره برداری از آبهای زیرزمینی می توان از مخاطرات ناشی ازافت سطح آب زیرزمینی از جمله کاهش حجم مخازن آب زیرزمینی، هجوم آبهای شور، کاهش آبدهی وخشک شدن چاهها و قنوات، نشست سطح زمین و تخریب مخازن آب زیرزمینی و تنزل و تخریب کیفیت آب شیرین منابع آب زیرزمینی این استان جلوگیری کرد.

به گفته کارشناسان همه این موارد تنها با همکاری بهره برداران، جلوگیری از حفر چاه های جدید آب شیرین، توسعه پروژه های آبیاری نوین، ترویج فن آوری های جدید کشاورزی و دامداری و صنعت و همچنین کشت های متراکم قابل انجام است.

کارشناسان آب و خاک این استان می گویند: با توجه به خشکسالی های 14سال اخیر نادیده گرفتن و بی توجهی به مطالب ذکر شده موجب وارد آمدن خسارت های غیر قابل جبرانی به آبهای زیرزمینی این استان و درنتیجه فعالیتهای کشاورزری، دامداری و حتی صنعت شود .

وسعت زمینهای کشاورزی هرمزگان 154 هزار هکتار با تولید سالانه دو میلیون و 400 هزارتن محصول باغی و زراعی عنوان شده که بخش قابل توجهی از محصولات خارج از فصل کشور را تامین و در تنظیم بازار این محصولات نقش بسزایی دارد.


مطالب مشابه :


بحران آب در دشت های هرمزگان

همه رسانه شویم/ وبلاگ کهورستان نیور همانطور که از نامش پیداست بنا دارد تا رویدادهای منطقه




جاده های کهورستان ثبت راه روستایی می شود

کهورستان نیوز - جاده های کهورستان ثبت راه روستایی می شود -




تصادف در حوالی محله شیخ آباد

در پی تصادف دو خودرو در محور کهورستان ـ لار حوالی محله شیخ آباد 5 نفر مجروح شدند.




حادثه رانندگی جان مدیر رستوران سرآشپز کهورستان را گرفت

کهورستان نیوز - حادثه رانندگی جان مدیر رستوران سرآشپز کهورستان را گرفت -




خلیل درخورد مقام دوم بخش خبر جشنواره مطبوعات را به دست آورد

کهورستان نیوز - خلیل درخورد مقام دوم بخش خبر جشنواره مطبوعات را به دست آورد -




فرماندار خمیر از دهیاران این شهرستان تجلیل کرد

کهورستان نیوز - فرماندار خمیر از دهیاران این شهرستان تجلیل کرد -




نگرانی مردم از رها شدن معتادان پرخطر شیرازی در کهورستان

کهورستان نیوز - نگرانی مردم از رها شدن معتادان پرخطر شیرازی در کهورستان -




برچسب :