دانلود ارائه فصل دوم روش تحقیق


فصل دوم:موضوع تحقیق

1-      مسائل تحقیق:

کلیه نکات ناشتاخته و مبهم  و کلیه موضوعاتی که از جنبه ای ناشناخته است می تواند موضوع تحقیق باشد.

در ابتدا باید  موضوع تحقیق دقیقاً تعریف گردد .

تعریف  باید :1) جامع باشد:شامل کلیه افراد واجد شرایط باشد.2)مانع باشد: افرادی که دارای خاصیت مورد نظر نیستند نتوانند در جامعه وارد گردند.

ضرورت مورد نیاز یک تحقیق خوب آن است که قبل از شروع بکار محقق نهایت کوشش را بکار برد تا مسئله مورد نظر را از هر جهت تعریف و آن را محدود نماید تا در عمل اشکالات فراوانی از قبیل مبهم بودن موضوع ،وسعت میدان مطالب مورد تحقیق،عدم امکان تحقیق مسئله ،عدم دسترسی به حدود مورد نظر و... در کار پیش نیاید.

برای بوجود آوردن یک مساله تحقیق مناسب باید شرایط سه گانه زیر مورد عمل قرار گیرد:

الف- در مساله تحقیق باید اولاًمتغیر های موثر در تحقیق مشخص و آن ها را مثلا ً به دو دسته متغیر های کیفی و کمی طبقه بندی و سهم نسبی هر یک از متغیر ها را با توجه به اطلاعات موجود در جامعه حدس بزنیم و سپس باید روابط و نوع بستگی بین دو یا چند متغیر غالب را تعریف و روشن نمائیم.

ب- مسئله مورد تحقیق را باید حتی المقدور به صورت سوال مطرح نمود.

ج- مسئله مورد تحقیق باید قابل بررسی و لمس باشد اگر چنین نباشد ارزش عملی چنین تحقیقی بسیار ناچیز خواهد بود.

مسئله مورد بررسی باید از کلیه جوانب بطور جامع و مانع تعریف شده باشد و این تعریف باید شامل نکاتی باشد که برخی مهمترین این نکات عبارت است از:

الف-تجزیه و تحلیل مسئله اصلی تحقیق باید با ذکر مسائل جزیی تر که با مسئله اصلی رابطه نزدیک و تنگاتنگ دارند حتی المقدور روشن و متبلور گردد.

ب-واژه هایی که تعریف مسئله مورد نطر کاربرد دارد باید دقیقاً تعریف و روشن گردد.

ج-فرض یا فرضیاتی که بدنبال مسئله تحقیق عنوان می گردد باید بطور روشن و آشکار بیان شود.

د-وسایل،روش ها و تسهیلات و امکاناتی که در تحقیق مسئله مورد نظر بکار خواهند رفت باید دقیقاً تعریف و روشن گردد.

ه-اهمیت مسئله تحقیق در زندگی روزمره انسان و نتبجه عملی کاربرد آن و نیز اثراتی که نتیجه تحقیق مورد عمل محتملاً می تواند بدست دهد باید روشن گردد.

و-تحقیقات و موضوعات مورد بررسی که به نحوی در ارتباط با موضوع مورد عمل است باید روشن و نتایج بدست آمده از آنها در نظر گرفته شود.

2-     شناخت مسئله مورد تحقیق:

بعد از بیان مسئله تحقیق و محدود کردن و نیز تعریف جامع و مانعی از آن باید بدنبال شناخت بیشتری از مسئله مورد بررسی بود .این شناخت عموماً "تدریجاً" و با کمک عوامل زیر امکان پذیر می گردد:

الف-تعریف جامع نوع مسئله مورد مطالعه و مشخص نمودن هدف یا هدف های تحقیق در دست اقدام

ب-سابقه تاریخی مسئله مورد بحث و بررسی

ج-منبع و عاملی که سبب عنوان کردن مساله مورد نظر شده است.

د-مطالعه و بررسی تحقیقاتی که قبلاً در خصوص این مسئله بعمل آمده است.

ه-روش یا روشهایی که در مطالعات قبلی بکار رفته است.

و-تجزیه و تحلیل مطالعات قبلی و بررسی نتایج حاصل از آنها و ارتباط آن نتایج با آنچه انتظار داریم که از تحقیق مورد نظر بدست آوریم

ز-انجام یک بررسی مقدماتی یا راهنما در خصوص مسئله مورد تحقیق توسط شخص محقق به منظور آشنایی با مسائل  و مشکلات پیش بینی نشده بمنظور بهتر به نتیجه رسیدن .

ح-تجزیه و تحلیل نتایج حاصل از بررسی مقدماتی و بررسی میزان انطباق آنچه بدست آمده است با هدف های نهایی مورد نظر.

با روشن شدن مطالب فوق محقق قادر خواهد بود که موضوع مورد تحقیق را بیشتر بشناسد و زوایای بیشتری از مسئله برایش روشن گردد و با کمک چنین شناسایی ،بهترین و مناسب ترین روش تحقیق را معین و بکار برد.

3-منابع تحقیق :

با توجه به اینکه تحقیق با توجه به طبیعت بیکران صورت میگیرد منابع آن بسیار متنوع است.عموماً برای پاسخگویی به هر مشکل یا مسئله ای میتوان مسئله را عنوان و بر اساس مسئله مطرح شده یک تحقیق تهیه نمود. منابع عمده ای که مسائل تحقیقاتی را عنوان ،طرح و پی گیری می کنند عبارتند از:

الف-دولت ها:

با توجه به وسعت کار و فعالیت و نیز مقاصد و هدف ها ،دولت ها اولین و مهمترین منبعی هستند که به تحقیق نیازمند هستند.از مشخصات بارز تحقیقات دولتی اهمیت و وسعت این تحقیقات می باشد.عموماً دولت ها مقدار قابل توجهی از بودجه مملکت را به امر تحقیق اختصاص می دهند و هر اندازه دولتی پیشرفته تر باشند این اختصاص زیادتر خواهد بود.

در ایران سازمان هایی برای انجام تحقیقات تشکیل شده است ولی تحقیق و بررسی در مقایسه با سایر کشور ها پیشرفته در مراحل مقدماتی قرار دارد ولی میرود که جای خود راپیدا کند.

در سایر کشورها امور مختلف مربوط به هدف های سازمانی را دائماً مطالعه میکنند و مسائل و مشکلات مربوط را طرح و تحقیق می نمایند و معمولاً از بحران ها و پیش آمد ها ی غیر عادی تا حد امکان جلوگیری می نمایند.

ب-دانشگاه ها و موسسات آموزشی و تحقیقاتی:

اساساً چون یکی از کارهای اساسی دانشگاه ها پژوهش و آموزش است،لذا تحقیقات در آنها در مقایسه با تحقیقات دولتی سابقه طولانی تری دارد.در حال حاضر اساساً فلسفه نوشتن پایان نامه های تحصیلی ،کارهای عملی به منظور عادت دادن دانشجویان به امور تحقیقی و روشن کردن این مهم برای آن هاست .معمولاً واحد های دانشگاهی بزرگترین مراجعی هستند که مسائل تحقیق را عنوان می کنند و بسته به اهمیت موضوع مبالغ متنابهی از بودجه های خویش را برای تحقیقات اختصاص می دهند و در این راه به کمک دولت ها میشتابند و در موسسات آموزشی و دانشگاهی مرسوم شده است که برای تحقیقاتی که موضوعات آن کاملاً محدود شده است از یک یا چند نفر دانشجو استفاده شود و البته برای مسائل تحقیقاتی  وسیع تر گروه تحقیق که شامل متخصص در زمینه های مختلف باشد تشکیل و تحت نظر محققین و اساتید دانشگاهها روی موضوع مورد بحث تحقیق و بررسی می نماید.

ج-موسسات خصوصی غیر دولتی مثل بانک ها،شرکت ها و...

موسسات غیر دولتی بعلت آزادی بیشتری که در تصمیم گیری ها ی خود دارند،برای پیشبرد سریعتر و بهتر هدف های خویش و نیز رفع معایب سازمانی و همچنین کسب درآمد بیشتر دست به تحقیقات خصوصی میزنند.البته این تحقیقات همواره برای نیل به مقاصد خاص این قبیل موسسات نیست و بعضاً هدف های عالی تری در آنها مورد بررسی قرار دارد و در مواردی مسائل و مشکلات اجتماعی و اقتصادی را نیز مورد بررسی قرار می دهند. اصولاً شرکت های خصوصی که علاقمند به آینده خویش و مایل به توسعه و ادامه کار در آینده باشند مقدار زیادی از بودجه را صرف تحقیقات و پیش بینی ها می کنند و اگر هم راساً اقدام به تحقیقات نکنند و خود دارای سازمان تحقیقاتی نباشند از دانشگاه ها در امر تحقیق کمک میگیرند و کارهای تحقیقاتی خویش را از این طریق عملی می کنند و عملاً مقدار زیادی از بودجه های تحقیقاتی دانشگاه ها از این طریق تامین میگردد. همکاری دولت ها ،دانشگاه ها و موسسه های خصوصی غیر دولتی در امر تحقیقات وسیع می تواند نتیجه مهمی برای پیشرفت اجتماعی و اقتصادی کشور داشته باشد.

د-موسسات تحقیقاتی و پژوهشی:

سازمان ها و موسساتی که دستگاه مجهزی ندارند از کارشناسان و امکانات تحقیقاتی موجود در موسسات تحقیقاتی و پژوهشی سود می برند.اینگونه موسسات که غالباً موسسات انتفاعی هم هستند مشکلات و مسائلی که به آنها واگذار می گردد را در قبال دریافت پول تحقیق و بررسی می کنند.

جهان امروز با مسائل فراوانی روبروست و به همین دلیل برای انجام آنها تعداد بسیار زیادی موسسات تحقیقاتی در زمینه های مختلف تشکیل گردیده و یا در حال تشکیل است و بعضی از این قبیل موسسات که هم خود را صرفاً به تحقیق اختصاص داده اند از لحاظ امکانات و تعداد متخصصین از دولت ها و دانشگاه ها نیز قویتر شده اند و دارای امکانات مادی و معنوی فراوانی جهت انجام تحقیقات می باشند.

4-ملاک های انتخاب مسائل تحقیقاتی:

1-4 خودداری از دوباره کاری در تحقیقات و وفاداری نسبت به تحقیقات انجام شده قبلی:

معمولاً در دانشگاه ها ،برای انتخاب موضوع رساله ،دانشجو موضوعی را که بدان برخورد کرده است مطرح نماید و استاد مربوط با توجه به منابع تحقیقاتی موجود بررسی می نماید که آیا این موضوع بوسیله فرد دیگری مورد بررسی قرار گرفته است یا نه و در صورتی که مطلب ارائه شده موضوع جدیدی باشد به دانشجو اجازه تحقیق و بررسی در خصوص آن داده می شود.

گاهی اوقات مطلبی را در طول زمان مورد مطالعه و بررسی قرار می دهیم و در طول فواصلی از  زمان به منظور اندازه گیری تغییرات در مسئله مورد بررسی تحقیق را در همان موضوع قبلی تکرار میکنیم تا به نتایج جدیدی برسیم و یا تغییرات حادث شده را اندازه گیری کنیم ،چنین تحقیقاتی را تحقیقات یا طرح های تسلیسی نام داده ایم .

2-4 اهمیت مسئله تحقیق و ارزش ارائه آن:

مسائل تحقیقاتی عموماً دارای ارزش و اهمیت محدودی در بستر زمان می باشند ، برای انتخاب موضوع تحقیق شخص محقق باید دقت نماید که آیا مسئله پیشنهادی او از ارزش و اهمیت لازم جهت انجام تحقیق در شرایط و زمان پیشنهاد برخوردار است یا نه ؟و نیز نتایج و پیامد های تحقیق ارزش لازم جهت ارائه به جامعه را دارد یا نه؟

3-4 علاقمندی ،کنجکاوی و کشش علمی در خصوص واقعیات :

محقق باید نسبت به آنچه میخواهد ارئه کند علاقمند باشد،بیگانگی و نداشتن کنجکاوی در زمینه مسئله تحقیق باعث هدر دادن نیروی انسانی و مسائل اقتصادی مورد نیاز تحقیق خواهد شد زیرا برای انجام هر کاری باید کشش و کوشش موجود باشد بخصوص در مسائل علمی تا این کشش و علاقمندی فردی وجود نداشته باشد کوشش زیادی را نمی توان در جهت تحقق انتظار داشت .

4-4 آموزش و شرایط و کیفیات شخصی فرد محقق:

محقق یا گروه تحقیق باید برای انجام کار تحقیق آمادگی کافی و لازم را داشته باشد.کسانی که در کار تحقیق مشغول می گردند باید شرایط مورد نیاز تحقیق مورد عمل را دانسته باشند.مثلاً برای جمع آوری اطلاعات باید از آمارگیران با حوصله و مطلع در امر جمع آوری اطلاعات استفاده نمود و صبر و حوصله و اطلاع در این زمینه می تواند تاثیر فراوانی در نتایج تحقیق داشته باشد.

5-4 فراهم بودن اطلاعات و عملی بودن روش مطالعه:

سازمان عمل کننده تحقیق یا محقق یا طراح طرح باید بتواند اطلاعات و وسائل لازم برای اجرای طرح را فراهم نماید و تنها تهیه و آماده نمودن یک طرح خوب کافی نیست،زیرا تهیه و آماده کردن اطلاعات به نحو صحیح کاری بسیار ضروری است و تا اطلاعات به بطور مناسب و با اطمینان لازم تهیه نگردد،تحقیق مورد نظر نتایج مطلوب را بدست نخواهد داد .

باید توجه کرد که در شرایط مختلف ،روش های گوناگونی را باید بکار برد تا از اطلاعات بدست آمده بتوان نتیجه مطلوب را گرفت.

6-4 وجود وسائل مورد نیاز تحقیق و مناسب بودن شرایط کار:

در هر تحقیق و بررسی تعدادی وسائل و ابزار و امکانات و تسهیلات برای انجام تحقیق ضروری است،محقق باید قبل از شروع بکار این وسائل ،امکانات و تسهیلات را شناسایی و کاربرد آنها را عملاً امکان پذیر سازد.شرایط نامناسب کار نیز یکی از مسائلی است که بازده کار را کم خواهد کرد.

7-4 امکان همکاری و همیاری در اجرا تحقیق:

بدون اینکه همکاری نزدیک و تنگاتنگ بین کلیه افراد مشغول در تحقیق در مراحل مختلف اداری و اجرائی کار وجود داشته باشد تحقیق نمی تواند از سود بخشی کافی برخوردار گردد.افکارمتناقض،سلیقه های مختلف،تفاوت های سنی زیاد بین افراد دست اندر کار در تحقیق،اختلاف شدید در تحصیلات افرادی که یک کار معین را در تحقیق انجام میدهند و بسیاری مسائل دیگر باید مورد توجه قرار گیرد و با توجه به آنها گروه تحقیق را انتخاب نمود و بدینوسیله از ایجاد مشکلات احتمالی جلوگیری نمود.

8-4  مخارج تحقیق و استفاده احتمالی از آن:

باید در خصوص مخارج تحقیق قبل از شروع کار در طرح مورد نظر پیش بینی های ضروری به عمل آید و اگر در مواردی تعیین هزینه مورد عمل بطور دقیق قابل برآورد نمیباشد آنرا با احتمال باید تخمین کنیم.برآورد دقیق این موضوع به محقق این امکان را میدهد که برنامه ای در حد امکانات تهیه کند و از بلند پروازی های بی مورد یا گذشت های نابجا خودداری نماید و در نتبجه در حین اجرای طرح با مشکل بودجه مواجه نگردد.در خصوص فواید و نتایج حاصله از طرح نیز باید بازده و استفاده های احتمالی از طرح قبلاً روشن شده باشد.

9-4مشکلات ،موانع،رویداد ها و خسارت احتمالی:

در اجرا هر تحقیقی با مشکلات و مسائلی روبرو میگردیم که برخی از آنها قابل حل و برخی نیز می تواند سد راه اجرای تحقیق باشد و حل آنها به سادگی امکان پذیر نباشد.این مشکلات ،اتفاقات و رویداد های غیر منتظره که ممکن است در امر تحقیق پیش آید باید قبلاً تا حد امکان پیش بینی شده باشد و امکانات مقابله با آنها در صورت وقوع در نظر گرفته شده باشد.عدم توجه به این مشکلات سبب افت و احیاناً به نتیجه نرسیدن و یا منجر به دیر رسیدن به نتایج تحقیق خواهد شد.

 

 

10-4عامل زمان:

عامل زمان و تعیین زمان مناسب اجرای طرح یکی از مهمترین عواملی است که در به نتیجه رسیدن طرح تاثیر فراوانی دارد.محقق باید زمانی را که در اختیار دارد با امکانات و تسهیلات خویش کاملاً وفق دهد و حتی الامکانبرنامه ای و یا تحقیقاتی را قبول نماید قادر باشد بموقع نتایج تحقیقات خویش را ارائه دهد.

5-نیازمندیهای تحقیق:

در هر تحقیق دو عامل منابع مالی و نیروی انسانی از اساسی ترین نیازهای تحقیق می باشد.در مورد تحقیق در اولین مرحله نیاز به بودجه داریم که برای تحقیق اختصاص یافته است و داشتن این بودجه محقق را در بسیاری از موارد تحقیق و تصمیم گیری هایش کمک خواهد کرد و عموماً بودجه تحقیقات نامحدود نیست و بنابراین محقق باید توجه به امکانات مالی موجود برنامه خود را مشخص نماید تا کار تحقیق نیمه کاره رها نگردد.

پس از مطمئن شدن از بودجه کافی دومین عامل نیروی انسانی یعنی تعیین کسانی است که در امر تحقیق باید محقق را یاری دهند.آموزش لازم و کافی و تربیت نیروی انسانی در این مورد یکی از اصول اساسی و بسیار مهم می باشد.

برآورد درستی از دو نوع منبع مالی و انسانی سبب می گردد که طرح به نتایج مورد نظر برسد،در غیر اینصورت اجرای طرح چیزی جز تلف کردن وقت و به هدر دادن بودجه را در بر نخواهد داشت.


مطالب مشابه :


اعلام نتایج

اخبار دانشگاه آزاد خوب اومدم نتایج نظرسنجیمونو گروه کامپیوتر دانشگاه آزاد شهر قدس;




دانلود ارائه فصل دوم روش تحقیق

کارشناسی ارشد حسابداری دانشگاه شهر قدس باید روشن و نتایج بدست دانشگاه آزاد




کل پروژه های موردنیاز جهت کلاس تحلیل آماری

کارشناسی ارشد حسابداری دانشگاه شهر قدس و کشیدگی و تفسیر نتایج دانشگاه آزاد پردیس




سوالات روش تحقیق

کارشناسی ارشد حسابداری دانشگاه شهر قدس که طرح به نتایج مورد نظر دانشگاه آزاد




خلاصه برخی از فصول کتاب اصول اخلاقی

کارشناسی ارشد حسابداری دانشگاه شهر قدس مرجع قرار دادن نتایج آن دانشگاه آزاد




بحث و بررسی نسبتهای مالی

کارشناسی ارشد حسابداری دانشگاه شهر قدس دانشگاه آزاد مهم در بازه نتایج عملیات و




پیش نویس استاندارد حسابداری‌ بخش عمومی شماره‌ ۶ موجودیها

کارشناسی ارشد حسابداری دانشگاه شهر قدس دانشگاه آزاد قرار گیرد که نتایج حاصل




خلاصه ای دیگر از کتاب استاندارد حسابرسی (جامع حسابرسی)

کارشناسی ارشد حسابداری دانشگاه شهر قدس دانشگاه آزاد اعلام نتایج کار و




نتایج مسابقات المپیاد آزمایشگاه شیمی

نتایج مسابقات گروه شیمی منطقه شهر قدس با راه اندازی وبلاگ خود شیمی دانشگاه آزاد




برچسب :