جلسه ی آخر جامعه شناسی تبلیغات

اصل در تبلیغات

اصل 1 : پیام های تبلیغاتی باید مخاطب محور باشد. تبلیغاتی که بدون توجه به ویژگی های مخاطبان طراحی شود اثر بخش نخواهد بود. هدف شما هر چه می خواهد باشد موفقیت هر تبلیغ بستگی به توانایی آن در برقراری ارتباط با مخاطب دارد. تبلیغاتی که در نشان دادن ارزشمندی کالا یا خدمات به خواننده ضعیف عمل می کنند ، محکوم به شکست خواهند بود.(یحیی ایله ای، 1389، 56)

اصل 2 : وارد ذهن خریدار شوید. برای فهم خریدار وقت بگذارید، خریدار واقعا چه می خواهد؟ نیازهای واقعی او چیست ؟ این موارد را می توانید از طریق تحقیق به آن دست یابید.

اصل 3 : پیروی از مدل AIDA یعنی جلب توجه، ایجاد علاقه، ایجاد تمایل، اقدام به خرید

اصل4: تیترهای مختلف را امتحان کنید. تحقیقات نشان می دهد افراد 5 برابر تیتر اصلی را نسبت به مطالب بدنه اصلی می خوانند. بنابراین تیترهای اصلی ارزش وقت گذاشتن دارند.

اصل 5 : تیتر را با منافع مخاطبان پیوند بزنید . تیتر باید منفعتی برای مخاطب داشته باشد و کنجکاوی او را تحریک کند.

اصل6 : دو سوم مردم دنیا به عکس فکر می کنند.تحقیقات نشان می دهد مردم جهان پیرامون خود را از طریق تصاویر درک می کنند. یعنی دوم سوم مردم دنیا به شما اعتقادی ندارند تا زمانی که چیزی را که تبلیغ می کنید ببینند. در مقایسه با آن چه شما صرفا از طریق کلمات موجود در تبلیغ به آنها می گویید.

اصل 7 : مشوق های متفاوتی را امتحان کنید . مشوق های بازاریابی می توانند شکل های مختلفی می تواند به خود بگیرد. برای مثال یکی بخر دو تا ببر!، هدایا  و غیره . همه ی مشتریان روی یک موج رادیویی هستند برای من چه دارید؟

اصل 8 : مکررا  اقدام عمل از سوی مشتری را در تبلیغ خود بگنجانید. شما باید به مخاطب بگویید در مرحله بعدی چه اقدامی باید انجام دهدو این یعنی اقدام عملی برای مثال ممکن است از مخاطب بخوانید با شما تماس بگیرد ، کوپن جایزه خود را بفرستیدیا به پایگاه اینترنتی مراجعه کنید.

اصل 9 : تبلیغات را ساده طراحی کنید. از زمینه تیره و حروف وارونه اجتناب کنید. هنری بودن تبلیغ خوب است فقط به شرطی که سادگی آن را تنظیم کند.تبلیغی که فاقد جاذبه زیبا شناسی است لزوما بد نیست به شرطی که موجب موفقیت تبلیغ شود.

اصل 10 : جاذبه خنده و طنز را به دقت به کار ببرید.سرگرمی و تفریح هدف اولیه تبلیغ کننده نیست و این روش موفقی برای فروش تلقی نمی شود. استفاده از جاذبه خنده و طنز حتی موجب اثر معکوس شود و باعث ایجاد نگرش منفی نسبت به شرکت شما شود. به یاد داشته باشیم موضوعی که برای تبلیغ کننده خنده آور است ممکن است لزوما برای مخاطب بامزه و خنده دار نباشد.

اصل 11 : تبلیغات موفق را تکرار کنید. یک تبلیغ تاثیرگذار بیش از زمانی که تبلیغ کننده فکر می کند، ماندگار است.تکرار پیام باعث استحکام پیام فروش می شود. زمان زیادی طول می کشد که مخاطب از یک تبلیغ جذاب خسته شود.

اصل 12: تعداد خوانندگان پیام خود را با تولید دو تبلیغ در یک موضوع افزایش دهید. مطالعات نشان می دهد تکرار بیشتر (تکرار متفاوت) یک تبلیغ باعث دیده شدن آن توسط مخاطبان بیشتری می شود. بعضی از خوانندگان یا بینندگان تبلیغ اول ممکن است تبلیغ دوم را نیز بخوانند و کسانی که تبلیغ اول را نخوانده اند احتمال دارد تبلیغ دوم را بخوانند. نتایج نشان می دهد تبلیغ دوم خوانندگان و بینندگن بیشتری ایجاد می کند.

 

هارولد لاسول( مطالعه پیام های ارتباطی )

مطالعات لسول بیشتر بر مبنای پیام های ارتباطی استوار است. به عقیده لاسول در مطالعات مربوط به ارتباطات باید معلوم شود: گوینده یا نویسنده کیست؟ چه می گوید و چه می نویسد؟ چه وسیله ای برای گفتن و نوشتن به کار می برد؟ برای چه کسانی می گوید و می نویسد و تاثیر گفتن و نوشتن او چیست؟

بدین طریق براساس فرمول لاسول، مطالعات و تحقیقات ارتباطی متوجه چهار جهت اصلی هستند که در آنها به ترتیب نقش اداره کنندگان ارتباطات و وسایل ارتباطی ، محتوی پیام ارتباطی ، مخاطبان و استفاده کنندگان پیام های ارتباطی و آثار و عکس العمل های اجتماعی ارتباطات مشخص می شوند.

لاسول برای تبلیغ چهار رکن قائل است :

فرستنده(مبلغ )

پیام

وسیله ارتباطی

پیام گیر یا مخاطب

برخی از شاخص های افزایش اعتبار فرستنده آشنا می شویم :

1.    تخصص : اگر فرستنده ای متخصص چیزی باشد که تبلیغ می کند، تاثیرگذاری تبلیغ را افزایش می دهد . شرکت یا سازمان تولید کننده به تولید آن کالا معروف باشدو به عنوان متخصص تولید آن کالا شناخته شده باشد. یا فرستنده و کسی که درباره کالا در تبلیغ حضور رسانده و کالا را تبلیغ می کند، در زمینه کالا فردی مطرح و شناخته شده بود.مثلا برای تبلیغ یک کالای ورزشی فوتبال، یک فوتبالیست معروف می تواند موثر باشد.

2.    جذابیت به خصوص جذابیت ظاهر

دی بو نو آزمایش جالبی انجام داد. در این آزمایش، آزمودنی ها یا مخاطبان تبلیغ به تماشای یک آگهی تبلیغاتی می پرداختند، که در آن فردی جذاب و خوش قیافه با استدلالی ضعیف سعی می کرد آنان را ترغیب کند که از عطر خاصی استفاده نماید. همانطور که انتظار می رفت مخاطبان تبلیغ یا آزمودنی ها تحت تاثیر جذابیت آگهی دهنده یا مبلغ قرار می گرفتند تا تحت تاثیر دلایل وی.

3.    بیان غیر مستقیم

در گذشته شیوه غالب پیام رسانی شیوه مستقیم بود. مثلا بهترین نوشیدنی برای رفع خستگی است. اما تحقیقات جدید نشان می دهد که با توجه به رشد جوامع و بالا رفتن دانش و آگاهی فردی و جمعی هر گاه کارگزار در ارایه پیام از بیان غیر مستقیم استفاده کند موفق تر است.

4- حمایت گری از مخاطب

اگر در تبلیغ کالا به عنوان مخاطب محسوب شود و مزایای آن برای مخاطب سودمند تلقی شود بیشتر مورد توجه قرار م یگیرد.و هم چنین اگر تاکید شود که مخاطب را رها نخواهیم کرد و پس از خرید نیز پاسخ گوی سوالات و مشکلاتی که در مورد کالا پیش خواهم آمد، هستیم.

5-سابقه و پیشینه مبلغ

بسیار مهم است که فرستنده یا مبلغ دارای سابقه مثبتی در ذهن مخاطب باشد.

 

پیام (محتوای تبلیغ )

1.صحت و صداقت پیام : اگر در تبلیغات قولی به مردم می دهید ، و افراد زیادی متقاعد می شوند، اما اگر همین افراد محصول شما را بخرند ، امتحان کنند و متوجه شوند محصول شما به خوبی که تبلیغ کرده اید نیست ، قطعا دیگر این مشتریان را دوباره نمی بینید. حداقل دو کشور سوئد و ژاپن مشوق صداقت در آگهی تبلیغاتی هستند..در هیچ یک از این دو کشور آگهی های تبلیغاتی با چاپ عالی و رنگ متضاد با متن و پیام اصلی ارائه نمی شود.ضمن اینکه آگهی های اغوا کننده و دروغ اجازه انتشار ندارند. شرکت های ژاپنی هرگز رقبایشان را تحقیر نمی کنند.

2.خلاقیت : مهم نیست چه قدر بودجه صرف تبلیغات می کنید، تقریبا با هر بودجه ای می توان اطلاعات جالبی به مردم بدهید. فقط کافی است کمی بیش از دیگران خلاقیت به خرج دهید.

3.سادگی: مطمئن ترین و بهترین راه برای اینکه مردم حرف شما را فراموش نکنند، ساده گویی است. 4.

4.روشنی و شفافیت :پیام را روشن و واضح بیان کنید. به طوری که مصرف کننده با نگاه اول متوجه شود چه کالایی را می خواهند بفروشند تا به سرعت تصمیم بگیرد.

 

 

 

انواع جاذبه های تبلیغاتی

جاذبه منطقی : جاذبه منطقی نشان می دهد که کالا ، منافع یا مزایای مورد انتظار را در بردارد. از این رو هیوندای در آگهی تبلیغاتی اتومبیل اکسل خود ، بر قمیت پایین ، صرفه جویی عملیاتی ، ویژگی های محسوس و نمایان تکیه می کند. جاذبه ی منطقی پایاتر و ماندگارتر است.

جاذبه احساسی – جاذبه خنده و طنز- جاذبه ترس- جاذبه اخلاقی

جاذبه ی احساسی : به تحریک احساسات مخاطبان می پردازد.

جاذبه های ترسناک : اثرگذاری بیشتری دارد مانند ذکر خطرات مالی - جانی- فیزیکی - تبلیغات بیمه - بیمه حوادث - تبلیغات راهنمایی و رانندگی

جاذبه اخلاقی : هر گاه هدف از تبلیغ وادار کردن مخاطب به حمایت و طرفداری از برخی مسایل فرهنگی یا اجتماعی باشد مثل  صرفه جویی در آب - صرفه جویی در برق - اهدای خون - کمک به زلزله زدگان .

جاذبه های تک جنبه ای (یک سویه)

فقط بر اطلاعات و مزایای مثبت کالا یا خدمات تاکید می کند و بیشتر از احساسات مخاطبان تبلیغ استفاده می شود

جاذبه های دوسویه

در این نوع جاذبه بر روی اطلاعات و مزایای مثبت و منفی کالا یا خدمات تاکید می شود مانند

آپارتمان ۵۰ متری ما اگر چه کوچک است ولی با اقتصاد شما هم خوانی بیشتری دارند.

 

ویژگی های شعار تبلیغاتی

شعار تبلیغاتی با سایر اشکال نگارش تفاوت دارد، چون شعار تبلیغاتی به این منظور تنظیم می شود که در خاطر بماند و واژه ها در دهان ها تکرار شده ، جا بیفتد و بتواند نام کالا و پیام آن را در ذهن مشتری حک کند. شعار ایده آل شعاری است که کوتاه و سلیس باشد و افراد راحت بتوانند آن را به یاد بیاورند.

این گوی و میدان : نایک

غیر ممکن وجود ندارد: آدیداس

انواع  رسانه

رتبه بندی رسانه ها به شرح زیر است :

نشریات چاپی بیشترین سهم را به خود اختصاص می دهند.

تلویزیون در رده دوم قرار دارد.تلویزیون دارای رشد 60 درصدی نسبت به نشریات بوده است. تلویزیون اولین رسانه انتخابی برای تبلیغات مصرفی است.

پست مستقیم سومین رسانه بزرگ تبلیغاتی محسوب می شوند. میزان استفاده از آن 15 برابر شده است.

دفترچه های راهنما  ، در رده چهارم قرار دارد.

بازاریابی تلفنی

تبلیغات اینترنتی

 

 

مهمترین ویژگی مخاطبان تبلیغ

جنسیت : عده ای بر این باورند که میزان اثر پذیری زنان از مردان در مقابل تبلیغات بیشتر است ؛ عده ای نیز این موضوع را قبول ندارند و معتقدند بستگی به نوع پیام دارد. به هر  حال مهم این است که در تبلیغات به جنس مخاطبان توجه داشت. هم چنین بهتر است آگهی هایتان را به رسانه هایی بدهید که مورد پسند زنان است.

شرایط سنی :جوانان بیشتر از کهنسالان و میانسالان از تبلیغات تاثیر می پذیرند.

عواملی که باعث اثر گذاری مثبت و منفی در کودکان  می گردد:

هر چه القائات تصویری و کلامی در آگهی های بازرگانی بیشتر باشد اثر گذاری آن بیشتر خواهد بود.

در تبلیغات از کودکان خوش چهره استفاده کنید . چرا با توجه به پدیده ی همذات پنداری کودک خود را جای او قرار می دهد.

آگهی هایی که قبل از فیلم یا کارتون مورد علاقه کودکان پخش می شود.اثر گذار تر است.

تکرار یک تبلیغ باعث ماندگاری بیشتری در ذهن کودکان می شود.

استفاده از موسیقی در تبلیغات کودکان

استفاده از رنگ به ویژه رنگ های گرم باعث اثر گذاری بیشتر می شود.

بهتر است از نوشته در تبلیغات کودکان استفاده نشود/

بهتر است زمان پخش آگهی کوتاه است.

در پخش آگهی های کودکان چند گونه دفتر، چند مدل پفک در یک زمان پخش نشود . چرا که کودک را در انتخاب نوعی خاص از کالا دچار سردرگرمی می کند.

استفاده از امکاناتی که بعد از چند بار در ذهن کودک وارد شود.

میزان هوش : عده ای بر این باور هستند که افراد باهوش کمتر تحت تاثیر تبلیغات قرار می گیرند ، چون آن را ارزیابی می کنند و عموما افراد باهوش بیشتر به خود متکی هستند.

تجربیات افراد : نگرش مثبت و منفی پیشین افراد از یک پدیده یا پدیده ای مشابه آن چه تبلیغ می شود در پذیرش پیام تبلیغاتی اثر گذار است.

5 قانون كلي براي موفقيت در شبكه جهاني اينترنت

1-    قانون خيابان بن بست ،‌بر اساس اين قانون ،‌ساختن يك سايت در شبكه جهاني اينترنت مانند ساختن ويترين در يك خيابان بن بست است . زيرا كسي از نشاني سايت ها به خودي خود خبر ندارد و بايد بنا به دليلي با نشاني شما آشنا شود و به آن مراجعه كند . اين موضوع در مورد اينترنت اهميتي دو چندان مي يابد ،‌چرا كه شبكه اينترنت مملو از سايتها و وبلاگهايي است كه از سر تفنن و به صورت انباشته اي از سياهي لشگر از سوي افراد حرفه اي و غيرحرفه اي پديد آمده اند ، بنا بر اين بايد از خود بپرسيد : چگونه مردم را علاقه مند به بازديد از اين سايت كنيد ؟

2-    قانون داد و ستد ؛‌يكي از واژه هاي مهم فرهنگ اينترنت ،‌كالاهاي رايگان است ، ‌قانون داد و ستد مي گويد : " بازديدكنندگان را با اهداي كالاهاي رايگان جذب سايت خود كنيد و سپس سعي كنيد كالاي ديگري را به آنها بفروشيد .

3-    قانون اعتماد ؛‌فرض كنيد كالاها يا خدمات شما به طور رقابتي قيمت گذاري شده اند و از كيفيت خوبي برخوردارند ، ‌مهمترين سد راه شما براي فروش ، ‌عدم اعتماد است ؛ جلب اعتماد روان كننده چرخ هاي كسب و كار اينترنتي است .

4-    قانون كشش و ارسال ؛ ‌افراد را به وسيله محتواي جذاب به سايت خود بكشيد و سپس اطلاعات با كيفيت را به طور مداوم به نشاني پست الكترونيكي شان ارسال كنيد . با اين كار شما نام و نشاني اينترنتي خود را مكرراً در گوش مخاطب زمزمه كرده و آن ها را مستعد به خاطر آوردن خود در هنگام نياز مي كنيد .

نامه هاي الكترونيكي را براي بازديدكنندگان سايت ارسال كنيد .

5-    قانون بازار خالي ؛ هميشه كسب و كارهاي بزرگ ،‌سرمايه و نفوذ لازم براي بدست آوردن تمام بخشهاي بازار را دارند ،‌اما كسب و كارهاي كوچك براي موفق شدن بايد به سراغ بازارهاي خالي و يا بخش هاي خالي بازار بروند و آنها را به بهترين نحو پر كنند ، براي اين كار بايد به دنبال يكي از اين دو هدف باشيد :

-        وجه تمايز كسب و كار شما از ديگر رقبا چيست ؟

-        چگونه قصد پر كردن آن قسمت خالي بازار را داريد ؟

منابع : یحیی ایله ای ، محمد(۱۳۹۰) ، جامعه شناسی تبلیغات ، تهران : جاجرمی

اکرامی ، محمود ، (۱۳۸۳) ، مردم شناسی تبلیغات ، تهران : ایوار.


مطالب مشابه :


جامعه شناسی تبلیغات

جزوه جامعه شناسی تبلیغات صفحه : 1. www.tablighgaran.net. خبر گزاری : موسسه یا نهادی است که وظیفه جمع




تبلیغات از منظر جامعه شناسی

تبلیغات از منظر جامعه شناسی رحیم زایرکعبه – کارشناس ارشد جامعه شناسی مندرج در روزنامه مردم




جامعه شناسی تبلیغات

آموزشی - جامعه شناسی تبلیغات - دانشجویان کارشناسی روابط عمومی - آموزشی




جامعه شناسی تبلیغات

روابط عمومی - جامعه شناسی تبلیغات - ارتباطات سازنده - روابط عمومی




جلسه ی آخر جامعه شناسی تبلیغات

جلسه ی آخر جامعه شناسی تبلیغات . اصل در تبلیغات . اصل 1 : پیام های تبلیغاتی باید مخاطب




منابع درس جامعه شناسی تبلیغات

دانشجویان ارشد ارتباطات علامه / ورودی 89 - منابع درس جامعه شناسی تبلیغات - محلی برای بحث در




برچسب :