تحلیل محتوای زندگینامه فرماندهان شهید محور یک استان مازندران

تحلیل محتوای زندگینامه و آثار بجا مانده از سرداران و فرماندهان شهید محور یک استان مازندران با تاکید بر نقش آموزش در زندگی آنها

                                                                 صمد ایزدی[1]

                                               مصطفی عزیزی شمامی[2]

 

چکیده :

از آنجایی که بند 2 و 12 ماده دوم اهداف اسا سی وزارت آموزش وپرورش تاکید بر تبیین ارزشهای اسلامی وپرورش دانش آموزان براساس آنها و همچنین ایجاد وتقویت روحیه اخوت اسلامی ، تعاون عمومی ، انفاق و از همه مهم تر ایثار دارد؛ لذا بررسی آثار کسانی که در اوج ایثار وازخودگذشتگی از جان خود مایه گذاشته و ضمن هدایت فرایند جنگ و دفاع مقدس بعنوان فرمانده برگ زرینی بر افتخارات دوران دفاع مقدس خلق کردند از اهمیت ویژه ای برخوردار است.  این مقاله با استفاده از روش تحلیل محتوا ضمن مراجعه به آثار ومدارک موجود در ستاد یادواره سرداران شهید استان مازندران ، شامل دست نوشته های فرماندهان شهید ، کتب ، مقالات، زندگینامه و وصیت نامه آنان و همچنین خاطرات همرزمان،دوستان واعضای خانواده شهید و وبلاگ های مرتبط سعی بر آن دارد که قسمتهای برجسته زندگی ، ویژگیهای شخصیتی ونقش الگویی شهدا را به عنوان یک روش آموزش در اصلاح شرایط اجتماعی مطرح نماید.

  مقدمه :

یکی از مهم ترین مسائل که تمامی کشورهای جهان با آن روبرو بوده و مورد توجه بسیاری از دانشمندان و کارشناسان بوده و می باشد مساله تعلیم و تربیت افراد است و همچنین مهم ترين و دشوار ترين مس‍اله مبتلا به انسان تعليم و تربيت اوست (شكوهي ، 1377). هرگونه صرف وقت و پول در راه آموزش نوعی سرمایه گذاری محسوب می شود که بعد از گذشت سالها شروع به سود دهی    می کند  بايد گفت كه تعليم و تربيت نقش مهمي در زندگي انسان دارد و به طور كلي پرورش استعداد هاي انسان و همچنين تحقق آرمان هاي اجتماعي حاكم بر جامعه در سايه تعليم و تربيت صورت مي گيرد و این تعلیم تربیت است که انسان را به سر منزل سعادت می رساند . نظام متعالی و پویای اسلام در زمینه تعلیم و تربیت تاکید بسیاری دارد . اسلام رسیدگی به آموزش افراد را بیش از سایر ادیان ضروری ساخته است که از طریق آن هم سعادت فرد و هم سعادت جامعه تامین می گردد . در نظام تربیتی اسلام والایی افراد مورد توجه قرار گرفته است اما در اسلام موقعیت اجتماعی ، رنگ ، نژاد ، جنسیت و.... ملاک برتری انسانها نمی باشد و آنچیزی که مهم تلقی می شود تقوا یا فضایل اخلاقی می باشند طبق آنچه در قرآن و دیگر متون اسلامی آمده است علم ، مجاهده در راه حق ، ایثار[3] و از خود گذشتگی همراه با تقوا جزء معیار های اساسی احترام به شخصیت افراد و والایی مقام افراد تلقی    شده اند  ( شریعتمداری ، 1364 ) .

از این رو شهدا که مظهر ایثار و از خود گذشتگی هستند از والاترین و برترین انسانها می باشند . واژه شهادت یکی از پرشکوه ترین و والاترین فرازهای زندگی انسانهایی است که با شوق و اشتیاق برای بدست آوردنش سر از پا نمی شناسند و شهید انسانی است که آگاهانه پا به میدان مبارزه و جهاد گذاشته و جان خود را ایثار کرده ، کسانی که در اوج ایثار و از خود گذشتگی افتخاری عظیم را برای این مرز و بوم خلق نمودند.

با توجه به بند 2 و 12 ماده دوم اهداف اساسی وزارت آموزش و پرورش تاکید بر تبیین ارزشهای اسلامی و پرورش دانش آموزان بر اساس آنها و ایجاد روحیه اخوت  اسلامی ، تعاون ، انفاق واز همه مهم تر ایثار دارد ( صافی ، 1378 ) بررسی آثار بجای مانده کسانی که در مصداق والا ترین و برترین انسانها قرار می گیرند از اهمیت ویژهای برخوردار است . با این وجود یکی از راههای ترویج فرهنگ ایثار در اجتماع، مطالعه زندگی شهدا و سر مشق قرار دادن آنان برای خود و دیگران است بدیهی است توجه به زندگی نامه شهدا و آثار بجای مانده از آنها و همچنین بررسی نقش تعلیم و تربیت بعنوان مهم ترین مساله مبتلا به انسان در زندگی آنان موجب تقویت و ترویج تعاون عمومی ، انفاق و از همه مهم تر فرهنگ ایثار درسطح جامعه می گردد .

 

اهداف پژوهش :

1-تحلیل محتوای زندگینامه ، دستنوشته ها وآثار بجا مانده از سرداران شهید استان مازندران با تاکید بر نقش آموزش در زندگی آنان .

2-تحلیل محتوا با تاکید  بر نقش عوامل فردی تاثیرگذار در زندگی شهدا ( انگیزه و علایق ).

متدولوژی تحقیق :

این پژوهش به روش تحلیل محتوا صورت گرفته است . تحلیل محتوا بعنوان (( یک فن پژوهشی برای توصیف عینی ، نظام دار و کمّی ظاهر محتوای رسانه ارتباطی )) تعریف شده است (گال وهمکاران ،    1382) . در این روش محتوای اسناد شامل پیام یک فرد یا گروه به فرد یا گروه دیگری است که مورد بررسی قرار می گیرد بدین صورت که ابتدا اسناد مربوط به اهداف پژوهش را شناسایی کرده و اسناد اصلی مربوط به پژوهش را مشخص ، سپس سؤال ، فرضیه ها یا اهداف پژوهش را مشخص کرده و در مرحله بعد به مقوله بندی پیامها می پردازیم .

اساس تحلیل محتوا ، مقوله بندی پیامهای یک سند است . هر مقوله باید نمایندهی یک متغیر مجزا که به اهداف پژوهش مربوط است ، باشد (گال وهمکاران ،  1382) .در این پژوهش مقوله ها شامل بخشهای برجسته زندگی شهدا ، آموزش ، ویژگیها و خصوصیات الگویی رفتار، انگیزه و علایق ،می باشد. در همین رابطه جهت  تحلیل محتوا ی زندگینامه ها، دستنوشته ها و آثار بجا مانده شهدا،ضمن توجه ویژگی های تحلیل محتواشامل عینیت ، انتظام، کمی یا کیفی بودن، آشکار یا پنهان بودن،  ،به  شمارش رخداد هر مقوله تعیین شده در هر نمونه پرداخته شده است. در  مرحله آخر تحلیل محتوا ، تفسیر معنای نتایج است .

 

جامعه تحقیق :

جامعه مورد نظر این پژوهش شهدای محور یک استان مازندران می باشند که 8 نفر ازآنان ، شهدای دفاع مقدس می باشند و 2نفر از این بزرگواران بدست منافقین کوردل به شهادت رسیده اند .

 اسناد بجای مانده مربوط به اهداف پژوهش از این بزرگواران که مورد تحلیل محتوا قرار گرفته است شامل زندگی نامه ، وصیت نامه ، مصاحبه با افراد خانواده ، دست نوشته ها ، وبلاگ ها ، نامه ها و خاطرات همرزمان ایشان می باشد. 

شیوه تجزیه و تحلیل :

دراین بخش با عنایت به اولین گام در پژوهش تحلیل محتوا که تعیین اهداف ویژه تحقیق است به جمع آوری نمونه های مورد تحلیل پرداخته شد . نمونه های انتخابی شامل منتخبی از  زندگینامه، وصیت نامه، آثار بجا مانده و مصاحبه های صورت گرفته با بستگان درجه یک شهدا می باشد. سپس مجموعه مورد بررسی به واحد های کوچکتری شامل جملات ، پاراگراف و یک سند کامل تقسیم گردیدند.در مرحله بعد برای داشتن نظم وترتیب و تسهیل بررسی، مقوله ها و واحد های مورد بررسی ، بر اساس ارزش و اولویت طبقه بندی گردیدند.    

ایثار جان در راه خدا به عنوان عالی ترین درجه کمال

ایثار و از خودگذشتگی در راه خدا  یکی از اساسی ترین مفاهیم مورد تاکید در اسلام ویکی از ریشه دارترین اصول عرفی در بقاء اجتماع بوده است. ایثار که به معنای از خود گذشتگی و ترجیح و برتری است، در اخلاق اسلامی بهمعنای گذشت از خود به نفع دیگران است و اینکه درباره چیزهایی را که خود به آننیازمندیم ، دیگران را بر خود ترجیح دهیم . درآیات، احادیث وسیره ی رسول اکرم(ص) وائمه اطهار، ترویج فرهنگ ایثار به کرات مطرح و ائمه اطهار و رهبران دینی نیز در آن پیشقدم بوده اند. در قرآن کریمسوره حشر آیه 9. . .« و یوثرون علی انفسهم و لو کان بهم خصاصه».   « و آنان ایثارمیکنند و ترجیح میدهند دیگران را بر خودشان، گرچه خود آنها محتاج باشند » .

و همچنین سوره آل عمران، آیه 169 جایگاه شهداءدر نزد خداوند بصورت کسانی که روزی یافنه اند و زنده اند فرموده شده است . «کشتگان راه خدا را مرده مپندار ، که زندگانند ، و نزد پروردگارشانند روزی یافته».

ایثار در لغت به معنی «برگزیدن، عطا کردن، غرض دیگران را بر غرض خویش مقدم داشتن، منفعت غیر را بر مصلحت خود مقدم داشتن» و شهادت یعنی مجموعه باورها، آگاهی­ها، آداب و اعتقادات و اعمالی که موجب وصول انسان به عالی­ترین درجه کمال، یعنی مرگ آگاهانه در راه خدا می­شود.

ایثار، که یک واژه عام است، در همه­ی مکتب­ها و فرهنگ­ها وجود دارد، ولی در اسلام مفهوم آن از یک برتری خاصی برخوردار است و هر تلاش، فداکاری، بخشش، و جایگزینی را ایثار نمی­گویند، بلکه ایثار در اسلام، دارای پیش زمینه­ای چون اخلاص در راه خدا بودن دارد. ایثار بیانگر رشد و معرفت انسانی است و این موقعی است که انسان به یک تکامل روحی دسترسی پیدا کند. ایثارگری از آنجایی که حامل پیام­هایی همچون: خداخواهی، دین باوری، خدایابی، انسان دوستی و دگر خواهی، شهادت، رشادت، از خودگذشتگی و... است در بین ما تقدس پیدا کرده است و ما از اینکه افرادی ایثارگر در بین خودمان داریم احساس امنیت می­کنیم. لازم به ذکر است که صفت ایثارگری در سطح زندگی اجتماعی نیز تبلور پیدا می­کند و کارکردهای مثبتی دارد و باعث ایجاد همبستگی­های اجتماعی و انسجام جامعه است. و مناسب نیست که این وجه آن نادیده گرفته شود، ایثار یک هیجان زودگذر و بروز یک احساس آنی نیست، بلکه استکمال شعوری است که در یک انتخاب تجلی می­یابد.[4]

از طرفی مفهوم شهادت در فرهنگ و سنت ایرانیان به ویژه شیعیان ریشه ای دیرینه دارد و سنتهای دینی و فرهنگی ما در موارد زیادی موید و مشوق چنین رفتاری در شرایط معین است. از طرفی این شهادت طلبی کنشی عاطفی در برابر جنایات و رفتار تجاوزگرانه دشمنانی بوده است که در ددمنشی و عدم رعایت قوانین جنگی بین المللی مشهور و معروف بوده­اند. کنش عاطفی، هم برخاسته از علایق و عواطفی است و هم باعث تحریک و تهییج عواطف می­شود. در انقلابات اجتماعی، بسیج سیاسی و دفاع در مقابل دشمنان، تاثیر شهادت و شهیدان در تهییج افکار عمومی و ترغیب پیروان بسیار قابل توجه است. از طرف دیگر این کنش گاهی یک کنش عقلانی معطوف به هدف است و کنشگر محاسبه بین وسیله و هدف را نیز انجام می دهد و تاکتیک های مناسب را بر می­گزیند. کنشگر باید سعی کند با شناخت صحیح هدف و ابزار، تصمیم بگیرد.

اگرچه در شهادت طلبی گاهی بحث تکلیف مطرح می شود و کنشگر به نتایج کمتر توجه می­کند، اما هرگز به این مفهوم نیست که شهادت طلبی عملی اجباری و بدون تحقیق و انتخاب است. شهید باید با آگاهی از عمل و نتایج آن اقدام نماید. اگرچه او به سود مادی و مقطعی توجه نمی­کند اما باید به طور کلی سود و زیان این کنش را محاسبه نماید.

اگر چه شهید از خود گذشته است. اما از طرفی به خود رسیده است. او به دنبال انگیزه خودیابی است. او می­خواهد هویتی تازه یابد و به زندگی و مرگش معنا ببخشد. همچنین شهید باید تاثیر عمل و نتایج آن را در محیط اجتماعی خود محاسبه کند و لذا محاسبه زمان و مکان شهادت از موارد بسیار مهم و قابل توجه در فرهنگ شهادت است.

 

نقش الگویی شهدا در اصلاح شرایط جامعه و رفتار افراد

یکی از تاثیرات مورد نظر در منش و رفتار شهیدان ، نقش الگویی آنها در زندگی سایر افراد جامعه ، بویژه بازماندگان آن عزیزان و دوستان ، آشنایان و همرزمان آنها می باشد در تعلیم و تربیت اسلامی روش الگو پردازی و اسوه سازی به عنوان یک روش موثر در اصلاح شرایط مورد استفاده قرار می گیرد. برای اصلاح شرایط  و زدودن پاره ای از حالات و رفتارهای نامطلوب  و نیز ایجاد حالات و رفتارهای مطلوب در انسان باید به دستکاری شرایط محیطی او برخاست. تغییر روابط آدمی با شرایط زمانی و مکانی و خاصه شرایط اجتماعی ، مبدأ بسیاری از حالات و رفتارهای اوست(باقری،1370،ص 99). شهدا به عنوان مصلحان شرایط نابرابر اجتماعی در برابرگردنکشی های دشمن غدار و سراپا مسلح قد علم کرده و به دفاع از تمامیت ارضی و کیان مملکت و ارزشهای اسلامی پرداخته و در این راه با ایثار جان  خود نماد و سمبل  عشق، آزادی و حق جویی گشتند و هماره اسوه و الگوی کسانی خواهند بود که به دنبال اصلاح امور بر می آیند.   

اسوه عبارت از حالتی است که انسان به هنگام پیروی از غیر خود، پیدا می کند و برحسب این که چه کسی باشد، ممکن است اسوه ای نیک یا بد برای انسان فراهم آید. در این روش مربی می کوشد نمونه رفتار و کردار مطلوب را عملأ در معرض دید متربی قرار دهد و بدین گونه ، موقعیت اجتماعی او را دگرگون کند تا او را به پیروی پردازد و حالت نیکویی، مطابق با آن عمل نمونه  در خویش پدید آورد.(همان منبع، ص107)

در همین راستا به عنوان یک وظیفه خطیر در اصلاح شرایط جامعه ، تحلیل محتوای آثار شهدا بویژه سرداران و پرچم داران  محور یک گامی در جهت بسط و گسترش تعلیم و تربیت اسلامی و ترویج ارزشهای ماندگارمی باشد.

 

 

تحلیل محتوای آثار

 تحلیل محتوا مساله مرکزی مطالعات انسانی است و در علوم ارتباطات به معنای تحلیل علمی پیامهای ارتباطی  است. تحلیل محتوا مرحله ای از جمع آوری اطلاعات است که  در آن محتوای ارتباطا ت از طریق به کارگیری عینی ومنتظم قواعد مقوله بندی،به اطلاعاتی که می توانند خلاصه شوند،تغییر شکل می یابد(یارمحمدیان ،1377)

با استفاده ازتحلیل محتوا می توان صاحبان پیام یا اثر را شناخت همچنینتمیز خصوصیات و ویژگیهای اجتماعی زمان یا عصری معین،تحلیل نوشته،سخن،نوار،نامه یا یادداشتهای سفر واستنتاج بیماریها یا خصوصیات ذهنی نویسنده،شناخت متن یا پیام وویژگی های آن،مطالعه اثرات پیام بر گیرنده آن و شناسایی جهانی فرهنگ ودگرگونیهای آن.، از جمله موارد کاربرد تحلیل محتوا می باشد. به عبارتی در تحلیل محتوا به سوالات ذیل پرداخته می شود :

n       چه کسی یا کی می گوید؟

n       به چه کسی یا کی؟

n       چگونه بیان میدارد؟

n       چه چیزی را منتقل می سازد؟

n       با چه اثر یا تاثیری؟

با بررسی آثار موجود  ستاد یادواره شهدا استان مازندران از بین 4 سردار شهیدی که مطالعه گردیدند، جدول شماره یک اطلاعات مربوط به وضعیت تحصیلی سرداران شهید و مسئولیتهای آنان در طول دوران دفاع مقدس می باشد

مدارج تحصیلی ، مسئولیتهاو آموزش های فراگرفته شده توسط سرداران شهید

سردار شهید

آخرین مدرک تحصیلی

مسئولیتها

 

آموزشهای فرا گرقته شده

حسینعلی مهرزادی

دیپلم

رئیس ستادلشکر

 

مسعود منفردنیاکی

لیسانس علوم وفنون نظامی

فرمانده لشکر92زرهی ارتش وجانشین فرماندهی نیروی زمینی ارتش

دوره مقدماتي و عالي زرهي تا دوره فرماندهي و ستاد و دانشكده پدافند ملي

 محمدحسن قاسمی طوسی

دوم دبیرستان

جانشین فرمانده لشکر25کربلا

آموزش نيروهاي تحت امر، بازسازي و ترميم يگان رزمي، تقسيم كار و تعيين مأموريتها تا پايين ترين رده، فعاليت براي آماده سازي روحي و رواني نيروهاي تحت امر با انجام سخنراني قبل از عمليات ، امور مربوط به شناسايي و طراحي عمليات، شناسايي و جذب نيروهاي داراي  مديريت براي جابجايي و سازماندهي

 

حبیب الله افتخاریان

دانشجوی دندانپزشکی

فرمانده سپاه مریوان

مسافرت به لبنان و فلسطين وتكميل آموزش

نظامي و دوره هاي چريكي و عمليات پارتيزاني در جوار شهيد مصطفي چمران.

 

 

زندگینامه شهید قاسمی طوسی

شهيد محمد قاسمي طوسي به سال 1337در خانواده اي مذهبي و متدين و كشاورز ديده به جهان گشود .از همان آغاز پدر و مادر با ايمانش در تعليم و تربيت اسلامي وي سعي فراوان نمودند تا در آينده خدمتگزاري صادق ووفادارتحويل جامعه دهند .او دوره ابتدائي را در زادگاهش روستاي "طوسكلا" از توابع شهرستان نكاء پشت سر گذاشت .دوره راهنمايي را در مدرسه فردوسي نكا به اتمام رسانيده و پس از پايان دوره راهنمايي بدليل مشكلاتي از تحصيل در مقطع دبيرستان بازمانده در اين زمان آستين همت بالا زده و در مساعدت به خانواده به عنوان بازوئي پر توان ياروياور پدر به كار كشاورزي پرداخت.

 

ویژگی های بارز شخصیتی شهید طوسی از زبان همرزمان

شهيد طوسي چهره زيبا و روي گشاده و لبخند برلب و قد رعنا و قامت رشيدي داشت(سردار صفوی)

ايشان رافردي خوش برخورد جنگجو و عارف ملاحظه کردم(مقصودلو،همرزم شهید)

شهيد طوسي در كنار اينكه فرماندهي با تدبير و جسور بود با نيروهايي تحت امر خود همواره بسيار صميمي و مهربان بود و بندرت پيش آمد كه  با نيروها برخورد تند داشته باشد . شهيد درشجاعت ، مديريت ، ازخودگذشتگي برخورد برادرانه و متواضعانه زبانزد خاص و عام بود بطوريكه كليه نیروهاي تحت امر ايشان به او عشق مي ورزند و به او بعنوان يك پدر نگاه مي كردند .(اکبری،هم رزم شهید)

خصوصيات اخلاقي شهيد طوسي تواضع در برابر نيرو تحت امرش بوده است. همچنین چهره خندان، خستگي ناپذيري،خاكي بودن (عسکر قلی پور)

شهيد طوسي عاشق خدمت و تلاش و كوشش بود(علی اکبریوسفی)

خدمت و شهادت هر دو مثل عسل شيرين هستند خواهش مي كنم در حفظ جان و سلامتی خود كوشا باش(علی اکبریوسفی به نقل ازشهید طوسی)

آنقدر مخلص با تقوا و شجاع بودند در مديريت بي نظير بودند و بچه ها آنقدر شيفته آقاي طوسي شده بودند كه هر فرماني را دستور مي داد انجام مي دادند يك غريبه اي كه مي آمد اصلاً نمي توانست تشخيص دهد كه ايشان فرمانده يك يگان است (قدرت سورکی)

 برادر عزيز و بزرگوار شهيد طوسي يكي از اين فرزندان قهرمان مازندران است كه در بنيان گذاري لشگر 25 كربلا سهم مهمي بر عهده داشت ودر مسئوليت هاي مهمي همچون اطلاعات و فرماندهي و امور ستادي ازخود شايستگي هاي فراواني به ثبت رساند چهره محجوب و تلاش خستگي ناپذير و شجاعت بي نظيري را در خود جمع كرده بود و تمامي اين سرمايه بزرگ معنوي را تقديم اسلام و ملت بزرگ ايران نمود(محسن رضایی).

 

واقعا از نظر اخلاقي ، اعتقادي و حس همياري فرد نمونه اي بودند(محمدقلی بخشی)

شهيد طوسي هيچ علاقه اي به مطرح شدن و قرار گرفتن در مقابل دوربين صدا و سيما نداشت(محمدمهدی جمنانی)

هر گاه او را مشاهده مي كردم مي ديدم لبهايش با تبسم و لبخند همراه است (خاطره مهدی عابدطوسی از شهید طوسی در هنگام عملیات)

شهيد بزرگوار درتمام صحبت هايش با چهره اي خندان و روحيه اي عالي بودند (نبی الله شکریان)

ازويژگيهاي فردي سردار شهيد طوسي :اخلاص در عمل - دينداري - عاشق امام و ولايت - تواضع -

صميمي - گشاده رو- صبور و شجاع(نیاز)

 ايشان هم بسيار كم حرف مي زد و بيشتر گوش مي كرد مطالب را مي گرفت و كاتب خوبي بود هر آنچه كه صحبت مي شد مي نوشت بعد مي آورد پياده مي كرد وبعد طرح را مي داد بسياري از جاها فرمانده لشكر از وجودشان استفاده مي كردند تنها كسي كه هميشه برنامه داشت  پيشنهادي مي داد شهيد طوسي بود (حسین نام نژاد).

ویژگی بارز اخلاقی شهیدطوسی اخلاص در عمل بود(حسین نام نژاد).

بنده وجود آقاي طوسي را سرشار از اخلاص مي ديدم خلوصي كه شهيد طوسي داشت به اعتقاد بنده شايد يكي از مولفه هايي كه ايشان را به درجه هاي عالي رساند يكي همين اخلاص شهيد طوسي بود وشما در رفتار وبرخورد شهيد هيچ عنصري را هيچ عاملي را جز اخلاص ايشان نمي توانستيد دخيل كنيد و انگيزه هاي ديني كه ايشان داشت(سردارپاشا)

وصیت نامه شهید طوسی

اين حقير در نزد پروردگار از اينكه قصور و كوتاهي كرده باشم خود را گنهكار مي دانم و شرمنده ام از اينكه عمل مثبتي انجام نداده ام از يكايك برادران ديني و بخصوص برادراني كه به نحوي با آنها سروكار داشتم می خواهم اين بنده گنهكار را از تندي ها ، غيبت ها ، و هر خطايي كه احيانا نسبت به آنها مرتكب شده باشم و ببخشند و به بزرگي خودشان مرا عفو نمايند(تقاضای شهید از برادران دینی)

در صراط مستقيم الهي به عبادت ، تلاوت مستمر آيات قران كريم ، توجه به نماز، روزه ، دوري از غيبت و تهمت بپردازيد ودر آموختن علم مادي و معنوي و بكار گرفتن آن در مسير انقلاب كوشا باشد كه در غير اين صورت مورد بازخواست خداوند قرار خواهيد گرفت(توصیه شهید به برادرانش) .

ذكر خدا و يا د او را هميشه آويزه گوشتان قرار دهيد و به مجاهدت و عبادت در راه خدا بپردازيد(توصیه شهید به همسرش). توصيه مي نمايم در تربيت دخترم حداكثر كوشش خود را به خرج دهيد او را بگونه اي بار آوريد كه دختري مومنه ، آزاده ايثارگر و فداكار ودر حد توان همچون حضرت رقيه (س) باشد و ايشان هم ان شاء الله سعي نمايد كه در حجاب نمونه ودر عبادت بي نظير و در ايثار و فداكاري در راه خدا پيشتاز ودر آموختن علوم ديني و اسلامي كوشا باشد( تاکید شهید در تربیت فرزندش).

 

شهيد حبيب الله  افتخاريان (ابو عمار )

در سال 1334 ه.ش در خانواده اي مذهبي در شهر بهشهر چشم به جهان گشود.در سن 4 سالگي پدر بزرگوارش به رحمت خدا رفت و تحت سرپرستي مادر صبور و شجاع و عموي مهربانش بزرگ شد .

پس از دوران طفوليت با گذشت ايام خصوصيات اخلاقي و انساني وي آشكار تر شد و دربين دوستانهم سن و سالهاي خود به خوبي مي درخشيد.از همان ابتدايي زندگي با قرآن و اهل بيت آشنا شد و در جلسات قرآن خصوصيات فعال داشت پس از اتمام مر حله ابتدائي و شروع دبيرستان، شور و شوق بيشتري نسبت به اسلام در وي ايجاد شد و توجه به دانش اندوزي و مطالعات مذهبي توام با مطالعه علوم و معارف اسلامي در او اوج گرفت .اوتلاش زیادی در به كار گيري اندوخته هاي مذهبي اش در عرصه عمل داشت.

سير آموزش و تحصيلات :

 دوران ابتدایی رادر یکی از دبستانهای بهشهر که هم اکنون به نام دبستان آيت الله نبوي می باشد گذراند و دوران متوسطه را در دبيرستان سعدي و 15 بهمن شهرستان بهشهر به اتمام رساند در زمان طاغوت سال 56بعلت  تحت تعقيب بودن ساواك به آلمان هجرت نمودند و در دانشگاه پزشكي (رشته دندانپزشكي )بن مشغول تحصيل گردیدند. با هجرت امام به نوفل لوشاتو فرانسه وي درس را رها كرده به فرانسه هجرت كردند و در بيت رهبري حضوري فعال داشتند .با ورود حضرت امام در 12 بهمن سال 1357 وي به ايران بر گشتند .در تحلیل محتوای زندگینامه شهید افتخاریان با تاکید بر زوایای آموزشی میتوان به تلاش وافر این شهید بزرگوار درتشكيل كلاس هاي تفسير قران ، آموزش قران شامل قرائت و روخواني تجويد و صوت تفسير نهج البلاغه در مسجد نصير خان قبل از انقلاب اسلامي و بعد از انقلاب اسلامي در اصفهان تدريس براي دانشجويان ، بسيجيان و پاسداران و آثار و تاليفات بجاي مانده ازشهيدافتخاریان(ابو عمار)،شامل مقداري دست نوشته ها ، مناجات نامه ها ،اشعار و سروده هاو مقالاتي ازقبیل ولايت فقيه ،انسانيت ،شهادت ، حسين بن علي (ع) رهبر و سرور آزادگان و.... همچنين مناجات عارفانه و نيايش و نامه هاي اخلاقي و تربيتي خطاب به فرزند وهمسر، خواهر و برادر و سایر اقوام ونزدیکان اشاره نمود.به گونه ای که فعالیتها و علائق آموزشی شهید افتخاریان در راستای اصلاح شرایط اجتماعی را می توان به عنوان یک اصل در فرایند تعلیم و تربیت اسلامی استنباط کرد .

همچنین ایشان از نظر قدرت فصاحت و بلاغت در فن سخنوري و قدرت نگارش در نويسندگي و طبع شعر ،فوق العاده بودند .از زمان طاغوت نويسندگي و شعر طنز گونه را شروع نمودند،كه چند تايي مثل بره فضوله و نماز و ....چاپ شده است.

 

خصوصیات شهید از نگاه همسرش

با اهل خانه بسيار خوش برخورد و مهربان بود با وقت كمي كه داشت هميشه به عیادت خانواده معظم شهدا مي رفت .خداوند به او تواني داده بود كه استعداد هاي در خشان را سريعاً شناسايي و در جهت

ارتقاء كمي و كيفي آنها اهتمام مي ورزيد . زندگي مختصر بسيار ساده و همراه با ايمان و عشق مطلق به شهادت او هميشه سر زبانها بود.

 

خصوصیات شهید از نگاه خواهرش

ايشان واقعاً در اخلاق و رفتار حسنه بسيار خوش خلق بودند . بسيار صبور ، مهربان،صميمي ، در عبادت و زهد و تقوا واقعاً بي نظير بودعجيب اعضاي خانواده را دوست داشت و اعضاي خانواده پدر و مادر،  ما برادرها و خواهران فوق العاده ايشان را دوست داشتيم . همينطور نسبت به فاميلها و همسايه ها بسيار تواضع داشتهميشه تبسم بر لب داشت . و هميشه سنگ صبور خانواده و بستگان و خصوصاً خانواده شهدا بود .

نمازهاي شبش به هيچ وجه ترك نمي شد واين از زيباترين صفات اخلاقي اش بود يكي از خصوصيات برجسته ابو عمار این بودکه اصلأ تند خو نبود هيچ وقت صرايش را بلند نمي كرد حتي روي نيروهاي تحت امرش.(سید جعفر اتقانی،همرزم شهید)

بيشتر وقتش را صرف مطالعه تفسيرهاي قرآن ،نهج البلاغه مي كردند هيچ وقت ساعتهاي بيكاري براي خودشان نمي گذاشتند ،اكثر اوقات سعي مي كردند يا تو تفسير قرآن يا تو تفسير نهج البلاغه يا كتابهاي مذهبي كه بتواند جوانها رو به راه انقلاب بكشاند مطالعه مي كردند(همسرشهید).

 

 

 

شهید مهرزادی

شهيد در دي ماه سال 1330 در يك خانوده متوسط كارگري بدنيا آمد و بنا به گفته دوستان مدرسه اي اش او از زمان بچگي لاغر اندام و چابك و شوخ طبع ولي جدي بود شهيد خرداد سال 1352 موفق به

اخذ ديپلم رشته رياضي گرديد و سپس بمنظور خدمت سربازي در ارديبهشت سال 1353 بعنوان سپاهي به مشهد اعزام گرديد و بعد از سپري شدن دوره آموزشي مابقي خدمت را در يكي ازروستاهاي بسيار دوردست مشهد بجنورد بعنوان سپاهي دانش سپري كرد و در همين زمان فروردين 54 بنا به سنت پيامبر اكرمازدواج نموده و حاصل آن سه فرزند يكي پسر و دو تا دختر ميباشد .

شهید مهرزادی خطاب به همسرش

تفسير سوره انفال و فتح اينها را بگير و بخون آنوقت خوب مي فهمي هدف از خلقت زندگي دنيا چيه آنوقت مي فهميم چقدر آدمهاي بدبختي هستيم كههنوز نتوانستيم هدايت شويم نور اجتماع ما را فرا گرفته افق هدايت (امام) جامعه را روشن كرده بايد از اين روشنائي راه را پيدا كنيم اگر امروز چشمم بسته حركت كرديم گوش بسته شديم هيچگونه جرات فرار از آتش جهنم نخواهيم داشت.

اگر مي خواهيد در اين دنيا غرق نشويد و روحتان به لقاي خدا برسد و بر فلاح دست پيدا كنيد اين چهار محور را در خودتان زنده نگهداريد :

1- تقوا - پرهيز از گناه

2- طلب كردن بسوي او

3- توكل به خدا

4- جهاد در راه او(نامه شهید به همسرش)

 

خصوصیات شهید از نگاهدوستان و همرزمان

شهيد بزرگوار قدرت سازماندهي خوبي داشتند اعتماد بنفس بالايي داشته مقاوم و شجاع بوده صريح الهجه بوده ميتوانست حرفش را بخوبي بزند(دکتراحمدتوکلی)

از همان زمان جواني ايشان يك فرد فعال و مسئول و دلسوز شجاع و خستگي ناپذير بود كه باعث افتخار محله ما بود و بايد گفت باعث افتخار اسلام بود. ايشان يك فرد مسئوليت پذير و دلسوز بود وهميشه در كارهاي خير مشوق ما بود كه براي ما جاي افتخار وسربلندي است (محمد کشاورزیان،همرزم شهید)

 

شهید نیاکی

امير سرافراز ارتش اسلام سرلشكر نياكي در سال 1308 در شهرستان آمل چشم به جهان گشود. او در سال 1331 و پس از اخذ ديپلم طبيعي با علاقه به خدمت در لباس سربازي در دانشكده افسري استخدام و پس از طي دوره 3 ساله دانشكده به درجه ستوان دومي نائل و با انتخاب رسته زرهي به خدمت مشغول گرديد. او در طول خدمت با نظمي مثال زدني جديت و صداقت در سمت هاي مختلف فرماندهي در يگانهاي رزمي به انجام وظيفه پرداخت و مدارج تحصيلي را از دوره مقدماتي و عالي زرهي تا دوره فرماندهي و ستاد و دانشكده پدافند ملي با موفقيت پشت سر گذاشت شهيد نياكي در سال 1355 به درجه سرهنگي نائل شد وي در انقلاب شكوهمند اسلامي همچون بدنه مؤمن و خدمتگزار ارتش به درياي بيكران ملت پيوست و پس از پيروزي انقلاب به شكرانه استقرار نظم اسلامي ، خود را وقف دفاع از انقلاب نو پاي اسلامي نمود.

شهيد نياكي به پاس فداكاري و خدمات ارزشمند خود در سال 1359 به سمت فرمانده لشكر 88 زرهي زاهدان و در سال 1360 به سمت فرمانده لشكر قدرتمند 92 زرهي اهواز منصوب گرديد شهيد نياكي به واسطه لياقت و شجاعت وافر خود طي حكمي از سوي امير سپهبد صياد شيرازي به جانشيني فرمانده نيروي زميني ارتش در جنوب منصوب گرديد و در طراحي عملياتهاي بزرگ رزمي در جنوب نقش مؤثري ايفا نمود.

شهيد نياكي در سال 1363 با كوله باري از تجربيات گرانبها در سمت جانشين اداره سوم سماجا منصوب و آماده ايفاي مسئوليتهاي سنگين و جديد ديگري گرديد.

او در تاريخ 6/5/1364 به عنوان ناظر آموزش در رزمايش لشگر 58 تكاور ذوالفقار كه در شرايط واقعي جنگي لشگر اجرا گرديد شركت نمود و تقدير الهي بر آن شد كه پس از سي و سه سال خدمت پر افتخار سربازي ، در ميدان آموزش و تمرين نظامي به درجه رفيع شهادت نائل گردد.

مدارج تحصيلي مشاراليه بشرح زير ميباشد:

الف - دوره مقدماتي رسته زرهي

ب - دوره عالي رسته زرهي

پ - دوره فرماندهي و ستاد

ج - دوره دانشگاه پدافند ملي

 

اين سربازاني كه هم اكنون در مصادف با دشمن بعثي هستند همگي فرزندان من اند و وظيفه دارم كه در كنار آنها باشم. همراه آنها بجنگم. دشمن را ناكام كنم و پيروزي را براي اسلام و مردم فداكار خود به ارمغان بياورم(نامه شهیدنیاکی هنگام مرگ فرزندش)

از مشخصات بارز ايشان نظم و انضباط و اقدام به سر موقع ايشان بود ك


مطالب مشابه :


جزئيات كامل شهريه واحدهاي بين الملل علوم پزشكي/ تربيت پزشك 80 ميليوني!

وبلاگ دانشجویان داروسازی پردیس بین الملل دانشگاه علوم پزشکی دندانپزشكي دكتري حرفه اي




زمان ومدارک ثبت نام پذيرفته شدگان نهايي رشته‌هاي مختلف تحصيلي نيمه‌ متمركز در آزمون سراسري سال 1390

، مراكز آموزش دانشگاه پيام نور ، مؤسسات آموزش عالي غيرانتفاعي دندانپزشكي (واحد اروند)-




شرایط ،مدارک و چگونگی ثبت نام ومصاحبه برای دانشگاه علوم پزشکی تهران -بین الملل کیش

و داروسازي پرديس بين الملل دانشگاه علوم پزشكي تهران، بدينوسيله نظر دندانپزشكي




اعضای ستاد راهیان نور دانشگاه آزاد اسلامی گرگان منصوب شدند

گفتنی است امسال نیز 80 نفر از دانشجویان پسر و دختر دانشگاه آزاد فکه، اروند دندانپزشكي.




چهار بازآموزي‌ مدون هر پنجشنبه و جمعه

دانستنيهاي دندانپزشكي. سایت آموزش مداوم از راه دور دانشگاه شهيد دکتر اروند




تحلیل محتوای زندگینامه فرماندهان شهید محور یک استان مازندران

حماسه ی عبور از اروند و نصب پرچم حرم امام رضا بر (رشته دندانپزشكي ) دوره دانشگاه




برچسب :