هفت روش برای تصویرگری‏

1.کلاژ( Collage

 کلاژ به معنی در کنار هم قرار دادن قطعه‏های‏ مختلف کاغذ،پارچه و چیزهای دیگر است که در کل‏ یک تصویر را نشان می‏دهند.نمونه‏های جالبی از این‏ روش،کتابهای«سه بچه شیطان»اثر ربکا امبرلی و «داستان رزی داک»اثر جینی پیکر است.در این ک تابها،از کلاژ برای به تصویر کشیدن داستان‏ استفاده شده که بر اساس روح داستان،بعضی از صحنه‏ها،خشونت و بعضی صحنه‏ها،طنز و شوخی را القا می‏کنند.

 از پیشگامان این روش«ازراجک کیتس»و «لئولیونی»بودند که با استفاده از ابتکارات خود موفق‏ به خلق کتابهای تصویری جالب و چشمگیری شدند. امروزه بیشترین گرایش در زمینهء تصویرگری،درست‏ کردن کلاژ است و تصویرگران در حال تجربهء این‏ روش سرگرم‏کننده هستند.

  آن گریفا لکونی در کتاب«سبیلهای آقا شیره»،از کاغذهای براق،قطعه‏های پلاستیکی،عکس و تکه‏های چوب برای به تصویر کشیدن این افسانه‏ اتیوپایایی استفاده کرده است.از نمونه‏هایی که با این‏ شیوه اما به شکلی بسیار ساده تصویرگری شده‏اند، می‏توان به کتابهای«موش کوچولو نقاشی می‏کشد» و«موش کوچولو می‏شمارد»اشاره کرد.«الن استول‏ والش»تصویرهایش را با استفاده از تکه کاغذهای‏ رنگی طراحی کرده و کمتر به جزئیات پرداخته است. وی با این روش،تصویرهای چشمگیر و جالبی پدید آورده است که گویای قصه‏ اند.

 «ملی بنگ»با بهره‏گیری از قدرت ابتکار و خلاقیت‏ خود توانسته است از وسایل معمولی و قابل دسترس، تصویرهای زیبا و جذابی به وجود آورد.مثلا از سنجاق ته‏گرد،کوک ساعت و تیغهء اره برای نشان دادن‏ سنجاقک و از دانه‏های برنج برای نمایش قطره‏های‏ باران و شبنم روی برگها استفاده کرده است.استفادهء دقیق و ماهرانه از موادی با رنگهای تند و شفاف یا مات‏ و بیرنگ،حسهای متفاوتی برای بیننده به وجود می‏آورد.در این ارتباط می‏توان به آثار«لوئیس الرت» اشاره کرد که خالق تصویرهای جالب و شگفت‏انگیزی است.او بعد از هرتجربه،دریافته‏ است که از چه موادی برای نمایش چه موضوع‏هایی‏ بهتر می‏تواند استفاده کند.مثلا برای روشنایی‏ بخشیدن به اجسام نورانی مثل ماه و ستاره،از کاغذهای فلزی و براق و برای زندگی بخشیدن به آدم‏ برفی و محیط اطرافش،از دانه‏های ذرت،کشمش و تشتک‏های در بطری استفاده کرده است.

 2.تصویرسازی چندبعدی( Layers )

 روش دیگر تصویرگری،به کار بردن موادی‏ گوناگون مانند کاغذ،پلاستیک،فلز،طرحهای گلی، سرامیک و...است که به صورت لایه‏لایه روی هم قرار می‏گیرند.«دیوید ویس‏ینوسکی»در کتاب«شیر سلطان جنگلهای مالی»با روی هم قرار دادن ورقه‏های‏ مختلف کاغذ،آنچنان تصویرهای جالب و واقعی از آب،چوب،جنگل،فلز و...خلق کرده است که تأثیر داستان و جذابیت آن را دوچندان کرده‏اند.

 «گریسی بوچاک»از شیوه مشابهی برای بریدن و لایه‏لایه قرار دادن کاغذ بر روی هم استفاده کرده است‏ تا تصویرها بتوانند تأثیری عمیق‏تر و ماندگارتر بگذارند.مثلا تصویرهای کتاب«یک رشته بلند ابریشم»در عین سادگی،هنرهای دستی سنتی و ظریف ژاپنی را به خاطر می‏آورد.

 در این روش،هنرمندان از مواد مختلفی برای به‏ تصویر کشیدن داستانها استفاده می‏کنند.کار سالی ماور در کتاب«مری بره کوچولویی داشت» نمونه جذاب و موفقی از این نوع کار است.«سالی‏ ماور»با مهارت خاصی برای این کتاب عروسکهای‏ پارچه‏ای دوخت.او با صرف ساعتها وقت و به کار بردن موادی با سطوح نرم و دوختن لایه‏های گوناگون و وصل کردن آنها به هم،داستانهای شعرگونه و دلخواه کودکان را به تصویر کشیده است.تصویرها در این‏ شیوهء تصویرگری سه‏بعدی و بسیار زیبا هستند. نرمی و انعطاف‏پذیری مواد،قدرت عمل بیشتری برای‏ تصویرگر به وجود می‏آورد.بعضی از این آثار چنان‏ واقعی و زیبا هستند که بیننده دوست دارد آنها را لمس‏ کند و زیر و رویشان را ب بیند.

 3.تصویرهای کارتونی( Whimsy )

این روش تصویرگری بسیار ظریف و شگفت‏انگیز است،اما تعداد کمی از تصویرگران از آن استفاده‏ کرده‏اند.از نمونه‏های بارز و چشمگیر این شیوه‏ می‏توان به نقاشی‏های سرگرم‏کننده و دلنشین‏ «مارگرت بلوی‏گراهافر»،«دان فری‏من»و«پول گالدن» اشاره کرد که به تصویرگری داستانهای عامیانه و شعرهای کودکانه در سالهای 1958 و 1959 پرداخته‏اند.امروزه این روش نقاشی کارتونی جایگاه‏ معتبری دارد و در ردیف هنرهای ظریف و مورد قبول‏ قرار گرفته است.بعضی از این تصویرگران آن‏قدر در کارشان مهارت کسب کرده‏اند که به سرعت با خطهای‏ پرپیچ‏وتاب و پررنگ،تصویرهایی جذاب و سرگرم‏ کننده برای داستانهای کوتاه و بلند می‏کشند.البته هر تصویرگری سبکی مخصوص به خود دارد که با توجه‏ به متن،ترس و اضطراب و شادی و...را القا می‏کند. مثلا کتاب«کلاهی از یک پرندهء مرده»و کتاب«پیرزنی‏ که مگس خورد»با نقاشی‏های جالب و سرگرم‏کنندهء خود،خوانندگان را به خنده می‏اندازند.جانت استونس‏ در کتاب«بادبادک»حرکتهای بادبادک و بدن صاحب‏ آن و چگونگی شخصیت حیوانهای داستان را با خصوصیتهای فیزیکی و اخلاقی عجیب و غریبشان،به خوبی به تصویر کشیده است.در نقاشی‏های کارتونی می‏توان به شکلی بسیار ساده، 30مثلا با سه خط کوچک،چشمها و دهان را کشید و احساس آن را نشان داد و یا می‏توان با پرداختن به‏ جزیات،آن را سرگرم‏کننده‏تر و جذاب‏تر کرد.

 4.تصویرهای فرهنگی و قومی( Ethnic )

 تصویرهای کتابهایی که دربرگیرنده فرهنگ ملتی‏ باشند،برای ملتهای دیگر عجیب و ناآشنا به نظر می‏رسد.به‏طور کلی و به استثنای چند کتاب معدود در دهه‏های 1920 تا 1960،به تصویر کشیدن‏ کتابها با سبکی خاص برای نمایش فرهنگ قومی و نژادی چندان رایج نبود.

 باید دانست که خلق چنین تصویرهایی می‏تواند آثار هنری تصویرگر را پربارتر و غنی‏تر کند و تصویرگران بیشتری را در جرگه هنرمندان بین المللی‏ قرار دهد.در عین حال،این‏گونه تصویرها تنوعی در کار به وجود می‏آورد و به آن جنبهء جهانی و عمومی‏ می‏دهد.در این ارتباط می‏توان به نقاشی‏های«یومی‏ هیو»اشاره کرد.دو کار برجسته و بااهمیت او از نظر ترکیب و هماهنگی طراحی و نمایش آداب و رسوم‏ قومی و نژادی عبارتند از کتابهای:«فرار خرگوش»و «قضاوت خرگوش»برگرفته از قصه‏های عامیانه‏ کره‏ای.شخصیتهای داستانهای او آراسته به‏ لباسهای محلی و برخوردار از حرکتها و رفتارهایی‏ برگرفته از میراثهای قومی و مطابق با مفهوم و مضمون داستان هستند.او جنبه‏های چند فرهنگی‏ بودن کتاب خود را با نوشتن متن به زبانهای انگلیسی‏ و کره‏ای افزایش می‏دهد.«پاتریشیا پولاسکو»نیز برای نشان دادن میراث فرهنگی،شخصیتهای‏ داستان را با لباسهای سنتی همراه با رفتار و حرکتهای خاص آنها به خوبی به تصویر کشیده است.او در کارهایش از رنگهای زنده و تند در زمینه‏ای سفید استفاده می‏کند،اگرچه این دو تصویرگر شیوه‏های‏ کاملا متفاوتی در نقاشی‏هایشان به کار برده‏اند،ولی‏ به راحتی توانسته‏اند فرهنگ سنتی خود را از راه‏ تصویرگری به نمایش بگذارند.

 5.بافت و ترکیب‏بندی( Textuer )

 هرتصویرگری از روش خاصی استفاده می‏کند. عده‏ای،تصویرها را به شکل مسطح،یکنواخت و شفاف و عده‏ای دیگر آنها را به شکل برجسته و یا با بهره گرفتن از بافتهای گوناگون می‏پسندند.تا قبل از دهه 1960 که هنرمندان گراور ساز(قالبهای چوبی) برنده جایزه‏های بی‏شمار«کالدکات»شدند،روش‏ بافت به این شکل شکوفا نشده بود.تعداد زیادی از تصویرگران باذوق،با استفاده از بوم نقاشی،رنگ و روغن و روکشهای چوبی،به روش بافت دست یافتند. یکی از بهترین تصویرگران این شیوه،میشل مک‏ کوردی است که با نقاشی‏های رنگی و سیاه و سفید بر سطوح ناهموار و چاپ آن بر روی کاغذ،این روش را به اوج شکوفایی رساند.او در کتاب«آدرس گتی برگ» با کمرنگ و پررنگ کردن خطوط در نقاشی‏هایش بافت‏ چوبی را به ذهن القا می‏کند.«برین پینک‏نی»استاد این روش تصویرگری با استفاده از خطهای چرخشی، شخصیتها،منظره‏ها و زمینهء کار خود را طراحی‏ می‏کند و با رنگ‏بندی مناسب،به نقاشی روح‏ می‏بخشد و تأثیرگذاری آن را بیشتر می‏کند.

 «رول کولن»که او نیز تصویرگر برجسته‏ای است، با استفاده از همین روش کار می‏کند،ولی درست در جهت خلاف،یعنی ابتدا نقاشی‏اش را می‏کشد،سپس‏ برای نمایش بافت،با سیاه قلم خطهایی را در تصویر رسم می‏کند.البته کارش چنان ظریف و رنگ‏امیزی و خطگذاری‏اش چنان دقیق است که مشخص‏ نمی‏شود ابتدا نقاشی را کشیده و سپس بافت‏گذاری‏ کرده است.

 «دنیس فلمینگ»در نهایت سادگی از شکلهایی با زاویه‏های گرد،خمیده و روان و از مداد یا خمیرهای‏ رنگی استفاده می‏کند.نقاشی‏های او مانند ابریشم، براق و شفاف است و در عین سادگی،مهارت و ظرافت‏ خاصی دارند و به خوبی کودکان و خردسال را جذب‏ و خوشحال و راضی می‏کند.

 «پل او.زلینسکی»از روشهای مختلفی در به‏ تصویر کشیدن کتابها استفاده کرده است که همگی‏ جزئیات داستان را به خوبی بازگو می‏کنند.او در یک‏ کتاب از بافت روکش چوبی و در کتابی دیگر از بافتی‏ با رشته‏های طلایی تابیده شده،استفاده کرده است تا چهرهء شوخ و بذله‏گوی شخصیت داستان را نمایش‏ دهد.

 6.حاشیه و قاب‏بندی تزئینی( and panels Border )

 روش دیگری که در تصویرگری از آن استفاده‏ می‏شود،کادربندی و حاشیه‏گذاری است.این روش، شور و حال و هیجان چشم‏گیری به کار می‏بخشد، حتی می‏توان برای تفهیم بهتر موضوع و مکان و زمان‏ رویدادهای داستان،جزئیاتی را در کنار تصویر اصلی اضافه کرد.جان برت در کتاب«شهر موشها»با دقت و وسواس از اشیایی مثل دکمه،سکه،سنجاق و در کتاب دیگری از شکل یک رشته طناب تابیده برای‏ کادربندی استفاده کرده است،کنار این کادر، تصویرهای کوچکی با جزئیاتی بیشتر که هرکدام از آنها نیز کادربندی شده‏اند،آورده شده است.

 کتاب«سنت جورج و اژدها»اثر ترینا اسکارت که برندهء جایزه کالدکات نیز شده است،یکی‏ از اولین کتابهایی است که با استفاده از این روش، شخصیتها،قهرمانان و موضوع داستان را بهتر و گویاتر به تصویر کشید.او در حاشیه متن‏ها،از گل‏ و گیاه استفاده کرده و تصویرهای صفحه مقابل را با خطهایی ساده طوری کادربندی کرده است‏ که گویی خواننده منظره‏ها را از پشت شیشه یک پنجره‏ نگاه می‏کند.

 «ومندی هالب رین»برای کتابهایش تصویرهایی‏ بزرگ با رنگهایی ملایم و کادرهایی متفاوت کشیده‏ است.او در هرکادری از اشیای گوناگونی‏ استفاده می‏کند که با موضوع،مکان و زمان داستان‏ ارتباط دارند.

 به‏طور کلی،می‏توان گفت عده‏ای از تصویرگران، از خطهای حاشیه‏ای ساده یا تزئینی استفاده می‏کنند تا متن یا تصویرهایشان را بپروراند،تأثیر و جذابیت‏ داستان را افزایش دهند و در خواننده کشش بیشتری‏ ایجاد کنند.

 7.ژرفانمایی و پرسپکتیو( ShapePerspective )

روش دیگری که در تصویرگری مورد توجه قرار گرفته‏ است،نمایش حادثه‏ها و منظره‏های داستان از زاویه‏های مختلف است.گرایش اصلی در این شیوهء تصویرگری،معطوف به نشان دادن عمق،پهنا،ارتفاع‏ و...است.تصویرهایی که با استفاده از ژرفانمایی و پرسپکتیو کشیده می‏شوند،به نظر غیر منتظره و پیش‏بینی نشده می‏آیند.

 رادیانگ در کتاب«لون پویو»ما را به بالای درختی‏ می‏برد که همراه سه دختربچه از آن بالا به گرگی در پایین نگاه کنیم.در صفحه بعد،دیدگاه عوض‏ می‏شود و ما را زیر درختی می‏برد؛جایی که گرگ به سه‏ دختری که بالای درخت هستند،نگاه می‏کنند.او همچنین در صفحه‏ای گرگ را از دیدگاه خواننده و در جایی دیگر،چگونگی منظره‏ها و صحنه را از نگاه گرگ‏ به تصویر کشیده است و به این ترتیب،موقعیتهای‏ متفاوتی را برای خواننده به وجود آورده است.با استفاده از این روش،صحنه از بالا به پایین و برعکس،جلو به عقب و برعکس و...به تصویر کشیده می‏شود و به خواننده ذهنیتی تازه و نگاهی نو می‏بخشد.نمونهء دیگری از این نوع تصویرگری را می‏توان در کتاب«سه‏شنبه»ار دیوید ویس‏نر دید که‏ برنده جایزهء کالدکات نیز شده است.او اژدهای‏ ترسناک و غول‏پیکری را که روی یک ساختمان خم شده‏ است و نیز اشیای در حال پرواز و سایه‏هایشان را به‏ تصویر کشیده است.«دیوید ویس‏نر»با تغییر دیدگاه‏ها و استفاده از سایه‏گذاری،هیجان خاصی را به خواننده القا می‏کند.

 البته روشهای تصویرگری دیگری نیز وجود دارد، ولی واضح است که کودکان تصویرهایی را دوست‏ دارند که خوشایندشان باشد،آنها را بیشتر با متن‏ داستان آشنا کنند و تأثیرگذار و هیجان‏انگیز باشند. چنین تصویرهایی برایشان لذتبخش و ماندگار خواهند بود.


مطالب مشابه :


سالروز تولد هانس کریستین آندرسن

(پیام جبار شافعی­زاده نویسنده کشورمان به دویستمین سال تولد هانس کریستین آندرسن)




قصه ی مردی که در باران گم شد

قصه ی مردی که در باران گم شد. نوشته : جبار شافعی زاده. اگه دلت می خواد مرد این قصه رو تو خواب




تاثیر تجربیات هنری بر خلاقیت کودکان

وبلاگ جبار شافعی زاده. هنر یک مسئله ریشه دار است" حجت اله حسین زاده- روزنامه کیهان




دانستنیهای هنر مدرن

وبلاگ جبار شافعی زاده. سایت کانون




هفت روش برای تصویرگری‏

وبلاگ جبار شافعی زاده. سایت کانون




لیست نامزدهای ائتلاف چکاد آزاد اندیشان در استان‌ آذربایجان شرقی اعلام شد

شافعی ملکان: دکتر قسیم عثمانی و حبیب زاده تامینی لیچانی، جبار کوچکی نژاد، آقازاده




قلب ايران زمين

رضا رستم زاده. نوشته شده توسط مريم بيدمشكي در ساعت 12:20 | لینک | جبار شافعی




برچسب :