زنبور عسل


مقدمه
زنبور عسل یکی ازمخلوقات عجیب خداوند است که زندگی سرشار از عجایب وشگفتی دارد اگراندکی در زندگی این موجودات دقیق شویم دنیایی از رموز الهی را خواهیم یافت
در تمام طول عمرشان الگویشان گل است. فقط دنبال گل هستند تا از شکوفه تلخ گل، گرده و شهد تهیه کنند. گرده گل را برای غذای نوزادان و شهد گل را برای شفای مردم درست می کنند. اگر ما برای به دست آوردن غذای روح و جسم خود الگوی خوب داشته باشیم بسیاری از مشکلات ما حل می شود. کوچکترین شکوفه گل توسط زنبور عسل گرده افشانی می شود ولی زنبور طوری روی آن قرار می گیرد که آسیبی به آن نرسد.
این مطالب قسمتی از تجربیاتی است که به مرور زمان بدست آمده وبر آن شدم تا قسمتی ازآن را یاداشت و در معرض استفاده عموم قراردهم باشد که قابل استفاده قرار گیرد وبتواند این شغل حساس وهنرمندانه  را ؛ یاریگر باشد ونسل آینده  بهسمت سوی ان بکشد
 
 
 
کندو
با ساخت کندوهاي جديد لانگستروت و دادانت ، استقبال گسترده اي از اين ابتکار توسط پرورش دهندگان زنبور عسل در سرتاسر دنيا صورت پذيرفت. مزايايي که اين نوع کندو ها نسبت به کندو هاي بومي و سنتي داشتند نه تنها محققين را راضي نکرد بلکه ايشان را ترغيب به ثبت ابتکارات جديد و فني در ساخت کندو و ساير ادوات مربوط به زنبورداري کرد . امروزه در اکثر ايالات کشور هاي کانادا و امريکا قابهاي پلاستيکي همراه با پايه عاج دار پلاستيکي جايگزين قابهاي چوبي با پايه هاي مومي در طبقات ذخيره عسل کندوها شده است . مسلم است که استفاده از اين نوع قابها زنبوردار را در کاهش هزينه ها و بسياري از مشکلات مربوط به اين بخش کمک مي رساند .
به طور کلي استفاده از اين تجهيزات جديد و علوم به روز است که شغل زنبورداري در کشورهاي صنعتي قابليت توجيه اقتصادي پيدا کرده است . آموزش و فرا گيري علوم روز ، انتقال فن آوري ها و تحقيقات محققين به پرورش دهندگان همچنين توجه زنبورداران به خلق ابتکارات فني را مي توان از جمله عوامل موثر در پيشرفت صنعت زنبورداري جهان به شمار آورد . اميد است نسل جوان پژوهشگران ايراني نه تنها زنبورداران بلکه محققين تمام عرصه هاي علوم در کشور برگي جديد از پيشرفت همه جانبه را ورق بزنند .
انواع کندوهاي چوبي
موردي که در مورد همه کندو ها رعايت مي شود در نظر گرفتن فضاي زنبور يا فاصله استاندارد بين قاب هاست . طول ، عرض و ارتفاع قابها ، تعداد قابها ، ضخامت تخته هاي استفاده شده در ساختمان کندو و ... بر طبق سليقه شخصي افراد قابل تغيير است .
به طور مثال تعداد قاب ها در کندوي دادانت 12 عدد و در کندوهاي لانگستروت 10 عدد است . يا کندوهاي ملي انگلستان WBC دو جداره است. در صورتي که کندوهای اسميت تک جداره مي باشند .
کندو هاي گوناگوني از جنس چوب توسط شرکت هاي تجاري اروپايي و امريکايي با مزايا و امکانات بيشتري نسبت به ساير کندوهاي ساخته شده که مي توان از افزايش ضخامت چوب به کاربرده شده در ساختمان اصلي و تعبيه محفظه اي در قسمت پاييني کندو همچنين تله گرده و... نام برد .
 
کندو هاي غير چوبي
مشکلاتي که کندوهاي چوبي دارند محققين را بر آن داشت تا کندوهايي از جنس پلاستيک بسازند که کندو هاي ساخته شده مزايا و معايبي نسبت به کندوهاي چوبي دارند که به بررسي آن مي پردازيم.
مزايا
   - استحکام و دوام کندوهاي پلاستيکي نسبت به کندوهاي چوبي بيشتر است .
  -  ضد عفوني ، تميز کردن و شستشوي اين کندو ها آسانتر از کندوهاي چوبي است .
-      اين نوع کندوها از لحاظ رطوبتي و حرارتي  نسبت به کندو هاي چوبي عايق ترند .
-         شکارچياني مثل پرندگان و جوندگان قادر به از بين بردن (جويدن بدنه و سوراخ کردن ) اين نوع کندوها نمي باشند .
-         از لحاظ ورود عوامل بيماري زا به کندو ، اين نوع کندوها قابليت محافظت بيشتري نسبت به کندو هاي چوبي دارند.
-         پايداري و عمر مفيد اين نوع کندوها نسبت به کندو هاي چوبي بيشتر است.
-         اين نوع کندوها نسبت به کندوهاي چوبي سبک ترند .
-         انبار کردن اين نوع کندوها آسانتر است .
-         در اين نوع کندوها قابليت استفاده از قابهاي چوبي نيز وجود دارد.
-         اين نوع کندوها قابليت طبقه پذيري را نيز دارند .
-         هرگونه خرابي و شکستگي طي حمل و نقل را نخواهيم داشت .
معايب
سبکي اين کندو ها در مناطق باد گير مشکل ساز است . البته تعبيه مقداري  سرب در بدنه و کف کندو تا حدي از اين مشکل کاسته است .
پذيرش اين نوع کندو  با توجه به فضا و جنس آن توسط زنبوران عسل در برخي موارد جزئي مشکل است .
کندوهايي از جنس يونوليت نيز ساخته شده که قابليت استفاده محدود تري نسبت به کندوهاي پلاستيکي دارند .
 
کندوهاي مسافرتي
کارشناسان از اين نوع کندوها به عنوان يکي از عوامل موثر در موفقيت صنعت زنبورداري و مخصوصاً باغباني نام برده اند .اين نوع کندو ها بر روي يک تريلر ثابت مي باشند . تعداد کندوها يا تعداد طبقات کندويي که بر روي يک ديگر قرار ميگيرند بر اساس سليقه سازندگان متفاوت است اما به طور کلي دو رديف کندو در قسمت جانبي-طولي تريلر قرار دارند . در فاصله مابين دو رديف راهرويي ايجاد مي گردد که زنبوردار مي تواند از آن فضاي ايجاد شده استفاده هاي گوناگوني ببرد . نحوه قرار گيري کندوها روي يکديگر باعث شده که بازديد اين کندوها از داخل راهرو صورت پذيرد و قابها به صورت ريلي از داخل کندوي مورد نظر بيرون کشيده مي شود و شان ها مورد بازديد قرار مي گيرند . به علت نزديکي بيش از حد کندو ها درب ورودي زنبوران به يکديگر سعي مي شود ديواره بيروني کندو رنگهي متفاوتي از ساير کندوها داشته باشند . استفاده از اين نوع کندوها براي زنبوراني که جهت يابي ضعيفي دارند مثل زنبوران ايتاليايي غالباً دچار دريفتينگ مي شود توصيه نمي گردد.
استفاده از اين نوع کندو ها براي مناطقي که هموار مي باشند و طبق دهي مرسوم نمي باشد مي تواند توجيه اقتصادي داشته باشد .
از جمله معايب اين نوع کندوها فضاي محدود و عدم اضافه شدن طبق به کلني مملو از جمعيت مي باشد . استفاده از کندوهاي مسافرتي محدود به تعداد کندوي مورد حمل مي باشد و نمي توان در مقياس هاي بزرگ از اين نوع کندو ها استفاده نمود.
حمل و نقل اين نوع کندو ها بسيار آسان است و بيشترين نوع مصرف آن در مقاصد گرده افشاني هاي هدف دار است .
ماشيني که تريلي را حمل مي کند اغلب مدل پايين و از کار افتاده مي باشند در غير اينصورت استفاده از ماشين هاي مدل جديد صرفه اقتصادي نخواهد داشت .
قاب ها
سيم کشي قاب ها ، موم دوزي و آماده سازي قاب براي معرفي به کلني بسيار وقت گير و از ظرافت خاصي برخوردار است که اکثر زنبورداران به سادگي از کنار چنين مسئله با اهميتي مي گذرند و با تکه اي چوب و يک ورقه مومي ، قابي را آماده براي معرفي به کلني مي نمايند .
اين عمل زنبورداران با اصول آماده سازي سابق کشور هاي پيشرفته نيز مطابقت نمي کند و سهل انگارانه دنبال مي شود . همانطور که قبلاً نيز ذکر شد در اکثر ايالات کشور کانادا استفاده از قاب پلاستيکي همراه با پايه مومي عاج دار پلاستيکي در طبقات ذخيره عسل متداول گشته و اين تکنولوژي به تدريج به ساير نقاط جهان از جمله اروپا در حال انتقال است . اگر برخي کشورها هنوز با استفاده از اين نوع قابها خو نگرفته اند اما از قابهاي آماده اي استفاده مي نمايند که مزاياي آن کمتر از قابهاي پلاستيکي نيست .
زنبورداران قاب همراه با پايه مومي (سرهم) را به طور آماده خريداري مي نمايند در غير اينصورت اجزاء قاب را جداگانه به همراه پايه مومي خريداري و خود آنرا آماده مي سازند .
پايه هاي مومي مورد استفاده زنبورداران از قبل سم کشي شده است به عبارتي سيم گالوانيزه در هنگام ساخت پايه هاي مومي عاج دارد . وسط اين ورقه ها تعبيه شده است . حالت سيم تعبيه شده بر خلاف سيم کشي رواج يافته در ايران عمودی و مستقيم نيست بلکه به صورت زيگزاگي است و از دو سمت طولي پايه مومي ، جمعاً 5 زائده مثلثي شکل از پايه مومي خارج شده است .
نوار هاي چوبي قابها سر هم شده و در مراکز تجار ي زنبورداري به همين صورت به فروش مي رسند و زنبوردار به آساني مي تواند آنها را سر هم کند . نوار هاي کناري داراي شيار مرکزي مي باشند که دو عرض پايه مومي در آن به صورت کشويي قرار مي گيرند . نوار پاييني از دو تکه چوب و نوار بالايي هم از دو تکه چوب تشکيل شده اند . مکان اتصال يا ميخ کوبي اين تکه چوب ها را جايي تنظيم مي کنند که زائده هاي مثلثي شکل قرار گرفته باشند .
مزيت اين قاب ها استحکام پايه مومي و عدم وجود فضاي خالي در اطراف پايه مومي است .
کندوچه هاي هسته اي (کندو هاي جفت گيري)
به علت اينکه اين نوع کندوها از لحاظ اندازه کوچکتر از کندو هاي معمولي هستند نام کندوچه به آنها اطلاق مي گردد . اين نوع کندوها را طبق سليقه شخصي در ابعاد متفاوت و در جنس هاي گوناگوني (چوب ، پلاستيک ، يونوليت) مي سازند . به طور معمول حجم و اندازه اين نوع کندوها يک چهارم کندوهاي معمولي است . ويژگي خاص اين کندو ها حجم کندو است که در نتيجه تعداد محدودي زنبور کارگر را در خود جاي می دهد و اين ويژگي وجود اين نوع کندوها را از لحاظ اقتصادي توجيه مي کند.
 
 
                                                         زنبور عسل در قران                                                
بسم الله الرحمن الرحیم و اوحی ربک الی النحل ان اتخذی من الجبال بیوتا و من الشجر و مما یعرشون.ثم کلی من کل الثمرات فاسلکی سبل ربک ذللا یخرج من بطونها شراب مختلف الوانه فیه شفاء للناس ان .......   پروردگارت به زنبور الهام کرد که در کوهها و درختان و در آنچه سقف دارند لانه کن، آنگاه از هر میوه ای بخور و راه هموار پروردگارت را بپوی ، و از شکم آنها نوشابه ای که رنگهای مختلف دارد بیرون می آید، که آن باعث درمان مردم است، به راستی در این کار نشانه ای برای اندیشمندان است. فصل پرورش زنبورها
فصل پرورش نوزادان در شرایط آب و هوایی معتدل ، به مقدار کم ، از اواسط دیماه شروع شده مرتب توسعه می‌یابد و اوایل اردیبهشت به حداکثر خود می‌رسد. در صورتی که شرایط اجازه دهد، فعالیت تولید مثل آنها ، به همین وضع ، تا اواخر خرداد ماه ادامه پیدا می‌کند و از آن به بعد رو به نقصان می‌گذارد. در ماههای آبان و آذر فعالیت زاد و ولد بکلی متوقف می گردد. نژادهای مختلف زنبورعسل از این حیث دارای خصوصیات متفاوت هستند. هنگامی که تولید مثل کلنی در حداکثر توسعه خود می‌باشد، یک ملکه ممکن است 1500 تا 2000 تخم در روز بگذارد.
انواع زنبورهای یک کندوزنبور ملکه
ملکه زنبور عسل به سادگی از کارگران و زنبور نر مشخص می‌شود. ملکه نسبتا درشت تر و درازتر از کارگران و درازتر از زنبوران نر است، ولی پهن‌تر از آنها نیست. از آنجا که شکم ملکه طویل و در سطح زیرین پهن است، طول بالهایش نسبت به بدن از بال کارگرها و زنبوران نر کوتاه تر است. نیش ملکه کمی خمیده است و نسبت به نیش کارگر دارای دندانه‌های کمتری است و فقط برای از بین بردن ملکه‌های رقیب بکار می‌رود. حرکت ملکه در حالت عادی ملایم است ولی در مواقع احتیاج می‌تواند با سرعت حرکت کند. تمام تخمهایی که در سلولها قرار دارد، بوسیله ملکه واحد کندو گذاشته می‌شود. این ملکه در جوانی در هوای آزاد با یک یا چند نر پشت سر هم جفتگیری و برای خود تا آخر عمر اسپرم ذخیره می‌کند
 
.                                                    پرورش ملکه                        
در یک کلنی زنبور عسل  پرورش ملکه ممکن است به یکی از علل زیر صورت گیرد
·         نشاندن ملکه جدید به جای ملکه‌ای که به علت نامعلوم معدوم شده است تعویض ملکه‌ای که پیر شده ولی هنوز مایل است فعالیت داشته باشد.
برای ازدیاد کلنی یا بچه بیرون کردن
در هر یک از حالات فوق ، کارگزاران موقعی اقدام به ساختن خانه ملکه و پرورش آن می‌کنند که ماده بخصوص جلوگیری کننده به آنها نرسد. در حالت اول ، چندین ملکه در خانه‌های اضطراری که با تغییر شکل خانه کارگران ساخته شده، پرورش داده می‌شوند. در ابتدای ساختمان خانه اضطراری ، سلول اصلی بوسیله مایع بخصوصی که از غده زیر فکی کارگران ترشح می‌شود، انباشته شده، لارو داخل سلول اصلی در سطح آن شناور می‌شود. به این ترتیب ، لارو وارد قسمت ویژه‌ای که برای پرورش ملکه ترتیب داده شده می‌گردد لاروهایی که برای پرورش اضطراری ملکه انتخاب می‌شوند اغلب دو روزه هستند ولی لاروهای سه روزه هم می‌توان یافت. معمولا کارگران کوشش می‌کنند که در پرورش اضطراری ملکه از لاروهای مسن‌تر استفاده کنند. در صورتی که لارو انتخاب شده برای پرورش ملکه دو روزه باشد، در حدود 11 روز بعد ، ملکه کامل از سلول خارج می‌شود و اگر شرایط هوایی مساعد باشد، در فاصله 10 روز بعد جفت گیری کرده خود را برای تخم گذاری آماده می کند. در این صورت ، از وقتی که کندو ملکه‌ای را از دست می‌دهد تا هنگامی که ملکه تخمگذاری جانشین آن گردد حداقل سه هفته طول می‌کشد. جفتگیری
ملکه باکره وقتی که تقریبا 5 -3 روزه است، قبل از پروازهای مخصوص جفتگیری پروازهای اکتشافی در اطراف کندو می‌نماید. جفتگیری معمولا در گرمترین اوقات روز صورت می‌گیرد. گاهی ملکه بعد از چند دقیقه جفتگیری کرده به کندو برمی‌گردد. مشاهده جفتگیری که مطمئنا در آسمان انجام می‌گیرد خیلی کم صورت گرفته است. زنبورهای نر در آسمان به سرعت در اطراف ملکه پرواز می‌کنند و هر یک کوشش دارند که خود را به او برسانند. این پرواز دسته جمعی مدتی بطور زیگزاگ ادامه دارد. زنبور نری که موفق به جفتگیری می‌شود آلت تناسلی و قسمتی از اعضای مربوط را از دست داده و می‌میرد در مدت کوتاهی که عمل جفتگیری انجام می‌گیرد، اسپرم نر به واژن ملکه وارد می‌شود. برای جلوگیری از خروج و ریزش اسپرم از واژن ، حشره نر بلافاصله دهانه خروجی واژن را با ماده ژلاتینی مخصوص مسدود می‌کند. اسپرماتوزوئیدها سپس به سمت کیسه اسپرم شناور و در آن متمرکز می‌شوند. در کیسه اسپرم ، اسپرماتوزوئیدها بطور منظم ، پهلوی هم و تقریبا بدون حرکت قرار می‌گیرند. ملکه معمولا قبل از اینکه شروع به تخم گذاری کند، چندین بار جفتگیری کرده به اندازه کافی برای آینده خود اسپرم ذخیره می‌کندتخمگذاری
کمی بعد از اینکه ملکه جفتگیری کرد، توجه کارگران نسبت به ملکه بیشتر می‌ شود درهر جا که ملکه قرار گیرد حلقه‌ای از کارگران که اعضای آن مرتب تغییر می‌کند، تشکیل می‌گردد. زنبورهای کارگر جوان اقدام به تغذیه ملکه می‌کنند و بدن او را بوسیله شاخکهای خود لمس نموده با دهان می‌لیسند تا مواد مترشحه ملکه را دریافت کرده بین سایر زنبورها تقسیم کنند. ملکه هنگام تخمگذاری در روی شانه‌ها ، روی قاعده مشخصی حرکت می‌کند. ابتدا سر خود را وارد تک تک سلولها نموده آنها را آزمایش می‌کند و سپس تخمی در آن قرار می‌دهد. برای این منظور ، شکم خود را خم کرده انتهای آن را داخل سلول می‌کند دیدن ملکه
بعضی از مربیان وقت زیادی برای جستجوی ملکه صرف می‌نمایند ولی بهتر است به جای این کار اطلاع حاصل کنند که ملکه خوب کار می‌کند یا خیر. اگر در کندو به مقدار کافی نسل زنبور در مراحل مختلف دیده شود که در قابها بطور منظم برقرار شده‌اند، نشان می‌دهد که فعالیت ملکه رضایت بخش می‌باشد
 بنابراین ، احتیاجی نیست که تمام کندو بازرسی شود و امتحان یکی دو قاب نسل کافی است. ولی اگر حتما لازم باشد که ملکه دیده شود باید کندو را با آرامش کامل باز نمود. وارد کردن ملکه تازه به کندو
این عمل به منظور تعویض ملکه صورت می‌گیرد. در این روش ، مربیان ملکه لازم را از موسسات تربیت ملکه خریداری و از آن استفاده می‌کنند. می‌توان تعویض ملکه را در هر موقع سال عملی نمود ولی اغلب آن را در اواخر دوره عسل کلی و یا در اوایل بهار انجام می‌دهند و معمولا در بهار ، هنگام جلوگیری از بچه دادن، به این کار اقدام می‌کنند. در هر صورت ، برای شروع به این کار ، باید نصف روز یا چند ساعت قبل از آن که ملکه جدید وارد شود، ملکه سابق را بگیرند و بیرون کنند
زنبور های نر:
چیزی که در کندو وجود و فایده آن محل گفتگو می باشد وجود زنبوران نر است . این زنبوران را که عده شان در دوره ی کار و کوشش به چند صد می رسد از روی قدو قامت و رفتار سنگین شان می توان شناخت .
 زنبور نر شکل خاصی دارد و از سایر زنبوران کلفت تر است ، شکمش کوتاه تر ودر انتهادارای پشم زیادی است . نیش ندارد و نمی گزد ،هرگاه آن را در دست بگیرند فرر،فررمی کند.وجود زنبور نر را قدر وقیمتی نیست ،فقط در مواقع فراوانی شربت نباتی یعنی درنواحی معتدله در بهار و تابستان دیده می شود.در سایر اوقات که مواد عسلی وجود ندارد.از کندو اخراج و چون خود قادر به تهیه غذا نیست از گرسنگی می میرد.در همین اوقات زنبور های کارگر تخم آن ها را از حجرات بیرون آورده و بیرون میریرند.به همین علت است که همیشه در مجاورت درب کندو مقداری لاشه و تخم زنبور نر دیده می شود.زمانی عده زنبور در کندو زیاد می شود که جمعیت کندو خیلی کم و یا کندو بدون ملکه و یتیم و در حال عدم انتظام باشد. زنبور نر جز جفت شدن با ملکه نتیجه دیگری ندارد.     
زنبورهای کارگر:
کارهای داخل کندو
مهمترین وظایف داخل کندو را ملکه و زنبوران کارگر انجام می دهند و آنچه که مربوط به کار ملکه بود قسمت عمده آن تخم گذاری است که به طور مشروح درباره آن بحث شد.کارهای مربوط به زنبوران کارگر که در داخل کندو باید انجام دهند عبارتند از : حفظ حرارت داخلی کندو ،ساختن شان   ها ، تهیه و تقسیم غذای لاروها ، تهویه و بالاخره تمیز کردن کندو و عملیات بهداشتی. تمام وظایف بالا به عهده زنبوران جوان کارگر است که پس از رسیدن به سن کافی (معمولا 30روزه) برای جمع آوری گرده گلها و شیره عسل و مواد صمغی گلها از کندو خارج و به عمل می پردازند و قبل از شروع با این کار روی حجراتی که ملکه در آن ها تخم گذارده برای حفظ حرارت داخل آن می نشینند و از کندو خارج نمی شوند مگر وسط روزهای گرم که کم کم برای آشنا شدن به پرواز و شناسایی حول و حوش کندو خارج شده و طوری پرواز  می نمایند که همیشه سرشان به طرف کندو منعطف است . موم عسل هم بیشتر به وسیله زنبوران جوان ساخته می شود. لوازم مورد نیاز برای زنبورداری
یک کندوی خوب باید از ورود زنبورهای مهاجم جلوگیری کند. مقاوم در برابر اثرات مخرب نور خورشید و باران باشد. مانع از نفوذ موریانه‌ها گردد. اغلب کندوها چوبی هستند. قسمتهای مختلف یک کندو از پایین به با لا تخته تحتانی ، طبقه ، پنجره ملکه ، قابها و زیرسازی آنها ، صفحه جدا کننده ، سرپوش ، ابزارآلات زنبورداری لباس کار زنبورداری ، یک جفت پوتین یا چکمه خوب ،‌ یک جفت دستکش ، توری جهت پوشاندن صورت ، دودی یا دودکن ، کاردک زنبورداری ، کلاه ، برسی یا شاه پر ، قفس ملکه ، بچه گیر ، یک قوطی کبریت. دودی زنبوران عسل تندخو به سادگی به زنبوردار اجازه خارج کردن عسل از کندو را نخواهند داد. برای تخفیف دادن حملات آنها و یا اداره کردن زنبوران زمانی که کندو مورد بازدید قرار می‌گیرد از وسیله‌ای به نام دودی یا دود کن استفاده می‌شود. برخی از دودکنها از قلع و برخی از مس یا استیل ضد زنگ ساخته شده‌اند و یک دودکن باید دمنده قوی و مخزن آتش مناسب داشته باشد. بسته‌های مقوای نازک ، گونی کنف خشک و بخصوص پوسیده ، تکه‌های پارچه یا لباس پشمی کهنه ، چوب پوسیده و پهن گاو بهترین سوختها برای دودکن به حساب می‌آیند.
 
تغذیه زنبور عسل
1 –از مهمترین موارد تغذیه  در اواخر تابستان یا اوایل پاییز که هنوز  هوا سرد نشده که مقدار شهد در طبیعت کم یا متوقف می گرد در صورتی که غذا کافی در کندو ها ذخیره نشده باشد بایستی آنها را تغذیه نمود .  تا در زمستان ذخیره عسل داشته باشند .
اگر هوا سرد شود . نباید آنها را تغذیه(شربت) نمود چون زنبور نمی تواند آن را مصرف کند و شما باید قاب عسل به کندو داده شود .
2 – بعضی اوقات کندوهائی که غذایشان را در زمستان مصرف کرده اند باید در اوایل بهار قبل از وجود شهد در طبیعیت تغذیه نمود.
3 – در تابستان زمانی که در طبیعت شهد وجود ندارد و شما امکان کوچ دادن هم ندارید .
مواردی که بایستی کلنی ها تغذیه شوند:
1 – تحریک زنبوران عسل جعت تولید مثل و پرورش نوزادان .
2 – در هر موقعی که ذخائر غذائی زنبورها کم شود و کلنی در معرض خطر گرسنگی قرار گیرد.
3 – در مواقع مصرف دارو.
4 – در مواقع ایجاد کندوی جدید یا بچه کندو.
5 – در مواقع پرورش ملکه ( کندوهای شروع کننده ، خاتمه دهنده ، پرستار، جفتگیری).
6 - در موقع تعویض ملکه.
مهمترین غذا برای یک کندو یک یا چند قاب پر از عسل است ولی زنبورداران ترجیح میدهند که به جای عسل از آب شکر استفاده می نمایند.
غلظت شربت مورد تغذیه به زنبورها:
در مواقعی که مواد غذایی به اندازه کافی در کندو نباشد زنبور عسل گرسنه گردیده و نوزادان یعنی لاروها و شفیره ها را به خارج کندو منتقل می کنند . و غذای ملکه را کاهش می دهند تا تخم ریزی را کم و یا قطع کند.آنها همچنین نرها را از کندو خارج میکنند.
مقدار شکر و آب به عبارت دیگر غلظت شربت بسته به فصول و هدف ما تغییر می کند .
1 – در بهار غلظت شربت شکر باید 1 به 1 ( یک کیلو آب و یک کیلو شکر ) باشد.
2 – در پائیز ، غلظت شربت شکر باید 2 به 1 ( دو قسمت شکر و یک قسمت آب) باشد.
3 – جهت تحریک زنبوران به پرورش نوزادان باید غلظت شربت 1 به 2 ( یک قسمت شکر و دو قسمت آب ) باشد .
نحوه تهیه شربت:
1 – آب و شکر مورد نیاز را پیمانه کنید .
2 – آب را که اندازه مقدار آن را اندازه گیری کرده اید روی شعله بجوشانید. پس از جوش آمدن آب ، حرارت را قطع کنید.
3 – شکر پیمانه شده  را در آن بریزید و به هم بزنید تاکاملاً حل شود و ته ظرف هیچ ذره ای از شکر باقی نماند.
4 –  در فصل سرد سال گه غلظت شربت بالا می باشد .برای جلوگیری از شکرک زدن یک قاشق غذا خوری اسید ستریک در مقابل هر 25 کیلو گرم شکر به محلول اضافه کنید. اگر لازم باشد .در بهار از آنتی بیوتیک ( تترا سایکلین مخصوص زنبور عسل که از دامپزشکی ها تهیه می گردد ) به میزان 100 گرم در 100 کیلو شربت استفاده شود.
انواع شربت خوریها :
ظروف شربت خوری را به اشکال و اندازه های مختلف تهیه می کنند . در زیر چند روش تهیه شربت خوری و نحوه استفاده از آن شرح داده می شود
شیشه های درب پیچدار:
یکی از مهمترین راه های تغذیه زنبور عسل استفاده از شیشه های 5/2 الی 5 لیتری است که به صورت معکوس روی قابهای کندو  یا در روی قسمت سوراخ پرواز قرار می گیرد . ظروف شیشه ای از آن لحاظ انتخاب می شود که بخوبی قابل شستشو بوده و مقدار شربت داخل آن قابل رویت است . برای استفاده از این نوع شربت خوری ابتدا ظروف شیشه ای از شربت پر کرده و سپس درب فلزی پیچدار را سوراخ می کنیم برای سوراخ کردن از میخی به قطر 6/1 میلیمتر استفاده می شود و در آن 6 تا 10 سوراخ می نمائیم قبل از قرار دادن در کندو ابتدا شیشه را معکوس کرده تا شربت اضافی خارج شود . سپس شیشه را معکوس در داخل کندو قرار می دهیم پس از قرار دادن شیشه یک طبقه خالی روی کندو قرار داده و درب کندو را می بندیم .
شربت خوری قابی:
شربت خوری قابی را از پلاستیک ، چوب ، فلز می توان ساخت . چنانچه از تخته ساخته شده باشد با پارافین یا موم ذوب شده ابتدا شکافها و سوراخها ی احتمالی را باید گرفت سپس در آن شربت ریخت و در داخل این شربت خوری ها توریهای سیمی به شکل 7 به عنوان پلکان و یک تخته که در سطح شربت شناور و راست قرار میدهند تا از غرق شدن زنبور ها جلوگیری گردد.
شربت خوری قابی ابعادی به اندازه یک قاب می باشد و با برداشتن یک قاب از کندو جایگزین آن می گردد . اگر کندوی شما چند طبقه می باشد باید شربت خوری را در بالا ترین طبقه قرار داده شود تا به هنگام شربت دادن مجبور به برداشتن طبق نگردید .
یکی از مشکلات این شربت خوری حجم کم می باشد .که شما باید از تعداد بیشتری از این نوع شربت خوری در یک کندو استفاده نمایید.
شربت خوری بشقابی:
در بیشتر نقاط ایران از شربت خوری بشقابی استفاده می شود.این شربت خوری از هر نوع بشقابی ( پلاستیکی ، فلزی ، چوبی ، ملامین و . . . )  در بالای قابها قرار داده شده و در داخل آن شربت می ریزند .باید در داخل بشقاب مقداری شاخه خشک درخت یا برگ خشک کاج و یا لیف خرما قرار داد تا زنبور ها در محلول شربت غرق نشوند.
شربت خوری قوطی حلبی چهار لیتری:
قوطیهای حلبی چهار لیتری که دارای درب چرخشی کوچک هستند به عنوان شربت خوری مورد استفاده قرار میگیرند به این منظور روی درب چرخشی قوطی 4 تا 6 سوراخ کوچک ایجاد کرده به طوری که زنبور بتواند خرطوم خود را وارد آن کند . سپس روی درب چوبی فوقانی کندو سوراخ به قطر درب چرخشی ایجاد نموده و پس از پر کردن قوطی از شربت آن را وارونه روی سوراخ حاصل شده قرار میدهیم این نوع شربت خوری استحکام زیادی داشته و از آلوده شدن شربت جلوگیری می شود .اینگونه شربت خوریها برای تغذیه مقدار کم ولی برای مدت طولانی استفاده می شود .
3 - تامین آب برای زنبور:
عده ای از زنبور های چرا کننده مقداری آب در چینه دان خود به کندو حمل کرده و ذخیره می کنند . مصرف آب عمدتاَ برای رقیق کردن عسل به عنوان غذای لارو ها ، خنک کردن و مرطوب کردن کندو و تا حدودی برای مصرف خود زنبور ها جهت تعادل فیزیولوژکی بدن آنها می باشد بهترین روش تامین آب ، مستقر کردن کندو ها در فاصله نزدیک به آبهای جاری تمیز و آری از آلودگی های شیمیایی مثل دریاچه ، نهر ، جوی و چشمه و غیر می باشد . در صورتی که اینگونه منابع در دسترس نباشد می توان از یک تانک آب بدین ترتیب استفاده نمود که در زیر شیر خروجی آن تخته ای را به طوری مورب قرار داده و در پایین آن تشتکی را مستقر نمود که آب در آن جمع شده و سرریز گردد . ضمناَ بهتر است روی تخته را با کونی پوشاند و داخل تشتک نیز قطعات چوب یا شاخه درخت را قرار داد تا زنبور ها بتوانند روی آن نشسته و آب بنوشند . یا اینکه در زیر شیر تانکر که به صورت چکه کنان باز است . یه ظرف بزرگ قرار داده و درون آن سنگ ریزه ریخت .
 
را دیگر تامین آب کلنی ها استفاده از انواع شربت خوریها است که در آنها آب ریخته و در اختیار زنبورها قرار داده می شود. گرچه این کار وقت گیر و پر هزینه است ولی برای مواقع بحرانی بسیار مفید است .
نکته مهم : اگر زنبورستان شما در نزدیکی دریاچه ، نهر ، جوی و چشمه می باشد .باید محل ساحل ( برخورد آب با خشکی) آب افقی با موج کوتاه و کمی  شن نرم  داشته باشد .تا زنبور به راحتی بتواند آب خودش را تامین کند . اگر محل ساحل عمودی ویا آب با موج باشد . باعث افتادن زنبور در آب می گردد . چون زنبور نمی تواند به راحتی از آب بیرون بیاید بنا بر این تلف می گردد .
4 - تقویت کلنی های ضعیف در بهار:
در فصل بهار اگر شما یه کندوی ضعیف دارید . باید به سرعت این کندو را تقویت کنید تا جمعیت بالا رفته تا شما در تابستان محصول خوبی از این کندو برداشت کنید .
راه های تقویت کلنی ضعیف:
1 – تغذیه :با شربت 1 به 1  به صورت روزانه یا 3 روز در هفته به میزان مصرف کلنی یکی از بهترین ره های تقویت همه نوع کلنی و همین طور کلنی های ضعیف می باشد.
2 – تعویض ملکه : یکی از دلایل ضعف کلنی ها ملکه های پیر و فرسوده می باشد . اگر کلنی شما ملکه اش پیر و یا توان تخم گذاری خوبی ندارد بهتر است . ملکه کندوی خود را با یک ملکه جوان و از یه نژاد خوب تعویض کنید.
3 – تقویت با قاب تخم: یکی از راه های این می تواند باشد که شما در چند نوبت در به مدت 10 روز یک قاب پر از بچه در حال تولد را از یک کلنی قوی خود برداشته و به این کلنی داده تا با تولد نوزادان جمعیت بالا رود . در ضمن یک نکته را باید در نظر داشت که اگر این قاب بچه هایی  هستند که چند روز آینده متولد می شود . جمعیت کندو به حدی باشد که توان گرم و متعادل نگه داشتن دمای فیزیولژیک مورد نیاز بچه ها را داشته باشند و در غیر این صورت بچه ها قبل از تولد بر اثر گرما یا سرما در حجره ها تلف می شوند .
4 – دادن یک قاب زنبور: فقط در فصل بهار برای تقویت کلنی ضعیف به صورت جهشی شما یک قاب پر زنبور و بچه در حال تولد  از یک کلنی قوی برداشته و مطمئن شود که ملکه همراه این قاب نیست ، سپس در کلنی ضعیف و در کنار دیواره کلنی گذاشته و بین این قاب و قابهای مابقی زنبورهای کلنی ضعیف چند پوکه  بگذارید و کلنی را با شربت تغذیه نمایید . سعی کنید این کار را با آرامش انجام دهید . بعد از یک روز قاب را کنار مابقیس قابها گذاشت و با تکرار این عمل کلنی شما به صورت جهشی جمعیت  اش بالا می رود و کلنی های قوی شما هم از ازدهام خارج شده و مانع بچه دادنشان می شود . البته به یک صورت دیگر هم این کار را می توان انجام داد و آن با پاشید شربت روی زنبوران  قاب و زنبوران کلنی  که باید دوباره عرض کنم که فقط در فصل بهار این کار را انجام دهید
5 - غارت و نحوه جلو گیری از آن:
زنبور عسل در جستجوی غذا به هر ماده شیرین ، چون عسل ، شهد ، شیره میوه جات برخورد نماید آنها را جمع آوری می کند . در بعضی از مواقع که در طبیعت شهد کم می شود.زنبور عسل سعی می کند به کلنی های دیگر دستبرد بزند. اغلب کلنی های قوی ، کلنی های ضعیف که خوب محافظت نمی شوند را مورد حمله قرار میدهند.
زنبوران غارتگر معمولاً سیاه رنگ هستند و اغلب رفتاری عصبانی دارند و به صورت تک تک و مخفیانه وارد کندوها می شوند و پس از پر کردن عسلدان خود از کندو خارج می شوند.( در حالت پرواز  پاهای عقب خود را به سمت جلو خم می کند).
غارت علاوه بر اینکه سبب از بین رفتن بعضی از کندو ها و یا تلف شدن زنبورهای غارت گر و غارت شونده می شود سبب اشاعه و انتشار بعضی از بیماریها و آفت شده و خطرات جبران ناپذیری را به وجود می آورد.
طریقه جلوگیری از غارت :
1 – تنگ کردن سوراخ پرواز.
2 – کلیه سوراخ ها و شکاف های کندو که احتمال ورود زنبوران غارتگر وجود دارد بایستی بست.
3 – قرار دادن تخته ای پهن در جلوی سوراخ پرواز تا نگهبانان کندو بهتر بتوانند از کندو محافظت کنند.
4 – در غارت های شدید ، کندوهای ضعیف  مورد تهاجم را در انبوهی از علفهای سبز نخفی می نمائیم.
5 – استقرار کندو های ضعیف در نقطه ای دورتر از زنبورستان  و قرار دادن یک کندوی خالی با مقدار کمی عسل در محل سابق.
6 – قرار دادن کلنی های مهاجم در مکانی دورتر از 3 کیلومتری زنبورستان.
7 – تغذیه کندوها در اوخر روز ( نزدیک غروب) انجام گیرد تا وقتی بوی شربت در هوا می پیچد . خورشید غروب کرده باشد و زنبورها به داخل کندو ی خود رفته باشند و از غارت صرف نظر کنند . البته در هنگام غروب باز کردن سر کندو با احتیاط انجام شود چون در این موقع باز کردن سر کندو آنها را عصبانی می کند و اقدام به نیش زدن می کنند.
8 – چون اغلب غارت در پائیز و در زمانی که شهد در طبیعت کم می باشد انجام می گیرد بهتر است . آنها را تغذیه کنیم تا به سراغ غارت نروند.
9 – غارت گاهی ارثی می باشد پس بهتر است از نژاد هایی استفاده کنیم که این حس را کمتر داشته باشند.
10 – تا حد امکان سعی شود کندوی ضعیف در زنبورستان نداشته باشید.( ب ا ادغام کردن و دادن یک یا چند قاب نوزاد در حال تولد) تا که این حس غارت در زنبورستان شما ایجاد نشود.
 
 
 
تصفیه موم
در این کار ابتدا موم های سیاه شده و زیاد استفاده شده را از قاب ها جدا شده و ظرفی آماده و مقداری آب و موم ها را داخل آن می اندازیم .و مجاور حرارت آتش قرار می دهیم تا موم ذوب و آب به جوش آید و یک ظرف دهانه گشاد حاوی مقداری آب سرد آماده و یک صافی دوبل بالای آن می گیریم و بعد موم ذوب را از صافی عبور می دهیم و مقداری موم ممکن است در آشغال های موم که در صافی است جا بماند برای همین با پشت قاشق مقداری فشار به آشغال وارد میکنیم تا کامل موم جدا شود (می توان از یک لایه ی گونی کنفی به جای صافی دوبل استفاده کرد که بهتر بوده و دیگر لازم نیست که دوتا باشد با یکی لایه گونی کار راه می افتد .) بعد از یک ساعت موم بر روی سطح آب آمده وشما آن را برمی دارید وبا پشت کارد موم های سیاه دور آن را می تراشید و آن را ذخیره یا به شرکت تعاونی خودتان تحویل می دهید تا بعد از آن هم وزنش به شما موم آج شده بدهند .اگر نمی خواهید موم را تصفیه کنید اشکالی ندارد زیرا کارگاهی که موم راآج می کند تصفیه کن موم هم دارد .
روش فوق یک روش ساده که هر زنبوردار می تواند انجام دهد دستگاه هایی در بازار وجود دارد که موم را تصفیه می کند مانند دستگاه پرس کردن است که کار آن به شرح زیر است
همان طور که میدانید زمانی که موم آب شود ذراتی که باعث تغیر رنگ و کلوغه
شدن موم می شود ته نشین می شود و دستگاه پرس مواد را نگه داشته و با شیر مخصوص دستگاه موم های تصفیه شده را جدا می کنیم .
آبشخور
در کنار کندوها باید آبشخوری باشد که جریان بسیار کمی داشته و در موقعی که وقت کردید تمیز کرده و آب سالم و بهداشتی به زنبور داد در ظرف آن باید مقداری سنگ تمیز یا مقداری شاخه انگور که به اندازه هایی حدوداً5سانتی درست کرده ایم پر می کنیم با زمانی که زنبور می خواهد آب بنوشد غرق نشود .
راه تولید خمیر شکر
در اصول زنبور داری نقل شده که عسل را 2بار در سال بگیرند یکی اواخر خرداد و یکی اواخر شهریور .ولی بعضی از زنبور داران به دلایلی عسل اواخر شهریور را برداشت نمی کنند و یکی از دلایل آن ذخیره کردن برای زمستان است و این کار هیچ مشکلی ندارد .بعضی از زنبورداران عسل اواخر شهریور را برداشت میکنند و برای پاییز کندوها جای می گذارند و برای زمستان آن ها ماده ای به نام خمیر شکر تولید میکنند و در 2 الی3 وعده به زنبوران می دهند .هر زنبور دار باید راه تولید خمیر شکر را بدانند .
در اینجا به 2روش اشاره میکنیم
1-مخلوطی از 200گرم شیرخشک کم چرب،1کیلوگرم پودر شکر و25/1کیلوگرم عسل را باهم خوب مخلوط می کنیمتا خوب قوام بیاید و بعد از آن در کیسه هایی به وزن700گرم تا5/1کیلوگرم آماده و با ایجاد چند شیار آن هارا در کندو قرار میدهیم .
2-بامخلوط کردن و قوام آوردن4کیلوپودر شکرو1کیلوعسل نسبتاً داغ می توان خمیر شکر ساخت ولی روش بالا را بیشتر زنبورداران ترجیح می دهند
دمای کندو
تخم ریزی ملکه نیاز به دمای 35 درجه نیاز دارد تا لاروها از تخم بیرون آیند و بزرگ شوند سپس ما به کندوی گرمی نیاز داریم. اگر دمای کندو و بالای 35 درجه باشد . زنبوران مقداری آب بر کندو می آورند و با بالا زدن دمای کندو را خنک می کنند تا به 35 درجه برسد اگر دما به زیر 35 درجه برسد زنبوران با خوردن مقداری عسل گرما تولید کرده و دما را به 35 درجه می رسانند .
اگر قاب های کندو هایشان موازی با سوراخ پرواز باشد کندویی گرم است ، زیرا قاب
اول بر سر راه سرما می گردد و همچنین اصولاً زنبوران عسل را در قاب های کناری عسل ذخیره کرده و تخم ریزی را در قاب های وسط بر انجام می رسانند برای همین قاب اول که عسل در آن ذخیره شده با سرما بهتر مانده و همچنین در زمستان کندو فعالیتی ندارد و اگر باز هم یک بار تخم ریزی شود در زمستان اصلاً نیازی به ناراحت بودن تخم های قاب اول نیست چون اصلاً در قاب های اولی و آخری خصوصاً در زمستان تخم ریزی نمی شود ولی اگر قابها عمود بر سوراخ باشد هوای سرد بیشتر به داخل کندو نفوذ کرده و زنبوران از سرما به سراغ عسل می رود و عسل می خورند .
عسل طبیعی را چطور بشناسیم ؟عسل یک محصول غذایی مفید و یک اکسیر با ارزش است که از قرن ها پیش به عنوان عالی ترین و مقوی ترین غذا ها شناخته شده و همچنین به واسطه ویژگی های شفابخش خود به عنوان دارو و درمان بیشتر بیماریها در بین تمام ملل کاربرد داشته است. عسل، شهدی است که زنبور عسل پس از مکیدن شیره گلها آن را می سازد. با وجود آنکه عسل به وسیله زنبور تهیه می شود، فراورده های گیاهی محسوب شده و مورد توجه گیاهخواران و خام خواران است. قدیمی ترین اثر تاریخی که به برداشت عسل توسط انسان تعبیر شده است مربوط به هفت هزار سال قبل از میلاد است که در اسپانیا مشاهده گردیده است. این اثر شامل قیافه حک شده یک انسان بر سنگ است که نردبانی را برای رسیدن به محل کلونی به کار برده و ظرفی برای قرار دادن شانه های پر از عسل به کمر دارد، در حالی که زنبوران عسل کارگر در اطراف سر او به پرواز درآمده اند. آنچه که مسلم است اهمیت عسل در طب قدیم به مراتب بیشتر از حال بوده است. " ابوعلی سینا " فیلسوف و شخصیت بزرگ پزشکی ایرانی، یک هزار سال پیش در کتاب " قانون " پزشکی خود، نسخه های زیادی بر پایه عسل و موم تجویز می کرده. همچنین "بقراط حکیم " پدر پزشکی و بنیانگذار طب یونانی حدود 2500 سال پیش در مورد اهمیت عسل چنین فرموده است : " هر دارویی از مواد غذایی درست می شود و متقابلا هر غذایی نیز جانشین دارو می گردد، عسل به این هر دو شکل جوابگو است . " متاسفانه در کشور ما با وجودی که عسل تولیدی با توجه به تنوع آب و هوای منحصر به فرد و در نوع خود بی نظیر است، نه تنها به جنبه دارویی آن توجه نشده بلکه از نظر مصرف غذایی هم مورد کم لطفی قرار گرفته است و این نعمت خدادادی و هدیه آسمانی که به راحتی می توان آن را تولید کرد و در اختیار همگان قرار داد هنوز ارزش واقعی خود را بین سایر مواد غذایی به دست نیاورده و موجب توجه کم مردم به آن گردیده است، به طوری که هنوز هم مرباها و قندهای مصنوعی را به این غذای بهشتی و اکسیر حیات ترجیح می دهند که علت اصلی آن آگاهی نداشتن از مزایا و ارزش های واقعی عسل است. اگر ما به شناخت انواع عسل و میزان قابلیت ها و مواد موجود در آن بپردازیم و از مصرف عسل تقلبی خودداری کنیم، به طور حتم گامی در جهت پرورش زنبور عسل و تولید عسل طبیعی برداشته ایم. هم اکنون سرانه مصرف عسل در کشور ما در حدود 480 گرم است که نسبت به اروپا از نصف هم کمتر است. عسل تقلبی با این همه عسل طرفداران زیادی دارد شاید کمتر کسی را بتوان پیدا کرد که از خوردن عسل ابا کند. محبوب بودن عسل متاسفانه بعضی از آدم های سود جو را به فکر تولید عسل تقلبی انداخته است. این افراد گاهی از سیب زمینی، شیره قند و یا شیره ذرت و ... عسل تقلبی درست می کنند البته گاهی اوقات نیز این شیره ها را به زنبور می خورانند و آن گاه عسل غیر طبیعی به دست می آورند که در هر صورت چه عسل تقلبی و چه عسل غیرطبیعی با خصوصیات و خواص عسل خالص و طبیعی به شدت متفاوت است و مصرف آنها، به هیچ وجه توصیه نمی شود. عسل طبیعی را چطور بشناسیم ؟ برخی از افراد از روی میزان رطوبت عسل به وسیله برگرداندن شیشه عسل و سرعت بالا و پایین رفتن حباب های داخل شیشه یا به وسیله میزان کش آمدن عسل، نحوه پخش شدن قطره عسل روی کاغذ کاهی، نحوه سوختن عسل روی شعله و... در مورد طبیعی بودن یا نبودن عسل قضاوت می کنند که هیچ کدام از این روش ها دقیق و مطمئن نیست. برخی از افرا خبره و با تجربه، عسل طبیعی را از نوع خاص شیرینی و طعم ویژه اش می شناسند و حتی نوع عسل را از نظر گیاه مورد مصرف زنبور تعیین می کنند زیرا هر گیاه مزه خاصی به عسل می دهد. باید توجه داشت که عسل مصنوعی بیشتر مزه شیرینی شکر می دهد تا مزه خالص عسل. در هر صورت ما هیچ یک از این راهها را برای شناخت عسل طبیعی توصیه نمی کنیم. با توجه به مواد بسیار زیاد تشکیل دهنده عسل، تشخیص خلوص آن به آسانی ممکن نیست و حتما باید از آزمایشگاه های معتبر کمک گرفت. عسل موجود در بازار غالبا چند گل هستند و به ندرت عسل تک گل که از یک نوع گل مشخصی است، می توان یافت. در هر صورت عسل موجود در بازار یکی از حالات زیر است :  عسل مایع صاف شده ( شهد ): این عسل به وسیله دستگاهی به نام اکستراکتور، از قاب ( شان عسل ) خارج شده ، صاف و بسته بندی می شود و فاقد بلور های قابل رویت است. عسل متبلور: این نوع عسل کاملا سفت یا کرم مانند است که در اصطلاح زنبورداری کشورمان " عسل رس شده " نامیده می شود، وجود دانه گرده گل ها، وجود آنزیم دیاستاز، مقدار قند گلوکز، ذرات موم، سرما و رطوبت در سرعت شکرک زدن عسل موثرند. قابل ذکر است که این حالت دلیل بر ناخالصی عسل یا فاسد شدن آن نیست. همه عسل های خالص دیر یا زود بین دو ماه یا چهار سال ( عسل اقاقیا ) رس می کنند. مشتریان عسل در بسیاری از کشورها فرم رس کرده یا کریستالی را بیشتر می پسندند و زنبورداران این عسل را در بسته بندی های مختلفی به بازار عرضه می کنند.
عسل شانه
 عسلی است که همراه شانه عسل و با موم به فروش می رسد. در استفاده از این عسل باید همواره آگاه باشیم زیرا ممکن است زنبور عسل با تغذیه شکر و شیره های مصنوعی به جای تغذیه با شیره گیاهان، این عسل را تولید و در شان پر کرده باشد. ضمنا لازم است نکته مهمی را در خصوص استفاده از موم اشاره نماییم. زنبورداران کارگر باید هشت کیلوگرم عسل مصرف کنند تا بتوانند یک کیلوگرم موم تولید کنند. این موضوع نشان می دهد که چقدر وقت و انرژی باید صرف تولید موم شود. به همین جهت امروزه موم را به صورت صنعتی آج می کنند و به عنوان برگه موم پایه در اختیار زنبورداران قرار می دهند. موم چه به صورت  طبیعی و چه به صورت مصنوعی در دستگاه گوارش انسان قابل هضم و جذب نبوده و بدون تغییر پس از مصرف از بدن دفع می شود. برخی اعتقاد دارند جویدن موم موجب تقویت دستگاه گوارش می گردد البته در این مورد هیچ گونه اطلاعات علمی در دست نیست. باید بدانید، در کندوهای سم پاشی شده علیه انگل های جلدی زنبور، احتمال حضور سم در موم بسیار زیاد است و توصیه می شود از جویدن و خوردن موم خودداری کنید مگر آنکه از عدم سمپاشی کندو مطمئن باشید.
 
 
 
 
چند توصیه به مصرف کنندگان عسل
قیمت محسوس ترین چیزی است که مردم در خرید کالاهای مورد نیاز خود به آن توجه می کنند اما باید بدانیم که قیمت بالا و پایین نشانه خوبی یا بدی کالا نیست. متاسفانه افراد سودجو عسل های غیرطبیعی و تقلبی خود را با قیمت بسیار گزاف عرضه می کنند تا ادعای کیفیت مطلوب آن را به اثبات برسانند. چنانچه اشاره شد تشخیص خلوص عسل فقط توسط آزمایشگاههای معتبر امکان پذیر است لذا به مصرف کنندگان عزیز توصیه می شود که هنگام خرید عسل به پروانه های بهداشتی صادره از سازمان دامپزشکی کشور، پروانه بسته بندی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و یا پروانه استاندارد توجه کنند. در صورت تایید مراجع ذی صلاح فوق، اطمینان از انجام آزمایشات و صدور نتایج قابل قبول از معتبرترین آزمایشگاه های کشور حاصل می شود.
 

 


مطالب مشابه :


جا مدادی

از قوطی خالی شیرخشک یا رب گوجه یا هر قوطی فلزی که تعادل خوبی داشته باشه می شه استفاده کرد




راهنمای خرید و استفاده از شیشه شیر

در ضمن برای خرید شیرخشک هم طرف آن خالی نباشد استفاده می‌کنید هرگز از مواد




زنبور عسل

استفاده از کندوهاي از پر کردن قوطی از شربت آن را از 200گرم شیرخشک کم چرب




6.نمایشنامه بهورز نازی آباد

یکی از دغدغه های اصلی نویسنده که دست خالی روزی ده تا قوطی شیرخشک




خانه را برای کودک ایمن کنیم

(به قطر یک قوطی نوشابه) از کودک از پوشک گرفته تا شیرخشک را از آنها استفاده




برچسب :