آموزش هنر در مدارس

آموزش هنر در مدارس

آموزش هنر در مدارس
آموزش هنر در مدارس، مؤلف هلن دالوندي، به وسيله سازمان مطالعه و تدوين كتب علوم انساني دانشگاهها (سمت) منتشر شد. محتواي اصلي اين کتاب، به فن آموزش هنر به کودکان اختصاص دارد. هنر به‌عنوان علمي مدون با اصطلاحات حرفه‌‌اي و مهارتهاي منحصر به فردش، و با اساس آموزش و ثمرات بي‌نظيرش، موضوع اصلي اين کتاب است.

به گزارش تبيان، کتاب "آموزش هنر در مدارس"، با هدف ارائه‌ي توانايي‌هاي لازم به معلمين هنر در مقطع دبستان، چاپ و منتشر شد.

بسياري از دانشجويان رشته‌هاي هنري، در طي تحصيل يا پس از آن، براي هميشه يا مدتي به تدريس هنر در مقاطع گوناگون مي‌پردازند. اين در حالي است که تقريباً تمامي واحدهاي درسي مورد مطالعه در طي تحصيلشان، در جهت ارتقاي توانايي‌هاي علمي و عملي خود آنان بوده است، و نه هنرآموزي به ديگران.

اين کتاب، به قصد دادن بصيرت و تواناييهاي لازم براي تدريس هنر در دوره‌ي دبستان، تدارک ديده شده است و هرچند مخاطب اصلي آن دانشجويان هستند، اما محتواي آن براي تمام کساني که به نحوي در جريان مسائل تعليم و تربيت قرار دارند نيز، قابل استفاده است، چرا که امتياز اصلي آن، يعني ساده‌نويسي در بيان مطالب، موجب مي‌شود تا خوانندگان با هر سطحي از معلومات، از آن بهره‌مند گردند.

هرچند مخاطب اصلي اين کتاب دانشجويان هستند، اما محتواي آن براي تمام کساني که به نحوي در جريان مسائل تعليم و تربيت قرار دارند نيز، قابل استفاده است

کتاب، ضمن مطرح کردن مشکلات واقعي آموزش هنر، پيشنهادها و راهکارهايي به معلمان ارائه داده است، همچنين والدين پس از مطالعه آن مي‌توانند صاحب مهارتهايي در تربيت هنري فرزندانشان شوند.

هنر درسي است، از حيث مضمون و دشواري، هم‌تراز با ساير علوم؛ ليکن چون نتيجه‌ي عيني و آشکاري مانند آموزش خواندن و نوشتن نداشته است، مورد سطحي‌نگري واقع شده و بي‌برنامه رها شده است. درواقع بخشي از مشکلات نظري تربيت هنري در نظام آموزشي ما، متأثر از اين تصور است که قلمرو فرعي هنر، فاقد اهميت لازم براي تنظيم و تدوين برنامه‌ريزي هدف‌مندي است.

نتيجه‌ي اين ديدگاه در عمل اين است که معلمان صرفاً براساس برداشت‌هاي شخصي و بدون عنايت به اهداف تربيت هنري، اقدامات جسته و گريخته‌‌اي انجام مي‌دهند. سهم اندک ساعت‌هاي هنر يا با بي‌برنامه‌گي و بطالت به هدر مي‌رود و يا مدير مدرسه، در صورت لزوم مقداري از وقت آن را براي جبران عقب‌ماندگي‌ها و مطالعه‌ي دروس رياضي، و علوم مي‌گيرد و درنتيجه دانش‌آموزان از مجموعه‌ي وسيعي از تجارب آموزشي و خلاق، محروم مي‌شوند.

هنر درسي است، از حيث مضمون و دشواري، هم‌تراز با ساير علوم؛ ليکن چون نتيجه‌ي عيني و آشکاري مانند آموزش خواندن و نوشتن نداشته است، مورد سطحي‌نگري واقع شده و بي‌برنامه رها شده است

اين کم‌توجهي و بي‌برنامه‌گي دست‌آويز رخوت و بيمارگونگي هنرهاي تجسمي نسل پيشين بوده است؛ چنان‌كه هنوز هم در برخي از مناطق، نقش مدرسه در شکل‌گيري فرهنگ هنري دانش‌آموزان بسيار رقت‌انگيز، و محدود به فعاليتهاي عاميانه و تزئيني است.

فعاليت‌هاي تکراري و کليشه‌‌اي مانند کپي از روي الگو، ساختن روزنامه‌هاي ديواري کريه و موزاييک با دانه‌هاي حبوبات و تزئين کلاس و راه‌روهاي مدرسه، که هرچند ممکن است دست‌مايه‌‌اي از هنر داشته باشند، ماهيتاً نتيجه‌ي معکوسي دارند.

عدم توانايي در يافتن روش‌هاي سيردهي، پي‌گيري و پيوستگي مطالب، معضل بزرگي به‌خصوص براي معلمان تازه‌کار است، که با توجه به وسعت شاخه‌هاي هنري، وظيفه‌ي پرمسئوليتي است.

انتظار نمي‌رود که معلمان با ابزارهاي ناقص به اهداف درخشان نائل شوند، هرچند گاهي تصادفاً از عهده‌ي آن برآمده‌اند، هر معلم حق دارد که ابزارها و برنامه‌هاي کارآمدي در اختيار داشته باشد و از حرفه‌اش لذت ببرد، بدون آن‌که مجبور شود نکاتي را که در آغاز او را به اين حرفه جلب کرده بودند، قرباني کند.

فعاليت‌هاي تکراري و کليشه‌‌اي مانند کپي از روي الگو، ساختن روزنامه‌هاي ديواري کريه و موزاييک با دانه‌هاي حبوبات و تزئين کلاس و راه‌روهاي مدرسه، که هرچند ممکن است دست‌مايه‌‌اي از هنر داشته باشند، ماهيتاً نتيجه‌ي معکوسي دارند

از طرف ديگر کودکان دوره‌ي ابتدايي هم حق دارند مثل ساير دروس، از برنامه‌ي هنري براساس اصول واقعي و آزمايش شده و نه براساس شانس و دستورات سهل، آسان و بي‌هدف، بهره‌مند شوند.

هدف اين کتاب، ارائه‌ي يک فرمول قطعي براي آموزش هنر در دوره‌ي ابتدايي نبوده است، چرا که تفاوت‌هاي فردي و فرهنگي مانع اين کار است. نويسنده قصد دارد که يک چهارچوب کلي از درس‌مايه‌هايي ماحصل تجربه، زايا و مناسب هر پاية تحصيلي ارائه دهد، به طوري که مطالب درسي پايه‌ي بالاتر، تجربه‌ها و فعاليت‌هاي يادگيري پايه‌ي پايين‌تر را وسعت و عمق بخشد و در نهايت به آموزش هنر کودکان، اعتبار، تداوم و سازمان دهد.

گزينش درس‌مايه‌ها، ضمن محدود نبودن به فرهنگ خاصي، و به رغم بهره‌گيري از منابع خارجي، از استعداد تقرب و توجه به هنرهاي بومي (ايراني و اسلامي) برخوردار است.

اين كتاب در 231 صفحه و مبلغ 3150 تومان منتشر و روانه‌ي بازار کتاب شده است.

 


مطالب مشابه :


دین و هنر

آموزش هنر های تجسمی - دین و هنر - مطالب هنری برای آموزشي تبيان.




آموزش هنر در مدارس

به گزارش تبيان، کتاب "آموزش هنر در مدارس"، با هدف ارائه‌ي توانايي‌هاي لازم به معلمين هنر در




اقلام ستّه (شش قلم) شامل

آموزش هنر های تجسمی - اقلام ستّه (شش قلم) شامل - مطالب هنری برای آموزشي تبيان. سايت




آموزش کاریکاتور

آموزش هنر های تجسمی - آموزش کاریکاتور - مطالب هنری برای آموزشي تبيان. سايت




براي يک طراحي دقيق ،سايه ونور مدل را با دقت ببينيد

آموزش هنر های تجسمی - براي يک طراحي دقيق ،سايه ونور مدل را با دقت ببينيد آموزشي تبيان.




نقاشی طبیعت بیجان

آموزش هنر های تجسمی - نقاشی طبیعت بیجان - مطالب هنری برای آموزشي تبيان. سايت




چهره شناسی

آموزش هنر های تجسمی - چهره شناسی - مطالب هنری برای آموزشي تبيان. سايت




برچسب :