بررسی روند ارزیابی اثرات محیط زیستی در ایران

نویسنده: علیرضا رحمتی

بیش از 15 سال از مصوبه مورخ 1373 شورای‌عالی حفاظت محیط‏زیست در خصوص الزام تهیه گزارش ارزیابی محیط‏زیستی برخی از طرح‌ها و پروژه‏ها‏ی توسعه‏ای توسط مجریان می‌گذرد. در طول این مدت علاوه بر تثبیت جایگاه قانونی فرایند ارزیابی محیط‏زیستی در کشور و افزایش تعداد طرح‌ها و پروژه‏ها‏ی مشمول ارزیابی محیط‏زیستی از 7 عنوان به 51 عنوان طرح و پروژه، تعداد گزارش‌های ارزیابی در طول سال‌های اخیر افزایش چشمگیری داشته است.به طوری‌که در طول این 15 سال در حدود 1382 گزارش ارزیابی طرح‌ها و پروژه‏ها‏ی مختلف تهیه و تصمیم‌گیری شده است. لیکن به تبع شرایط اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی کشور چلش‌ها و مشکلاتی فراروی نظام ارزیای محیط‏زیست کشور وجود دارد که بررسی و شناسایی آن می‌تواند باعث تعیین راهکار در جهت ارتقاء نظام ارزیای محیط‏زیست کشور گردد. نتایج حاصل از این مطالع نشان می‌دهد که خوشبختانه فرایند ارزیابی اثرات محیط‌زیستی در کشور از بعد قوانین و مقررات از جایگاه نسبتاً خوبی برخوردار است، لین در بخش‌های مختلف اجرایی از قبیل دستگاه‌های اجرایی، مجریان طرح‌ها و پروژه‌ها، مشاورین و کارشناسان ضعف‌ها و چالش‌هایی وجود دارد که جهت رفع این مسائل توانمندسازی نظام ارزیابی محیط‌زیستی کشور بصورت جامع و فراگیر در کلیه بخش‌های مختلف ضرورت دارد.

سرآغاز 

نگرشی گذرا بر وضعیت محیط‏زیست‏ جهان در دو دهه گذشته نشان می‏دهد‏ که نه فقط اثرات مخرب انسانی بر محیط‏زیست‏ کاهش نیافته بلکه مسائل حاد و بغرنج جدید مانند آلودگی شدید جو، کاهش تنوع‌زیستی، پارگی لایه ازون، پدیده گلخانه‏ای‏ و گرم شدن کره زمین، افزایش سطح آب اقیانوس‌ها، تغییرات شدید اقلیمی اثرات مختلف و متعدد برو نموده است و در ایران نیز همانند سایر ملل، توسعه شهر‌نشینی و تبدیل تدریجی مناطق روستایی و جوامع کشاورزی به مناطق شهری و صنعتی، موجب تغییر روابط مناسب انسانی با محیط‏زیست‏ اطراف خود گردیده است. این تغییرات به علت عدم اعمال کنترل و نظارت بر محیط‏زیست‏ حادث شده است. در نتیجه ضرورت تدوین و اجرای قوانین، مقرارت و ضوابطی در جهت حفظ و بهبود محیط‏زیست‏ و مدیریت منابع طبیعی، بیش از پیش احساس گردیده است. در سطح کشور قوانین محیط‏زیستی‏ شاخه مهم و مستقلی از حقوق عمومی تلقی می‌شود که با اصل پنجاهم قانون اساسی قوام گرفته و اخیراً با مصوبات و قوانین مربوط به ارزیابی اثرات محیط‏زیستی از تکوین و تکامل نسبی برخوردار شده است. 
در فرایند سیر تکامل مدیریت محیط‏زیست‏ به‌عنوان یک نظام گسترده و پویا برای مواجهه با آلودگی و تخریب محیط‏زیست‏، رویـکردهای پیشگیرانه‏ای ‏موردنظر قــرار گرفته‏اند‏. در این راستا، از پایان دهه 1960میلادی، ارزیابی اثرات محیط‏زیستی ‏به‌عنوان فعالیتی به منظور شناسایی و پیش بینی اثرات یک پروژه بر روی رفاه و سلامت انسان و نیز بر محیط بیوژئوفیزیکی او به منظور بررسی و انتشار اطلاعات این اثرات مطرح و اجرای قانونی آن جایگاه ویژه‏ای در کشورهای مختلف جهان یافته است. 
با توجه به اثرات تخریبی و بعضاً غیر قابل جبران و بسیار پرهزینه بسیاری از پروژه‏ها‏ی توسعه، ارزیابی محیط‏زیستی‏ به‌عنوان یک ابزار قدرتمند برای دستیابی به توسعه پایدار از سال 1373 در کشور ایران جایگاه قانونی یافته است. تعداد پروژه‏ها‏یی که تا کنون توسط شورای‌عالی حفاظت محیط‏زیست‏ ایران مورد تصویب قرار گرفته‏اند، رو به افزایش است. 

تاریخچه قوانین و مقررات ارزیابی محیط‏زیست

 ‏ شکل‌گیری قوانین جدید محیط‏زیست پس از کنفرانس جهانی استکلهم (1972 میلادی برابر با 1351 شمسی) آغاز شد. مهمترین قانونی که در ایران به تصویب رسید، قانون حفاظت و بهسازی محیط است که به سال 1352 مربوط می‌شود. 
پس از آن نیز قوانین مختلفی تصویب گردید که عمده‌ترین آنها عبارتند از(قوانین و مقررات محیط‌زیست،1383): 
- آیین‌نامه اجرایی قانون حفاظت و بهسازی محیط‏زیست‏ 1354 
- آیین‌نامه‏ اجرایی جلوگیری از آلودگی هوا (1354- اصلاحیه 1363) 
- تصویب اصل پنجاهم قانون اساسی (1358) 
- تبصره 13 برنامه پنج‌ساله توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دولت 
- آیین‌نامه‏ جلوگیری از آلودگی آب 1363 
- مصوبه شماره 138 شورایعالی حفاظت محیط‏زیست‏ درمورد ارزیابی اثرات محیط‏زیست 1373 
- آیین‌نامه ‏(الگوی) ارزیابی اثرات محیط‏زیستی‏ مصوب شورایعالی حفاظت محیط‏زیست‏ 1376 
- ماده 105 قانون برنامه سوم توسعه مصوب 1379 
- ماده 71 قانون برنامه چهارم توسعه مصوب 1384 
- آیین‌نامه‏ اجرایی ماده 105 برنامه سوم توسعه تنفیذی در ماده 71 برنامه چهارم توسعه مصوب 1387 
- ماده 192 قانون برنامه پنجم توسعه مصوب 1389 
- تعیین نوع و مقیاس طرح‌ها و پروژه‏های مشمول انجام مطالعات ارزیابی محیط‏زیستی‏ مصوب 1390 شورایعالی حفاظت محیط‏زیست‏ 
- آیین‌نامه‏ ارزیابی اثرات محیط‏زیستی‏ طرح‌های بزرگ تولیدی، خدم

اهمیت ارزیابی محیط‏زیستی‏ طرح‌ها و پروژه‏ها‌‏ی بزرگ توسعه‏ای‏ کشور 

توجه به محیط‏زیست‏ و طبیعت در دوران ما تبدیل به معیار شده است، معیاری که هر روز بیش از پیش در جهان فراگیر می‌شود به طوری‌که از اواخر دهه 1960 که پدیده محیط‏زیست‏ گرایی در جهان پدیدار می‌شود و در سال 1971 کنفرانس سازمان ملل پیرامون محیط‏زیست‏ انسانی در استکهلم سرآغاز تلاش دولت‌ها برای پاسخگویی به ‏این نیاز جهانی بود ( نصیری، 1384). بیست سال پس از اعلامیه استکهلم، اجلاس معروف کره زمین در ریودوژانیرو واقع در کشور برزیل تشکیل و باعث ایجاد جریان فکری توسعه و محیط‏زیست‏ به‌عنوان دو روی سکه گردید و عبارت توسعه پایدار یکی از اساسی‌ترین جلوه‏ها‏ی علایق مردم سراسر جهان درآمد (نصیری، 1384). 
ضرورت اجرای اصل پنجاهم قانون اساسی و لزوم توجه به عامل محیط‏زیست‏ و منابع طبیعی، موجب شده است که برنامه‌ریزی بخش محیط‏زیست‏ برای نخستین بار در سال 1362در برنامه پنج‌ساله اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور (67- 1362) در کنار سایر بخش‌ها انجام شود. با مطرح شدن برنامه‌ریزی محیط‏زیستی و دو رکن اصلی آن یعنی آمایش و ارزیابی محیط‏زیستی به‌عنوان وسیله‏ی مؤثر در رفع تعارضات موجود بین انسان و طبیعت کارگزاران حفاظت را دوباره جهت احیاء ارزش‌های گذشته و مناطق حفاظت‌ شده به فعالیت واداشت (مجنونیان و همکاران، 1386). اگر چه فرایند برنامه‌ریزی آمایش سرزمین در ایران به مراحل عملیاتی نرسیده است و اجرای آن در کشور می‌تواند نقش به‌سزایی در موفقیت برنامه‌ریزی محیط‏زیستی داشته باشد،(شریف‌زادگان و رضوی‌دهکردی، 1389)، لیکن با توجه به اثرات سوء ناشی از اعمال سیاست‌های ناصحیح گذشته و نیز ترمیم آن در طول برنامه‏ها‏ی پنج‌ساله سوم، چهارم و پنجم توسعه، بنابر اهمیت لزوم انجام مطالعات ارزیابی محیط‏زیستی، توجه و تأکید بیشتری به سیاست‌ها و اهداف آن به‌عمل آمد،که از جمله ماده 105 برنامه سوم توسعه تنفیذ شده در ماده 71 برنامه چهارم و بند «الف» ماده 192 برنامه پنجم توسعه از مهمترین مواد این برنامه‏ها بر انجام مطالعات ارزیابی محیط‏زیستی‏ طرح‌ها و پروژه‏ها‏ی بزرگ توسعه‏ای ‏کشور قبل از اجرا تأکید دارد. 
اهداف کلی برنامه‏ها‏ی محیط‏زیستی‏ تحقق اصل پنجاهم قانون اساسی و تضمین بهره‌مندی از محیط‏زیست‏ در راستای سند چشم‌انداز 20ساله کشور (مصوب 1382)، به‌منظور ارتقاء کیفیت زندگی انسان‌ها با حفظ مناسبات تعادل‌زیستی در درازمدت بوده و می‌باشد. در راه نیل به ‏این مهم، اهداف زیر از مهمترین هدف‌های ارزیابی محیط‏زیستی‏ در کشور مطرح است: 
- ترمیم اثرات سوء فعالیت‌های گذشته بر محیط 
- پیشگیری و ممانعت از تخریب و آلودگی محیط‏زیست‏ 
- بهره‌برداری مناسب از منابع محیط طبیعی کشور 
- تدوین ضوابط و استانداردهای محیط‏زیستی ‏ 
- نظارت مستمر بر بهره‌برداری مناسب از منابع محیط طبیعی 
- بـرخـورد فعـال با زمینه‏هـا‏ی بحرانـی محیط‏زیست‏، شـامل 
آلودگی‏ها‏ی بیش از ظرفیت قابل تحمل محیط، این بخش، دارای سیاست‌ها و خط‌مشی‏های مشخصی می‌باشد که در راستای آنها، برنامه‏ها‏ی تفصلی در برنامه‏ها‏ی پنج‌ساله، قابل اجرا خواهند بود. 


بررسی گزارش‌های ارزیابی محیط‏زیستی‏ در کشور

 بیش از 15 سال از مصوبه مورخ 1373 شورای‌عالی حفاظت محیط‏زیست‏ در خصوص الزام تهیه گزارش ارزیابی محیط‏زیستی‏ برخی از طرح‌ها و پروژه‏ها‏ی توسعه‏ای‏ توسط مجریان می‌گذرد. در طول این مدت علاوه بر تثبیت جایگاه قانونی فرایند ارزیابی محیط‏زیستی‏ در کشور و افزایش تعداد طرح‌ها و پروژه‏ها‏ی مشمول ارزیابی محیط‏زیستی‏ یعنی از تعداد 7 عنوان پروژه به 33 عنوان طرح و پروژه در سال 1384 رسیده است و با توجه به ابلاغ آخرین مصوبه شورای‌عالی حفاظت محیط‏زیست‏ تعداد کل طرح‌ها و پروژه‏ها‏ی مشمول انجام مطالعات ارزیابی محیط‏زیستی‏ به 51 عنوان رسیده است. تعداد گزارش‌های ارزیابی در طول سال‌های اخیر افزایش چشمگیری داشته است. به طوری‌که در طول این 15 سال در حدود 1382 گزارش ارزیابی مرتبط با طرح‌ها و پروژه‏ها‏ی مختلف مورد بررسی و تصمیم‌گیری قرار گرفته است. 
آنچه از نمودارهای 1 تا 5 بر می‌آید فرایند ارزیابی محیط‏زیستی‏ در طول سال‌های 1373 تا سال1390، رشد چشمگیری را نشان می‏دهد‏. (سازمان حفاظت محیط‌زیست، دفتر ارزیابی محیط‏زیستی‏، 1390). 
به طورکلی در طول این چند سال (1373- 1390) تعداد 1382 گزارش به سازمان واصل گردیده است که از این تعداد 1171 مورد در کمیته ارزیابی مورد بررسی و تصمیم‌گیری قرار گرفته است. 
از 1171 طرح بررسی شده در کمیته تعداد 779 مورد مورد تائید، 214 مورد مورد موافقت مشروط،34 مورد عدم موافقت و 133 مورد، طرح مجدد شده است (نمودار 5). 
سایر موارد که 136 مورد از کل 1382 گزارش واصله به سازمان می‌باشد به‌علت نقص گزارش، عدم تطابق با ضوابط استقرار یا عدم پیگیری مجری طرح، یا مورد مخالفت کارشناسی قرار گرفتند یا به‌لت سایر موارد از جمله عدم پیگیری و یا انصراف مجـری طـرح از دستـور بررسـی خارج گـردیده‌اند و 75 مورد در دست بررسی کارشناسی می‌باشند. 
شکل (1) تعداد کل و پراکنش گزارش‌های ارزیابی را از سال 1376 لغایت 1390 به تفکیک استان نشان می‏دهد‏. این نمودار نشان می‏دهد‏ که استان خوزستان با تعداد 143 مورد بیش از 10 درصد کل گزارشات، بیشترین سهم را در کشور داشته است و استان‌های هرمزگان و مازندران در مرتبه بعدی قرار دارند. 

 

ارزیابی محیط زیستی 1

 شکل (1) : تعداد گزارش‌های ارزیابی محیط‌زیستی به تفکیک استان (1376 لغایت 1390)

ماخذ: سازمان حفاظت محیط‌زیست، دفتر ارزیابی محیط‌زیستی، رحمتی، 1391

شکل (2) تعداد کل گزارش‌های ارزیابی را از سال 1376 لغایت 1390 به تفکیک نوع صنعت نشان می‏دهد‏. بیشترین تعداد گزارش مربوط به سد و شبکه آبیاری و زهکشی و پس از آن به گردشگری و شرک صنعتی تعلق دارد.

ارزیابی محیط زیستی 2

 شکل (2): تعداد گزارش‌های ارزیابی محیط زیستی به تفکیک نوع طرح یا روژه (1376 لغایت 1390)

ماخذ: سازمان حفاظت محیطزیست، دفتر ارزیابی محیط‌زیستی، رحمتی، 1391

شکل (3) تعداد گزارش‌های ارزیابی واصله به سازمان را از سال 1376 لغایت 1389 نشان مـی‏دهد‏ که بیشترین تعداد آن مـربوط به سال 1390 با تعداد 233 گزارش در سال می‌باشد.

ارزیابی محیط زیستی 3

 شکل(3): تعداد گزارش‌های وارده به سازمان از سال 1376 لغایت 1390 به تفکیک استان 

ماخذ: سازمان حفاظت محیط زیست، دفتر ارزیابی محیط‌زیستی، رحمتی، 1391

شکل (4) تعداد کمیته‏ها‏ و گزارش‌های مطرح شده در کمیته را به تفکیک سال از سال 1380 لغایت 1390 نشان می‏دهد‏.

ارزیبی محیط زیستی 4

 شکل (4): تعداد کمیته‌ها و گزارش‌های ارزیابی محیط‌زیستی مطرح شده (1390-1381) 

ماخذ: سازمان حفاظت محیط زیست، دفتر ارزیابی محیط‌زیستی، رحمتی، 1391

شکل (5) نتایج کلی گزارشات را از سال 1376 لغایت 1390 نشان می‏دهد‏. در طول دوره 15 ساله فرایند ارزیابی محیط‌زیستی تعداد 1382 گزارش به سازمان حفاظت محیط‌زیست (دبیرخانه ارزیابی اثرات محیط‌زیستی) واصل گردیده است، که از این تعداد 1171 مورد در کمیته ارزیابی مورد بررسی و تصمیم‌گیری قرار گرفته‌اند،همانطور که مقادیر شکل ذیل نیز نشان می‌دهد، از تعداد 1171 مورد مطرح شده در کمیته، 779 مورد، تائید، 214 مورد، موافقت مشروط، 34 مورد، مخالفت، 133 مورد، رح مجدد، 136 مورد به‌دلیل ناقص بودن و یا عدم انطباق با الگوی ارزیابی محیط‌زیستی و همچنین عدم رعایت ضوابط و سایر مقررات مورد مخالفت کارشناسی و 75 مورد نیز در دست بررسی کارشناسی و طرح در کمیته ارزیابی قرار دارند. 
با یک نگاهی گذرا می‌توان اینطور نتیجه گرفت که پراکنش واحدهای صنعتی و تولیدی یا خدماتی در سطح کشور بر اساس توان اکولوژیکی یا سرزمین و یا به‌عبارتی آمایش سرزمین صورت نمی‌گیرد و همانطور که اشاره د حدود 10 درصد واحدهای صنعتی و تولیدی آن هم صنایع بزرگ نفتی، فقط در استان خوزستان استقرار یافته است و شرایط محیط‏زیستی این منطقه را در حد بسیار نامطلوبی قرار داده است و باعث آلودگی شدید رودخانه کارون، سواحل خلیج فارس و حتی باعث آلودگی زیستگاه‌های حساس از جمله تالاب بین‌المللی شادگان شده است، علی‌رغم وجود این مشکلات هنوز هم در این منطقه طرح‌ها و پروژه‏ها‏ی بزرگ توسعه‏ای‏ به‌طور چشمگیری در حال اجرا است. این مباحث خود می‌تواند مقوله‏ها‏ی متعددی جهت مطلع باشد و ضرورت برنامه‌ریزی آمایش سرزمین و بررسی توان اکولوژیکی مناطق و یا تعیین ظرفیت برد آن می‌تواند از اهم این موارد می‌باشد. 

چالش‌ها و راهکارها 

فرایند تهیه و بررسی گزارش ارزیاب محیط‏زیستی ‏طرح‌ها و پروژه‏ها ‏در طول این چند سال همواره با چالش‌ها، مسائل مشکلاتی مواجه بوده است که در جدول زیر سعی شده در هر مرحله ز فرایند شناسایی و راهکارهای متناسب با هر کدام از آنها تعیین گردد (جدول 1).

جدول (1): چالش‌ها، مسائل، مشکلات و راهکارهای متناسب بخش‌های مختلف فرایند ارزیابی اثرات محیط‏زیستی ‏ 

 بخش‌های مختلف فرایند ارزیابی

نوع چالش 

 راهکارهای مناسب

 قوانین و مقررات عدم بازدارندگی و ضمانت اجرایی در قوانین ارزیابی محیط‏زیست ‏ تصویب آیین‌نامه‏ ارزیابی محیط‏زیستی ‏در هیئت وزیران و پیشنهاد تهیه قانون ارزیابی محیط‏زیستی ‏
 در قوانین موجود در فرایند بررسی طرح‌ها و پروژه‏ها از نظر محیط‏زیست EIA در انتهای مراحل تصمیم‌گیری قرار دارد تصویب قانون ارزیابی راهبردی محیط‏زیست (SEA) در سیاستگذاری‏ها و برنامه‏ها‏ی کلان توسعه‏ای‏ در برنامه پنجم توسعه (ماده 184)
 عدم وجود دستورالعمل تخصصی ارزیابی برای هر یک از پروژه‏ها‌ی مشمول ارزیابی مکلف شدن دستگاه‌های اجرایی با همکاری سازمان جهت تهیه دستورالعمل ارزیابی برای هر یک از پروژه‏های مشمول ارزیابی
 مشخص نبودن آمایش سرزمین و جایگاه قانونی آن لزوم توجه به آمایش سرزمین برنامه‌ریزی منطقه‏ای ‏و تعیین کاربری‏ها ‏
 عدم غربالگری در ارزیابی اثرات محیط‏زیستی ‏ بازنگری ضوابط استقرار صنایع با نگاه منطقه‏ای ‏و تعیین مقیاس طرح‌ها و پروژه‏ها‏ی مشمول ارزیابی برحسب نوح طرح یا پروژه و نوع منطقه و یا کاربری
 مشاورین تهیه‌کننده گزارش عدم رتبه‌بندی مشاورین و متناسب با نوع طرح یا پروژه تصویب نظام مهندسی محیط‏زیست‏ و رتبه‌بندی مشاورین محیط‏زیستی
 پایین بودن سطح علمی اکثر گزارش‌ها و مبتنی بر روش‌های کلاسیک و سنتی و بعضاً کپی‌برداری از سایر گزارش‌هالزوم آموزش مستمر و برگزاری کارگاه‌های مشورتی
عدم استقلال مشاورین یا وابستگی مشاورین به مجریان و کارفرمایانتأسیس صندوق ملی محیط‏زیست‏ به منظور اختصاص حق‌الزحمه مشاورین و حمایت از مشاورین و اعتمادسازی
حجیم بودن گزارش‌های ارزیابیتهیه الگو و سیستم مکانیزه نظام ارزیابی محیط‏زیستی‏
 کارشناسان بررسی‌کننده گزارش‌ها عدم وجود کارشناس متخصص علمی مرتبط با طرح (کارشناسان ستادی، استانی و کمیته ارزیابی)استفاده از متخصصین علمی مرتبط با طرح در بررسی گزارش‌ها و کمیته ارزیابی
 عدم ارتقاء دانش کارشناسان ارزیابی به دانش روز لزوم برگزاری دوره‏های آموزشی تخصصی پیشرفته مرتبط با EIA به‌صورت مستمر
اظهار نظر کارشناسی بیشتر بر روی کلیات طرح استآموزش کارشناس و بالا بردن تخصص وی در ارتباط با طرح
بررسی کارشناسی گزارش‌ها کلاسیک‏ و مبتنی بر دانش سنتی و تجربی کرشناس است.اصلاح فرایند بررسی گزارش‌ها و تعیین روش‌های مناسب بررسی با تعیین معیارها و شاخص‌ها
عدم وجود اطلاعات جامع و مرجع و معتبرایجاد مرکز داده‏ها‏ی پایه محیط‏زیست‏ و معتبر
کارفرمایان و مجریان طرح‌ها  برخی مجریان طرح‌ها یا پروژه‏ها ‏گزارش ارزیابی محیط‌زیستی را صرفاً برای اخذ مجوز محیط‏زیست‏ می‌خواهند. (طیف توسعه)بالا بردن فرهنگ اهمیت محیط‏زیست‏ و توسعه پایدار و نتایج مطالعات در بین کارفرمایان و مجریان طرح‌ها یا پروژه‏ها ‏
زمان‌بر بودن صدور مجوز محیط‏زیستی‏ طرح‌ها و پروژه‏ها ‏به حداقل رساندن زمان بررسی و اعلام نتیجه نهایی گزارش‌ها با اصلاح فرایند و یا تفویض اختیار به استان‌ها
عدم آشنایی کامل کارفرمایان و مجریان به فرایندEIA و قوانین مربوطه اطلاع‌رسانی مناسب با استفاده از تهیه کتاب، بروشور و برگزاری جلسات توجیهی با کارفرمایان یا برگزاری همایش‌های دوره‏ای ‏
فاکتور گرفتن از تمهیدات و ملاحظات محیط‏زیستی در زمان اجرای طرح یا پروژه به‌علت کمبود منابع مالیتعهد گرفتن از مجری طرح یا پروژه مبنی بر اجرای کلیه تمهیدات محیط‏زیستی ‏ قبل از بهره‌برداری و ارائه کمک‌های مالی از طریق صندوق ملی محیط‏زیست‏
هزینه‏های سنگین مطالعات ارزیابی و عدم توجه به مطالعات ارزیابی جامعکمک مالی از طریق صندوق ملی محیط‏زیست‏
مشکلات سیاسی و اجتماعی  وجود تحریم‌های اقتصادی و سیاسی و عدم استفاده از تکنولوژی‏ها‏ی روز دنیارعایت فواصل ضوابط استقرار صنایع و استانداردهای محیط‏زیستی‏
 فشارهای سیاسی و اجتماعی و طرح مباحثی چون اشتغال‌زاییتوجه مدیران و سیاستگذاران به مسئله اهمیت محیط‏زیست‏
وجود برخی دخالت‌های غیرکارشناسی مسئولین یا نمایندگان محلی یا استانیآگاه کردن آنها به تبعات محیط‏زیستی‏ طرح یا پروژه و ایجاد بسترهای لازم جهت نهادینه کردن فرهنگ محیط‌زیستی
عدم رعایت قوانین و مقررات توسط برخی مسئولین و نمایندگان سیاسی به‌عنوان مثال اعتمادسازی جهت جلب آرای مردمیآگاه‌سازی مردم و یا کمک گرفتن از فعالیت‌های محیط‏زیتی NGO ها
 پایش، کنترل و نظارت گزارش‌های ارزیابی عدم وجود نیروی کارشناسی لازم در استان‌هااستفاده از بخش تخصصی و خصوصی
عدم کارآیی جامع سیستم ناظرین معتمد سازمان در سال‌های گذشتهتغییر در روند سیستم نظارت و بازرسی طرح‌ها و پروژه‏ها ‏
عدم وجود هسته‏ها‏ی محیط‏زیستی‏ یا واحدهای HSE   در برخی دستگاه‌ها یا واحدهای صنعتی و تولیدیایجاد فرهنگ پیاده‌سازی نظام HSE در کلیه دستگاه‌ها و واحدهای صنعتی و تولیدی و یا خدماتی
عدم وجود قوانین مدون به منظور نظارت بر حسن اجرای مفاد گزارش‌های ارزیابیتأکید بر حسن اجرای مفاد گزارش ارزیابیHSE در آئین نامه ارزیابی اثرات محیط‏زیستی ‏

 

بحث و نتیجه‌گیری 
قوانین و مقررات

 نقص در قـوانین و مقـررات از جمله پراکندگـی، قدمت و به روز نبودن، جامعیت یا عدم پوشش همه حوزه‏های محیط‏زیست، رویکرد ملایم نسبت به جرایم محیط‏زیستی،جایگاه نسبتا ضعیف سازمان حفاظت محیط‏زیست‏ برای حفاظت قاطعانه و یکپارچه از محیط‏زیست‏ (عبدالهی و فریادی، 1389) و بخصوص نبود برنامه جامع آمایش سرزمین و همچنین عدم مطالعات محیط‏زیستی‏ در سیاست‌ها و برنامه‏ها‏ی کلان توسعه‏ای‏ و یا قوانین بازدارنده به منظور جلوگیری از اجرای طرح‌ها و پروژه‏ها‏ی فاقد مجوز محیط‏زیستی‏ از مهمترین چالش‌ها و ضعف‌های قانونی در فرایند ارزیابی اثرات محیط‏زیستی می‌باشد. در خصوص انجام مطالعات ارزیابی محیط‏زیستی‏ انصافاً قوانین و مقررات نسبتاً خوبی در کشور وجود دارد، لیکن قوانین بازدارنده‏ای ‏که بتواند باعث عدم اجرای طرح‌ها و پروژه‏های فاقد مطالعات محیط‏زیستی‏ و یا فاقد مجوز ارزیابی گردد، وجود ندارد. 
برای رفع برخی از مشکلات در برنامه پنجم توسعه، ماده 184 ارزیابی راهبردی محیط و بند «الف» ماده 192 مبنی بر انجام مطالعات ارزیابی محیط‏زیستی‏ قبل از اجرا (مجلس شورای اسلامی، 1389) و همچنین آیین‌نامه‏ ارزیابی محیط‏زیستی‏ در هیئت وزیران به تصویب رسیده است که ماده 10 آن تا حدودی به راهکار اجرایی برخورد با مجریان طرح‌ها و پروژه‏ها‏یی که بدون مجوز اقدام به عملیات اجرایی می‌نمایند براساس ماده 690 قانون مجازات اسلامی برخورد قانونی به‌عمل خواهد آمد (نهاد ریاست جمهوری،1390). البته ‏این قوانین لازم بوده، ولی کافی نیست و بایستی قوانین بازدارنده و مستحکم‌تری در این خصوص تدوین گردد. 
براساس تبصره بند 2 مصوبه شورای‌عالی حفاظت محیط‏زیست‏ مورخ 20/7/1390 سازمان حفاظت محیط‏زیست‏ مکلف گردیده است دستورالعمل‌های تخصصی نحوه انجام مطالعات ارزیابی محیط‏زیستی‏ را با همکاری دستگاه‌های اجرایی تهیه نماید (نهاد ریاست جمهوری،1390).

مشاورین تهیه‌کننده گزارش‌های ارزیابی محیط‏زیستی ‏ 
یکی از مهمترین مسائل موجود در بخش ارزیابی اثرات محیط‏زیست ‏مربوط به بخش مشاورین تهیه‌کننده گزارش ارزیابی می‌باشد. از آنجایی‌که تعدد و تنوع طرح‌ها و پروژه‏ها‏ی مشمول انجام مطالعات ارزیابی محیط‏زیستی‏ زیاد می‌باشد، رتبه‌بندی مشاورین بر حسب نو طرح یا پروژه ضرورت دارد. با توجه به ‏اینکه براساس آئین‌نامه تشخیص صلاحیت مشاورین (معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری) گروه محیط‏زیست‏ در تخصص‌های مشترک عنوان گردیده است. از آنجایی‌که به‌علت متنوع بودن طرح‌ها و پروژه‌ها و نیاز هر یک از آنها به تخصص‌های لازم، بهتر است مشاورین بر حسب نوع طرح یا پروژه به‌عنوان مثال طرح‌های نفت و گاز و ی سدها در گروه‌های تخصصی محیط زیستی جداگانه‌ای دسته‌بندی شوند. 
پائین بودن سطح علمی برخی مشاورین و یا کپی‌برداری از سایر اطلاعات و همچنین عدم استقلال مشاورین و وابسته بودن آنها به مجری طرح یا پروژه از دیگر مشکلات و مسائلی است که گریبان‌گیر گزارش‌های ارزیابی محیط‌زیستی می‌باشد،که رتبه‌بندی و نظارت صحیح بر آنها و تهیه قوانین تنبیهی و یا تشویقی و حتی تأمین منابع مالی آنها با استفاده از کمک‌های دولتی به‌ویژه صندوق ملی محیط‏زیست‏ می‌تواند به حل این مسائل کمک کند.

کارشناسان بررسی‌کننده گزارش‌ها

 فرایند بررسی گزارش و تصمیم‌گیری در خصوص آن توسط


مطالب مشابه :


ضرورت ارزیابی اثرات زیست محیطی و نقش آن در توسعه پایدار

حرفه ای ترین قالب های وبلاگ سازمان مرکزی محیط زیست سایت محیط زیست سومین همایش و نمایشگاه




بررسی روند ارزیابی اثرات محیط زیستی در ایران

در نتیجه ضرورت تدوین و اجرای عدم بازدارندگی و ضمانت اجرایی در قوانین ارزیابی محیطزیست




ارزیابی محیط زیست

ارزیابی محیط زیست · تعادل بخشی ميان اهداف بلندمدت توسعه و ضرورت برخورداری




رئوس وسرفصل گزارشات ارزیابی اجمالی طرح ها و پروژه های مشمول ارزیابی زیست محیطی

پایش محیط زیست کنترل آثارنامطلوب و نتیجه گیری از ارزیابی زیست نیازها و ضرورت




استانداردهاي

ایمنی ، بهداشت ، محیط زیست واحد تجاری مورد ارزیابی زيست و ضرورت حفاظت مطلوب و




ارزیابی اثرات زیست محیطی پروژه ها

محیط زیست و ضرورت اجراي طرح آمایش سرزمین و ارزیابی های محیط زیست، کاربرد




حسابرسی محیط زیست

این فعالیت­ها از طریق ساده سازی کنترل مدیریت محیط زیست و ارزیابی و ضرورت­های زیست




مکان یابی شهرکهای صنعتی ، ملاحظات و ضرورت ها

وبلاگ محیط زیست،حيات سبز ضرورت انجام ارزیابی و مطالعه مکان های مختلف و با استفاد ه




ارزیابی خسارات زیست محیطی آبزی پروری

وبلاگ تخصصی مهندسی محیط زیست - ارزیابی آشنایی بامهندسی محیط زیست و توجه به ضرورت انجام




برچسب :