اسنادسجلی در اهداء جنین

:اسنادسجلی در اهداء جنین

اسناد ثبت احوال دارای انواع مختلفی است که یکی از مهمترین آنها،شناسنامه است.فلذا به موجب تبصره ماده 41 قانون ثبت احوال نام خانوادگی فرزند همان نام خانوادگی پدر خواهد بود بدیهی است که مفاد ماده فوق نسبت به اطفال مشروعی که از طریق متعارف متولد می شوند مجری خواهد بود،ولی سؤالی که مطرح می شود اینست که وضعیت نام خانوادگی کودکانی که از طریق اهداء جنین متولد می شوند چگونه است؟

متاسفانه در قانون نحوه اهداء جنین به زوجهای نابارور(مصوب1382)نسبت به این موضوع تعیین تکلیف نشده است. روشن است که اخذ شناسنامه و کیفیت تعیین نام خانوادگی طفل جزء هیچکدام از وظایف و تکالیف احصاء شده در ماده مرقوم نیست.

حال با عنایت به عدم تعیین تکلیف نسبت به این امر در قانون اهداء جنین به زوجین نابارور(مصوب1388)سؤالات ذیل درخصوص اسناد سجلی این کودکان مطرح است.

اولا:براساس قوانین و مقررات فعلی ثبت احوال چه کسی موظف به اعلام واقعه ولادت به اداره ثبت احوال و امضاء اسناد مربوطه است؟

ثانیا:نام چه کسانی به عنوان والدین کودک در شناسنامه او درج خواهد شد؟

ثالثا:درصورت تطبیق قوانین موجود براطفال مزبور،آیانتیجه آن باقواعد و مقررات ماهوی مربوط به نسب این کودکان هماهنگی و تطابق خواهد داشت یا خیر؟

رابعا:درصورت بروز ناهماهنگی میان مندرجات شناسنامه با قواعد ماهوی مربوط به نسب چه راه حل قانونی برای اصلاح و تغییر مندرجات شناسنامه وجود دارد؟

در پاسخ به سؤالات بالا باید گفت:درصورتیکه زوجین نابارور با استفاده از گامت اهدائی پذیرای کودکی در کانون خانواده خود باشند،به نظرمیرسد وظیفه اعلام ولادت،براساس مقررات موجود،برعهده مادر جانشین است، زیرا براساس ماده 15 ق.مزبور:ثبت ولادت باید مستند به تصدیق پزشک یا مامای رسمی یا موسسه ای که طفل درآنجا متولد گردیده است باشد،در غیراینصورت واقعه به تصدیق دو نفر گواه ثبت می شود.

بنابراین میتوان گفت که مستفاد از ظاهر مواد قانون ثبت احوال در خصوص اعلام ولادت (ماده16ق.ث.ا)آنست که مادر تنها برزنی اطلاق می شود که کودک را به دنیاآورده باشد،لذا مادر جانشین موظف به اعلام واقعه ولادت به نماینده ثبت احوال است که البته ارائه گواهی مامای رسمی یا پزشک متخصص به همراه مدارک مربوط به تلقیح مصنوعی نیز ضروری است(ماده19ق.ث.اح)واز آنجائیکه مطابق فرض،شناسنامه مادر جانشین حاکی از رابطه زوجیت میان او و شوهرش می باشد، بدین ترتیب ممکن است شناسنامه طفل با اسامی مادر جانشین و شوهرش به عنوان والدین قانونی طفل تنظیم گردد.

حال سؤالی که دراین فرض مطرح است آنست که باعنایت به عدم تحقق نسب پدری میان طفل مزبور و زوجین اهدا شونده جنین چگونه می توان این ناهماهنگی ایجاد شده میان مندرجات شناسنامه طفل را با قواعد ماهوی نسب پدری و مادری برطرف نمود،تابدین وسیله از بروز نتایج نامطلوب آن درآینده جلوگیری نمود؟

باتوجه به ماده995ق.مدنی که مقرر می دارد:تغییرمطالبی که دردفاتر سجل احوال ثبت شده است ممکن نیست مگر به موجب حکم دادگاه ونیز باعنایت به ماده17ق.ثبت احوال مبنی براینکه تصحیح اسامی فرضی یا تکمیل مشخصات ناقص به موجب اقرارنامه موضوع ماده 1273ق.مدنی یاحکم دادگاه یا مدارک حصروراثت به عمل خواهدآمدونام خانوادگی برطبق مقررات اصلاح خواهدشد.

لذا در صورتیکه قائل به انتساب طفل به صاحب اسپرم(پدربیولوژیکی)باشیم(چنانکه درگذشته اشاره شد)وی می تواندباطرح دعوای اثبات نسب از طریق تقدیم دادخواست به انضمام مدارک پزشکی و گواهی های صادره از طرف پزشکان متخصص در خصوص اهداءجنین از سوی اوواهداءآن به زوجین اهداءشونده و نیزارائه گواهی ولادت کودک و همچنین اقرارنامه موضوع ماده1273ق.مدنی از دادگاه تقاضای تصحیح شناسنامه طفل مزبور واعلام نام اورا به عنوان پدر قانونی طفل مطرح نماید،ودادگاه پس از احراز مراتب فوق واحراز نسب پدری میان او و کودک حکم به تصحیح مندرجات شناسنامه را صادرخواهدکرد وسازمان ثبت احوال باتوجه به حکم دادگاه ملزم به صدور شناسنامه جدید با نام خانوادگی پدر صاحب اسپرم طفل خواهدبود.

اگرطفل دارای دو مادر قانونی باشد:دراین فرض علی رغم اینکه زن صاحب تخمک نیز یکی از دو مادر قانونی طفل است ولی مطابق فرض اثری از نام وی درشناسنامه طفل وجود ندارد،لذاوی می تواند طی دادخواست مشابه با دادخواست فرض قبل تقاضای ثبت نام خانوادگی خود را در شناسنامه طفل مطرح نماید،ولی دراین فرض باید ملاحظه نمود که بنابراین مبنا(دومادری بودن طفل)دادگاه نام کدامیک از دو مادررا باید درمحل نام خانوادگی مادر طفل ثبت نماید؟

ممکن است گفته شود باتوجه به وجود رابطه زوجیت میان زن صاحب تخمک و صاحب اسپرم (اهداء کنندگان جنین)واینکه نام صاحب اسپرم پس از تقاضای او به عنوان پدر در شناسنامه طفل ثبت شده یا خواهد شد،و نیز با عنایت به اینکه مصلحت کودک در این است که نام کسانی به عنوان پدر و مادر طفل در شناسنامه وی درج گردد که میان آنها رابطه زوجیت وجود دارد و نیز با توجه به اینکه انعکاس صحیح اطلاعات در خصوص زن و شوهر بودن پدر و مادر طفل از طریق شناسنامه کودک صورت می گیرد،لذا بهتراست دادگاه حکم به تصحیح شناسنامه و ثبت نام خانوادگی زن صاحب تخمک را به عنوان مادر قانونی طفل صادر نماید،وسازمان ثبت احوال نیز مانند فروض گذشته موظف به اجرای حکم دادگاه خواهد بود.درخاتمه پیشنهاد می شود در صورتیکه شناسنامه طفل حاصل از اهداءجنین به نام زوجین اهداءشونده تنظیم شود به منظور ثبت صحیح اطلاعات و جلوگیری ازبروز نتایج نامطلوب مانند ازدواج میان اقارب نسبی در شناسنامه این افراد اطلاعات زیردرج گردد1-اینکه زن مادر جانشین بوده2-طفل از مادر جانشین متولد شده،وازآنجائیکه این اطلاعات باید در دسترس باشد تا بتوان از طریق شناسنامه طفل به هویت مادرجانشین و از طریق شناسنامه مادر جانشین به هویت طفل دسترسی پیداکردلذا مناسب است که مراتب مادر جانشین ومساله اهداءجنین در دفتر ثبت وقایع سازمان ثبت احوال در موردطفل و نیز درمورد مادر جانشین درج گردد به طوری که بتوان ازیکی به هویت دیگری دست یافت و برای جلوگیری از کسر شخصیت ویا احیانا آسیب های روانی طفل نیز بتوان درقسمت توضیحات شناسنامه های آنها کد معینی را قید نمودتا بدین وسیله توجه صاحب شناسنامه به رجوع به دفتر ثبت وقایع جلب گردد ازسوی دیگر می توانصاحبان اینگونه شناسنامه ها را در هنگام ازدواج ملزم به رجوع به دفتر ثبت وقایع نمودتا عدم ممنوعیت نکاح بین شخص با کسی که با او قصد ازدواج دارداحراز گردد.

خوشبختانه در نظریه مشورتی اداره کل حقوقی و تدوین قوانین قوه قضائیه مورخ83/05/07نیزدراین خصوص آمده است(چنانچه بین اسپرم زوج و زوجه لقاح صورت گرفته باشد)طفل حاصل ازآن ملحق به زوجین است با عنایت به ماده4 قانون نحوه اهداء جنین به زوجین نابارورمصوب1382بااحراز این امرو تاکیدآن از سوی دادگاه خانواده صدور شناسنامه بنام پدرو مادر حقیقی(والدین صاحب جنین)بلا اشکال است.

ولی ازآنجاکه نظریات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه الزام آور نیست،لازم است این امردرقالب قانون یا دستورالعملهای اجرایی به ادارات کل ثبت احوال ابلاغ گردد.باعنایت به مطالب فوق،بنظر می رسد لازم است قانونگذار با تصویب قانون مناسب در این خصوص حکم مساله را به طور شفاف و قطعی روشن نماید.


مطالب مشابه :


ماماها هم مانند نیروهای اورژانس سختی کار می‌گیرند

سهمیه کاردانی به کارشناسی در هم مامای کارشناسی به بالا می




کارنامه های رشته مامایی دانشگاه ازاد سال90 از سه شهر

منابع کاردانی به کارشناسی. شرایط افسری




جدول ترازهای کنکور سراسری دانشگاه آزاد کلیه رشته ها از سال 87 تا89 قسمت سوم

در اینجا نیز لازم است از یکی از بازدید کنندگان عزیز به نام باربارا خانم کمال تشکر را داشته




دکتر نیاز آذری خبر داد : فارغ التحصیلی بیش از 20 هزار دانشجو از دانشگاه آزاد اسلامی ساری

با جذب 1000 دانشجو آغاز کرد و در حال حاضر دارای 8088 دانشجو در مقاطع کاردانی ، کارشناسی به




برنامه زمانی ثبت نام دانشگاه های دولتی و مدارک مورد نیاز برای ثبت نام در سال 89 کلیه دانشگاههای کشور

منابع کاردانی به کارشناسی. شرایط افسری




خدماتی که درخانه بهداشت به مراجعین ارائه میشود

نظر، اعم از همکاری با مامای محلی یا معرفی و فراهم کاردانی به کارشناسی و ارشد




اطلاعيه در مورد ثبت نام ازپذيرفته شدگان كنكور سراسري دانشکده پرستاری ومامایی ایرانشهر

طریق مراجعه به سایت ثبت نام و کاردانی و یا گواهی مبنی شدن در مقطع کارشناسی




اسنادسجلی در اهداء جنین

قابل استفاده دانشجویان دکتری و کارشناسی به تصدیق پزشک یا مامای کارشناسی و کاردانی




بایدها و نبایدهای آرایشی در دوران بارداری

بنابراین بدون تأیید پزشک یا مامای خود از هیچ به‌عنوان یک قانون کاردانی کارشناسی




برچسب :