نفوذ پذیری در محیط های پاسخ ده

نفوذ پذیری

بخش اول: اصول و مبانی طراحی

فقط فضاهای قابل دسترسی به مردم قدرت انتخاب می دهند بنابراین حدی از قدرت انتخاب یک معرف كليدي جهت ارزیابی پاسخ دهندگی محیط است که این کیفیت را نفوذپذیری می نامند.

نفوذپذیری: وجوه عمومی و خصوصی

فضا ماهيتا هم قابلیت خصوصی بودن را دارد و هم قابلیت عمومی بودن که هیچ یک نمی توانند مستقل از هم و به تنهایی کار کنند. در حقيقت این روابط متقابل و اندركنش بین فضاهای عمومی و خصوصی است که به مردم یک منبع اساسی برای ارتقاء حسی و قدرت انتخاب می دهد.

نفوذ پذیری و فضاهای همگانی

نفوذپذیری هر فضایی از فضاهای همگانی به تعداد راه های بالقوه ای که برای عبور از یک نقطه به نقطه دیگر در نظر گرفته شده است بستگی دارد .که البته این راه ها باید شفاف و دیدنی باشند در غیر اینصورت تنها افرادی که با آن آشنایی قبلی دارند از آن سود می برند.

بلوکها حوزه هایی از اراضی هستند که کاملاً به وسیله معابر عمومی احاطه می گردند و هر دوجنبه ي کالبدی بصری نفوذ پذیری به این نوع بلوك بندي بستگی دارند.

مزایای بلوک های کوچک

یک مکان متشکل بر بلوکهای کوچک از راه های دسترسی بیشتری نسبت به مکانی که صرفاً از یک بلوک بزرگ تشکیل شده باشد برخوردار می گردد. بلوکهای کوچک نفوذ پذیری بیشتری را در مقایسه با بلوکهای بزرگ عرضه می دارند.

کاهش نفوذ پذیری همگانی:

3 مورد از شیوه های طراحی که موجب کاهش نفوذ پذیری فضاهای همگانی می گردد:

-  بزرگ از نظر گرفتن مقیاس ساخت و ساز

-  به کارگیری یک نظام سلسله مراتبی در سازماندهی فضایی عرصه طراحی

-  جدایی سواره و پیاده

ساخت و ساز قطعات بزرگ که می تواند ضمن حفظ عملکرد به قطعات کوچک تر تبدیل شوند  نا متناسب و غیر پاسخده است

نظام سلسله مراتبی سازماندهی فضایی:

طرح هی دارای نظام سلسله مراتبی ميزان نفوذ پذیری را کاهش می دهند. نظام سلسله مراتبی طراحی راه ها و بنایی از معابر بن بست و دور برگردان ها ایجاد می کند که قدرت انتخاب مسیر را به کمترین میزان ممکن می رساند. دور برگردان ها باید به عنوان پشتیبان به یک طرح واجد کیفیت نفوذ پذیری اضافه شوند نه اینکه اساس و بنیان آن طرح را بسازند.

جدایی گزینی

به وسیله جدا کردن کاربران فضای عمومی به گروه های مختلف نظیر پیاده و سواره و محدود کردن هر کدام به وسیله شبکه راه های جدا از ه از میزان نفوذ پذیری به طور موثری کاسته می شود.

نیاز به جبهه جلویی و عقبی:

تمامی ساختمان ها به دو جبه نیاز دارند یک جبهه جلویی رو به فضای همگانی واجد بیشترین نقش عمومی و دیگری جبهه پشتی واجد بیشتری نقش محرمیت.

کاربران آزادند در عرصه خصوصی هر کاری که می خواهند انجام دهند. اما اگر فعالیتهای خصوصی در مجاورت فضای همگانی رخ دهند تأثیر منفی و کشنده ای بر عرصه های همگانی داشته و شخصیت این عرصه ها را تخریب می کند به همین دلیل باید با موانعی آنها را از نظر پنهان داشت.

ساخت و ساز طولی بلوکها

گونه از ساخت و ساز که را قرار دادن فضاهای باز خصوصی در عقب ساختمان و فضاهای عمومی در جلوی ای دو جبهه را از هم متمایز می سازد.

شروع طراحی:

اولین مرحله در طراحی تجزیه و تحلیل ساماندهی فضایی راه ها در حوزه های پیرامون است به نقاط دسترسی به سایت تعریف شده و اهمیت نسبی آنها در اینکه مردم را به چه جاهایی هدایت می کنند، مشخص شوند.

تراکم استفاده:

پس از اینکه به درک موقعیت مکانی تمامی راه ها عبوری از داخل سایت پرداختیم، بسیار مفید خواهد بود تا تراکم استفاده محتمل مردم خارج سایت از این راه ها را برآورده نماییم این اطلاعات در زمان بررسی انواع استفاده از بلوک ها مورد نیاز خواهد بود.

ساختار بلوک:

پس ار روشن شدن وضع تقریبی معابر نوبت به تعریف بلوک ها می رسد که تا حد امکان باید کوچک باشند که حداقل اندازه ی عملی و توجیه پذیر بستگی به فرم ساختمانهای طولی و نحوه استفاده از فضا ی باز خصوصی داخل خود بلوکها دارد.

الزامات طراحی، چگونگی دستیابی به نفوذ پذیری:

1-  تجزیه و تحلیل خیابان و بلوکهای حوزه بیرونی پیرامون عرصه عملیاتی طرح جهت شناخت جایگاه و اهمیت نسبی نقاط دسترسی نسبتاً مهم به عرصه.

2-     مشخص کردن موقعیت مکانی راه های جدید که از داخل عرصه عملیاتی طرح عبور می کنند.

3-  تحلیل نقش ترافیکی تمامی معابر پیشنهادی جدید و بررسی اینکه طرح تقاطع ها و عرض معابر از نظر مهندسین ترافیک قابل قبول باشد.

4-     بررسی اینکه بلوکهای تعریف شده به وسیله خیابان از نظر اندازه و ابعاد، کارا و توجیه پذیر باشند.

فصل اول: نفوذ پذیری

بخش دوم: برگه های طراحی

استفاده از نظام شریانی موجود

مقوله نفوذ پذیری در دو مقیاس اهمیت پیدا می کند:

1-     شریان هایی که عرصه طراحی را به شهر همچون کل واحد پیوند می زند.

2-     شریان هایی که عرصه طراحی  را به حوزه پیرامونی آن پیوند می زند.

اتصالات عرصه عملیات طراحی به کل شهر

برای دست یابی به سطح بالای نفوذ پذیری از کلیت شهر به عرصه طراحی و داخل آن باید آن را از طریق بالاترین تعداد ممکن شریان های اتصالی سیستم به خیابان های اصلی شهر وصل کنیم. برای این منظور باید خیابان های اصلی خارج از مرزهای عرصه طراحی را پیدا و بر روی نقشه ای که مقیاس آن از 1:10000 کوچکتر نباشد نشانه گذاری کرد.

اتصال به نظام خیابانهای اصلی

در داخل حوزه باید به دنبال شریان های اتصالی بگردید که در مستقیم ترین حال عرصه طراحی را به خیابان های اصلی وصل می کند. این کیفیت با تشخیص و مقایسه تعداد نقاط تعبیه دید مشخص می شود.

اتصالات به حوزه ی پیرامونی بلا فصل عرصه عملیاتی طرح( عرصه داخلی)

سپس در حوزه ای که به وسیله خیابان های اصلی تعریف شده به بررسی تمام مسیرهای ارتباطی عرصه طراحی بپردازید. لازم است مسیرهایی را هم بررسی کنید که بین عرصه طراحی و خیابان های اصلی قرار گرفته اند. اما به این خیابان ها متصل نشده اند.

بالاترین میزان تعداد نقطه ارتباط دهنده بین گونه ای از شریان های اتصالی هستند که قویترین میزان اتصال را با حوزه های پیرامون بلا فصل عرصه طراحی برقرار می کنند.

گونه های خیابان و طراحی تقاطع

طبقه بندی خیابان ها:

در مقوله ای مشخص کردن جایگاه فضایی تقاطع ها و جزئیات طراحی آن ها به گونه های خیابان هایی که به هم وصل می شوند مربوط است. برای اینکه بتوانید معابر خویش را طبقه بندی کنید لازم است که میزان جریان حرکت خودروها بر هر یک از معابر مورد ارزیابی قرار گیرد.

برآورد جریان تردد سواره:

دربارهی راه های فراگیر که اتصالات اصلی شبکه درونی شهر را سبب می گردند انجام یک برداشت میدانی برای بدست آوردن میزان رفت و آمد و یا بدست آوردن اطلاعات مربوط از مراجع محلی مسئول بزرگ راه ها ضروری است. در خیابان هایی که صرفاً حامل جریان سفرهای محلی می باشند، می توان از طریق شناخت نحوه ی استفاده از اراضی و ساختمان هایی که از آن خیابان ها دسترس می گیرند به یک تصویر تقریبی از اطلاعات مربوط دست پیدا کرد.

تقاطع ها:

این بررسی نشان می دهد که فواصل90 متري حاصل از بلوک بندی بین تقاطع ها برای اکثر مواقع مناسب است.

لازم است به یادآوری است که شما فقط می توانید که خیابان هایی بلوک های به اندازه ی زیر 90 متر داشته باشید که صرفاً به واحد های مسکونی دسترسی بدهند.

تطبیق دادن اندازه ی بلوک ها:

اندازه ی یک بلوک طولی به دو عامل اصلی زیر بستگی دارد:

1-  فعالیت های خصوصی که در فضای بیرونی داخل بلوک ها جای می گیرند. این ها معمولاً باغچه های خصوصی، دسترسی خدماتی و پارکینگ یا گاراژ را شامل می شوند

2-     فرم ساختمان ها در حاشیه طولی بلوک ها

از آنجا که این عوامل به تأثیر از تنوع کاربری ساختمان ها تغییر می کنند، برای فراموشی نوع استفاده را کاربری را به 3 بخش تفکیک می کنیم:

1-     کاربری های غیر مسکونی.

2-     آپارتمانها.

3-     کاربری های مسکونی دارای باغچه.

هر یک از این بخش ها برای خود در برگیرنده ی نمودارهای مرجعی هستند که روابط بین سه عامل زیر را به نمایش می گذارند:

1-     اندازه کلی بلوک

2-     فضای خصوصی بیرونی و تسهیلات پارکینگی یا گاراژی داخل(متن) بلوک

3-     ویژگی های ساختمان های طراحی آن (بلوک)

منبع: محيطهاي پاسخده ، اي ين بنتلي


مطالب مشابه :


حوزه نفوذ و روابط شهرو روستا در کرمان

اهميت حوزه نفوذ و برقراري روابط شهر و روستا در ايران. شهرنشینی همیشه مسائل بنیادی و جنبی




منطقه و روشهای تعیین آن

تعریف و مفاهیم حوزه نفوذ. حوزه نفوذ یک شهر دارای یک حد کاملا مشخص و قطعی نیست بلکه به صورت




شناسایی حوزه نفوذ آقابابا

حوزه نفوذ یک سکونتگاه اعم از شهر و روستا شامل نقاطی است که ساکنین آنها به صورت روز مره




سه مفهوم مهم

پس از انقلاب نام طرح های جامع به طرح های توسعه و عمران و حوزه نفوذ شهرها تغییر یافت.




تعریف آبخیزداری و حوزه فعالیت آن

وب سایت تخصصی مهندسی آبخیزداری - تعریف آبخیزداری و حوزه فعالیت آن - این وب سایت درمورد رشته




تاثیر نفوذپذیری در پاسخدهی محیط

نفوذ پذیری. بخش بلوکها حوزه هایی از اراضی 4- بررسی اینکه بلوکهای تعریف شده به وسیله




حوزه نفوذ تاریخی اهر و بازار آن را مراقبت کنیم

یوخا - حوزه نفوذ تاریخی اهر و بازار آن را مراقبت کنیم - یوخا،‌ نانی است که دیرزمانی سفره ها




شناسایی حوزه نفوذ آقابابا

.:::::آقابابا امروز:::::. - شناسایی حوزه نفوذ آقابابا - .::::رویدادهای مهم و اخبار روز آقابابا را از




داده کاوی و تکنیک های آن برای سیستم های تشخیص نفوذ

Virtual Classroom Computer Software - داده کاوی و تکنیک های آن برای سیستم های تشخیص نفوذ - Specialized research fields of




نفوذ پذیری در محیط های پاسخ ده

بلوکها حوزه هایی از اراضی دسترسی به سایت تعریف شده و اهمیت نسبی نفوذ پذیری در




برچسب :