آموزش با زبان ساده / مبحث احیای قلبی ریوی (CPR)

ايست قلبي و تنفسي

منظور از ايست قلبي حالتي است که ضربان قلب کاملا از بين مي رود و منظور از ايست تنفسي از کارافتادن تنفس خودبخودي در فرد است. اين حالات مي تواند به دنبال سکته قلبي ، شوک،خونريزيهاي بسيارشديد،گيرکردن اجسام خارجي در حلق ، غرق شدگي ، برق گرفتگي و .... رخ دهد.

بيشترين شانس براي زنده ماندن ارگانهاي حياتي بدن خصوصا مغز در صورت ايست قلبي و تنفسي 3 الي 4 دقيقه است و در اين فرصت بايد سريعا اقدامات اوليه براي مصدوم انجام شود.

اقدامات اوليه احياي قلبي ريوي (CPR)

همانگونه که ذکر شده جنانچه پس از وقوع ايست قلبي- تنفسي در کمتر از 4 دقيقه به فرد مصدوم رسيدگي شود و عمليات احياء وي شروع گردد شانس زنده ماندن وي بالا خواهد رفت . قبل از شروع عمليات احياي قلبي ـ ريوي بايد مطمئن شد آيا فرد واقعا دچار ايست قلبي ـ ريوي شده است يا خير ، چرا که انجام عمليات احياي قلبي- ريوي بر روي فردي که دچار ايست قلبي نشده باشد مي تواند منجر به ايست قلبي و مرگ وي شود . جهت اطمينان از ايست تنفسي با مشاهده حرکات تنفسي قفسه سينه مي توان به وجود تنفس در مصدوم پي برد و يا مي توان گوش يا گونه خود را نزديک دهان وي قرارداد تا صداي تنفس وي را شنيده ، يا جريان آن را حس کرد. سپس نبض بيمار بررسي مي شود . بهترين محل لمس نبض در كودكان دريچه هاي کوچک نبض شريان راني است كه در ناحيه کشاله ران لمس مي شود و بهترين محل لمس نبض بزرگسالان دريچه هاي بزرگتر و بالغين نبض گردني است که در ناحيه گردن و پشت ناي قراردارد. لمس نبض بايد با دو انگشت نشانه و مياني صورت گيرد. در صورتي که هيچ گونه نبضي احساس نشود و يا مصدوم تنفس خودبخودي نداشته باشد، عمليات احياء بايد مطابق دستور ذيل انجام شود:

بيمار را به پشت بخوابانيد و به آرامي تکان دهيد تا پاسخ به محرک مشخص شود.

اگر بيمار بدون پاسخ باشد راه هاي تنفسي او را کنترل کنيد . چنانچه راه تنفسي بسته است با کمک انگشت راه تنفسي وي را باز کنيد و چنانچه راه تنفسي باز است ولي بيمار نفس نمي کشد تنفس مصنوعي را شروع کنيد.

سر مصدوم را به عقب خم نماييد.

دو تنفس مناسب دهان به دهان به وي بدهيد.

نبض ها را لمس نماييد اگر ضربان نبض ها لمس شود بايد به تنفس مصنوعي ادامه داد و اگر لمس نشود، ماساژ قلبي بايد شروع شود.

جهت انجام ماساژ قلبي ، دست چپ خود را به حالت ضربدر پشت دست ديگر گذاشته پاشنه دست راست را بر روي جناغ سينه به اندازه دو بند انگشت بالاتر از محل دوشاخه شدن جناغ قراردهيد. آرنج ها نبايد خم شوند.به کمک وزن بدن فشار محکمي به قفسه سينه وارد کنيد تا جناغ سينه به اندازه تقريبي 4 تا 5 سانتي متر به داخل برود.تعداد ماساژ قلبي بايد حدود 80 بار در دقيقه باشد و به ازاي هر 15 ماساژ قلبي 2 تنفس مصنوعي با روش دهان به دهان داده شود . در صورتي که فرد ديگري به شما کمک مي کند بايد به ازاي هر 5 ماساژ قلبي يک تنفس مصنوعي داده شود . امروزه براساس نظر متخصصين و بسياري از مراجع علمي در عمليات احياي قلبي ريوي دو نفره نيازي به قطع ماساژ قلبي براي انجام تنفس مصنوعي نيست و همزمان با انجام ماساژ قلب توسط يک فرد ، فرد ديگرمي تواند تنفس مصنوعي را انجام دهد.

در ضمن بنا به نظر آنها در انجام عمل احياي قلبي ريوي چه به شکل يک نفره و چه به شکل دو نفره براي افراد زير 8 سال به ازاي هر 5 ماساژ قلبي يک تنفس مصنوعي لازم است ( 5 به 1).

پس از گذشت يک دقيقه عمليات را به مدت 4 تا 5 ثانيه جهت لمس نبض گردني متوقف نماييد. اگر نبض لمس شود ماساژ قلبي را قطع نموده و چنانچه تنفس هم برقرار شده باشد تنفس مصنوعي را متوقف کنيد. در صورت عدم برقراري تنفس خودبخودي ماساژ قلبي و تنفس مصنوعي را مجدا شروع کنيد و هر 3 دقيقه يک بار عمليات را جهت لمس نبض ها به مدت 4 تا 5 ثانيه متوقف نماييد.

نکات مهم :

1. فرد را نبايد روي سطح نرم مثل تشک و يا تختخواب بخوابانيد بلکه سطح سختي مثل کف اتاق بهتر است .

2. در تنفس دهان به دهان بايد بيني مصدوم را با دو انگشت خود ببنديد تا هوايي که به ريه ها دميده مي شود مستقيما از آن خرج نشود.

3. موقعيت سر و گردن را درست تنظيم کنيد.

4. طي عمليات احيا فردي را جهت تماس با اورژانس يا پزشک مامور نماييد.

5. بايد دهان شما با دهان مصدوم کاملا مماس باشد تا هوايي که از بين آنها خارج نشود . براي پيشگيري از انتقال بيماريها در حين انجام تنفس مصنوعي مي توان از ماسک ويژه اينکار يا پارچه توري مناسب استفاده نمود.

6. عمليات احيا را تا زماني که فرد با تجربه يا پزشک بر بالين بيمار برسد و يا تا زماني که وي به درمانگاه منقل شود ادامه دهيد.

7. چنانچه مصدوم مشکوک به ضايعه نخاعي است ، سر را مختصري به عقب کشيده به آرامي کمي به عقب خم نماييد سپس تنفس مصنوعي و ماساژ قلبي را ادامه دهيد.

8. حداکثر زمان انجام عمليات احياي قلبي ريوي در منابع علمي مختلف ، گوناگون ذکر شده اما مدت زماني بين 30 تا 45 دقيقه زماني مناسب بنظر مي رسد که پس از اين مدت اگر عمليات احياء موفق به نجات مصدوم يا بيمار نگرديد مي توان از ادامه عمليات خودداري نمود.


مطالب مشابه :


درمان خانگی / کمر درد

هلال سرخ - درمان خانگی / کمر درد طراح قالب : پیچک | Weblog Themes By : Pichak.net . RSS Feed | Pichak.Net




آموزش با زبان ساده / مبحث احیای قلبی ریوی (CPR)

هلال سرخ - آموزش با زبان ساده / مبحث احیای قلبی ریوی طراح قالب : پیچک | Weblog Themes By : Pichak.net .




حضور پرشور جوانان هلال احمر دشت آزادگان در راهپیمایی روز دانش آموز

هلال سرخ - حضور پرشور جوانان هلال احمر دشت آزادگان در راهپیمایی روز دانش طراح قالب : پیچک




صلیب سرخ و هلال احمر

از آن پس سه نشان صليب سرخ، هلال احمر و شير و خورشيد سرخ به عنوان نشانه هاي رسمي طراح قالب.




تضمین سروده مقام معظم رهبری

هلال سرخ - تضمین سروده مقام معظم رهبری طراح قالب : پیچک | Weblog Themes By : Pichak.net . RSS Feed | Pichak.Net




اهداف هفتگانه هلال احمر و صلیب سرخ

¤§¦ *هلال أحمر*¦§¤ - اهداف هفتگانه هلال احمر و صلیب سرخ - طراح قالب : پيچک | Weblog Themes By :




تاریخچه پیدایش صلیب سرخ وهلال احمر

جمعیت هلال احمر شهرستان دورود - تاریخچه پیدایش صلیب سرخ وهلال احمر - واحد امداد ونجات - جمعیت




تاریخچه هلال احمر و صلیب سرخ

باشگاه امدادگران و نجاتگران نیر(خواهران) - تاریخچه هلال احمر و صلیب سرخ طراح قالب:




تاریخچه پیدایش سازمان جهانی صلیب سرخ و هلال احمر

صلیب سرخ، هلال احمر جهت اطلاع از تنظیمات و ویــــرایش این قالب اینجا را کلیک کنید ::




اساسنامه هلال احمر

، هلال سرخ من (آموزش اصول بنیادین صلیب سرخ و هلال احمر در قالب شعر به کودکان)




برچسب :