فضای سبز شهر اهواز

 

    تخريب و تجاوز به حريم درختان و پارك‌ها دراهواز

 نقش فضاي سبز و بخصوص درختان در تصفيه هواي شهرها امري ثابت شده است و كياهان با جدب كاز دي اكسيد كربن هوا و توليد اكسيزن و بخار اب باعث تلطيف و باكيزكي هوا مي شوند و غير از اين باعث كاهش دماي هوا و كرفتكي كردو غبار هوا نيز ميشوند. وجود فضاي سبز و درختان منافع بسيار ديكري دارد كه خارج از اين بحث است ولي متاسفانه در اهواز هرساله موقع بائيز مأموران اداره برق به بهانه تداخل درختان با سيمهاي برق با اره هاي برقي و بالابرهاي خود به جان درختان بينواي شهر مي افتند و بجاي انكه به هرس درختان اقدام كنند جهت راحتي كار خود تمام شاخ و برك درختان شهر را تا انجا كه امكاناتشان اجازه دهد قطع مي كنند و جون هميشه حداقل دريك سمت خيابان ها سيمهاي برق هوائي وجود دارد تقريباً نصف درختان شهر هدف نوازش انها هستند بعضي از اين درختان براي هميشه خشك مي شوند و بقيه هم تا سال بعد كه به بركت وجود اب هاي زير زميني و ريشه هاي عميق خود مجدداً رشد مي كنند سال بعد نيز با اره هاي برقي مبارزه اي جديد دارند استدلال درخت بران اينست كه درختان در زمستان باعث قطع برق ميشوند ولي جرا در كشورهاي ديكر و حتي در شهرهاي ديكر كشورمان درختان باعث قطع برق نميشوند علت قديمي بودن سيستم برق است كه ارتفاع كابل هاي برق بائين است و كابل ها فاقد روكش هستند و حتي در مناطق تازه ساز نيز كابل ها زير زميني نميشوند و ظاهراً تا بانصد سال اينده نيز برنامهاي جهت رفع اشكالات سيستم قديمي برق شهر طراحي نشد. و قرار است هر سال درختان قطع و قمع شوند به رغم اقايان قطع همه ساله درختان كم هزينه ترين راه است ولي اكر سري به مراكز درماني اهواز بزنيد خواهيد ديد هزينه اي كه مردم به خاطر الودكي هوا ميدهند جه هزينه هاي سنكيني از نظر مادي و جاني است اري بيماري هزينه اي است كه مردم به خاطر الودكي هوا مي بردازند و مديراني كه دستور قطع درختان را صادر ميكنند و ديكر مسئوليتي كه به محيط زيست توجهي ندارند و يا در مبارزه با عوامل الاينده كوتاهي مي كنند نيز از الودكي هوا در امان نخواهند ماند.

از اعضاي محترم شوراي شهر و شهردار اهواز انتظار ميرزد با وضع مقرراتي قاطع مانع از ادامه روند تخريب فضاي سبز شهر شوند و نكدارند زحمات برسنل زحمتكش فضاي سبز شهرداري كه سالهاست خالصانه در جهت افزايش فضاي سبز فعاليت ميكنند به هدر رود 

 

 

 

يافته‌هاي يك پژوهش علمي كه در نشست گروه تخصصي پاركها و فضاي سبز كلان شهرهاي كشور ارايه شد، "كونوكارپوس" يا درخت شگفت انگيز را براي توسعه فضاي سبز اهواز مناسب دانست.

اين درخت به دليل سرعت رشد بالا، مقاومت در برابر تنشهاي زيست محيطي و كاربردهاي متنوع به درخت شگفت انگيز مشهور است.

سرعت رشد درخت كونوكارپوس به حدي است كه در صورت مناسب بودن شرايط محيطي و رعايت فواصل لازم بين پايه‌هاي آن به صورت قائم مانند يك ستون راست بالا رفته و در كمتر از يكسال به ارتفاع حدود شش متر مي‌رسد.

يافته‌هاي اين پژوهش نشان داده است، كونوكارپوس درختي نورپسند و هميشه سبز است كه با طيف دمايي شهر اهواز سازگاري دارد و در زمين‌هاي شني و لومي نرم با زهكش و بدون زهكش، دسترسي به رطوبت و آب تحت‌الارض بالا رشد و نمو مناسب دارد.

اين درخت در برابر شوري، آفات و امراض بسيار مقاوم بوده و در برابر بادهاي شديد و دوره‌هاي طولاني كم آبي و خشكسالي نيز تحمل بالايي دارد.

همچنين اين درخت در برابر انواع تنشهاي زيست محيطي مانند گرد و غبار مقاوم است.

اين پژوهش با توجه به دشواريهاي بسيار شهر اهواز از جمله گرماي شديد همراه با گرد و غبار، شوري و فشردگي خاك، بالا بودن سطح آب زيرزميني اين درخت را براي توسعه فضاي سبز شهري پيشنهاد كرده است.

نهالستان ایران زمین

نهالستان ایران زمین یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان نهال در سطح استان خوزستان است که در سال 1382 در اهواز با استفاده از جدیدترین تجهیزات گلخانه ای شروع به تولید نهال کرد . در این نهالستان کلیه نهال های گیاهان مثمر و غیر مثمر ، درختچه ها و درختان زینتی ، گل های فصلی و زینتی تولید می شود . در سال 1383 برای نخستین بار در کشور نهال کونو کارپوس در این نهالستان تولید شد . این موفقیت باعث شد واردات این نهال از کشورهای حوزه خلیج فارس کمتر شود . درختان ، درختچه ها و گل های زینتی از عمده ترین تولیدات این نهالستان است .

 

 شبكه برق عامل قطع درختان كلانشهر اهواز

از نظر زيست محيطي فضاي سبز شهري عبارت است از فضايي متشكل از گياهان با ساخت شبه جنگلي و برخوردار از بازدهي اكولوژيك زيست محيطي معين و متناسب با شرايط زيست محيطي حاكم بر محيط زيست شهر .

فضاي سبز در شهرها به عنوان ريه‌هاي تنفسي شهرنشينان به شمار مي‌آيد و به همين دليل نبود و كمبود آن به معني به خطر افتادن سلامت و تندرستي در شهروندان است. وجود فضاي سبز و بخصوص درختان در شهرها از خيلي جهات بر روي شهرنشينان و زندگي آنان اثر مثبت دارد. فضاي سبز نه تنها محيط زيست شهرها را زيبا و دلنشين تر ميكند بلكه اثرات مفيدي نيز از نظر بهداشتي و رواني بر انسان دارد. از ديدگاه شهرسازي نيز فضاي سبز شهري در برگيرنده بخشي از سيماي شهر است كه از انواع پوشش گياهي تشكيل يافته و به عنوان يك عامل زنده و حياتي در كنار كالبد بي جان شهر است.

متاسفانه در سال ۱۳۸۶ ده ها درخت قديمي در خیابان سیمتری و در حاشيه استاديوم تختي اهواز قطع شده است. درختان قطع شده که از گونه‌هاي نخل زينتي و كنار بودند در مقابل ورزشگاه تختي اهواز قطع شدند. با توجه به شواهد، قطع اين درختها تنها به دليل زيبا سازي ميدان مجاور استاديوم تختي اهواز صورت گرفته است.

علت قطع درختان را در كلانشهر اهواز را از مسئول سازماني جويا شديم كه بر اساس قانون مسئول نگهباني و نگهداري از فضاهاي سبز سطح شهر اهواز است. مديرعامل سازمان پاركها و فضاي سبز شهرداري اهواز در اين خصوص به خبرنگار ايسنا گفت: شهرداري منطقه چهار به تازگي هشت درخت را در حوالي استاديوم تختي قطع كرده است.

عيسي زارع‌محمدي ضمن تاييد قطع درختان توسط شهرداري منطقه چهار اهواز گفت: در قبال قطع درختان قديمي، كاشت درختان جديد را به عنوان جايگزين در دستور كار داريم.

وي همچنين در مورد قطع درختان در منطقه خيابان سي‌متري اهواز نيز افزود: سال گذشته حدود 12 درخت در منطقه خيابان سي متري كه از مركزي‌ترين خيابانهاي شهر اهواز است قطع شد. بجاي درختان قطع شده كه عمدتا نخل بودند، درختان جديدي كه به غير از زيبايي با رشد طولي سايه نيز دارند، كاشته شد.

 درختاني كه قطع مي‌شوند، زيبا نيستند

وي با اشاره به زيبا نبودن درختان قطع شده گفت: بيشتر درختاني كه قطع شده است نخل زينتي بوده كه زيبايي چنداني ندارند!!( به نام درختان قطع شده توجه شود )  بجاي درختاني كه قطع مي‌شود درختان زيباتر كاشته مي‌شود. همچنين اين درختان با يك طوفان شديد مي‌شكنند و مشكلات زيادي را براي شهروندان به وجود مي‌آورند.

 بررسي موضوع قطع درختان در كميسيون ماده 14 در حالي صورت مي‌گيرد كه در مواردي كه شهرداري عامل قطع درختان بوده است نيز دستگاه همكار جريمه مي‌شود.

وي بيان كرد: در صورت قطع درخت در اهواز اين موضوع در كميسيون ماده 14 مطرح و در آنجا دستگاه قطع كننده درخت،‌ به پرداخت جريمه محكوم مي‌شود.

‌زارع محمدي گفت: براي توسعه جاده ساحلي نيز راهي جز وارد شدن به محدوده پارك و گذر جاده از پارك را نداشته‌ايم.

 تخريب و تجاوز به حريم درختان و پارك‌ها دراهواز حالي صورت مي‌گيرد كه به نظر كارشناسان، اهواز از نظر سرانه فضاي سبز بسيار عقب‌تر از استانداردها است.

زارع محمدي در اين باره به خبرنگار ايسنا گفت: هم اينك سرانه فضاي سبز شهر اهواز حدود 13 متر است. اين موضوع در حالي است كه هنوز فاصله زيادي تا رسيدن به وضعيت عادي فضاي سبز مورد نياز براي يك شهر صنعتي باقي مانده است.

وي ادامه داد: بر اساس استانداردها، شهرهاي عادي بايد حدود 15 متر و شهرهاي صنعتي حدود 25 متر فضاي سبز به ازاي هر يك نفر شهروند در اختيار داشته باشند.

 اگر شهر اهواز را كه يكي از قطب‌هاي صنعتي كشور است به عنوان يك شهر صنعتي شمار آوريم. تا رسيدن به فضاي سبز يك شهر صنعتي حدود 12 متر فضاي سبز كمبود وجود دارد. متاسفانه با وجود اين ميزان كمبود، قطعي مكرر درختان در شهر اهواز مشاهده مي‌شود.

مديرعامل سازمان پارك‌ها و فضاهاي سبز شهرداري اهواز با انتقاد از شركت توزيع برق در مورد قطع خود سرانه برخي درختان در اهواز خاطرنشان كرد: متاسفانه عليرغم تاكيدات فراوان در خصوص هماهنگي با شهرداري اهواز با حرس درختان اين شركت در مواردي به صورت خود سرانه دست به حرس درختان مي‌زنند.

وي گفت: در مواردي شركت توزيع برق اهواز، اقدام به قطع درختان در اهواز كرد كه با اين موارد و طرح آن در كميسيون ماده 14 سازمان فضاهاي سبز و پاركهاي شهرداري اهواز، از ابتداي سال تا كنون جريمه يك ميليارد و 200 ميليون ريالي براي اين شركت معين شده است. راي اين كميسيون نيز غير قابل تجديد نظر است و شركت توزيع برق موظف به پرداخت اين جريمه به شهرداري اهواز خواهد بود.

 شبكه برق عامل قطع درختان كلانشهر اهواز

عيسي زارع محمدي با اشاره به گذر شبكه‌هاي برق بدون روكش در بسياري از مناطق شهر اهواز از روي درختان و فضاي سبزشهري گفت: متاسفانه وجود اين گونه شبكه‌هادر كلان شهر اهواز، همواره عامل ديگري براي قطع برخي درختان در شهر اهواز بوده است. براي حل مشكل تداخل شاخه و برگ درختان با شبكه‌هاي برق مي‌توان به پوشاندن روكش بر روي سيم‌هاي برق و احداث شبكه‌هاي برق زيرزميني دست زد. اين موضوع در حالي است كه هم اينك در بسياري از شهرها از شبكه‌هاي برق زير زميني استفاده مي‌شود.

قطع درختان قديمي در مناطق بسته مسكوني

وي در مورد قطع تعداد زيادي درخت كهنسال در منطقه مسكوني كوي استادان دانشگاه در اهواز تصريح كرد: مسئوليت نگهباني از درختان در سايت‌هاي بسته مسكوني كه در شهر اهواز احداث شده است بر عهده شهرداري اهواز نيست. اما در حدود دو يا سه ماه پيش گزارشي در اين خصوص به ما گزارشاتي داده شد. البته در چنين مواردي ما نيز در مقابل قطع درختان موضع خواهيم گرفت و محكم مي‌ايستيم.

اما با وجود اين فاصله بزرگ ميان سرانه استاندارد فضاي سبز در اهواز و وضعيت كنوني آن قطعي درختان تا چه زمان ادامه خواهد يافت. آيا جريمه تعيين شده براي قطع يك درخت مي‌تواند پاسخگوي گرفتن جان يك درخت باشد.

صرف نظر از اين كه علت اين كار چه بوده و تا چه حد موجّه است، از بين رفتن طبيعت بسيار ناراحت كننده است. اين كه تخريب محيط زيست و گونه‌هاي طبيعي به حيات انسان و ساير موجودات روي زمين صدمه مي‌زند، مسئله اي است كه از همه لحاظ به اثبات رسيده است، حال بايد بپرسيم چه چيزي باعث مي‌شود كه با وجود اين همه هشدارها و آمارها باز هم در كلان شهر اهواز به محيط زيست آسيب وارد شود. مسأله اينجاست كه مسئولان خوزستان بايد احساس مسؤوليت بيشتري در قبال فضاي سبز و درختان شهر اهواز داشته باشند، تا در هر تصميم گيري راه درست را انتخاب كنند، نه كوتاهترين راه.

قطع درختان در اهواز سالهاست در حال تكرار است. اميدواريم ديگر شاهد اين وقايع در شهر اهواز كه بشدت نيازمند درختان است نباشيم.

 


مطالب مشابه :


قطاري كه در خيابان نادري راه مي‌افتد

اهواز ۱۴۰۰ - قطاري كه در خيابان نادري راه مي‌افتد - معرفی پروژه های عمرانی،تجاری،تفریحی




دانلود برنامه 118 شهر اهواز

محمدحسین سلیمانی│NegaheEmrooz│نگاه امروز - دانلود برنامه 118 شهر اهواز - محمد حسین سلیمانی│WwW




فضای سبز شهر اهواز

اهواز سبز - فضای سبز شهر اهواز - محیط زیست و سلامت در ایران ( سبز یعنی استقامت تا بهار )




اولین سمینار دانشجویی کاردرمانی

با سلام به همه همراهان کاردرمانی اهواز. قبولی . فوايد دارچين و كاكائو در جلوگیری از




شهرستان شوش

شوش در 118 كيلومتري شمال اهواز قرار دارد. محوطه باستاني شوش بخش بزرگي به وسعت تقريبي 400 هكتار




زيباترين اسب‌هاي اصيل عرب در اهواز شناخته شدند

مسابقات بين‌المللي زيبايي اسب‌هاي اصيل عرب كه در اهواز برگزار شد با شناخت برترين‌ها به




معرفي برخی ازهنرمندان نقاش استان خوزستان

نخستین جشنواره بزگ عکس اهواز 86 33-----118. nikon انجمن هنرهای تجسمی اهواز. مرکز




اهواز اولین و سنندج سومین شهر آلوده ی جهان است.

مشاهیر ایران - اهواز اولین و سنندج سومین شهر آلوده ی جهان است. - زندگی نامه و شرح حال مشاهیر




برچسب :