دوچرخه ی کوهستان

 

لوازم و تجهیزات مورد نیاز دوچرخه کوهستان

  

در آغاز دوچرخه سواری كوهستان شما به یك سری لوازم و تجهیزات دوچرخه سواری نیاز مندید تا در مواجهه با مشكلات و شرایط گوناگون از آن ها بهره گرفته و یا به سبب این تجهیزات، دوچرخه سواری خود را لذت بخش تر نمایید. تهیه این ها لوازم برای یك دوچرخه سوار اجتناب ناپذیر است و بدون داشتن آن ها دوچرخه سواری یعنی یك خطر بزرگ. در این مقاله درباره امكانات و تجهیزات مورد نیاز جانبی در دوچرخه سواری كوهستان صحبت خواهم نمود. جدای از این، در نوشتار "تجهیزات دوچرخه سوار" به بیان لوازمی پرداخته ایم که برای شخص دوچرخه و با کاربرد پوششی مورد استفاده قرار می گیرد .

اصول دوچرخه سواری کوهستان - پنج مهارت اصلی

  اصول دوچرخه سواری - تکنیک های اصلی

حرکت در سربالایی ها

در سرابالایی ها حالت بدن باید کمی تغییر پیدا کند. بالا تنه کمی به جلو متمایل می شود. با پنجه، رکاب زده و پاشنه را به طرف پایین متمایل کنید. در سربالایی تند در جلو زین قرار گرفته و رکاب بزنید. از شاخ گاوی های فرمان استفاده کنید. از دنده های سبک تر بهره برده و سعی کنید دور پا را بالا ببرید و آن را در حد ثابت نگه دارید. به تنفس خود نظم و آهنگ متناسب با حرکت پا و بدن بدهید. حالت ایده ال در سربالایی های تند، این چنین می باشد:

تریال

رشته کوهستان - سبک تریال

این رشته هم جزو رشته های فری راید محسوب می گردد. در تریال اصل بر تعادل است در این رشته دوچرخه سوار نیازی به سرعت ندارد و فقط با انجام حرکات تعادلی و جفت کشیدن ها دو چرخه را از روی یک مانع به روی مانعی دیگر می پراند. این موانع هم می توانند مصنوعی باشند مثل محیط های شهری و پارک ها و هم طبیعی مثل صخره ها.

 


کوهستان سواری مسیر

کوهستان سواری مسیر

در این نوع کوهستان سواری هدف لذت بردن است و بس. استفاده از مناظر ودیگر زیبایی های طبیعت و نیز لذت از دوچرخه سواری در مسیرهای سراشیبی طولانی در قلب طبیعت و تجربه هیجان آن.

در Trail Riding کوهستان سوار باید در مسیر های خاکی مال رو (Single Track) رکاب بزند. در سربالایی ها مانند یک کراس کانتری سوار، قدرت و استقامت خود را محک می زند و به عضلاتش فشار می آورد و در سراشیبی ها همچون یک دان هیل کار از دوچرخه سواری با سرعت زیاد در مسیر های باریک و پر پیچ و خم و همراه با انواع موانع و عوارض طبیعی لذت می برد.

فری راید

رشته کوهستان - سبک فری رایددر این رشته هدف بالا بردن مهارت دوچرخه سوار در عبور از موانع است.

Free Ride خود به دو رشته مجزا تقسیم می شود:

1.فری راید شهری Urban Free ride

 2.فری راید خشن Hard Core Free Ride





دان هیل

رشته کوهستان - سبک دان هیلدر دان هیل هدف بالال بردن مهارت و قابلیت کنترل دوچرخه در سرازیری ها و مسیر های دشوار است. در دان هیل توانایی کنترل دوچرخه در سرازیری ها و مسیر های دشوار، شرط نخست این سبک از دوچرخه سواری کوهستان است. در این رشته دوچرخه سوار باید از بدن چهار شانه ای برخوردار باشد تا بتواند ضربات وارده از مسیر یا هنگام فرود در پرش ها را به خوبی مهار کند و برای عبور از صخره ها و مسیر های پر پیچ و خم در سرازیری ها مهارت کافی داشته باشد. سرازیری های بسیار ناهموار و پرش های کوچک و مسیر های پر پیچ و خم از ویژگی های دان هیل است.


کراس کانتری

رشته کوهستان - سبک کراس کانتریدر کراس کاتنری هدف افزایش قدرت عضلانی و سیستم قلبی عروقی و در کل توانایی استقامت و آمادگی جسمانی است. یک کراس کانتری کار تفاوت زیادی با یک کورسی سوار ندارد. در این رشته دوچرخه سوار باید از آمادگی جسمانی و نیروی عضلانی خوبی برخوردار بوده و در شرایط سنگین ورزشی از استقامت بالایی برخوردار باشد. سربالایی های طولانی و خسته کننده و برنامه های سنگین و پر فشار از ویژگی های کراس کانتری است.


دوچرخه های کوهستان - 4 رشته اصلی

 

دوچرخه کوهستان و سبک های آندوچرخه کوهستان دارای 4 نوع مشهور می است. این دوچرخه ها دارای لاستیک زخیم و عاجدار می باشند که باعث بالا رفتن اصطکاک با زمین و حرکت بهتر در محیط های کوهستانی شده و فرمان صاف آن سبب کنترل بهتر به دلیل دید بهتر و کمک فنر دوچرخه های کوهستان برای گرفتن ضربه های وارده و دنده های زیاد آن برای بالا رفتن از شیب های تندکاربرد دارد. ترمز های مقاوم این دوچرخه ها از استقامت و عملکرد بالایی برخوردارند.


تاریخچه دوچرخه کوهستان در جهان

مردم از زمان پیدایش دوچرخه به دوچرخه سواری خارج از جاده می پرداخته اند ولی با ورود لاستیک های پهن با عرض 2.125 اینچ که به تایر های بالونی معروف بودند افکار مردم در مورد دوچرخه سواری خارج از جاده به تحرک در امد . در بررسی تاریخ دوچرخه سواری کوهستان می بینیم که مردم از سال های خیلی دور به دوچرخه سواری خارج از جاده می پرداخته اند.از زمانی که تایر های بالونی در آمریکا عرضه شدند در اوایل دهه 1930 افرادی بودند که با این تایر های پهن دوچرخه سواری خارج از جاده می کرده اند . ولی آن گروه ها و افراد می آمدند و می رفتند آنها حتی با صنایع دوچرخه سازی در ارتباط نبودند یا در شرایت زمانی و مکانی نبودند که حتی اندکی امید ان برود که بقیه را تشویق به این طرز استفاده از دوچرخه کنند و آن گروه ها منزوی باقی می ماندند.


این مسئله تا دهه 1970 به طول انجامید زمانی که در منطقه Marin در California آمریکا گروهی از دوچرخه سواران این سرسختی را داشتند که سرگرمیشان را چنان توسعه دهند تا به محبوبیِِّت جهانی برسد.


دوچرخه های معمول آن زمان دوچرخه های کورسی بودند. منطقه ساحلی San Fancisco که شامل Marin هم می شد محل مناسبی برای ترقی دوچرخه سواری کورسی بود. با وجود دوچرخه سواران متعدد در منطقه Marin پتانسیل بالایی برای تبادل افکار میان دوچرخه سواران وجود داشت و امکان تفحس و تحقیق روی افکار جدید بود.

 تاریخچه دوچرخه کوهستان در ایران

اولین دوچرخه کوهستان (با مارک مرسیه) را آقای بابک کیانپور در سال 1368 از فرانسه خریداری و وارد ایران نمود و فعالیتهای خود را در این زمینه آغاز نمود.اما از بخت بد دزدی به منزل ایشان دستبرد و وسایل ورزشی از جمله دوچرخه ایشان را به سرقت برد.سال 1370 دومین دوچرخه کوهستانی با مارک MIYATA که توسط شخصی از ژاپن خریداری و وارد ایران گردیده بود توسط علیرضا ژاله خریداری گردید.سومین دوچرخه کوهستانی هم توسط آقای مجید ثقه الاسلامی در تابستان سال 70 با مارک  NISIKI وارد ایران گردید.

از همان سال صعود به قله های مرتفع ایران تحت سرپرستی علیرضا ژاله و شرکت آقایان مجید ثقه الاسلامی و علی اکبر ژاله آغاز، که حاصل این تلاشها منجربه نخستین صعود به قله دماوند(جبهه جنوبی ) و برپائی دومین رکورد جهانی این رشته و همچنین صعود قله مرجیکش در منطقه تخت سلیمان گردید. سال 1371 یک تیم 5 نفره متشکل از آقایان علیرضا شهاب ، علی اکبر ژاله ، حمید شالی پور و حمید ساروخانی به سرپرستی علیرضا ژاله موفق گردید اولین صعود به قله سبلان را به انجام برسانند.که این صعود در 2 ماه بعد توسط آقای مجید ثقه الاسلامی تکرار گردید.سال 1372 تیمی متشکل از 8 دوچرخه سوار و دو همراه به اسامی آقایان قربانعلی کلهر،مجیدثقه الاسلامی ،علیرضا شهاب ، مجید علیمحمدی ، حمید شالی پور،علی اکبر ژاله ، علیرضا شالی پور ،خسرو دائی و رسول نقوی تحت سرپرستی علیرضا ژاله موفق گردیدند قله علم کوه با ارتفاع 4850 متر را از مسیر حصارچال فتح و از مسیر سیاه سنگها به علم چال و سرچال مراجعت نمایند. 

 


مطالب مشابه :


انواع دوجرخه

دوچرخه سواری بهترین دوچرخه دوچرخه شهری قدیمی اکثراً ساخت هندوستان بودند و با مارک های




ایمنی در دوچرخه سواری

آدرشک - ایمنی در دوچرخه سواری - کوهنوردی و دوچرخه کوهستان




مقاله ورزش دوچرخه سواری

با رعایت تمامی نکات فوق و دارا بودن بهترین دوچرخه دوچرخه سواری بهترین مارک




دوچرخه سواری، ورزشی مفید

انجمن بدنسازی و تناسب اندام ایران - دوچرخه سواری، ورزشی مفید - توجه : بهترین مارک




آشنایی با دوچرخه سواری کوهستان

دوچرخه سواران برای شروع و بهترین انتخاب یه دوچرخه آلومینیوم با البته هرکس یه مارک و




دوچرخه ی کوهستان

اولین دوچرخه کوهستان (با مارک مرسیه) سایت بهترین ها در




برچسب :