بانوی هنرمند اهل انزلی، نشان مرغوبیت صنایع دستی یونسکو را کسب کرد

بانوی هنرمند اهل انزلی، نشان مرغوبیت صنایع دستی یونسکو را کسب کرد

ˈعالیه صادقی ˈ افزود : سال 1381 پس از این که فرزند دومم وارد دبستان شد؛ با 22 سال سابقه تقاضای بازنشستگی کرده و در زمان فراغت به کارهای هنری روی آوردم .

وی یاداور شد : طی این سال‌ها انواع مختلف رودوزی ها را تجربه کردم تا سرانجام با رشته قلاب دوزی ( رشتی دوزی ) در شهر رشت آشنا شدم و بعد از فراگیری آن، زیر نظر هنرمندان بنام این رشته ، نمونه های متعددی از طرح‌های سنتی را اجرا کردم.

این هنرمند خاطرنشان کرد: پس از 9 سال فعالیت در این رشته، به این نتیجه رسیدم که باید تحولی در طرح و روش اجرای قلاب دوزی ( رشتی دوزی ) ایجاد شود تا با حفظ اصالت این هنر، از یکنواختی و تکرار کارهای پیشینیان جلوگیری شده و زمینه برای جذب هنر آموزان جوان به این رشته و زنده ماندن این هنر نزد مردم این دیار فراهم شود.

وی ادامه داد: علاقه ام به این رشته موجب شد که اقدام به تحقیق و یادگیری از استادان دانشگاه در زمینه رنگرزی و استفاده از فناوری نوین اینترنت در این زمینه کنم و کوشیدم کاری بالاتر از معمول با استفاده از مواد کاملا طبیعی ارائه دهم.

چنین بود که این بانوی هنرمند به رنگرزی نخ‌های ابریشم با مواد طبیعی مانند روناس ، زرشک ، مورت ، قرمز دانه و غیره در آشپزخانه خانه اش روی آورد و با امتحان کردن پارچه های مختلف، سرانجام پارچه عبایی دست بافی از پشم شتر را برای خلق اثرش انتخاب کرد.

صادقی سپس با همراهی پسرش که دانشجوی رشته معماری است؛ طرحی جدید بر مبنای هنر تذهیب ایرانی را روی این پارچه رسم و با نخ‌های رنگین ابریشمی چنان طرح بدیع و هنرمندانه ای آفرید که یونسکو نشان مرغوبیت صنایع دستی اش را بر آن نهاد.

این اثر سال گذشته در گیلان مهر اصالت را از سازمان صنایع دستی و میراث فرهنگی گیلان دریافت کرده و سپس به سازمان جهانی یونسکو معرفی شده بود.

به گفته صادقی؛ 10 اثر به یونسکو معرفی شد که پنج اثر از جمله هنر رشتی دوزی وی نشان مرغوبیت صنایع دستی را دریافت کرد.

این بانوی هنرمند با اشاره به قیمت بالای پارچه عبایی دست باف از پشم شتر ( متری 45 هزار تومان ) و نخ ابریشم کیلویی 215 هزار تومان و رنگ‌های گیاهی ( قرمز دانه 100 گرم 30 هزار تومان ) گفت : اینها فقط هزینه های مواد مورد نیاز است ضمن این که چهار ماه روی این اثر کار کردم .

وی به مسوولان سازمان صنایع دستی توصیه کرد در نمایشگاه‌های صنایع دستی، کارهای خوب که نشانگر هنر هر کشور یا منطقه است را پس از تائید کارشناسان ارائه نمایند.

*رشتی دوزی

رشتی دوزی (قلاب دوزی رشت) یکی از رودوزی‌های سنتی ایران و از صنایع دستی استان گیلان است که در فهرست آثار ملی ایران - میراث فرهنگی ناملموس (معنوی) به ثبت رسیده‌است.

در این کار زمینه پارچه به وسیله نخ‌های ابریشمین رنگین به گونه‌ای بسیار زیبا و چشم نواز تزئین می‌شود.

مرکز عمده قلاب دوزی در گیلان شهرهای رشت و لاهیجان است که به سبب شهرتی که در رشت داشته، رشتی دوزی نیز نامیده می‌شود و زمانی آن را گلدوزی نیز می‌نامیدند.

*تاریخچه

تاریخچه دقیقی از قلاب دوزی در گیلان در دسترس نیست. داده های باستان‌شناسی حاکی از سابقه تاریخی قلاب دوزی در منطقه گیلان است و در کشف های باستان شناسی در لولمان گیلان، قطعاتی از قلاب دوزی و ملیله‌دوزی به‌دست آمده که پژوهشگران آن را متعلق به دوره هخامنشیان می‌دانند.

قدیمی ترین نمونه های رشتی دوزی جدا از مجموعه های خصوصی، در موزه آستان قدس رضوی و موزه هنرهای تزئینی ایران نگهداری می شود.

*ابزار

ابزار کار قلاب دوزی میله‌ای فلزی و باریک به طول هفت سانتی متر و قلابی تیز در انتهاست که انحنای قلاب‌های عادی را ندارد و در عوض یک بریدگی در فاصله پنج میلیمتری نوک قلاب وجود دارد.

ابزار دیگر کار قلاب‌دوزی جریده‌است که از دو قطه چوب به طول‌های یک متر و 10 سانتی متر تشکیل شده که گیره مانند است.

صادقی خاطرنشان کرد : در قدیم از کتل ( چهارپایه چوبی به ارتفاع 80 سانتی متر تا یک متر بسته به قد فرد برای نشستن ) و جریده ( وسیله ای چوبی که پارچه در شیار آن محکم می شود ) استفاده می شد ولی می شود برای راحتی کار از کارگاه گلدوزی برای نگه داشتن پارچه و دوخت استفاده کرد که در این صورت نیازی به استفاده از کتل نیست و می توان روی یک صندلی راحت نیز کار کرد.

وی افزود: رشتی دوزی به سه روش ساده ، معرق و معرق برجسته انجام وعموما برای سطح کار از پارچه ماهوت استفاده می‌شود که در رنگ‌های متنوع است.

*کاربرد

رشتی دوزی در حال حاضر برای تزئین سجاده، جا قرآنی، تابلو ، لبه پرده، تزئین لباس رومیزی ، زیرلیوانی، ، رویه کوسن، رویه دمپایی و کفش زنانه، بقچه سوزنی و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نقوش مورد استفاده در رشتی دوزی به طور سنتی عبارتند از بازوبندی ، بند رومی ، بته جفه ترمه ای ، گل بادامی ، بته جقه ای شاخ گوزنی ، بته جقه قهر و آشتی ، گل و بوته ، گل و مرغ.

صادقی می گوید : اگر اداره صنایع دستی استان فضای مناسبی را در اختیارم قرار دهد، خوشحال می شوم این هنر را به دیگران بیاموزم .

وی با اشاره به این که پس از درگذشت پدر تنها انجام این کار هنری توانسته بی تابی وی را کم کند، به خانم‌ها توصیه کرد با روی آوردن به هنرهای دستی اوقات فراغت خود را به نحو مناسب بگذرانند.

عالیه صادقی قصد دارد با خلق آثار هنری ارزشمند، فرهنگ و هنر گیلان و ایران را به جهانیان بشناساند


مطالب مشابه :


قلابدوزی رشت ( رشتی دوزی )

باران بهاری - قلابدوزی رشت ( رشتی دوزی ) - هرچه هستی باش اما باش




بانوی هنرمند اهل انزلی، نشان مرغوبیت صنایع دستی یونسکو را کسب کرد

( رشتی دوزی ) به این نتیجه رسیدم که باید تحولی در طرح و روش اجرای قلاب دوزی ( رشتی دوزی )




رشتی دوزی بازتاب زیبایی های هزاررنگ گیلان

وبه قلیان در می آید.رشتی دوزی یا قلاب دوزی یکی از این جوشش . رشتی دوزی ذوق استادان با نخ های




رودوزی‌های سنتی

رشتیدوزی : رشتی دوزی (قلاب دوزی رشت) رشتی دوزی نوعی از رودوزی‌های سنتی




توجه توجه

زرتشتی دوزی (گبر دوزی) زرگری و جواهر قلاب دوزی. قلم




سیرتاریخی صنعت رشتی دوزی در گیلان

گیلان وچشم اندازهای آن - سیرتاریخی صنعت رشتی دوزی در گیلان - مردم شناسی ومعرفی جاذبه های




مقاله هنر خاتم

قلاب دوزی : آن به چندین قرن قبل از میلاد مسیح میرسد قلاب دوزی بوده که به رشتی دوزی و گلبند




استان گیلان

رَشتی دوزی: قلابدوزی که هم‌اکنون در بسیاری از نقاط کشور رایج است و عده زیادی از زنان و




تبيين جايگاه صنايع دستي در توسعه ي گردشگري استان گيلان مطالعه ي موردي: صنعت رشتي دوزي(قلاب دوزي)

از ديگر اساتيد اين رشته، استاد حسین رشتی، استاد الدوله قلاب دوزی نموده است




معرفی صنایع دستی استان گیلان

(روزنه ای برای زیستن) - معرفی صنایع دستی استان گیلان - زندگی یعنی پژوهش و فهمیدن چیز جدید




برچسب :