آشنایی با آفات گیاه یونجه

 آفات دیگری چون مینوز برگ کرمهای برگ خوار ، تریپس و بر روی یونجه فعال هستند که بدلیل تراکم کم ، اهمیت کمتری دارند. 

سرخرطومی برگ یونجه

حشره کامل آن سرخرطومی کوچک با طول بدن 5-7 میلیمتر و با عرض بدن حدود 5/3 میلیمتر و به رنگ قهوه ای تا خاکستری می باشد . تخم های این حشره به رنگ لیمویی مایل به زرد با پوسته شفاف می باشد. لارو  سن اول سفید رنگ با سر قهوه ای روشن می باشد. زمانیکه لارو به سن 4 لاروی رسید طول آن تا حدود 12 میلیمتر افزایش می یابد. لارو در این حالت سبز رنگ است لاروها پس از تغذیه و تکمیل سنین لاروی با تنیدن تارهایی برای طی  دوره شفیرگی پیله ای برای خود درست می کنند. پیله سفید رنگ و محکم بوده و حشره را در مقابل شرایط بد اقلیمی و حتی سمپاشی محافظت می کند.

خسارت:.

این حشره در کلیه مراحل لاروی و حشره کامل از ساقه و برگ یونجه تغذیه می کند . بیشترین خسارت در سنین سوم و چهارم لاروی به محصول وارد می شود. در صورت افزایش تراکم لاروها به 50 عدد و یا بیشتر در متر مربع کلیه  برگ های یونجه در اثر تغذیه آفت از بین رفته و مزرعه از دور سفید به نظر می رسد.

زیست شناسی

این آفت زمستان را بصورت تخم و حشره کامل در شرایط آب و هوایی منطقه سپری نموده و در اوایل بهار با مهیا شدن شرایط اقلیمی فعالیت خود را شروع می کند . حشرات کامل پس از تغذیه و جفت گیری تخم های خود را در داخل ساقه یونجه و نزدیک سطح خاک قرار می دهد.

مبارزه

از آنجاییکه این حشره زمستان را به صورت تخم و حشره کامل در منطقه سپری می کند. در ابتدای سال در مزارع یونجه از مرحله تخم تا سن 3 لاروی به راحتی قابل تشخصی است به همین جهت با یک نوبت مبارزه ، به سختی می توان آفت را کنترل کرد.

روشهای معمول کنترل افت منطقه

1- سوزانیدن مزرعه با استفاده از دستگاه شعله افکن ، نتیجه کار خوب بوده و ضمن کنترل آفت ، مقداری از علف های هرز را نیز از بین می برد . در این روش رشد یونجه به تاخیر می افتد ولی با توجه به اینکه علف های هرز رقیب نیز تا حدود زیادی ترمیم می شود (در روش سوزاندن مصرف سوخت (گازوئیل ) زیاد بوده و پیشرفت عملیات کند می باشد).

2- چرانیدن: در اثر تغذیه و نیز حرکت گله گوسفند تعداد زیادی از لاروها ، تخم و حشرات کامل آفت از بین می رود این عمل ، می تواند ضمن به تاخیر انداختن رشد یونجه باعث گسترش بذور علف های هرز در مزرعه گردد.

3-روش برداشت زود هنگام: در این روش با برداشت زود هنگام و قبل از وارد شدن حداکثر لاروها به سنین خسارت زایی و شفیرگی می توان تلفات زیادی به آفت وارد ساخت.

4- روش مبارزه شیمیایی: این روش آسانترین و سریعترین روش محسوب می شود که در صورت مهیا بودن سمپاش ، شرایط اقلیمی و سم مناسب می تواند در حداقل زمان حداکثر تلفات را به آفت وارد سازد. زمان سمپاشی بایستی طوری انتخاب شود که حداقل تخم در مزرعه وجود داشته باشد و حداکثر تراکم لاروها در سنین 2 و مقدار کمی در سن 3 لاروی باشد در روش مبارزه شیمیایی گاهی برداشت زود هنگام می تواند این روش را تکمیل نماید.

1- سوپر اسید 40% به میزان 2/1 تا 5/1 لیتر در هکتار

2- سومیسیدن (فن والریت) 750 سی سی در هکتار

علاوه بر سموم فوق سمومی چون فوزالن ، سوین ، دیازینون و دورسبان نیز توصیه شده که عملکرد سموم فوق الذکر را ندارند.

سر خرطومی ریشه یونجه :

حشره کامل آن سرخرطومی کوچکی است که کمی کوچکتر از سر خرطومی برگ بوده و بیضی و کشیده و باریک به نظر می رسد . این آفت هم در دوره لاروی از قسمت های مختلف یونجه تغذیه می کند . حشرات کامل از قسمت های هوایی و لاروها از ریشه تغذیه می کنند لاروهای این حشره پس از خرج از تخم بلافاصله به سمت ریشه ها رفته و از گره های تثبیت کننده ازت تغذیه می کنند. در سنین بعدی ، لاروها مستقیما از ریشه تغذیه کرده و دالانها و حفره هایی در روی ریشه ایجاد می کنند که در اثر این امر تعدادی از ریشه ها از بین رفته و از رشد بوته ها کاسته می شود این حشره فاقد دیاپوز اجباری بوده و بهمین سبب در زمستان نیز آنها را در سنین مختلف لاروی و حشره کامل می توان دید. حشرات کامل در بهار پس از مهیا شدن شرایط اقلیمی جفت گیری کرده و تخم های خود را در محل طوقه یونجه و در عمق 2 تا 3 سانتی متری خاک می گذارند. این حشره حداکثر تا دو نسل ، که نسل دوم آن ناقص است را در سال ایجاد می کند.

روشهای کنترل آفت

بدلیل اینکه لاروهای این آفت همیشه در عمق خاک و داخل ریشه می باشند دسترسی سموم به آنها به سختی میسر بوده و گاهی امکان پذیر نمی باشد . بهمین جهت تنها راه عملی موجود مقابله با حشرات کامل این آفت در سه مرحله اوایل بهار (بلافاصله پس از شروع فعالیت حشرات کامل) ،دوم ؛ در اوایل خرداد ماه (زمانیکه لاروهای زمستان گذران بالغ شده اند ) و سوم در مرداد ماه علیه حشرات کامل نسل دوم خواهد بود. البته بدلیل همزمانی فعالیت حشرات کامل این آفت با سمپاشیهای بهاره بر علیه سر خرطومی برگ ، تعداد زیادی از حشرات کامل سر خرطومی ریشه از بین می رود.

شته یونجه:

تعدادی از شته ها که پلی فاز بوده و از گیاهان مختلف تغذیه می کنند با تغذیه از یونجه به آن خسارت می زنند. شته ای که هم اکنون بیشترین فعالیت را در مزارع یونجه در منطقه ساوجبلاغ داشته و به مزارع یونجه خسارت وارد می سازد شته ای سبز رنگ بوده که شکل تخم مرغی دارد و بسیار شبیه به شته پنبه و جالیز می باشد.

در اثر فعالیت آفت مذکور ضمن ضعیف شدن گیاه ، شیره ای از برگها ترشح می گردد و باعث روغنی شدن برگها و ساقه های یونجه میشود. بطوریکه در زمان فعالیت این آفت در حین تردد در مزرعه کفش و لباس حالت روغنی شدید بخود می گیرد. با توجه به اینکه این شته همانند اکثر شته ها از طریق دختر زایی تولید مثل می کند در سال تا 20 نسل برای آن ذکر شده است.

بدلیل تجمع مواد قندی در روی برگها قارچهای ساپروفیت به مزرعه حمله کرده و برگهای زیرین را سیاه رنگ ساخته و از کیفیت محصول می کاهد.

راههای کنترل آفت:

بیشترین فعالیت این آفت در اواخر تابستان می باشد. این زمانی است که یونجه در اواخر چین سه و اوایل چین چهار  می باشد. بهمین جهت در صورتیکه فعالیت آفت مصادف با اواخر چین باشد. با جلو انداختن برداشت بمدت چند روز از خسارت آن می توان کاست در ابتدای چین چهار و زمانیکه ارتفاع ساقه های یونجه به 10-5 سانتی متر رسید می توان از یکی از سموم شته کش ترجیحا سیستمیک بر اساس توصیه کارشناسان حفظ نباتات استفاده نمود. سمومی که در حال حاضر برای این امر کاربرد دارد عبارتند از :

اکاتین 1 لیتر در هکتار، متاسیستوکس 5/1 -1 لیتر در هکتار و کنفیدور400 سی سی ذر هکتار

گیاه انگلی سس:

گیاهی انگل ، گلدار وفاقد ریشه می باشد. بذر آن گرد و به رنگ خاکستری مایل به قهوه ای با سطحی نا صاف است که پس از جوانه زدن تولید رشته هایی با رنگ مایل به زرد می کند که انتهای آن باریک و قاعده آن قطور است پس از خروج از زمین و جهت اتصال به میزان  از خود آنزیمی تشریح کرده و همی سلولز جدار سلولهای میزبان را تجزیه می کند به آسانی مواد غذایی میزبان را جذب و به مصرف می رساند آلودگی مزرعه عموما در مراحل اولیه لکه ای است و در صورت پیشرفت انگل در مزرعه ، محصول آلوده از نظر کمی و کیفی متحمل خسارت زیادی خواهد شد.

راههای مبارزه با سس

1- چیدن و خارج کردن نقاط آلوده به سس از مزرعه (در صورت ماندن قطعات کوچک انگل در مزرعه آلودگی مجددا شروع می شود)

2- سوزاندن قسمتهای آلوده مزرعه با شعله افکن

3- پوشاندن لکه های آلوده با کاه و کلش تا ارتفاع 20 سانتی متر

4- شخم عمیق پاییزه (در اراضی که آلوده به سس بوده و قرار است برای کشت یونجه آماده شوند).

5- مصرف علف کش داکتان به مقدار 120کیلوگرم در هکتار قبل از رویش بذر سس در بهار

6- راه عملی تری که هم اکنون در سطح شهرستان قابل انجام است استفاده از سم گراماکسون (پاراکوت) جهت مبارزه لکه ای یا عمومی باشد . نسبت قابل استفاده از سم فوق 4-3 لیتر در هکتار پس از چیدن یونجه چین بعدی ( به ارتفاع 3-2 سانتی متر) می باشد. استفاده از علفکش عمومی در مزارع تازه کاشت بدلیل عدم تثبیت کامل ریشه گیاه یونجه توصیه نمی شود.


مطالب مشابه :


کاشت یونجه

دانش کشاورزی - کاشت یونجه - - دانش کشاورزی یونجه یک گیاه علوفه ای چند ساله از خانواده




کاشت یونجه

آموزش کشاورزی - کاشت ذرت- گندم - یونجه - کاشت یونجه - آموزش کشاورزی کاشت ذرت گندم یونجه




نکاتی در مورد شرایط کشت یونجه

۱- آماده سازی زمین : یونجه گیاهی چند ساله است، لذا بازدن شخم عمیق ،دیسک ،لولر بسترکاشت آماده




زراعت

کاشت یونجه یونجه یک گیاه علوفه ای چند ساله از خانواده بقولات است .منشا آن آسیای مرکزی است.




یونجه

یونجه در اوائل کاشت به ویژه در مرحله جوانه زنی به کم آبی و شوری خاک حساس است .بعد ازآبیاری




کشت یونجه دیم در کردستان

زراعت یونجه دیم. مرحله کاشت: انتخاب زمین مناسب کشت یونجه دیم: دیمزارهای کم بازده و با شیب




نکاتی در مورد کاشت یونجه

کشاورزی صنعتی - نکاتی در مورد کاشت یونجه - صفحه ای با موضوعات علمی.فرهنگی.سیاسی.تحلیلی و .




یونجه

ورمی کمپوست پارسیان - یونجه - خرید و فروش ورمی کمپوست و کرم خاکی با قیمت استثنایی Vermicompost dealing




نباتات علوفه ای (جزوه ی عملیات کشاورزی) (2)

طرق کشت یونجه: هزینه های کاشت،داشت و برداشت و مدت زمانی که صرف زراعت یونجه می گردد و باید




یونجه

تلقیح مصنوعی گوسفند - یونجه - تلقیح مصنوعی و شناخت گوسفند زل




برچسب :