سيستم روشنايي و پريزهاي برق

 

موضوع :

تاسیسات برق ساختمان

 

 

نام استاد :

جناب آقای سجاد نازی

 

دانشجویان :

پرستو ماهینی و راضیه بحرینی

 پروژه درس عناصر و جزییات ساختمان

رشته : معماری

سيستم روشنايي و پريزهاي برق

 

-    جهت فضاهاي باز مانند حياط بايستي از پريز ارت‌دار و درب‌دار (باراني) استفاده شود.  همچنين در فضاهاي قابل شستشو مانند پاركينگ و غيره استفاده از اين پريزها الزامي است.

-         تغذيه هيچ نوع چراغي از خط پريزها مجاز نيست.

-    نصب چراغ ايمني (خودشارژ) در مكانهاي مورد اشاره در مبحث 13 مقررات ملي ساختمان الزامي است. و مي‌تواند از يك خط جداگانه تغذيه گردد.

-         محل نصب كليه تابلوهاي برق در نقشه‌ها مشخص شود. (در نقشه روشنايي و در نقشه پريزها).

-         نصب چراغ خطر براي ساختمانهاي بلند مرتبه الزامي است.

 

-    از هر مدار روشنايي مي‌توان يك موتور كوچك را، به شرط آنكه توان آن از 100 وات تجاوز نكند تغذيه كرد. (مانند فن‌هاي آشپزخانه و سرويس‌هاي بهداشتي)

 

-    در ساختمانهاي مسكوني هر مدار روشنايي نبايد بيش از 12 چراغ يا نقطه روشنايي را اگر دربيش از يك اتاق يا فضاي مشخص قرار گرفته باشند تغذيه كند همچنين تعداد چراغهاي مدار كه در يك اتاق يا فضاي مشخص نصب مي‌شوند تنها به جريان مجاز مدار محدود مي‌شود.

-         هر مدار پريز نبايد بيش از 12 پريز مربوط به مصارف عمومي را تغذيه كند.

-    در يك اتاق يا فضاي مشخص كليه پريزها بايد فقط از يك مدار تغذيه‌ كنند مگر اينكه فاصله مستقيم دو پريز وصل شده به دو مدار مختلف 5  متر يا بيشتر باشد.

 

-    پريزهاي بكار رفته در حمام بايد مجهز به هادي حفاظتي باشند مگر در مواردي كه از پريزهاي مخصوص مجهز به ترانسفورماتور ايمني استفاده شده باشد (كه در اين صورت اجراي هادي حفاظتي الزامي است و در محل پريز عايق‌بندي و رها شود)

-         چراغهاي نصب شده در محدوده دوش در حمام بايد داراي درجه حفاظت Ip44 يا بيشتر باشد.

سيستم پريزهاي تلفن و آنتن تلويزيون

 

1.     وجود پريز برق در مجاورت پريز تلويزيون حتماً لازم است.

2.     وجود پريز برق در كنار پريز تلفن توصيه مي‌شود ولي الزامي نمي‌باشد.

سيستم درب بازكن و زنگ اخبار

1.     حداقل سطح مقطع سيم تلفن، در بازكن، زنگ اخبار و زنگ احضار بايد m2 0.6 باشد.

 

2.  كابل‌هاي سيستم توزيع آنتن بايد از نوع هم محور (كواكسيال) با امپدانس مشخصه 75 اهم باشد و سطح مقطع آن با توجه به مشخصات سيستم و افت سيگنال آن انتخاب شود.

تابلوهاي برق و تابلو كنتور

-    درخصوص پمپ ذخيره آب و پمپ آب آتش‌نشاني لازم است براي هر كدام يك تغذيه مستقل در تابلو عمومي پيش‌بيني و به سمت تابلو قدرت و فرمان هدايت شود. 

-         براي تابلو مصارف عمومي و ساير تابلوها كليد FI در نظر گرفته شود.

-         ديماند درخواستي از شبكه و سايز كابل‌هاي ورودي به ساختمان و طبقات مشخص شود.

-         هر تابلو بايد به يك كليد اصلي جداكننده قابل قطع و وصل زير بار مجهز باشد.

 

-    در صورت منظور نمودن يك خط تغذيه جداگانه براي مدار زنگ اخبار و احضار لازم است به وسيله كليد مينياتوري يا فيوز فشنگي حداكثر 4 آمپر محافظت گردد.

نحوه کابل کشی تغذيه اصلی ساختمان:

در ساختمانهايی که از دووجه يا بيشتر به معابر عمومی مشرف می باشند، انتخاب مسير برق رسانی از طريق استعلام از امور برق مربوطه مشخص می شود.

 

مصارف تازير 30 کيلووات می تواند از مسير هوائی تغذيه شود

چنانچه برقراری انشعاب از مسيرهای هوايي انجام شود لازم است مسير لوله PVC در داخل ديوار از ارتفاع حداقل 2متر از کف معبر شروع شده و بنابه شرايط تابلوی کنتوری از بالا يا پايين تابلو منتهی به کليد اصلی تابلو وارد شود و درطول مسير بايد از حداقل تعداد زانو و اجباراً از نوع 45 درجه استفاده گردد.

 

 

 

تغذيه تابلوی کنتوری برای مصارف 30 کيلووات و بالاتر از طريق مسير زمينی (منشعب از شبکه هوائی يا تابلو و يا جعبه انشعاب) انجام می شود. بدين منظور بايد در داخل ساختمان از لوله PVC (حداقل نمره 90) نصب شده در عمق 80 سانتيمتری و درمحل خمش از زانوی 45 درجه استفاده شود. به نحوی که خروجی لوله در سمت معبر عمومی تا 20 سانتيمتر به خارج از ساختمان امتداديافته و در محل ورود به تابلو کنتور نيز دقيقاً به زير کليد اصلی ورودی تابلو منتهی شود. قراردادن يک رشته سيم پيشرو جهت سهولت کابل کشی و کشيدن نوار زرد هشداردهنده روی لوله توصيه می شود. اگر به واسطه وجود پارکينگ در طبقه زيرين ساختمان، تعبيه لوله به روش فوق (دفنی) امکان پذير نباشد، می توان روش هايي از قبيل لوله يا سينی از سقف طبقه زيرين و يا پيش بينی لوله در بتن سقف (با رعايت شعاع خمش در محل ورود به بتن) و يا روش های مناسب ديگر را با هماهنگی امور برق مربوطه و مهندس ناظر استفاده کرد.

 

 

 

در مجتمع ها و ساختمانهای بزرگ که تعداد تابلوهای کنتوری بيش از يک دستگاه بوده و بين تابلوها نيز کابل کشی ضرورت يابد کيفيت لوله گذاری و مسير تغذيه با هماهنگی امور برق و مهندس ناظر تعيين می گردد.

 

نحوه ساخت و نصب تابلوی کنتور:

 

تابلوی کنتور را متقاضی بايستی با هماهنگی کامل مهندس ناظر و با عنايت به موارد زيرساخته و نصب نمايد. در اين مورد توصيه می شود از سازندگانی که مورد تائيد شرکت برق هستند استفاده گردد تا از مسائل احتمالی بعدی جلوگيری شود.

نحوه و کيفيت ساخت تابلوی کنتوری:

ضخامت ورق تابلو کمتر از 1.5 ميليمتر نباشد.

 

 

 

ارتباط بين فيوزها و کنتور و کليدهای مينياتوری از طريق سيم افشان نمره 6 باشد.

ابعاد تابلو بايد به گونه ای باشد که ارتفاع بالاترين کنتور از کف تمام شده حداکثر 220 سانتيمتر و ارتفاع نمراتور پايين ترين کنتور از کف تمام شده حداقل 80 سانتيمتر باشد.

 

ابعاد تابلو بايد براساس کنتورهای تک فاز الکترومکانيکی شيشه ای طراحی شود.

درصورت نياز به تعبيه سيم آنتن ـ تلفن ـ آيفون ـ اعلام حريق و .... پانل جداگانه ای جهت تابلو درنظرگرفته شود و اين قسمت هيچگونه ارتباط الکتريکی با تابلو برق نداشته باشد.

 

 

 

حفاظ روی قسمتهای برقدار داخل تابلو نصب شده باشد (روی کنتورها ـ کليدهای مينياتوری ـ کليد فيوزی ـ فيوزهای فشنگی ـ شمشها و ...)

 کليه سيم ها به فاصله هر 20 سانتيمتر با کمربند کابل بسته شده و يا در داخل داکت پلاستيکی قرارگيرند.

سيم ها تماماً از نوع افشان و با روکش ترموپلاستيک و به سطح مقطع 6 ميليمترمربع باشد.

کليه سرسيمها درهر نقطه اتصال از فيوز فشنگی تا کنتور و کليد مينياتوری و ترمينال بايد قلع اندود يا مجهز به کابلشو بوده و دارای شماره باشند.

 

طراحي سيستم اعلام حريق

از جمله سيستم هاي حفاظتي مورد نياز در داخل يك مجتمع سيستم اعلام حريق ميباشد.

مقررات طراحي اين سيستم در كشور ما NFPA  و استاندارد  B.S  منظور ميشود البته در بعضي موارد استاندارد UL  آمريكا استفاده مي شود ولي استاندارد مبنا B.S 5839   مي باشد.

بر اساس استاندارد فوق منظور از سيستم اعلام حريق سيستمي است كه وجود دود و يا حرارت را در نقاط مختلف تشخيص دهد.

بر همين نظريه بايد گفت روش كلي در طراحي شبكه هاي اعلام حريق منطقه بندي  ( ZONE )  سطح مورد نظر براي كنترل و اعلام حريق مي باشد به نحوي كه وقوع حريق در نقطه سريعا قبل از گسترش و سرايت به ساير نقاط ساختماني توسط علائم صوتي و تصويري اعلام و نقطه مورد نظر مشخص گردد.

کنتورهای دیجیتالی

مشکلاتی از قبیل دقت پایین - امنیت کم - امکان دستکاری و برق دزدی آسان و.... در کنتورهای آنالوگ و از همه مهمتر که باب میل شرکت های برق منطقه ای میباشد تعرفه بندی  کافی بود تا سرو کله کنتورهای دیجیتال پیدا شود .

 

 

کنتورهای دیجیتال چند تعرفه ای استاندارد نصب آنها با استاندارد ANCI  مطابقت میکند این به آن مفهوم است که قابل نصب بر روی فک ثابت کنتورهای  آنالوگ نیز میباشند.

 

از دیگر قابلیت آن امکان  قرائت کنتور از طریق پورت نوری مادون قرمز میباشد . همچنین  تلفات داخلی نسبت به نوع آنالوگ به مقدار چشمگیری کاهش میابد.

مردم عادی دید خوبی نسبت به این نوع کنتورها ندارند و این میتواند به دلیل محاسبه دقیق برق مصرفی در کنتور با کلاس دقت بالا ( حتی به اندازه مصرف شارژ موبایل )  میباشد.

البته باید گفت یکسری از روشهای برق دزدی در کنتورهای آنالوگ هنوز هم برای این کنتورها معتبرند که اجازه دهید با توجه به رسالت فرهنگی از مطرج کردن آنها خودداری کنم.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


مطالب مشابه :


دستور العمل نحوه كنترل طرا ح ي نقشه هاي برق

وظيف ه طراح برآورده نمودن هدف تعريف شده فوق از طريق ارائه نقشه هايي است برق کشی ساختمان.




دانستني هايي درباره برق ساختمان

دانستني هايي درباره برق ساختمان - از پايين ساختمان تا در ساختمان سازمان نقشه




تابلوهـــــا

برق ساختمان طراحي و تهيه نقشه تثبيت رنگ در دماي 200 درجه سانتيگراد در کوره هايي که




سيستم روشنايي و پريزهاي برق

تاسیسات برق ساختمان (در نقشه روشنايي و امکان پذير نباشد، می توان روش هايي از قبيل لوله




كنترل هوشمند ساختمان (2)

در ساختمان از و اطلاعاتی که از تابلو برق گرفته هايي اغلب از اعمال كنترل




آشنايي با رشته مهندسي برق

» راهنمای راهبری و نگهداری تاسیسات مکانیکی ساختمان نقشه های تاسیسات برق هايي از قبيل




استفاده از باسداکت در سيستم توزيع برق ساختمان هاي بلند مرتبه

استفاده از باسداکت در سيستم توزيع برق ساختمان از جمله ديگر پروژه هايي نقشه هاي




برچسب :