آسيب شناسي نظارت بر ساخت و ساز در شهر تهران

كتاب «آسيب شناسي نظارت بر ساخت و ساز در شهر تهران» (۱) منتشر شد.

عکس جلد کتاب آسیب شناسی نظارت بر ساخت و ساز در شهر تهران

اين كتاب که تأليف "عارف آقاصفري"/ دکتر در برنامه ریزی شهری و من است؛ توسط «پژوهشگاه علوم  انساني و مطالعات اجتماعي جهاد دانشگاهي» روانه ي بازار نشر شد.

مطالب این کتاب در یک «مقدمه» و شش فصل «تعاریف و مفاهیم»، «عاملان نظارت»، «ابزارهای نظارت»، «فنون نظارت»، «تحلیل آسیب شناسانه ی نظارت» و «جمع بندی آسیب شناسی نظارت» ارایه شده است.

هدف ما از نوشتن این کتاب، ارایه ی شناختی از آسيب های نظارت بر ساخت و ساز ساختمان در شهر تهران و ارایه ی راه­حل های پيشنهادي جهت غلبه بر آن است و ما براي دست يابي به اين مهم، مطالب كتاب را در شش فصل تنظيم کرده ایم:

موضوع کتاب، نظارتي است كه در نظام مديريت شهري تهران بر ساخت و ساز ساختمان اعمال مي شود و كتاب، گزارش تحليل آسيب هاي نظارت بر ساخت و ساز ساختمان در شهر تهران است.

نگرش حاكم بر تحليل آسيب هاي نظارت بر ساخت و ساز ساختمان در شهر تهران، نگرش سيستمي است و مبتني بر همين نگرش، از نظام نظارت بر ساخت و ساز ساختمان يك مدل فرايندي، طراحي نموديم و بعد از شكستن فرايندهاي اين نظام به فعاليت ها و شكستن فعاليت ها به وظايف و شناسايي مسؤولان هر وظيفه و مدارك مرتبط با هر وظيفه و نهايتا تشخيص عاملان نظام و ابزاري كه اين عاملان براي نظارت به كار مي گيرند؛ به تحليل كاستي هاي عاملان، ابزار و فنون به عنوان عناصر نظام و روابط هر يك اقدام كرديم.

در فصل اول، تعاریف و مفاهیم را آوردیم.

مفهوم شناسي نظارت بر ساخت و ساز ساختمان، پيش نياز پرداختن به موضوع کتاب است و به همين واسطه در اين فصل، ابتدا مفاهیم مديريت شهري، ساختمان و ساخت و ساز ارایه شد و سپس رويكردهاي نظري علوم اداري و حقوق اداري به نظارت، تبیین و پیشینه بررسی و گزارش گردید.

در فصل دوم، عاملان نظارت را معرفی کردیم.

در اين فصل عاملان نظارت بر ساخت و ساز ساختمان در شهر تهران معرفی می شود. معرفی عاملان از «سازمان اداري وزارت مسكن و شهرسازي» شروع مي شود و در ادامه «سازمان نظام مهندسي ساختمان»، «شهرداري تهران» و «مهندسان ناظر» را در بر مي گيرد و در هر مورد، معرفی از اقدام به شناخت عمومي شروع و به بررسي تفصيلي عناصر مرتبط با فرايند نظارت بر ساخت و ساز ساختمان ختم مي شود.

در فصل سوم، ابزارهای نظارت را معرفی کردیم.

در نظام نظارت بر ساخت و ساز ساختمان، ابزارهاي نظارت توسط عاملان برای جاری سازی فنون نظارت به کار گرفته می شود و در این فصل «ضوابط و مقررات عام شهرسازي»، «مقررات ملي ساختمان»، «پروانه هاي اشتغال به كار»، «نقشه هاي ساختماني»، «شناسنامه ی ساختمان» و «برگ هاي تعهد» به عنوان ابزارهاي نظارت بر ساخت و ساز ساختمان در شهر تهران معرفی می شود.

در فصل چهارم، فنون نظارت را بیان کردیم.

نظارت بر ساخت و ساز ساختمان در شهر تهران نظامی است که از سیزده فرایند شکل می گیرد و نتایج شکستن فرایندهای این نظام و معرفی آن ها به تفکیک رویه ها، شیوه ها و مسؤولان هر شیوه در این فصل ارایه می شود.

در فصل پنجم، کاستی های نظارت را آوردیم.

کاستی های نظارت بر ساخت و ساز ساختمان در شهر تهران به تفکیک عاملان، ابزار و فنون نظارت و شناسایی منشاء هر کاستی و عامل تشدید آن در این فصل ارایه می شود.

و

در فصل ششم به بیان راه حل های غلبه بر کاستی ها پرداختیم.

پیشنهاداتی برای اصلاح کاستی های نظارت بر ساخت و ساز ساختمان در شهر تهران به تفکیک عاملان، ابزار و فنون نظارت و به تفکیک منشاء هر کاستی و عامل تشدید آن حسن ختام مطالب کتاب است.

تأليف اين كتاب مرهون زحمات و مساعدت های "سعيد رضا ابراهيمي"/ مهندس در معماری (به خاطر مساعدت در برداشت میدانی)، "سيد صدرالدين صدري"/ کارشناس ارشد در برنامه ریزی (به خاطر مشاوره در روش شناسی) و "ناصر براتی"/ دکتر در شهرسازی (به خاطر مشاوره در شهرسازی) است.

مخاطبان این کتاب را طیف وسیعی از فعالان عرصه ی شهرسازی تشکیل می دهند.

مدیران و کارشناسان نهادهای هدایت کننده و پشتیبانی کننده ی نظام نظارت بر ساخت و ساز ساختمان کشور (اعم از وزارت راه و شهرسازی، سازمان نظام مهندسی ساختمان و شهرداری ها)، عاملان نظارت کننده نظام نظارت بر ساخت و ساز ساختمان کشور (اعم از شهرداری ها و مهندسان ناظر)، پژوهشگران شهری و دانشجویان رشته های اصلی مهندسی ساختمان (اعم از معماری، مهندسی عمران، مهندسی مکانیک، مهندسی برق، شهرسازی، نقشه برداری و مهندسی ترافیک) و رشته های مرتبط مهندسی ساختمان از مهم ترین مخاطبان به حساب می آیند.

اعضای شوراهای اسلامی در تمامی سطوح مدنی و مالکان شهری درگیر در هر یک از مراحل فرایندساخت و ساز ساختمان را می توان از دیگر مخاطبان این کتاب دانست.

مخاطبان این کتاب می توانند با رعایت آداب مطالعه ی آن از مطالعه ی شان بهره ی بیشتری ببرند. به مدیران و کارشناسان وزارت راه و شهرسازی، سازمان نظام مهندسی ساختمان و شهرداری ها و اعضای شوراهای اسلامی در تمامی سطوح مدنی مطالعه ی فصل های اول، پنجم و ششم با اولویت پیشنهاد می شود. به مهندسان ناظر مطالعه ی فصل های اول و چهارم با اولویت پیشنهاد می شود. به پژوهشگران شهری، دانشجویان رشته های اصلی و رشته های مرتبط مهندسی ساختمان و مالکان شهری درگیر در هر یک از مراحل فرایند ساخت و ساز ساختمان مطالعه ی چهار فصل نخست با اولویت پیشنهاد می شود.

به علاوه، این کتاب می تواند به عنوان یک مرجع معتبر و جامع در پودمان های آموزش شهروندی و حتی به عنوان راهنما برای مراجعان واحدهای معاونت شهرسازی و معماری شهرداری ها به کار گرفته و بهره برداری شود.

(۱) آقاصفری، عارف و حسن طلیعی. آسیب شناسی نظارت بر ساخت و ساز در شهر تهران. تهران. پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی. چاپ اول. ۱۳۹۰. 


مطالب مشابه :


ضوابط و مقررات ساخت و ساز در طرح تفصيلي جديد شهر تهران

ها که به تعيين نحوه ساخت و ساز در هر يک از سازی شهرداری تهران و بافت فرسوده ، طراحی




تغییر ضوابط ساخت و ساز در تهران+جدول

پروانه ساخت و ساز در شهرداری درصد هزینه ساختوساز در شهر تهران می‌باشد




ضوابط ساخت و ساز در طرح جامع تهران

ضوابط ساخت و ساز در طرح جامع تهران طرح جامع تهران 10 موضوع کلی و در عین حال مهم در تهران را هدف




تغيير ضوابط ساخت و ساز در تهران

تعرفه رسمي ساخت‌وساز در سال 92 سازمان نظام مهندسی تهران در راستای اجرای ماده 33 قانون نظام




بازنگري ضوابط ساخت‌و‌ساز در مديريت بافت تاريخي

به گزارش ميراث آريا (chtn)، مديرکل ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان تهران در خصوص




ساخت‌وساز خارج از شعاع 14 كيلومتري شهر تهران ممنوع است

شعاع مجاز ساخت‌وساز در تهران. حريم» خوانده مي‌شود و ساختوساز در آنجا ممنوع است، باعث




آسيب شناسي نظارت بر ساخت و ساز در شهر تهران

كتاب «آسيب شناسي نظارت بر ساخت و ساز در شهر تهران» (۱) منتشر شد. اين كتاب که تأليف "عارف




ضوابط ساخت و ساز

فعال در صنعت ساختمان و ساخت و ساز در تهران دارای پروانه اشتغال شهرداری تهران




ضوابط و مقررات ساخت و ساز و نحوه استفاده از اراضي

ضوابط و مقررات ساخت و ساز و نحوه جامع و تفصيلي شهر تهران، در کل سطح شهر و در تمامي




برچسب :