بازار لباس های دست دوم یا تاناکورای مهاباد

به گزارش خبرنگار ایرنا، بازار لباس های دست دوم یا تاناکورای مهاباد یکی از مهم ترین، پررونق ترین و قدیمی ترین بازارهای فروش لباس های دست دوم در کشور است.

این بازار که نام خود را از سریال قدیمی به نام ˈاوشینˈ (سالهای دور از خانه) به یادگار دارد، همان مراکز عرضه لباس‌های دست دوم خارجی هستند که قدمت آن به حدود 20 سال پیش بر می گردد.

علت این نام به زمانی برمی گردد که در یکی از شبکه های صدا و سیما سریالی ژاپنی به نام ˈسالهای دور از خانهˈ یا به گفته مردم ˈاوشینˈ پخش می شد.

در یکی از ماجراهای این مجموعه نقش اول فیلم با کمک خانواده اش مغازه ای که اجناس را به قیمت ارزان می فروخت به وجود می آورند و نام آن را تاناکورا می گذارند.

بازار تاناکورای مهاباد هم اکنون از تامین‌ کنندگان اصلی لباس‌های دست دوم دیگر بازارهای تاناکورا و مغازه های تاناکورای دیگر شهرها هم محسوب می‌شود به طوریکه بسیاری از مهاباد به عنوان پایتخت تاناکورای کشور یاد می کنند.

تعطیلات رسمی و روزهای پنج‌شنبه و جمعه، اوج شلوغی بازار تاناکورای مهاباد است و ازدحام اقشار مختلف مردم در این بازار حکایت از اشتیاق آنان به خرید از این بازار و لباس‌های دست دوم آن دارد.

قبل از ورود به بازار تاناکورای مهاباد به ویژه در ایام تعطیل که پذیرای بیشترین تعداد خریداران است چیزی که جلب توجه جلب می کند، وجود تعداد زیادی خودروهای مدل بالا و مدل پایین است که در کنار هم پارک شده اند.

هنگام ورود به این بازار نخستین چیزی که فرد را متوجه خود می سازد بوی خاص و ویژه ناشی از مواد ضدعفونی کننده ای است که پیشتر به این لباسها زده می شود و فرد نیز پس از گشت و گذاری در این بازار ناخودآگاه این بو را تا حدود زیادی به خود جلب می کند.

انواع تی‌شرت، تاپ، گرم‌کن ‌‌های ورزشی، بارانی و پالتو، کت و شلوار، کیف، کفش و عروسک‌های رنگارنگ در مدل‌ها و رنگ‌های مختلف و انواع اسباب بازی از پوشاک و وسایلی است که در این بازار به چشم می خورد.

اجناس موجود در بازار تاناکورای مهاباد از آنچنان تنوعی در رنگ و مدل برخوردار است که هر مشتری با هر نوع سلیقه ‌ای و در هر نوع وضعیت مالی قادر است در آن به خرید بپردازد و کمتر فردی می تواند پس از ورود به این بازار دست خالی از آنجا خارج شود حتی اگر برای دیدن به آنجا رفته و قصد خرید نداشته باشد.

بر اساس آمارهای غیر رسمی بازار تاناکورا در مهاباد برای بیش از 10 هزار نفر به طور مستقیم و غیر مستقیم اشتغال ایجاد کرده است.

بازار تاناکورای مهاباد در کنار پایانه مسافربری این شهر سالیان متمادی است که در زمین های متعلق به شهرداری دایر شده و فعالیت می کند.

این بازار از دو بخش تقریبا مجزا تشکیل شده که یک بخش آن متشکل از دکه هایی است که در قالب چندین راسته مجزا با حدود 200 دکه به هم چسبیده با چوب و با لایه‌هایی از نایلون، حصیر و پارچه‌ های کهنه و گونی و به صورت سرپوشیده ایجاد شده و بخش دیگر آن شامل مغازه هایی است مدرنتر و دارای ویترین که در اندازه های کوچک و بزرگ با سازه های جدید و در جوار بخش قدیمی آن ایجاد شده است.

به تازگی، شهرداری مهاباد با ایجاد یک مجتمع بزرگ که متشکل از بیش از یکهزار مغازه است قصد دارد تا بخش قدیمی آن را به این مجتمع منتقل و این بازار را ساماندهی کند.

قیمت ارزان و کیفیت مناسب انواع اجناس عرضه شده در این بازار باعث شده تا مردم دست دوم بودن و یا به قولی غیربهداشتی بودن این اجناس را نادیده گرفته و پوشاک مورد نیاز خود را از آنجا خریداری کنند.

ˈکامبیز مهربانیˈ، از اهالی تهران یکی از خریداران این بازار است که با عجله در حال جستجو در میان تی شرت های عرضه شده در یکی از این دکه ها است.

وی در مورد بازار تاناکورای مهاباد گفت: همه ساله در فصل بهار و اوایل پاییز برای خرید لباس های مورد نیازش زحمت سفر را به تن خریده و از تهران به این شهر می آید.

او معتقد است: انواع لباس های عرضه شده در این بازار علاوه بر قیمت مناسب آن از نظر کیفیت نیز بسیار خوب بوده و با کمی زحمت حتی می توان لباس های مارک دار اروپایی خوبی را که خواهان زیادی دارند از میان آنها به دست آورد.

ˈمحمد میناییˈ، نیز که به همراه خانواده اش از تبریز به بازار تاناکورای مهاباد آمده، تنوع و کیفیت بالای لباس های عرضه شده در این بازار را از دلایل خرید خود از آن عنوان می کند.

وی گفت: با وجود آنکه برخی ها این لباسها را دست دوم می دانند اما کیفیت آنها به مراتب بسیار بالاتر از لباس های نو موجود در بازار است.

این شهروند تبریزی معتقد است: در حالی که بازار پوشاک و کفش کشور را اجناس بی کیفیت چینی فراگرفته، خرید لباس های تاناکورا در بازار مهاباد از لباس های چینی موجود در بازار به صرفه تر است هر چند که قیمت آنها با قیمت اجناس نو چینی نیز برابری کند.

ˈرحمان رحیم زادهˈ، از فروشندگان بازار تاناکورا می گوید: عمده خریداران بازار تاناکورای مهاباد را مسافران و گردشگرانی تشکیل می دهند که به صورت عمده از شهرهای دور و نزدیک به این شهر سفر می کنند.

وی گفت: در این بازار به طور دایم مشتری وجود دارد اما روزهای تعطیل شمار خریداران بیشتر از روزهای عادی است.

این فروشنده افزود: در میان خریداران چند نفر از فروشگاه ها و بوتیک های شهرهای بزرگ از جمله تهران نیز وجود دارد که لباس های نو و مارک دار را به طور عمده برای فروش به فروشگاه های خود می برند.

ˈکریم جوادیˈ، از اهالی زنجان و دانشجو که به همراه چند نفر دیگر از همکلاسی هایش به مهاباد سفر کرده، معتقد است: با چند ساعت وقت گذاشتن و جستجو در این بازار می توان خرید بسیار خوبی را با هزینه کمی انجام داد.

وی که در حال خرید کفش است، گفت: کفش های عرضه شده در این بازار عمدتا نو و از کفش های مارک دار است که قیمت آن کمتر از نصف مشابه آن در بازار شهرهای بزرگ است و تنها کافی است یک بار شسته شوند، آن وقت هیچ فرقی با یک کفش نو ندارند.

این دانشجو افزود: خرید از این بازار برای وی که دانشجو است و از درآمد بالایی برخوردار نیست بسیار به صرفه بوده و وی سعی خواهد کرد پوشاک زمستانی خود را نیز در سفر آینده خود به این شهرستان خریداری کند.

در بین طیف وسیع خریداران لباس‌های تاناکورا افراد مختلفی از قشرهای متفاوت جامعه نیز مشاهده می‌شود که تمایلی به استفاده از این گونه لباس ها ندارند.

یک شهروند کرجی نیز که به همراه خانواده اش به مهاباد سفر کرده، گفت: تاکنون از لباس های دست دوم موسوم به تاناکورا استفاده نکرده زیرا معتقد است این لباسها غیربهداشتی هستند.

وی که خود را ˈمهران طوفانیˈ، معرفی کرد می گوید: شاید لباس های تاناکورا بعد از جوشاندن و شستن مشکل جدی بهداشتی نداشته باشد اما هیچگاه نمی توان گفت که میکروب ها حتی پس از شست و شو هم به طور کامل از بین می روند.

وی افزود: پوشیدن لباس های وطنی و بی کیفیت چینی را بر استفاده از لباس های تاناکورا ترجیح می دهد حتی اگر کیفیت آنها هم پایین باشد.

با وجود اظهار نظرهای مختلفی که از سوی مسوولان و مردم در زمینه استفاده یا عدم استفاده از این لباسها به دلیل بهداشتی بودن یا نبودن آن ها مطرح می شود اما هنوز این بازارها در مناطق مختلف کشور دایر بوده و عده ی زیادی را نیز به سوی خود جلب کرده اند.

بیشتر مردم بر این اعتقادند که اگر این گونه لباسها مشکل بهداشتی برای جامعه دارد چرا دست اندرکاران و متولیان بهداشت کشور مانع فروش و عرضه این لباسها در کشور نشده و اقدام به تعطیل کردن این بازارها نمی کنند.

در هرحال با وجود انکار فروشندگان، مشکل احتمالی این لباس ها در زمینه مسایل بهداشتی موضوع قابل اغماضی نیست.

رییس بهداشت محیط مرکز بهداشت و درمان مهاباد می گوید: در واقع نمی توان به مصرف کنندگان این لباس ها اطمینان داد که پوشیدن این لباس ها اگر تا به حال برایشان مشکلی ایجاد نکرده همیشه همین طور خواهد بود، چون بسیاری از ویروس ها بعد از مدت طولانی خود را نشان می دهند.

ˈقاسم امینیˈ افزود: استفاده از این گونه پوشاک و کفش ها احتمال بروز بیماریها و مشکلات ناشی از عوامل بیماری زای موجود در آنها برای مصرف کنندگان را در پی خواهد داشت.

وی گفت: با توجه به قابلیت زنده ماندن طولانی قارچها و اسپور آنها در لباسها خصوصا کفش که دارای محیط مرطوب و مناسبتری برای اسپور قارچها است تا حد امکان نباید از این گونه لباس های دست دوم وارداتی استفاده شود.

یک کارشناس مسایل اقتصادی هم گفت: یکی از عمده دلایلی که باعث می شود لباس های دست دوم با استقبال مردم مواجه شود فشار اقتصادی و نداشتن قدرت خرید برای پوشاک نو است.

ˈقادر عبدالهیˈ، معتقد است: بدون شک مضرات ورود و عرضه لباسهای دست دوم خارجی از فایده آن برای کشور بسیار بیشتر است.

وی افزود: جدای از مشکلات بهداشتی که این لباسها ممکن است برای جامعه دربرداشته باشد تاثیر گذاری آن بر تولیدات کارخانه ها و مراکز تولید پوشاک کشور انکار ناپذیر بوده و موجب رکود بازار لباس های تولید داخل می شود.

این کارشناس می گوید: با وجود آنکه شهرداری و وزارت بهداشت و درمان کاملا به این امر واقف هستند اما هیچ کدام به طور قاطعانه با این معضل بزرگ برخورد قانونی نمی کنند.

آنچه که تاکنون برای بسیاری از مردم در زمینه بازار تاناکورا و اجناس عرضه شده در آنها جای سووال باشد این امر است که اینگونه لباس ها و اجناس از کجا و چگونه به بازار کشور وارد می شود؟

لباس های دست دوم برای نخستین بار از طریق مرز پاکستان در سیستان و بلوچستان و عمدتا از طریق شهر ایرانشهر وارد بازار مهاباد شده و پس از ورود به بازار این شهرستان نام تاناکورا را به خود گرفت.

پس از گذشت یک تا دوسال مرز پاکستان با ایران بسته شده و ورود این نوع لباس ها نیز متوقف شد اما فروشندگان این گونه لباس ها به دلیل سودخوبی که نصیبشان می شد راه میانبر و نزدیکتر دیگری پیدا کرده و آنرا به طور قاچاق و از طریق عراق وارد کشور کردند که این امر هنوز نیز به همین شیوه ادامه دارد.

به گفته عمده فروشان بازار تاناکورا در مهاباد، این اجناس عمدتا از کشورهای اروپایی، آمریکایی و کانادایی و کشورهای آسیایی عمدتا ژاپن و کره جنوبی و توسط شرکتهای بین المللی که در امورخیریه فعالیت دارند به کشور ما راه پیدا کرده اند.

این لباسها عمدتا در گذشته به طور رایگان به کشورهای جهان سوم ارسال می شد اما به دلیل سود سرشاری که این اجناس برای صادرکنندگان خارجی آن در بر داشت هم اکنون به یک تجارت تبدیل شده است.

لباس‌های دست دوم بعد از ورود به عراق و عمدتا اقلیم کردستان عراق به صورت قاچاق به شهر مهاباد انتقال داده می شوند.

این لباسها ابتدا توسط فروشندگان از هم جدا و به چند بخش تقسیم شده و لباس‌های لکه دار و بسیار کهنه جدا و عمدتا دور ریخته شده و لباسهای نو و درجه یک و درجه دو و سه آنها نیز جداسازی و به قیمت های مختلفی عرضه می شود.

عمده لباس های نو و درجه یک این محموله ها پس از جداسازی بیشتر به بوتیکها و فروشگاه های شهرهای بزرگ به ویژه تهران ارسال می شود.

صاحبان این فروشگاه ها هنگام بازکردن بسته های لباسها، پوشاک مورد نظر خود را که عمدتا نو و مارک دار هستند انتخاب و خریداری می کنند.

این گروه بعد از خرید لباس آنها را مورد بازبینی قرار داده و با استفاده از افراد متبحر در خیاطی معایب احتمالی آنها را مرتفع ساخته و پس از اتوکشی آن و گاهی الصاق مارک های تقلبی آنها را به عنوان لباس های نو خارجی به بهای چندین برابر بفروش می رسانند.

لباسهای درجه دو و سه و بخشی از لباس های درجه یک نیز پس از جدا سازی اتو زده شده و سرانجام برای فروش به دکه و ویترین بازار تاناکورای این شهرانتقال یافته و یا برای فروش به شهرهای دیگر انتقال پیدا می کنند.

با این اوصاف و با گذشت بیش از 20 سال از فعالیت این بازار، تاناکورا همچنان دارای محبوبیت نگران کننده ای در بین اقشار مختلف مردم اعم از دارا و ندار در سطح جامعه است


مطالب مشابه :


بازار لباس های دست دوم یا تاناکورای مهاباد

و قدیمی ترین بازار های فروش لباس های دست دوم در لباس های دست دوم برای نخستین بار از




پیراهن ساتن صورتی

فروش لباس،کیف و کفش نو و دست دوم - پیراهن ساتن صورتی - حراج انواع لباس های نو و در حد نو




برچسب :