تحصیل در علوم هسته ای

کارشناسان ارشد فیزیک هسته ای با خواندن دروسی مانند فیزیک هسته ای پیشرفته، آزمایشگاه فیزیک هسته ای پیشرفته، فیزیک راکتور پیشرفته و ساختار هسته و همچنین گذراندن واحدهای پژوهشی به درک گسترده تری از فیزیک هسته ای – در مقایسه با دارندگان مدرک کارشناسی- دست می یابند. مقطع دکتری تخصصی فیزیک هسته ای نیز در تعدادی از دانشگاهها از قبیل یزد، مازندران، کاشان، سیستان و بلوچستان و تهران دائر می باشد. متقاضیان ادامه تحصیل در مقطع دکتری این دانشگاهها می بایست پس از اخذ مدرک کارشناسی ارشد، در آزمون دکتری تخصصی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نام نویسی کنند. از دروس دکتری فیزیک هسته ای می توان به مباحث پیشرفته در فیزیک هسته ای، فیزیک شتاب دهنده های پیشرفته ذرات و تکنیکهای اندازه گیری هسته ای اشاره کرد.

 

رشته دیگری که به معرفی آن پرداخته می شود مهندسی هسته ای است. مهندسی هسته ای عبارت است از دانش فرآیندهای هسته ای و کاربرد آنها در گسترش تکنولوژیهای گوناگون و تولید برق هسته ای. این دانش در زمینه های گوناگونی چون طراحی، راه اندازی و نگهداری نیروگاههای هسته ای، تشخیص ها و درمان پزشکی، تحقیقات در زمینه ی شتاب دهنده ها، لیزر، فوق هادیها و ... کاربرد دارد. یکی از آشناترین و گسترده ترین کاربردهای مهندسی هسته ای، تولید الکتریسیته توسط نیروهای هسته ای نهفته در عناصر سنگین چون اورانیوم است. در برخی کشورها بیش از 80% برق تولیدی از نیروگاهها هسته ای تامین      می گردد، با توجه به تجدید ناپذیر بودن سوختهای فسیلی و نگرانیهایی که در مورد پایان ذخیره های سوخت فسیلی وجود دارد و افزایش روز افزون قیمت آن و نیز با توجه به ارزشمند بودن این سرمایه های گرانبها و کاربردهای آن در صنایعی چون پتروشیمی، لازم است نسبت به دیگر گزینه های تولید انرژی بطور جدی اندیشیده شود. همچنین گسترش روز افزون پزشکی هسته ای در ابعاد گوناگون، نیاز بیشتری به کارشناسان و پرتو کاران متخصص و کار آزموده را ایجاب می کند. یکی دیگر از کاربردهای انرژی هسته ای که در کشور ما به صورت تحقیقاتی قدمت زیادی دارد کشاورزی هسته ای است. با توجه به نقش و اهمیت کشاورزی در سرزمین حاصلخیز ایران می توان از کارشناسان این رشته در جهت بهبود کیفیت محصولات کشاورزی و مبارزه با آفات بهره جست. دانشگاه آزاد اسلامی (واحد علوم و تحقیقات تهران، واحد نجف آباد و ...) در مقطع کارشناسی پیوسته مهندسی هسته ای دانشجو می پذیرد. مقطع کارشناسی ارشد این رشته نیز در واحدهای علوم و تحقیقات، ارسنجان و پردیس علوم و تحقیقات بوشهر دانشگاه آزاد اسلامی دائر است. البته دانشگاههای سراسری نیز از طریق کنکور وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در مقطع کارشناسی ارشد رشته مهندسی هسته ای دانشجو جذب می کنند. نام تعدادی از دانشگاههای دارای پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد در ذیل آمده است.

مهندسی هسته ای (با ضرایب مهندسی برق قدرت): دانشگاههای صنعتی شریف، شهید بهشتی، اصفهان، شیراز، تحصیلات تکمیلی کرمان و ... .

مهندسی هسته ای (با ضرایب بیوالکتریک): دانشگاه صنعتی امیرکبیر.

مهندسی هسته ای (با ضرایب مهندسی شیمی): دانشگاههای صنعتی اصفهان، صنعتی شریف و ... .

مهندسی هسته ای (با ضرایب گرایش تبدیل انرژی مهندسی مکانیک): دانشگاههای شهید بهشتی، صنعتی شریف، شیراز و ... .

مقطع دکتری رشته مهندسی هسته ای نیز در کشورمان دائر بوده و دانشجو می پذیرد. از دانشگاههای دارای پذیرش در مقطع دکتری می توان به پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای (سازمان انرژی اتمی ایران)، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه شیراز و واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی اشاره کرد.

 

یکی از دیگر از رشته های تحصیلی که در محدوده علوم هسته ای جای می گیرد داروسازی هسته ای است. فارغ التحصيلان اين رشته توانائي انجام فعاليتهاي آموزشي، پژوهشي و خدماتي در توليد و كنترل راديو داروها، استفاده از راديوايزوتوپها و راديو داروها در داروسازي، پزشكي، علوم پايه پزشكي و همچنين كار با دستگاههاي اندازه‌گيري پرتوها و روشهاي محافظت در مقابل پرتوها را خواهند داشت. افرادی که تمایل دارند در این رشته ادامه تحصیل دهند باید در آزمون پذیرش دانشجو برای مقطع PhD رشته های تخصصی داروسازی شرکت نمایند. متقاضیان آزمون این رشته می بایست دارای مدرک دکتری عمومی داروسازی یا مدرک کارشناسی ارشد در یکی از رشته های شیمی، مهندسی شیمی، بیوشیمی، ایمونولوژی، فارماکولوژی و توکسیکولوژی یا مدرک کارشناسی ارشد پیوسته داروسازی و یا مدرک کارشناسی ارشد ناپیوسته داروسازی (به شرط دارا بودن کارشناسی داروسازی) باشند. دانشگاههای علوم پزشکی تهران و ساری در رشته داروسازی هسته ای دانشجو می پذیرند.

 

رشته پزشکی هسته ای عبارت از کلیه اقدامات تخصصی تشخیصی و درمانی در دو حیطه بالینی و پاراکلینیکی می باشد که در آن از چشمه های باز مواد رادیواکتیو استفاده می شود. کاربردهای بالینی رادیوبیولوژی، استفاده از پرتوداروها، حفاظت در برابر اشعه و دزیمتری از حیطه های مهم کاری در این رشته محسوب می شوند. دانشگاههای علوم پزشکی ایران، علوم پزشکی تهران، علوم پزشکی شهید بهشتی و علوم پزشکی مشهد از طریق آزمون پذیرش دستیار تخصصی پزشکی بالینی در این رشته دانشجو می پذیرند. فارغ التحصیلان دکتری پزشکی عمومی و دانشجویان سال آخر این رشته می توانند در آزمون پذیرش دستیار تخصصی نام نویسی کنند.

 

علوم داروهای پرتوزا رشته دیگری از مجموعه علوم هسته ای است که به توضیح آن پرداخته می شود. رشته علوم داروهای پرتوزا در مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته شاخه ای از علوم پزشکی است که در طی آن فراگیران با انواع روشهای تولید داروهای پرتوزا، کنترل کیفی و اهمیت کاربرد آنها در پزشکی آشنا شده و دانش و توانمندیهای لازم را برای نشاندار سازی ترکیبات مختلف تشخیصی درمانی و کنترل کیفی آنها کسب می نمایند. دانش آموختگان این رشته همراه با سایر متخصصین علوم هسته ای و پزشکی در توسعه روزافزون داروهای پرتوزا در تشخیص و درمان بیماریها، اجرای پروژه های تحقیقاتی مرتبط با داروهای پرتوزا و تولید دانش مشارکت می نمایند. رشته علوم داروهای پرتوزا در دانشگاه علوم پزشکی مازندران دائر بوده و از طریق آزمون کارشناسی ارشد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دانشجو می پذیرد. افرادی می توانند برای تحصیل در علوم داروهای پرتوزا متقاضی شوند که دارای مدرک کارشناسی در یکی از رشته های شیمی (گرایش شیمی دارویی، شیمی محض و شیمی کاربردی)، زیست شناسی سلولی و مولکولی، تکنولوژی پرتوشناسی، تکنولوژی پرتودرمانی، مهندسی پرتوپزشکی، تکنولوژی پزشکی هسته ای، علوم آزمایشگاهی، مهندسی هسته ای و فیزیک (گرایش هسته ای) هستند.

 

کارشناسی ارشد رادیوبیولوژی و حفاظت پرتوها مورد دیگری است که در زیر مجموعه علوم هسته ای قرار می گیرد. پس از كشف پرتو ايكس و مواد پرتوزاي طبيعي در اواخر قرن نوزدهم و پيشرفت علوم هسته اي و ظاهر شدن اثرات مخرب بيولوژيك پرتويي آن و اثرات بالقوه مخرب اين پرتوها پس از انفجارات اتمي هيروشيما و ناكازاكي، فلسفه حفاظت پرتويي وارد مرحله نويني گرديد كه توسط سازمان ها و مجامع بين المللي با گسترش كاربرد منابع پرتوساز و پرتوزا در كليه جوانب علوم بشري و حوادث هسته اي نحوه كاربرد و عملكرد آن مورد توجه واقع گرديد و مقررات و قوانين در راستاي كاربرد درست و بجاي آن تدوين گرديد تا با كاهش پرتودهي و بكارگيري درست اينگونه منابع، اثرات مخرب آن به حداقل ممكن خود رسيده باشد. با نياز جامعه بشري به انرژي و كاهش منابع انرژي زاي فسيلي، كماكان توجه به اين منبع انرژي لايزال نياز به آشنائي با اثرات بيولوژيكي راديوايزوتوپ ها و كاربرد درست آن را متوجه متخصصين امر نموده است تا علوم راديوبيولوژي و حفاظت راديولوژيكي را بيش از پيش مورد توجه قرار دهند. در کشور ما نیز دانشگاههای علوم پزشکی تهران، بابل، ایران، شهید بهشتی و شیراز در مقطع کارشناسی ارشد رشته رادیوبیولوژی و حفاظت پرتوها دانشجو جذب می کنند. دارندگان مدرک کارشناسی رشته های تکنولوژی پرتوشناسی، زیست شناسی سلولی و مولکولی، تکنولوژی پرتودرمانی، تکنولوژی پزشکی هسته ای، ژنتیک، بیوفیزیک، فیزیک و مهندسی هسته ای (گرایش پرتوپزشکی) برای تحصیل در رشته رادیوبیولوژی و حفاظت پرتوها متقاضی گردند.


مطالب مشابه :


برای آزمون "فیزیک پزشکی و مهندسی هسته ای "چه کنیم؟

اتمی و هسته ای. منابع آژمون مهندسی هسته ای: فیزیک جدید و هسته ارشد فیزیک پزشکی




تدریس منابع کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی

تدریس منابع کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی (فیزیک عمومی وفیزیک اتمی و هسته ای و ریاضی عمومی) جهت




ادامه تحصیل در فیزیک پزشکی یا فیزیک هسته ای؟

ادامه تحصیل در فیزیک پزشکی یا فیزیک هسته ای ارشد فیزیک منابع سئوالات ارشد را




راهنمایی جهت آماده شدن برای آزمون کارشناسی ارشد فیزیک پزشکی

در مورد منابع لازم برای فیزیک هسته ای هسته ای نشر راهیان ارشد جلد




منابع دکترای کشاورزی هسته ای ۲۴۵۱ - منابع دکتری نیمه متمرکز 91

منابع ارشد کشاورزی منابع آزمون دکترای کشاورزی هسته ای منابع آزمون نیمه جزوه فیزیک




مصاحبه با رتبه 10 کنکور دکتری فیزیک

فیزیک هسته ای منابع دروس کارشناسی ارشد فیزیک هسته ای دانشگاه علم




اطلاعات ارشد فیزیک

کارشناسی ارشد فیزیک 92-93 فیزیک - منابع دانشگاهی : راکتـــــور هسـته ای




رشته فیزیک و راکتور

فیزیک هسته ای و همین طور منابع نیز در زبان کارشناسی ارشد فیزیک هسته ای دانشگاه علم




تحصیل در علوم هسته ای

کارشناسان ارشد فیزیک هسته ای با خواندن دروسی با گسترش كاربرد منابع پرتوساز و پرتوزا




برچسب :