بررسي محتواي كتاب درسي علوم تجربي ششم ابتدايي

بررسي محتواي كتاب درسي علوم تجربي ششم ابتدايي

1- درس‏هاي (1)/(8)/(14):

كتاب علوم ششم ابتدايي در 14 درس و 95 صفحه تدوين شده است. درس (1) كه با عنوان زنگ علوم در همة پايه‏ها وجود دارد، پرداختن به روش علمي و به كار بستن آن در موقعيت‏هاي واقعي زندگي را مد نظر قرار داده است كه با تمرينِ مهارت مشاهدۀ دقيق و به كارگيري حواس در سال اول ابتدایی شروع و در سال دوم بر مهارت يادداشت برداري تاکید، و در پايۀ‏ ششم که دانش آموزان به طوركامل با مراحل روش علمي آشنا شده اند، با به كارگيري آن در موقعيت‏هاي واقعي زندگي و حل مسائل روزانه آشنا می شوند.

در اين درس‏، تلاش شده است تا دانش آموزان با قرار گرفتن در موقعيت هاي واقعي دريابند که در زندگي همواره با مسائلی روبه‏رو هستند كه بايد براي حل آنها تلاش كنند و در اين مسير، همواره مسائل جديد مطرح مي شود.

در درس (8) کاربرد ابزار، استفاده از وسایل ساده و کم هزینه، تقویت و غنی‏سازی مهارت دست‏ورزي به منظور امکان ساخت یک دست‌سازۀ ساده در راستای کشف پاسخ مسئله‏های پیرامونی وملموس و کسب لذت از نتیجۀ این فعالیت ها هدف بوده است. درس (14) كه در پايۀ اول با بررسي تكنولوژي پيشرفت چراغ‌هاي روشنايي در طول زمان شروع و در سال دوم با چگونگي توليد نان و بسته بندي آن ادامه يافته است. در سال ششم به موضوع وسايل ارتباط شخصي در طول زمان پرداخته است. هدف كلي اين درس، برقراري ارتباط بين گذشته و حال براي درك آينده است. در اين درس دانش آموزان به اين واقعيت پي مي‏برند كه همزمان با رشد تكنولوژي ابزار و وسايل نيز دستخوش تغيير شده‌اند. بنابراين، آنها مي‏توانند با مشاركت در كسب علم و رشد تكنولوژي آيندۀ بهتري را براي ملت خود رقم بزنند.

2- بقيۀ دروس، اگرچه از نظر موضوعي متفاوت‏اند، اما از نظر ساختار از ويژگی‌های مشترکي برخوردارند که به برخی از آنها به اختصار اشاره می‏شود:

· ايستگاه فکر: در هر درس تعدادی ایستگاه فکر وجود دارد. این ایستگاه‏ها فرصتی برای تفکر، تعقل، گفت‏وگو و هم اندیشی است. تلاش شده با طرح مطالب مناسب در آنها به بخشی از مطالب مصوبۀ 852 و بیانیۀ حوزۀ یادگیری علوم تجربی در برنامۀ درسی ملی پاسخ دهد.

· شگفتی‏های آفرینش: جهت تقويت باور به هدفمندی خلقت، ارزشمندی مخلوقات و درک قوانين و زیبایی جهان آفرینش به تناسب موضوع و محتوا، مطالبی با عنوان شگفتی‏های آفرینش آورده شده است، تا با مطرح کردن نمادین برخی از آثار خلقت، زمینۀ تقویت بنیان‏های فکری دانش آموزان فراهم شود تا آنها از نشانه‏های بیرونی به ویژگی‏های درونی برسند، و در خلقت خلق و خود، قدرت و عظمت خدای قادر متعال را دریابند.

· علوم و تعالیم دینی: با عنایت به اهمیت ارزش‏های دینی و به لحاظ محدود بودن حجم کتاب درسی مطالبی با عنوان علوم و تعالیم دینی در کتاب راهنمای معلم برای هر درس آورده شده است، تا نکات کاربردی و مصداقی که برگرفته از آیات قرآن و احادیث رسول اکرم (ص) و ائمۀ معصومین(ع) و توصیه های بزرگان است، در اختیار معلم قرار گیرد و او بتواند به تناسب شرایط از این پشتوانۀ علمی و حیات بخش دینی استفاده کند.

· علم و زندگی: در این عنوان با طرح مطالب علمی مرتبط با زندگی روزمره، تلاش شده است تا رابطۀ بین دانش آموز و زندگی و تأثیر رشد علم بر بهبود کیفیت زندگی انسان نشان داده شود. تا از این طریق دانش‏آموزان به ضرورت علم آموزی پی ببرند و تأثیر آن را در بهبود زندگی خود و دیگران احساس کنند.

· جمع آوری اطلاعات، پژوهش و تهیۀ گزارش: در این قسمت‏ها با آوردن فعالیت‏هایی از زندگی روزمره و محیط اطراف، زمینة تقویت برخی مهارت‏های فرآیندی فراهم شده است.

· نکته‏های تاریخی: در این نکته‏ها ضمن بیان برخی موارد، تقویت خود باوری، ارج نهادن به میراث فرهنگی، فرهنگ و هویت اسلامی مدّ نظر قرار گرفته است.

· آزمایش کنید و هشدار: علوم تجربی علمی است که با تجربه‏های آزمایشگاهی همراه است، آوردن آزمایش های متنوع و مرتبط و بیان هشدارها در جهت تربیت دانش آموزانِ توانمندی است که پا به عرصۀ عمل گذاشته است و در این راه ضمن حرکت مستمر به نکات ایمنی نیز توجه دارد.

· حساب کنید: در این قسمت، توجه به سایر حوزه‏های یادگیری از جمله ریاضیات کاربردی مرتبط با زندگی روزمره جهت ایجاد نگرش مطلوب و واقعی مد نظر بوده است.

· کار در مدرسه و کار در منزل: در این مقوله تلاش شده است تا فعالیت آموزشی محدود و منحصر به مدرسه نگردد، و گسترۀ آن در محیط خارج از مدرسه از جمله خانه استمرار یابد.

3- موضوعات و رویکردهای حاکم بر کتاب درسی

از آنجا یی که در بیانیۀ علوم تجربی برنامۀ درسی ملی، رویکرد تلفیقی و ایجاد ارتباط بین آموزه های علمی و زندگی واقعی مورد تاکید است، با همفکری و هماهنگی مؤلفان موضوعات مرتبط با مسائل زندگی روزانه انتخاب و محتوا به صورت "زمینه‌محور" ارائه گردیده است تا امکانات ملی در خدمت کار و تولید قرار گیرد، که در اینجا به تبیین برخی از موارد پرداخته شده است:

· درس‏های (2)و(3) با عنوان سرگذشت دفتر من و کارخانۀ کاغذ سازی ارائه شده است. در این درس‏ها دانش‏آموزان با فرایند تولید یک محصول صنعتی به طور عام و تولید کاغذ به طور خاص آشنا می‏شوند. مراحل کلی این فرایند را می‏آموزند، معایب و مزایای تولید یک محصول از منابع طبیعی را بررسی می کنند. همچنین سیر تاریخی نوشته‏ها، اهمیت درخت، فرآیند تولید صنعتی کاغذ، صرفه‏جویی در مصرف کاغذ، مواد و فلزهای به کار گرفته شده در کارخانة کاغذ سازی مورد بررسی قرار گرفته است و با استفاده از امکانات بومی و کارخانجات داخلی محتوای علمی در بستر زندگی واقعی مطرح شده است. در حقیقت در این درس همانند سایر دروس تجربی دانش آموزان در محیط‏های یادگیری مختلف ویژگی‏های مواد را کشف خواهند کرد.

· در درس‏های (4)و(5) تلاش شده است تا ضمن آگاهی دانش آموزان با ساختمان درونی سیارۀ زمین با پدیده‏های طبیعی مانند زمین لرزه و آتشفشان به عنوان آفریده‏های خداوند آشنا شوند و ماهیت علمی آنها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته، و از آنها در تعمیق باورهای اعتقادی دانش آموزان استفاده شده است.

· در درس‏های(6)و(7) مباحث نیرو از قالب خشک سنتی خارج شده و با ورزش که مورد علاقۀ دانش آموزان می باشد آمیخته شده است و در این راستا تصاویر قهرمانان ملی در متن به کار گرفته شده تا روحیۀ خودباوری، شجاعت و هویت ملی تقویت شود.

· در درس (9) انرژی و اهمیت آن در زندگی بشر و لزوم صرفه جویی در مصرف آن مورد تاکید قرار گرفته است. از آنجا که انرژی پیوسته از شکلی به شکل دیگر تبدیل می‏شود می‏توان گفت انرژی دائم در سفر است و در بسیاری موارد آغاز و پایان این سفر نامشخص است.

· درس‏های(10)، (11)، (12) و (13) به مباحث زیستی اختصاص دارد، هدف اصلي این دروس كسب يكي از شايستگي‏هاي اساسي، يعني كار با ابزارهاست كه در علوم زيستي ميكروسكوپ از مهم‌ترين آنها بوده و با توجه به تجربيات گذشته كه اكثريت دانش‏آموزان‏ در اين رابطه نقايصي داشته‏اند، فعاليت‏هايي ميكروسكوپي در اين درس طراحي شده است كه دانش‏آموزان با انجام آن، در دنياي شگفت‏انگيز ميكروسكوپي وارد مي‌‏شوند كه همان خيلي كوچك، خيلي بزرگ است. سپس به يكي از مهم‌ترين مباحث زيست شناسي يعني فتوسنتز اشاره شده‏ است كه با در نظر گرفتن فعاليت‏هاي آن در تعميق و تبين يادگرفته‏هاي قبلي مي تواند بسيار مؤثر باشد. همچنین در درس 12 به منظور تعميق آموخته‏هاي قبلي بر مفهوم ارتباط غذايي جانداران تاكيد شده و از طريق آشنايي با انواع روابط بين جانداران به اهميت آنها در محيط زيست پي مي‏برند. همچنين فعاليت‏هاي اين درس در جهت ايجاد حساسيت نسبت به حفظ محيط زيست، به‌ويژه گياهان و جانوران به عنوان مواهب الهي طراحي شده اند.

· در درس 13با تأكيد بر بهداشت فردي و اجتماعي، بيماري‏هاي واگير و غير واگير مطرح شده و در كنار آن به راه‏هاي پيشگيري، بالا بردن مقاومت بدن، اشاره و مقايسه‏اي بين رفتارهاي سالم و ناسالم انجام شده است .


مطالب مشابه :


استخدام در دبی

خواستار منزل و با 3 سال سابقه کار در این زمینه متولد اصفهان لیسانس




استخدام شرکت صنایع شیمیایی ایران سال 92

استخدام در تبریز کاریابی و بازار کار آگهي استخدام و اخبار استخدامي جديد استخدام اصفهان;




مفاخر درگذشته ایران در سال 89+عکس

سن از چندی قبل در منزل خویش در سال 1338 شمسی در سنندج سن روز گذشته در اصفهان




مصاحبه با حاجیه خانم اکبری

این نوشتار طی دو جلسه مصاحبه با «خانم اکبری» در تاریخهای 26/12/92 سال پیش در منزل در اصفهان




بررسي محتواي كتاب درسي علوم تجربي ششم ابتدايي

در سال ششم به موضوع وسايل · کار در مدرسه و کار در منزل: در این مقوله تلاش شده است تا




نشانگرهای بهداشتی

وبلاگ دانشجویان داروسازی 92 اصفهان آب سالم در منزل دارند و از يک سال در يک سال




اخبار آبادی در سال جدید

مرکز استان اصفهان در حدفاصل منزل حسینقلی در سال ۹۰ - آغاز به کار جدول




برچسب :