ماهی قزل آلا

 

آموزش پرورش ماهی قزلآل

مقدمه

ماهیهارده‌ای ازپستانداران هستند که خود به دو زیر ردهماهیهای غضروفیواستخوانیتقسیم می‌شوند. برخی از ماهیهاساکن آبهای شیرین و برخی ساکن آبهای شور هستند. ماهیهای ساکن آبهای شیرین دارایراسته‌های متعدد هستند. یکی از راسته‌ها ، راسته آزاد ماهی شکلان(Salmoni formes)است و تیره آزاد ماهیان کهقزل‌آلا جزء آن است، یکی از تیره‌های این راسته است.

ماهی بعنوان سالمترین ماده غذایی و همچنینمطرح ترین منبع فسفر برای افراد خانواده، این روزها بازار گرمی دارد. پرورش ماهیقزل آلا اگر چه نیازمند صرف هزینه نسبتا بالایی است، اما درآمد حاصله از آن میتوانددر عرض چند دوره پرورش ماهی این هزینه را جبران کند.

بدلیل شرایط آب وهوای خوب در روستا های اشکور وبدیل داشتن رود های دارای آب خوب (صاف وزلال)موقعیّت مناسبی برای پرورش ماهیان سردابی به خصوص ماهی قزل آلا در این منطقه وجود دارد.به همین دلیل این پست را اختصاص داده ام به آموزش تولید ماهی قزل آلا .

امید وارم که این یادداشت راهکاری باشد برای بهتر زیستن در روستاهای اشکور.


1332873954.jpg

خصوصیات تیره آزاد ماهیان Salmonidae

ماهیان ماده این تیره فاقد مجرایتخم‌بر هستند و تخم پس از رسیدگی در حفره شکمی افتاده و سپس از مجرای تناسلی بهخارج هدایت می‌شود. از اینرو می‌توان با کشیدن دست در زیر شکم ماهی مولد رسیده،تخمها را به آسانی از بدن آن خارج نمود. ماهیان این خانواده درآبهایسرد بااکسیژن فراوان زندگی می‌کنند و در پاییز و زمستان تخم ریزی می‌کنند.

در میان آنها ،نژادهای مختلف بر حسب شرایط محلی ایجاد شده‌اند که از نظر شکل بدن و نحوه زندگیباهم متفاوت هستند و به همین جهت شناسایی آنها به دلیل تنوع زیادشان مشکل است. ماهیان این خانواده یعنی قزل آلا وماهی آزاداز نظر اقتصادی بسیار باارزش ودارای گوشتی لذیذ هستند.

مشخصات قزل آلا

ماهی قزل آلا دارای بدنی فشرده و باله دمی آن نسبت به ماهیآزاد بزرگتر است. ساقه دمی آن مرتفع ، سر کند و قسمت خارجی باله دمی تقریبا صافاست. تعداد فلس بین باله چربی و خط جانبی 19 - 14 عدد و بطور متوسط حدود 16 عددمی‌باشد. تعداد خارهای اولینکمان آبشش بین 5 - 2عدد است که به شکل شمشیر بوده و در پایین به شکل دکمه درآمده‌اند. حداکثر طول بدنماهی قزل آلا 140 سانتیمتر و وزن آن تقریبا به 5 کیلوگرم می‌رسد.

1351118228.jpgنحوه زندگی

ماهیان قزل آلا به هنگام ورود به رودخانه جهت جفت‌گیری و تخمریزی لباس عروسی زیبایی به تن می‌کنند. تخم ریزی آنها بین ماههای بهمن و اسفند است. تعداد تخمها حدود 10 هزار عدد است که تقریبا برای هر کیلوگرم و وزن بدن ماهی ماده 1500 عدد تخم برآورد می‌شود. بیشتر ماهیان بالغ نر و ماده بعد از تخم ریزی زندهمانده و در سال بعد برای تخم ریزی مجددا وارد آب رودخانه می‌شوند.

لارو اینماهی بوسیله نوارهای تیره رنگ با نقطه‌های قرمز زیاد مشخص می‌شوند. بچه ماهیان 5 - 1 سال در آب شیرین زندگی می‌کنند که در شمال اروپا این مدت به 5 سال می‌رسد. هنگامیکه طول آنها به 25 - 15 سانتیمتر رسید وارد آب شده و بیشتر در ساحل دریا بسرمی‌برند.

قزل آلا رنگین کمان

این ماهی دارای یک نوار پهن به صورت رنگین کمان در هرطرف بدن است. دوره تخم ریزی از ماههای آخر زمستان تا اواخر بهار و تعداد تخمها بین 5 - 1 هزار عدد است. امروزه ماهی قزل آلای رنگین کمان به صورت ماهی شماره یک اکثرکارگاههای تکثیر و پرورش ماهیان سرد آبی در بیشتر نقاط جهان درآمده است. ازخصوصیاتی که این ماهی را مورد توجه قرار داده، سازش آن با شرایط پرورش متراکم است. از طرف دیگر این ماهی در انتخاب غذا زیاد سختگیر نیست و از سرعت رشد خوبی نیزبرخوردار است.


 

ماهی قزل آلای دریاچه خزر

رنگ بدن این ماهی نقره‌ای است و در پهلوها ،لکه‌های ستاره‌ای شکل دیده می‌شوند. تعداد فلس بین باله چربی و خط جانبی 19 - 11عدد است. قد متوسط 77 سانتیمتر و وزن 5 کیلوگرم است این ماهی که در قسمتهای کرانهشمالی ایران زندگی می‌کند در اواخر پاییز و اوایل زمستان ، جهت تخم ریزی واردرودخانه‌های ورودی بهدریاچه خزرمی‌شود.

مواد غذایی اینماهی را در سنین پایینلارو حشرات و بچهماهیان و در سنین بالا انواع ماهیان تشکیل می‌دهند. این ماهی از ماهیان باارزش ایندریاچه است. صید بی‌رویه ، مسدود شدن راههای مهاجرت به سبب ساختن پلها ، در نظرنگرفتن راه مهاجرت ماهی وآلودگی آبهاعواملی هستند که نسل ماهیان رابه خطر انداخته‌اند.

قزل آلای دریاچه شمالی

دو گونه از این ماهیها وجود دارد که هر کدام روشزندگی خاص خود را دارد نوع شمالی‌تر آن ، گونه مهاجران می‌باشد. آنها از آبهایشیرین مهاجرت کرده تا در آبهای آزاد تغذیه کنند و ادامه زندگی بدهند اما برای تولیدمثل به رودخانه محل تولد خود باز می‌گردند. انواع جنوبی‌تر آن از گونه مهاجر خودکوچکتر بوده و تمام عمر خود را در دریاچه‌ای کوهستانی می‌گذرانند.


 قزل آلای پوزه‌دار

نوعی ماهی کشیده و لاغر با باله‌های براق است که در مناطقی ساحلی که کف شنی دارند زندگی می‌کند. گونه‌های مختلف همگی دارای پوزه‌های گوشه‌داری هستند که از آنها برای حفاری ماسه و قرار گرفتن در آن استفاده می‌کنند. این ماهی هم به این خاطر به این اسم نامگذاری شده است. طول این ماهیها به 60 سانتیمتر می‌رسد. این ماهی یک نوع ماهی شب خیز است که شبها از بی مهرگان تغذیه می‌کند و در طول روز در سوراخی در میان گل و ماسه بسر می‌برد. قزل آلای پوزه‌دار در بعضی مناطق به صورت تجاری صید می‌شوند

.


مطالب مشابه :


طریقه پرورش ماهی قزل آلا

پرورش ماهی قزل آلا استفاده شده است. در حال حاضر بیشتر قزل آلاي کشور در این تیپ استخرها تولید




پرورش ماهی قزل

پرورش ماهی قزل آلا در استخرهای خاکی مساحت استخرهای خاکی می تواند از 1000تا5000 متر مربع باشد




مختصرومفید

پرورش ماهی در سیستمهای باز منظور از سیستمهای متداول (باز) آبزی پروری مزارعی است که آب از یک




عوامل مؤثر بر رشد و پرورش ماهی قزل آلا

پرورش ماهی و آموزش پرورش ماهی سرد آبی،گرم آبی،قزل آلا ،کپور و




ماهی قزل آلا

آموزش پرورش ماهی قزل پرورش ماهی قزل آلا اگر چه نیازمند صرف هزینه نسبتا بالایی است، اما




همه چیز در مورد آب پرورش ماهی

خلاصه میزان ذرات معلق برای محیط های تکثیر پرورش ماهی قزل آلا باید کمتر از 15 میلی گرم در




امنیت زیستی مزرعه پرورش ماهی

اطلاعاتی درمورد پرورش ماهی قزل الا . منوی




نحوه آماده نمودن غذای ماهی قزل آلا

پرورش ماهی | قزل آلا،ماهی سردآبی و پرورش ماهی | قزل آلا،ماهی سردآبی و پرورش ماهی و آموزش




برچسب :