آموزش تدوین با EDIUS (میکس و مونتاژ) بخش 6

افکت‌های Edius گرچه در مقایسه با پریمیر کم تعدادتر می‌باشند ولی بسیار قدرتمند و کارآمد هستند و بطور تحسین برانگیزی از قابلیت‌های Real time ، کلیدفریم پذیری و ترکیب سازی برنامه پشتیبانی می‌کنند.
مقاله آموزشی این شماره، پالت Effect در Edius می‌باشد. از آنجا که افکت‌ها در تدوین دیجیتال اهمیت ویژه‌ای دارند روش‌های متعدد استفاده از آنها را همراه با انجام چند تمرین شرح خواهیم داد. همچنین در انتهای مبحث افکت‌ها، برخی از پلاگین‌های معروف برنامه Edius را معرفی خواهیم نمود.

پالتEffect
تمام افکت‌های ویدیویی و صوتی برنامه Edius در پالت Effect قرار دارند. این پالت از هفت پوشه تشکیل شده است.
پوشه System Presets که اولین پوشه پالت افکت می‌باشد شامل جلوه‌های ویدیویی و صوتی آماده شده برنامه Edius می‌باشد این فیلترها که با حروف S در گوشه سمت راست هر آیکون مشخص می‌شوند معمولا جز جلوه‌های پر کاربرد محسوب می‌شوند مانند Sepia که جلوه رنگی فیلم ‌Sin City را در تصویر ایجاد می‌نماید( شکل 1 ). امکان حذف فیلترهای این پوشه وجود ندارد ولی می‌توان تنظیمات آن را تغییر داد.


شکل 1

پوشه بعدی Video Filter و Audio Filter است که شامل افکت‌های ویدیویی و صوتی هستند. این فیلترها قابل تنظیم و ذخیره‌سازی در اشکال مختلف‌اند. حتی می‌توان چند فیلتر مختلف را با یکدیگر ترکیب نمود و افکت نهایی را به نام یک فیلتر جدید ذخیره نمود.

نحوه استفاده از فیلتر
هر کلیپی که به تراک VA در پنجره Timeline افزوده می‌شود شامل سه بخش Audio ،Video وMix می‌باشد( شکل 2). بخش تصویر با رنگ زرد، بخش صدا با رنگ سبز و بخش میکس و شفافیت با رنگ خاکستری در کلیپ مشخص می‌شود.


شکل 2

وقتی یک فیلتر تصویری یا صوتی یا کلید شفافیت به کلیپ افزوده می‌شود، نرم‌افزار به طور خودکار بخش مناسب آن فیلتر را انتخاب می‌کند و فیلتر را به آن بخش اعمال می‌کند. بخش انتخاب شده معمولا با یک نوار آبی رنگ در بالای کلیپ مشخص می‌شود. بطور مثال فیلتر Blur که برای ایجاد تیرگی در تصویر می‌باشد به بخش Video اعمال می‌شود و نواری آبی رنگ را در بخش زرد رنگ کلیپ (Video) در پنجره Timeline ایجاد می‌کند. یا فیلتر Delay که برای انعکاس و تکرار صدا می‌باشد به بخش Audio که با رنگ سبز در کلیپ متمایز شده است اعمال می‌شود.
وقتی یک فیلتر به کلیپ اضافه می‌شود بطور خودکار دسترسی به تنظیمات پارامترهای آن به پالت Information منتقل می‌شود. پالت Information از دو بخش تشکیل شده است.
بخش بالایی که نشان دهنده اطلاعاتی در ارتباط با کلیپ می‌باشد و بخش پایینی که افکت‌های اعمال شده به کلیپ‌ها را با نام اصلی نشان می‌دهد و دسترسی به پنجره تنظیمات آنها را میسر می‌سازد.
برای تغییر پارامترهای یک افکت باید دو بار بر روی نام آن در پالت Information کلیک کنید( شکل 3 ) یا از آیکون Settings در پالت Information استفاده کنید.


شکل 3

برخی از فیلترها دارای تنظیمات اولیه هستند و به محض اعمال به کلیپ، اثرات خود را نشان می‌دهند(مانند فیلتر Emboss ). برخی دیگر نیز فاقد تنظیمات اولیه هستند و برای ایجاد تغییرات حتما باید پارامترهای آن را تنظیم کرد. اشکالی که در Edius وجود دارد این است که برای مشاهده یک فیلتر در پالت Information حتما fdhn بر روی بخش مرتبط با آن فیلتر در کلیپ در پنجره Timeline کلیک کنید یعنی برای مشاهده فیلترهای تصویری در پالت Information حتما باید بخش زرد رنگ Video را در کلیپ با یک بار کلیک انتخاب کنید یا برای مشاهده فیلترهای صدا، باید بخش Audio را در کلیپ انتخاب کنید. متاسفانه این ایراد ساده در تمام نسخه‌های Edius تکرار شده است در حالیکه در پریمیر این مساله به خوبی حل شده است و می‌توانید با یکبار کلیک بر روی کلیپ، کلیه افکت‌های اعمال شده به آن اعم از صوتی یا تصویری را مشاهده کنید.

فیلترها را به دو روش می‌توانید به یک کلیپ اعمال کنید:
روش اول که متداول‌ترین و ساده‌ترین روش است و در تمام نرم‌افزارها، استفاده می‌شود روش Drag & Drop است. فیلتر را در پالت Effect انتخاب و بر روی کلیپ رها کنید و نگران بخش مرتبط با آن در کلیپ نباشید، Edius به طور خودکار این عمل را برای شما انجام می‌دهد و فیلتر را در بخش مناسب قرار می‌دهد. روش دوم انتخاب کلیپ در پنجره Timeline و کلیک راست بر روی فیلتر مورد نظر در پالت Effect ( شکل 4) و در نهایت اجرای دستور  Add to Timeline است.


شکل 4

یکی از فیلترهای ویدیویی قدرتمند Edius فیلتر Region می‌باشد که باعث ایجاد یک منطقه انتخاب شده در تصاویر ویدیویی می‌گردد. در پنجره این فیلتر قدرتمند شما می‌توانید از فیلترهای دیگر Edius برای ایجاد جلوه‌های ویژه در داخل منطقه انتخاب شده یا خارج از آن استفاده کنید عملکرد این فیلتر تا حدودی مانند ابزار Selection فتوشاپ می‌باشد که می‌تواند بخش‌هایی از تصویر را انتخاب کند متاسفانه این فیلتر امکان Selection آزاد در اشکال مختلف غیر هندسی را ندارد و فقط می‌تواند کادر انتخابی در اشکال منظم هندسی مانند مستطیل و بیضی داشته باشد.
دیگر فیلتر قدرتمند Edius فیلتر Blend است. این فیلتر قادر به ترکیب تمام فیلترهای Edius در یکدیگر در مقادیر متفاوت می‌باشد با استفاده از این فیلتر می‌توان مقدار درهم‌آمیزی و شفافیت یک افکت را در افکت‌های دیگر مشخص نمود. فیلترهای تصحیح رنگ و روشنایی Edius نیز بسیار خوب عمل می‌کنند و محدوده رنگی را به خوبی می‌شناسند و ترکیبی نسبتا طبیعی در تصویر ایجاد می‌کنند.
اکنون پیش از معرفی ترانزیشن‌های Edius ، دو تمرین ساده با استفاده از فیلترهای ویدیویی انجام می‌دهیم.
در تمرین اول از فیلتر Region و در تمرین دوم از فیلتر Chrominance استفاده خواهیم کرد.

پوشاندن چهره
با استفاده از فیلتر Region اجرای این تکنیک در Edius بسیار ساده است.
ابتدا تصویر را در تراک ویدیویی قرار دهید سپس فیلتر Region را از پوشه
 Video Filters انتخاب و بر روی کلیپ ویدیویی اعمال کنید. به پالت Information بروید و پنجره تنظیمات فیلتر را باز کنید. در پنجره پیش‌نمایش فیلتر، کادر نقطه چینی را مشاهده خواهید کرد( شکل 5) . این کادر منطقه انتخاب شده (Selected Area) را مشخص می‌کند. شما می‌توانید ابعاد کادر نقطه چین را بصورت درج اعداد در قسمت‌های Width و Height تغییر دهید.البته از ماوس هم می‌توانید استفاده کنید برای این کار نشانگر ماوس را در لبه‌های کادر قرار دهید و به طرفین بکشید.


شکل 5

فایل ویدیویی Faces ( که دی دی‌وی‌دی این شماره قرار دارد) تصویری از چند مرد است که پشت میزی نشسته‌اند. سوژه مورد نظر، فرد سوم است که در حال صحبت کردن می‌باشد. برای پوشاندن چهره  فرد مورد نظر، ابتدا باید ابعاد کادر نقطه چین را با چهره سوژه تنظیم نمایید. ماوس را در وسط کادر قرار دهید تا تبدیل به آیکون حرکت (Move) شود. سپس کلید چپ ماوس را نگهداشته و کادر نقطه چین را در جای مناسب، بر روی چهره سوژه  قرار دهید. ابعاد کادر را با استفاده از پارامترهای
 Width و Height یا هندل‌های اطراف کادر تنظیم کنید. سپس به منوی فیلتر بروید و از لیست کشویی، فیلتر Mosaic را انتخاب کنید. در پنجره مانیتور Timeline تغییرات ایجاد شده را می‌توانید مشاهده کنید.
اگر تنظیمات اولیه فیلتر Mosaic مناسب پروژه شما نبود می‌توانید بر روی دکمه Setup کلیک کنید و تنظیمات آن را تغییر دهید.
 فیلتر Region از سه بخش تشکیل شده است: بخش Inside مربوط به تنظیمات پارامترهای داخل کادر نقطه‌چین، بخش Outside برای ایجاد جلوه‌های تصویری در خارج از کادر  نقطه چین و بخش Moving Path نیز برای ایجاد حرکت در کادر نقطه‌چین است. گزینه Ellipse در سمت راست پنجره فیلتر باعث تغییر شکل کادر انتخاب به بیضی می‌شود. گزینه Soft Edge نیز باعث ایجاد نرمی‌ و همواری در لبه‌های کادر نقطه‌چین می‌گردد.
در این مرحله اگر از ویدیو Faces پیش نمایش بگیرید مشاهده خواهید کرد که کادر انتخاب پس از اندک زمانی از روی چهره سوژه خارج می‌شود علت این جابجایی، حرکت دوربین و سوژه است. برای تثبیت کردن کادر انتخاب با چهره سوژه، باید حرکت دوربین را با استفاده از کلید فریم با کادر انتخاب منطبق کنید. دقت داشته باشید هر چقدر که حرکت سوژه در تصویر بیشتر باشد برای تثبیت کادر انتخاب از کلید فریم بیشتری باید استفاده شود نحوه ایجاد کلید فریم در بخش Moving Path به روش زیر است:
ابتدا خط ویرایش (شکل 6) را در ابتدای کلیپ قرار دهید.
شکل 6
2 ـ در پنجره Region گزینه Moving Path را فعال کنید و در حالیکه کادر انتخاب بر روی چهره سوژه تنظیم است با استفاده از کلید ADD یک کلید فریم برای نقطه ورودی کلیپ تعیین کنید (شکل7).


شکل 7

3 ـ خط ویرایش را در پنجره Timeline تغییر دهید تا به نقطه‌ای برسید که کادر نقطه‌چین از روی سوژه خارج  می‌شود در این مرحله کادر انتخاب را مجددا بر روی سوژه تنظیم کنید و با فشردن کلید Add یک کلید فریم دیگر ایجاد کنید.
4 ـ مجددا خط ویرایش را در Timeline حرکت دهید تا به نقطه تغییر بعدی برسید این روند را می‌بایست تا انتهای کلیپ انجام دهید.
این نکته را همواره بیاد داشته باشید که شروع تغییرات بین دو کلید فریم، همیشه از کلید فریم اول آغاز می‌شود تا به کلید فریم دوم برسد به همین دلیل گاهی مواقع در طول مسیر بین دو کلید فریم، سوژه شما ممکن است از کادر انتخاب خارج شود بنابراین در چنین مواقعی لازم است برای کنترل تغییرات مسیر از کلید فریم‌های بیشتری استفاده شود و به گونه‌ای تنظیم شوند که شروع تغییرات با حرکت دوربین هماهنگ باشد. مثلا فرض کنید در یک ویدیوی سه ثانیه، حرکت دوربین از ثانیه دو آغاز می‌شود و تا ثانیه سه ادامه دارد و دوربین بین زمان صفر تا دو، کاملا ساکن است اگر در این حالت شما دو کلید فریم در ابتدای و انتهای کلیپ
( فریم 1 و فریم 2:24 ) قرار دهید حرکت کادر نقطه‌چین از فریم یک آغاز می‌شود در حالیکه در ویدیوی اصلی تا شروع ثانیه دو، حرکتی در تصویر وجود ندارد در این حالت برای تثبیت حرکت کادر انتخاب با دوربین، باید از سه کلید فریم استفاده نمود، کلید فریم اول در نقطه شروع، کلید فریم دوم در زمان دو ثانیه که آغاز شروع حرکت است و کلید فریم سوم باید در انتهای کلیپ ایجاد شود. تنظیمات کلید فریم‌های اول و دوم باید یکسان باشد تا تغییری در بین این کلید فریم‌ها مشاهده نشود در این حالت حرکت کادر انتخاب از کلید فریم دوم آغاز می‌شود که همزمان با شروع حرکت دوربین نیز می‌باشد.

نکته: پروژه و فایل‌های استفاده شده در این مقاله در دی‌وی‌دی ماهنامه قرار دارد. نسخه Edius مورد استفاده برای این پروژه، نسخه 4.6 می‌باشد.


مطالب مشابه :


چگونه عینک آفتابی خوب بخریم؟

برای مثال زمانی که از منزل خارج می شوید فریم نایلون یا کامپوزیت دوام ترفندهای ورد




تمرین 1 (IEEE 802.5 )

است ارسال می نماید، برای ورد به مرحله بعد سیستم باید فریم توکن برای کنترل دستیابی




فارسی نویسی در ادیتور های دریم ویور و فرانت پیج

زیرا محیطی ساده و شبیه برنامه ورد مایکروسافت نت فریم ورک دارید. برای فارسی نویسی




آموزش تدوین با EDIUS (میکس و مونتاژ) بخش 6

بطور مثال فیلتر Blur که برای ایجاد تیرگی در کلید ADD یک کلید فریم برای نقطه در ورد (WORD 2007




کمپیوتر چیست؟

آموزش مایکروسافت ورد. (مین فریم) کمپیوتر های مین فریم، میتوانند که برای مقاصد تجارتی




برنامه صدور فاکتور دیجیتالی مدوسا

به علاوه اینها امکان افزودن کالا ها به انبار وجود داره تا برای های ورد ، اکسل، pdf و فریم




برچسب :