توصیه های سرکار خانم راحیل در مورد درس اصول فقه

سلام

دوست عزیز و همیشه همراه وبلاگ، سرکار خانم راحیل، که به دفعات ما را با راهنمایی های خوبشون رهین منت خودشون کردند، این بار نیز، حاصل تحقیقاتشون در مورد چگونگی مطالعه ی رفرنس اصول فقه برای آزمون دکتری فقه و مبانی حقوق اسلامی و یا هر آزمون دیگری که نیاز به تسلط به اصول فقه را دارد، را در اختیار ما گذاشتند تا ما هم برای استفاده در اختیار شما عزیزان قرار دهیم، ضمن سپاس بی کران از ایشان به خاطر محبت بی منتشان و آرزوی موفقیت برای ایشان، مطالب را برای استفاده در این جا قرار می دهیم، ان شاالله همگی عاقبت به خیر و موفق باشیم.

 

***   ***   ***   ***

 

با عرض سلام و خسته نباشید حضور مدیر محترم و دوستان عزیز!

روزها درگذرند و ما باید بیشتر و بیشتر خودمون رو برای آزمون آماده کنیم.

 

مطالعه دروس تخصصی بیشتر وقت مارو به خود اختصاص می دهند و برای رشته ما میشه گفت درس اصول فقه، مشکل تر از دروس دیگر به نظر میاد. این درس به مثابه علم ریاضیات درس فقه است و قواعد کلی و فرمول های لازمه رو برای استخراج احکام و مسائل فقهی آماده می سازد!

بنابراین اولین گام موثر برای پیشرفت در این درس فهم دقیق و عمیق مباحث آن است و سپس کاربردی کردن آن در مثال های متعدد فقهی و حقوقی است.

همون طور که می دونید منبع اصلی آزمون این درس کتاب اصول فقه جناب مظفر(ره) است و کتب متعددی در ترجمه و تبیین و شرح آن توسط اساتید محترم نگاشته شده است، از جمله:

1. کتاب: کامل ترین ترجمه و تبیین اصول فقه مظفر، تالیف: توسط پروفسور عباس زراعت و دکتر حمید مسجد سرایی.

2. کتاب: اصول فقه مظفر، ترجمه: محسن غرویان و علی شیروانی.

3. کتاب: شرح اصول فقه علامه مظفر، تالف: عبدالله اصغری.

4. کتاب: شرح اصول مظفر، تالیف: علی محمدی.

و .........

 

دوستان عزیز در کامنت های پست "مشاوره ی دکتری" درباره مناسب ترین کتب ارائه فرموده اند که بنا بر نظر این عزیزان و تجربیات گران بهاشون، دو کتاب "شرح عبدالله اصغری " و "شرح علی محمدی خراسانی" از همه مناسب تر معرفی شده اند، که به حق کتب بسیار خوبی برای فهم اصول فقه مظفر می باشند!

کتبی نیز جهت چکیده و تلخیص اصول فقه مظفر نگاشته شده که برای مرور و تثبیت مطالب اصول درذهن بسیار مفید هستند . به نظرم مطالعه یکی از این کتب در کنار منبع اصلی جهت فهم خوب مباحث راهگشاست. شما اگر کتاب اصول جناب مظفر رو مطالعه کرده باشید می بینید که ایشان بنا بر شیوه آموزشی خود مطالب رو چند بار تکرار می کنند. لذا دانشجو ممکنه ضمن مطالعه اون سر رشته کلام رو گم کند و پیوستگی مطالب رو ازدست بدهد. بنده پیشنهاد می کنم برای درس اصول شما ابتدا مطلب رو از کتب تلخیص مطالعه بفرمایید تا ساختار و چهارچوب اصلی بحث دست شما بیاید. بعد اون مطلب رو از کتاب مرحوم علامه مظفر(ره) مطالعه کنید.

مطالعه به این شکل راحت و منظم تر خواهد بود. کتب تلخیصی که وجود دارد، عبارتند از:

1. تلخیص علی آل بویه.

2. تلخیص علی ناصری راد.

3. تحریر اصول فقه دکتر شیروانی.

بنده هر سه کتاب رو تهیه کرده و با هم مقایسه نموده ام. از بین آن ها کتاب "تلخیص علی ناصری راد" رو ترجیح می دهم و دارم میخونمش. مطالب این کتاب کامل تر و بیان بهتری دارد.

و اما کتب تست مناسب برای اصول فقه مظفر آن چنان که در سطح آزمون دکتری فقه باشند همون طور که در کامنت "درس فقه" نگاشتم تا آن جا که من دیده ام برای درس اصول فقه هم وجود ندارد!
اما ناامید نباشید شما با یک مطالعه خوب و بررسی دقیق سوالات آزمون و آشنایی با شیوه طرح سوالات و مطالعه کتب تست نسبتا خوب می توانید این مشکل را برطرف کنید. مناسب ترین کتاب به نظرم همان کتاب "مجموعه سوالات آزمون دکتری فقه"‌ تالیف: استاد باقری انتشارات پردازش است که به پاسخ تشریحی سوالات دروس فقه و اصول و عربی و نکات تستی آن ها پرداخته است. (فقط عیب اش این است که تنها آزمون های 91 و 92 رو دارد و به سوالات سال 93 هنوز نپرداخته اند، اما باز خوب است با شیوه تست زنی این دروس آشنا می شویم یا این که باید در خواست کنیم، استاد سوالات سال 93 رو هم کار کنند.)
کتاب تست محمود محسنی را نیز جهت مرور و تثبیت مباحث اصول و نظرات نهایی جناب مظفر پیشنهاد می کنم؛ این کتاب درحد آزمون دکتری نیست اما جهت تثبیت مطالب در ذهن میتونه به خوبی به شما کمک کند .

برای آشنایی و مهارت در آن دسته از سوالاتی نیز که بصورت " مسئله ای " طرح می شوند کتب تست متعددی وجود دارد که در واقع برای کار آموزان وکالت و دانشجویان حقوق نگاشته شده اما پر از مسائل حقوقی است که به ما هم در تست زنی میتونند کمک کنند.
در کل اگر شما می خواهید اصول فقه رو به صورت کاربردی یاد بگیرید، بنده پیشنهاد می کنم علاوه بر کتب شرح اصول مظفر از کتب دیگری که اصول فقه را بصورت کاربردی و مهارتی آموزش داده و بیشتر برای کارآموزان وکالت و دانش جویان ارشد حقوق نگاشته شده استفاده کنید. نمونه اونها کتاب اصول فقه دانشگاهی محمد رضا شب خیز و عباد محمد تبار و نیز کتاب اصول فقه کاربردی حسین قافی و محقق سعید شریعتی فرانی است که آمده اند مباحث اصول را بامثال های متعدد فقهی و حقوقی و مواد قانونی آموزش داده اند .‌

و اما چون کتاب جناب مظفر قسمت " اصول عملیه " رو کامل نداره و فقط بحث " استصحاب " رو آوردند لذا برای تکمیل این قسمت کتاب " فرائد الاصول " شیخ انصاری یا همان " رسائل " رو جزو منابع آزمون درقسمت اصول عملیه قرارداده اند. نظر بنده و دوستان برای منبع مناسب اش کتاب تلخیص فرائد الاصول مسلم قلی پور گیلانی است که حجم کمی هم دارد. علاوه بر این که می توانید از فایل تلخیص رسائل که در همین وبلاگ در قسمت " برنامه ریزی " وجود دارد هم استفاده کنید.

اما به نظرم شما همین که اصول عملیه رو ( غیر ازاستصحاب که حاوی نظرات مفصل جناب مظفر است ) ازهر منبعی بتوانید خوب یاد بگیرید کافی است چون اکثر سوالات اصول عملیه "مسئله ای" هستند که بیشتر نیازمند تسلط شما بر فنون اصلی اصول عملیه است تا نظرات خاص جناب مظفر و شیخ انصاری !( البته گاها از نظرات اونها هم سوال میاد اما نه خیلی زیاد )

در پایان این قسمت روش مطالعاتی خودم رو در درس اصول فقه در این روزها خدمتتون عرض می می کنم که باز هم فکر می کنم بیشتر برای دوستان "ضیق وقتی " مثل بنده مثمر ثمر باشد!

بنده البته قبلا مباحث مهم اصول فقه رو از کتاب شرح علی محمدی مطالعه کرده ام اما برای این روزها فقط از دو منبع استفاده می کنم یکی کتاب " اصول فقه عمومی " استاد حمید فرجی که ضمن بیان نظرات جناب مظفر و شیخ انصاری برای تمام مباحث مهم اصول برای هر مبحث مثال های فقهی و حقوقی نیز آورده اند و ضمن این که مباحث اصول عملیه رو نیز بر اساس نظرات شیخ انصاری به صورت کامل در انتهای کتاب بیان نموده اند. به همراه کتاب تلخیص ناصری راد. البته بنده هر مطلب رو ابتدا از تلخیص ناصری راد و بعد از کتاب استاد فرجی مطالعه می کنم و قصد دارم ان شاالله در دور دوم از کتب تست هم استفاده نمایم.

باز هم از شما دوستان عزیز خواهش می کنم بنده رو با نظرات و راهنمایی های ارزشمندخودتون مستفیض بفرمایید و نواقص کار و شیوه مطالعاتی ام رو جهت روشن شدن مسیر به بنده گوشزد کنید. منتظر حضور گرم شما هستم.

پی نوشت: بیشترین مباحثی که در آزمون های هر سه سال تکرار شده و نسبت به بقیه بیشترین تعداد سوالات رو داشتند عبارت بودند از:

1. اصول عملیه بویژه استصحاب

2. مباحث حجت

3. اوامر

 

درپناه خدای متعال سربلند باشید.


مطالب مشابه :


دانلود رایگان نمونه سوالات درس اصول فقه ۱ با جواب تستی و تشریحی مونه سوال امتحانی نیمسال اول ۹۱-۹۰

دانلود رایگان نمونه سوالات درس اصول فقه ۱ با جواب تستی و تشریحی مونه اصول فقه




دانلود نمونه سوالات درس اصول فقه ۴ با جواب کد درس : 1220282-1220490 نمونه سوال اصول فقه ۴نيمسال

دانلود نمونه سوالات درس اصول فقه ۴ با منابع .حذفیات و تستی یا تشریحی بودن




دانلود رایگان نمونه سوالات دروس رشته حقوق دانشگاه پیام نور نیمسال دوم ۹۰-۸۹

دانلود نمونه سوالات اصول علم اقتصاد اصول فقه منابع .حذفیات و تستی یا تشریحی بودن




دانلود نمونه سوالات درس اصول فقه ۴ با جواب کد درس : 1220282-1220490 نمونه سوال اصول فقه ۴نيمسال

نمونه سوالات پیام نور باجواب - دانلود نمونه سوالات درس اصول فقه ۴ با جواب کد درس :




دانلود نمونه سوالات درس اصول فقه ۳ با جواب کد درس : 1220230 نمونه سوال اصول فقه ۳ نیمسال اول ۹۱-

دانلود نمونه سوالات درس اصول فقه ۳ با جواب کد درس : 1220230 نمونه سوال اصول فقه ۳ نیمسال




سوالات آزمون قضاوت 93 - پاسخ سوالات

سوالات آزمون قضاوت 93 پاسخنامه تشریحی تجارت،جزا،فقه و اصول آموزش اصول فقه




دانلود نمونه سوالات درس مبادی فقه و اصول با جواب کد درس : 1220023-1220524 نمونه سوال مبادی فق

دانلود نمونه سوالات درس مبادی فقه و اصول با سوالات درس مبادی فقه و یا تشریحی




توصیه های سرکار خانم راحیل در مورد درس اصول فقه

استاد باقری انتشارات پردازش است که به پاسخ تشریحی سوالات دروس فقه و اصول فقه رو




دانلود رایگان نمونه سوالات+پاسخنامه + جواب رشته الهیات نیمسال دوم 90 - 91

دانلود رایگان نمونه سوالات مبانی فقه و اصول: منابع .حذفیات و تستی یا تشریحی




برچسب :