چگونه چين دومين اقتصاد بزرگ جهان شد؟

نگاهي به سريعترين اقتصاد در حال رشد جهان: چگونه چين دومين اقتصاد بزرگ جهان شد؟ بر اساس پيش بيني کارشناسان کشور چين طي 15 سال آينده به عنوان بزرگترين اقتصاد جهان از آمريکا پيشي مي گيرد. چگونه چين دومين اقتصاد بزرگ جهان شد؟

به گزارش گروه بين الملل بازار خبر  در طول 20 سال گذشته، چين شاهد رشد غير قابل تصوري بوده و در حال حاضر اين کشور، دومين اقتصاد بزرگ جهان است.

علي‌رغم سير نزولي اخير در روند رشد آن، همچنان يکي از سريع‌ترين اقتصادهاي در حال رشد جهان به شمار مي آيد.
 
در ادامه برخي از علل اصلي تاثيرگذاري چين بر اقتصاد  سياست و فرهنگ جهان را ارائه مي شود:


1- رونق عظيم منابع گاز محصور شده در سنگ‌هاي رستي در چين، مي‌تواند باعث کاهش قيمت گاز شود، در حالي که افت شكوفايي انر‍ژي آمريكا را درپي دارد.

اوايل امسال شرکت نفت پتروچين، از کشف منابع گاز طبيعي محصور شده در سنگ‌هاي رستي در جنوب استان سيچوآن خبر داد که هر يک قادر به توليد بيش از 10000 متر مکعب گاز در روز هستند.

چين داراي 1300 تريليون فوت مکعب گاز طبيعي قابل اکتشاف بوده که از بزرگترين ذخاير دنيا محسوب مي‌شود كه با 827 تريليون فوت مکعب در آمريکا مقايسه مي‌شود.


2- امتياز چين در برخورداري از خاک‌هاي نادر، زنجيره عرضه محصولات با تکنولوژي بالا را مختل مي‌کند.


چين 97 درصد از توليد 17 فلز حاصل از خاک‌هاي نادر جهان را در اختيار دارد و محدوديت‌هاي فشرده‌اي در زمينه صادرات آن اعمال مي كند.اعمال اين محدوديت‌ها موجب شده است که اتحاديه اروپا، آمريکا و ژاپن، شکايتي را به سازمان تجارت جهاني در اين زمينه ارائه کنند.

تأثير: خاک‌هاي نادر از عناصر اصلي و حياتي در بخش‌هاي دفاعي و محصولات با تکنولوژي بالا هستند. محدوديت‌هاي چين در چارچوب افزايش ماليات و کاهش سهميه، موجب افزايش هزينه فلزات و هزينه توليد شده است.

به گفته منتقدان، تصميم چين مبني بر محدوديت صادرات خود فلزات، و نه توليدات حاوي اين فلزات، نشان‌دهنده اين مطلب است که توليدکنندگان مجبور به انتقال کارخانه‌هايشان به چين هستند.


3- جمعيت عظيم چين، مصرف خوراک بالايي دارند، که همين امر بر نحوه توليد کالاهاي کشاورزي و نحوه خريد آن تأثير مي‌گذارد.چين به عنوان بزرگترين مصرف کننده گوشت جهان از آمريکا پيشي گرفته است. در پنج دهه گذشته ميزان مصرف گوشت اين کشور از 8 ميليون تن به 71 ميليون تن رسيده است که اين رقم دو برابر مصرف گوشت در آمريکاست.

تأثير: شيوه توليد گوشت، بر کشاورزي تأثير مهمي دارد. گوشت خوک رايج‌ترين گوشت مصرفي در چين است که پيش‌بيني مي‌شود امسال به 52 ميليون تن برسد.
خوراک اين حيوان، عمدتاً غلات و سويا است که باعث افزايش تقاضا براي اين محصولات و در نتيجه، قيمت آن شده است.

 


4- ساير کشورهاي در حال توسعه، مدل کاپيتاليسم دولتي کشور چين را قبول دارند که تهديدي جدي براي کاپيتاليسم غرب محسوب مي‌شود. بر اساس نظام کاپيتاليسم چين، کشور خودش مالک شرکت‌هاست يا به همراه ساير شرکت‌ها براي انجام فعاليت‌هاي اقتصادي همكاري مي كند.

تأثير: کاپيتاليسم دولتي در چين، تهديدي براي مدل کاپيتاليسم غربي محسوب مي‌شود. در نتيجه بحران اقتصادي در اکثر کشورهاي پيشرفته، تعداد زيادي از کشورهاي در حال توسعه، از مدل بهتر حکومتي، الگوبرداري مي‌کنند و اقتصادهاي در حال رشد نظير برزيل و هند، از نظام کاپيتاليسم دولتي چين پيروي مي‌نمايند.

 


5- قطب صنعت خودروسازي از آمريکا به چين تغيير جهت داده است.
چين، بزرگترين بازار خودروي جهان محسوب مي‌شود. بر اساس گزارش پروژه‌هاي IHS خودروسازي، ميزان فروش سالانه اتومبيل در چين، تا سال 2020، 74 درصد رشد خواهد داشت و به 30.6 ميليون در سال خواهد رسيد.

تأثير: تغيير تمرکز صنعت خودروسازي از آمريکا به چين، موجب شده است که چين تبديل به غول اتومبيل‌سازي آسيا شود. اهميت چين براي بازار خودرو آمريکا تا به حدي است که آمريکا به خاطر تحميل تعهداتي بالغ بر 3 ميليارد دلار به محموله‌هاي اتومبيل‌هاي آمريکايي، که عمدتاً ساخت شرکت جنرال موتورز و کريسلر گروپ بودند، به سازمان تجارت جهاني شکايت کرده است.

 


6- جاسوسي سايبري چين با مالکيت معنوي به سرقت رفته، مرتبط است. حملات سايبري امنيت ملي را تهديد مي‌کند.شرکت‌هاي چيني نظير شرکت تکنولوژي هاوايي و ZTE توانايي دسترسي از راه دور به تکنولوژي ارتباطات فروخته شده به آمريکا و ساير کشورهاي غربي را دارا هستند.

تأثير: قابليت الکترونيک چين به دولت چين اين امکان را مي‌دهد تا از طريق شبکه‌هاي مخابراتي و حتي دستگاه‌هاي جاسوسي الکترونيکي به اطلاعات در حال جابه جايي، دسترسي يابند، که اين امر موجب افزايش نگراني‌ها در مورد امنيت ملي مي‌شود.برخي هم معتقد هستند که شرکت‌ها، قرباني حملات سايبري چين هستند و به گفته برخي ديگر، سالانه اطلاعاتي به ارزش 400 ميليارد دلار، توسط چين به سرقت برده مي‌شود.

 


7- تکنولوژي به سرعت در حال رشد ناوگان دريايي چين، نياز به تعريف مجدد دفاع ساحلي را ضروري مي كند.
چين موفق به ساخت کشتي Littoral و نوع 22 آن شده است که اولين شناور مهاجم دنيا محسوب مي‌شود. هر دو اين کشتي‌ها، به چين امکان حمله سريع در حوالي ساحل را مي‌دهد.

تأثير: اين پيشرفت‌ها به معناي پيش افتادن چين از کشتي جنگي Littoral آمريکا، يکي از گران‌ترين برنامه‌هاي کشور آمريکا، مي‌باشد. اين تکنولوژي به کشور چين اجازه مي‌دهد تا مناطق اقتصادي انحصاري خود را در آب‌هاي مورد مناقشه تقويت كند.

 


8- اخيراً شهر ارواح چيني در آفريقا رواج يافته است. اين مسئله مي‌تواند منجر به تغيير آشكار چشم‌انداز جهان شود.شهري كه فعاليت هاي  اقتصادي آن به دلايل گوناگون مورد حمايت واقع نشود، شهر ارواح ناميده مي‌شود. اين كه كشور چين داراي چندين شهر ارواح است، تعجب‌آور نيست، اما در حال حاضر اين كشور، پديده شهر ارواح خود را در آنگولا اجرا كرده است.

تأثير: شهر ارواح، فقط پديده‌اي مختص به چين نيست. اسپانيا هم تا حدودي سهمي در اين زمينه دارد. اما شهر كيلامبا كه توسط يك شركت چيني در آنگولا ساخته شده است، از جمله شهرهاي متداول در اين عرصه مي‌باشد. كيلامبا با سرمايه‌ چين ساخته شده است كه آنگولا در ازاي ساخت آن، نفت به چين مي‌دهد. آنگولا بزرگترين تأمين كننده نفت چين در آفريقاست.


9- پول رايج كشور چين كه رنمينبي نام دارد براي تبديل به ارز ذخيره، در حال رقابت با دلار آمريكا است.
چين درصدد آن است كه تا سال 2015، رنمينبي، ارز خود را كاملاً قابل تبديل كند و بسياري معتقدند كه در دهه آينده تبديل به ارز ذخيره اصلي مي‌شود.

تأثير: اگر رنمينبي تبديل به ارز ذخيره شود، نقش اسكناس در معامله و قيمت‌گذاري محصولاتي كه در بازار تجاري مورد معامله قرار مي‌گيرند، مورد چالش واقع مي‌شوند. اين شرايط به چين امكان مي‌دهد تا با نرخ ارزان‌تري وام اعطا كند.

 


10- چين به زودي تبديل به بزرگ‌ترين اقتصاد جهان خواهد شد. كارشناسان مي‌توانند تصور كنند كه اين اتفاق براي كشورهاي همسايه و ساير اقتصادهاي بزرگ جهان سراسر كشور، چه پيامدهايي در پي دارد.چين در 15 سال آينده، به عنوان بزرگترين اقتصاد جهان، جايگزين آمريكا مي‌شود. رشد اقتصادي چين و افت اقتصادي آمريكا، منجر به بروز زمزمه هايي در مورد تبديل چين به ابرقدرت اقتصادي جهان شده است.

تأثير: در حالي كه واكنش‌هاي جهاني نسبت به رشد اقتصاد چين، مثبت بوده است، اما واكنش به قدرت نظامي در حال رشد اين كشور، با بي‌اعتمادي روبه‌روست. قدرت در حال رشد چين، بر ملت‌هايي منطقه كه داراي اختلاف ارضي با اين كشور هستند، تأثير دارد.

ترجمه خبر :راحيل معدنکار


مطالب مشابه :


بیماری سالک

زیست شناسی پیام نور خرمشهر - بیماری سالک - گرداوری و درج مطالب علمی




چگونه چين دومين اقتصاد بزرگ جهان شد؟

انجمن اقتصاد دانشگاه پیام نور خرمشهر - چگونه چين دومين اقتصاد بزرگ جهان شد؟ - Khorramshahr .PNU. Economy




جداول جدید حق بیمه شخص ثالث

انجمن اقتصاد دانشگاه پیام نور خرمشهر - جداول جدید حق بیمه شخص ثالث - Khorramshahr .PNU. Economy Association




چرخه زندگی پلاسمودیوم در ۲ میزبان مهره دار و بی مهره

زیست شناسی پیام نور خرمشهر - چرخه زندگی پلاسمودیوم در ۲ میزبان مهره دار و بی مهره - گرداوری و




مقایسه اقتصاد ترکیه با اقتصاد ایران

انجمن اقتصاد دانشگاه پیام نور خرمشهر - مقایسه اقتصاد ترکیه با اقتصاد ایران - Khorramshahr .PNU. Economy




زندگینامه آدام اسمیت

انجمن اقتصاد دانشگاه پیام نور خرمشهر - زندگینامه آدام اسمیت - Khorramshahr .PNU. Economy Association - انجمن




برنامه کلاسی نیمسال اول 92-93

نورچین دانشگاه پیام نور خرمشهر. تاريخ : ۹۲/۰۶/۲۰ | | نویسنده : منصوره نوفرحان | .: Weblog Themes By




داینوفلاژله ها( dinoflagellates)

زیست شناسی پیام نور خرمشهر - داینوفلاژله ها( dinoflagellates) - گرداوری و درج مطالب علمی




برچسب :