چه عواملی باعث می‌شود، امام زمان را نشناسیم؟

 

چه عواملی باعث می‌شود، امام زمان را نشناسیم؟<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

 عوامل نشناختن امام زمان - وبلاگ ظهور مهر

 

با توجه به آیات و روایات، بخصوص روایات مهدوی و ادعیه موجود و توقیعات می‌توان عوامل چندی را به عنوان موانع شناخت امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف بیان كرد:

 

عامل اول: عدم شناخت دین

كسانی كه فهم درست از آموزه‌های دین و معارف الهی ندارند چگونه می‌توانند به معرفت امام و حجت الهی برسند و از فیوضات معنوی امام بهره ببرند، لذا در روایتی از امام صادق(علیه السلام) چنین آمده است:«لا خیر فی من لا یتفقّه من اصحابنا؛[1] هرگاه از یاران و اصحاب ما هر یك عمیقانه به مسائل دین ننگرد خیری در او وجود ندارد». البته منظور حضرت فقاهت مصطلح نیست بلكه منظور حضرت فهم درست و روشن در آموزه‌های دین است، زیرا همه نمی‌توانند فقیه باشند لذا از این عبارت امام صادق(علیه السلام) می‌توان فهمید بیشترین خسارت و زیان عدم شناخت دین است، و این امر نه تنها باعث خسارت فردی نیست بلكه جهالت و نادانی در امور دین برای جوامع دینی خسارت جبران ناپذیری را به همراه دارد و ائمه علیهم السلام همواره از این افراد نادان و سطحی‌نگر بیشترین نگرانی را داشتند،[2] آنان كسانی‌اند كه هم به خود ضرر و زیان می‌رسانند و هم به اهداف وجود مقدس ائمه علیهم السلام. نمونه‌اش را می‌توان در توقیع امام عصر)عجل الله تعالی فرجه الشریف) به محمد بن علی بن هلال كرخی دریافت. آنجا كه می‌فرماید: «یا محمد بن علی قد آذانا جُهلاء الشیعه و حمقائهم و من دینه جناح البعوضة ارجح منه[3]؛ یعنی ای محمد بن علی، نادانان شیعه و كم‌خردان آنان و كسانی كه بال پشه از دین آنها برتر و ارزشمندتر است، ما را آزار می‌دهند.»

 

عامل دوم: دنیازدگی

یكی از موانع مهم و جدی در شناخت حضرت، علاقه به دنیا و دلبستگی به مطامع دنیوی است، قرآن كریم در آیاتی چند انسان را به این خطر جدّی توجه داده است:

 

1. «فَأَعْرِضْ عَن مَّن تَوَلَّی عَن ذِكْرِنَا وَلَمْ یرِدْ إِلَّا الْحَیاةَ الدُّنْیا ذَلِكَ مَبْلَغُهُم مِّنَ الْعِلْمِ[4]؛ تو هم ای رسول از هر كس كه از یاد ما روی گردانید و جز زندگانی دنیا را نخواست بكلی اعراض كن».

 

2. «فَخَلَفَ مِن بَعْدِهِمْ خَلْفٌ وَرِثُواْ الْكِتَابَ یأْخُذُونَ عَرَضَ هَـذَا الأدْنَی وَیقُولُونَ سَیغْفَرُ لَنَا…[5]؛ پس از آنكه ـ پیشینیانشان درگذشتند ـ اخلاف و بازماندگانشان كه وارث كتاب آسمانی شدند و متاع پست دنیا را گزیدند ـ و هر گناه كه كردند…»

دنیا می‌تواند پل سعادت بشر باشد به شرط آن‌كه با استفاده صحیح و درست آن را به مزرعه آخرت تبدیل نماییم منتهی اگر در كنار واژه دنیا، حُبّ به آن افزوده شود، سر منشأ بسیاری از بدی‌ها و ناهنجاری‌ها در اجتماع خواهد شد و در این زمینه روایات فراوانی وجود دارد كه ذیلاً به برخی از آنان اشاره می‌شود:

 

1. امام صادق(علیه السلام) می‌فرماید: «رأس كل خطیئة حبّ الدنیا؛[6] علاقه به دنیا سر منشأ همه خطاها است.»

2. امام رضا(علیه السلام) می‌فرماید: «اكبر الكبائر حُبّ الدّنیا؛[7] بزرگترین گناه علاقه به دنیاست.»

3. امام علی(علیه السلام) می‌فرماید: «حب الدنیا رأس الفتن و اصل المحن؛[8] دلبستگی به دنیا سرمنشأ هر فتنه و ریشه همه بدبختی‌هاست.»

 

ده‌‌ها روایت در این زمینه نشان آن است كه دنیازدگی بزرگترین آفت و ریشه و اصل هر نوع بدبختی است و متأسفانه در عصر و زمان ما یك آفت فراگیر برای خیلی از انسان‌ها شده است، زیرا دنیا برای برخی انسان‌ها همة هستی آنان شده است و چشم و دل آنان را چنان پُر كرده كه راه سعادت و حق را مشاهده نمی‌كنند. حال با چنین وضعیتی چگونه می‌شود از انسان دلبسته به دنیا انتظار معرفت امام زمانش را داشت، دنیا همه چیز او شده و غیر از مطامع دنیا چیزی را مشاهده نمی‌كند.

 

عامل سوم: پیمان‌شكنی

یكی از موانع مهم دیگر در شناخت حضرت، همین بی‌وفایی و پیمان شكستن است. اگر به حضرت معرفت و محبّت داریم باید این دو زمینه‌ساز عهد و پیمان و بیعت با امام گردد، زیرا عشق و ولایت بدون عهده‌داری و مسئولیت پذیری، هوسی بیش نیست.

 

«عهد التزام خاص و نوعی تعهد‌پذیری در مقابل شخص یا كاری است، باید خود را به وظایفی كه نسبت به امام داریم ملتزم سازیم و با او برای انجام خواسته‌ها و آرمان‌هایش عهد ببندیم (عهداً) و آن عهد را با اسباب و وسایلی محكم كنیم (عقداً) و در نهایت با او بیعت كرده و دست در دست او نهاده و دل و سر به او بسپاریم (بیعتاً). عهد و عقد و بیعت سه درجه از یك حقیقت‌اند كه در شدّت و ضعف با یكدیگر تفاوت دارند باید با بازخوانی و تجدید عهد در هر پگاه و بیعتی تا همیشه، هم اراده و انگیزة خود را قوی كرد و افزایش داد و هم از غفلت‌ها و سستی‌ها جدا شد و فاصله گرفت».[9]

انسانی كه نسبت به امام زمانش تعهدی ندارد چگونه می‌تواند منتظر باشد، و انتظار بدون عهد و پیمان، انتظار نیست. اهمیت عهد و پیمان تا جایی مهم است كه امام سجاد(علیه السلام) به اباخالد اینگونه می‌فرماید:

 

«یا ابا خالد لتأتینّ فتن كقطع اللیل المظلم لاینجو اِلّا من اخذ الله میثاقه اولئك مصابیح الهدی و ینابیع العلم ینجیهم الله من كل فتنة مظلمه…؛[10] ای ابا خالد، فتنه‌هایی هم چون شب تار فراخواهد رسید، تنها كسانی از آن فتنه‌ها نجات خواهند یافت كه خداوند از آنان پیمان گرفته باشد، آنان چراغ‌های هدایت و چشمه‌های علم هستند و خداوند آن‌ها را از هر فتنة تاریكی نجات خواهد داد.»

 

امام مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف) به مسأله عهد و پیمان توجه فراوان دارد به طوری كه از یارانش در زمان ظهور پیمان خواهد گرفت بر اینكه: «مسلمانی را دشنام ندهند؛ حریمی را هتك نكنند؛ به خانه‌ای هجوم نبرند؛ كسی را به ناحق نزنند…»[11] حال كسی كه بر سر عهد و پیمان خود استوار باقی نماند چگونه می‌تواند ادعای منتظر بودن نماید. چگونه می‌تواند سرانجام او به راه نجات ختم شود؟ و این با حرف زدن‌ها بدست نمی‌آید بلكه باید در میدان عمل بر عهد و پیمان خود باقی باشی تا لایق او شوی، وگرنه حرف از انتظار زدن لافی بیش نیست.

 

عامل چهارم: گناهكاری

یكی دیگر از موانع معرفت و درك فیوضات معنوی امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) گناه و معصیت است،‌ انسانی كه می‌خواهد در طریق معرفت امام قرار گیرد باید تلاش كند رفتار و كردارش مورد قبول حضرت واقع شود و اصولاً اگر بین امام و مأموم سنخیت نباشد چگونه می‌توان به درك متقابل دست یابیم، فراموش نكنیم امام به وظیفه‌اش بر اساس روایات عمل می‌كند، و این ما هستیم كه متأسفانه قصور و كوتاهی داریم. حال چاره چیست؟ در پاسخ باید گفت:

 

1. برای رسیدن به معرفت باید خود را همواره در مرأی و منظر امام ببینیم. قرآن كریم می‌فرماید:

 

«وَقُلِ اعْمَلُواْ فَسَیرَی اللّهُ عَمَلَكُمْ وَرَسُولُهُ وَالْمُؤْمِنُونَ»[12]؛ ای پیامبر به مردم بگو عمل كنید ـ و بدانید ـ كه خداوند و پیامبر و مؤمنان كارهای شما را می‌بینند.» امام صادق(علیه السلام) در تفسیر آیه، مراد از كلمه «المؤمنون» می‌فرمایند: هم الائمة. یعنی خداوند و پیامبران و ائمه ناظر بر اعمال مردم هستند. شاهد بر این ادعا روایتی از امام رضا علیه السلام می‌باشد كه: «و الله ان اعمالكم لتعرض علی فی كلّ یومٍ و لیلةٍ»[13]؛ به خدا قسم كه اعمال شما هر صبح و شام بر من عرضه می‌شود.»

 

2. اگر انسان گرفتار معصیت الهی باشد و به كردار زشت خود ادامه دهد، خداوند تبارك و تعالی او را از بهره‌مندی نعمت‌های خودش بخصوص نعمت ولایت محروم می‌نماید، امام باقر(علیه السلام) در این باره می‌فرماید:

«اذا غضب الله تبارك و تعالی علی خلقِهِ نحّانا عن جوارهم»[14]؛ هرگاه خداوند تبارك و تعالی بر خلقش غضب نماید، ما را از مجاورت ایشان دور می‌دارد.»

 

و یا امام عصر(عجل الله تعالی فرجه الشریف) در توقیع شریفشان به مرحوم شیخ مفید می‌فرمایند:

«ما را از ایشان چیزی محبوس نكرده است مگر گناهان و خطاهایی كه از ایشان به ما می‌رسد و ما آن را ناخوش می‌داریم و از ایشان نمی‌پسندیم».[15]

لذا گناه و معصیت عامل مهمی در محرومیت از بهره‌مندی نعمت ظاهری و معنوی امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) است.

 

پی نوشت :

[1]. كلینی، محمد بن یعقوب، اصول كافی، ج1، ص33.

[2]. خطبه 27 نهج البلاغه (خطبه جهاد) مؤید این مطلب است كه حضرت از این مردم شكوه می‌كرد.

[3]. مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، ج25، صص266 و 267، نشر مؤسسه الوفاء، بیروت، 1403ق، چاپ دوم.

[4]. النجم/29.

[5]. اعراف/169.

[6]. كلینی، محمد بن یعقوب، اصول كافی، ج2، ص315، حدیث1 و مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج73، ص7.

[7]. محمدی ری شهری، محمد، میزان الحكمة، ج سوم، ص294، نشر مكتب الاعلام الاسلامی، سال 1362ه‍ ش.

[8]. همان.

[9]. پورسید آقایی، سید مسعود، انتظار 12 و 11، مقاله بیعتی تا همیشه، ص12.

[10]. صافی گلپایگانی، لطف‌الله، منتخب الاثر، ص386.

[11]. صافی گلپایگانی، لطف‌الله، منتخب الاثر، ص581.

[12]. توبه/105.

[13]. صدوق، كمال الدین و تمام النعمه، ص319، ترجمه پهلوان، دارالحدیث، قم، سال1380.

[14]. كلینی، محمد بن یعقوب، اصول كافی، ج1، ص343، انتشارات علمیه اسلامیه، تهران، بی‌تا.

[15]. خادمی شیرازی، محمد، مجموعه فرمایشات حضرت بقیة‌الله(عج)، ص120.

به نقل از :

http://mahdi313.ir

ظهور مهر


مطالب مشابه :


پاورپوینت های زیبا

در نظر دارم در این وبلاگ مطالب مفیدی را در جهت شناخت و امام زمان عج. پاورپوینت




اهميت شناخت امام زمان عليه السلام

اين همه در دين تأکيد مي‌شود براي معرفت و شناخت امام زمان عجل الله تعالي • آموزش پاورپوینت




پاورپوینت “ علائم ظهور ”

فایل پاورپوینت “ علائم ظهور نرم افزار شناخت امام زمان (عج) جمعه یکم اسفند




درس دهم پیام های آسمانئ دوم راهنمایی

پاورپوینت های شناخت امام زمان به عنوان امام زنده و حاضر و ناظر ب: ما در انتظار امام زمان




پاورپوینت خواسته های نوجوان وجوان

پاورپوینت شناخت خدا; پاورپوینت آموزش واجبات تاریخ روز پخش زنده حرم مهدویت امام زمان




مجموعه ای کامل از پاورپوینت های علمی در دفاع از شیعه/دانلود

مجموعه ای کامل از پاورپوینت های علمی در دفاع از شیعه امام زمان کلیپ جنجالی شناخت;




چه عواملی باعث می‌شود، امام زمان را نشناسیم؟

عوامل نشناختن امام زمان, موانع شناخت امام زمان, عدم شناخت فــایل پـاورپـوینـت.




برچسب :