نامه هاي بچه ها به خدا

بسم الله الرحمن الرحيم

 نامه هاي بچه ها به خدا

خداي عزيزم، چرا به جاي اين كه بذاري مردم بميرن و مجبور بشي كه آدماي تازة ديگه اي بسازي همين آدمايي رو كه وجود دارن نگه نمي داري؟

خداي عزيزم:

تو چرا به تازگي هيچ حيون جديدي اختراع نكردي؟ ما هنوز همون حيووناي قديمي رو داريم.

خداي عزيز

چه كسي دور كشورها خطوط مي كشد؟

  

گردآورنده: استوارت هاميل و اريك مارشال برگردان دل آرا قهرمان ـ تهران 1381

تقديم به:

 معلمان و مديراني كه سري دارند پر شور، سينه اي دارند پر سوز، دلي دارند سرشار از عشق. انديشه اي دارند روشن. آسايش روان و آزادي فعاليت را از دانش آموزان نمي‌گيرند. و آنها را از انجام كارهاي بي حاصل باز مي دارند.

انسان شدن را بر باسواد شدن مقدم مي شمارند. به نفوذ بر شاگرد از طريق روابط انساني اعتقاد دارند و تغيير رفتار را بدون روابط صحيح غير ممكن مي دانند.

و با ژرف ترين سپاسها از همكارانم در دبستان غيرانتفاعي نوردانش كه با همت والاي خود واژه هاي شعر شدن را عاشقانه سرودند و سعي دارند به راز تربيت پي برند به اميد آن روز.

   پيشگفتار

دير زماني است كه آموزش و پرورش مدرن به اين مسأله مهم پي برده و معتقد است يادگيري بايد از همان كودكي همه ابعاد زندگي را پوشش دهد. در حالي كه دويست سال پيش هدف از تعليمات ابتدايي را در حد خواندن، نوشتن و حسابكردن محدود مي كردند، اما امروز در كشورهاي توسعه يافته دوره دبستان به موازات آموزش دادن اين مهارتها با جنبه هاي ديگري چون «توسعه خود» رشد هيجاني و عاطفي، مهرورزي، نوع دوستي، محبت به ديگران، مديريت در رفتار و اخلاق نيك، اميدواري، شاد بودن و شادكردن ديگران نيز در متن برنامه ريزي هاي آموزشي و تربيتي تحت عنوان مهارتهاي زندگي وارد شده است. در چنين شرايطي است كه تربيت از سر چشمه مدرسه به دريايي هستي وارد مي شود و شور و شوق شاد زيستن، با شور و نشاط دانستن يگانه مي شود.

فرآيند تعليم و تربيت فعال متضمن وجود شور و طرب ، نياز و جوشش، تلاش و پشتكار و اميد و نشاط در همه ابعاد آن مي باشد و هرگونه ارتباط تعليمي كه بدون روح تحرك پويايي و نشاط و شادابي باشد به شكست و انزجار مي انجامد.

اما به راستي در نظام تعليم و تربيت رسمي ما چه مي گذرد؟ روش ها و نگرشهاي تربيتي حاكم بر مدارس تا چه اندازه واجد شور و نشاط بوده و بر انگيزاننده و تحقيق دهنده استعداد ها و نيازهاي فطري و مقتضيات آتي دانش آموز است؟ فضاي فرهنگي و تربيتي مدارس ما تا چه اندازه شوق انگيز و دل ر باست؟ تا چه اندازه دانش آموز از مدرسه و درس و تحصيل احساس رضامندي ، نشاط باطني و اشتهاي به دانستن دارند. محيط مدرسه تا چه اندازه با نيازهاي فطري و ذوقي دانش آموزان هم سنخ و همراه است؟ و تا چه ميزان دانش آموزان فرصت بيان احساسات و بروز انگيزه ها و نيازهاي عاطفي خود را دارند؟

در اين پروژه سعي شده است به اندازه توان و امكان به ابعاد تربيت با نشاط و جلوه ها و آثار آموزشگاهي آن پرداخته شود.

اهداف طرح:

اـ تشويق و تكريم دانش آموزان

2ـ استعدادها و قابليتهاي دانش آموزان شناسايي و تقويت گردد.

3ـ ايجاد فرصت تا دانش آموزان در آن فرصت به رقابت سازي پرداخته و پيروزي و شكست را تجربه كنند.

4ـ ايجاد موفقيتهايي مناسب تا در آن دانش آموزان بتوانند بصورت معقول و مقبول نيازهاي فردي و اجتماعي خود را بر طرف سازند.

5ـ روحيه اعتماد به نفس دانش آموزان تقويت گردد.

6ـ مسؤليت پذيري دانش آموزان تقويت گردد.

7ـ تكريم يك دانش آموز يا ]چند دانش آموز به عنوان بهترين، هوشمندترين افراد مدرسه به آساني حالت رواني آنها را از تعادل خارج مي كند و آنها را به انسانهايي خود پرست و خود خواه تبديل مي كنند. توجه به همه دانش آموزان و زير پوشش دادن همه دانش آموزان از اهداف اصلي اين طرح مي باشد.

8ـ يكي از نيازهاي انسانها نياز به شادي و خشنودي است، معلمان بايد فرصتهايي پديد آورند تا دانش آموزان در آن فضا لذت ببرند. اجراي نمايش، سرود        خواندن كتاب، شعر و برگزاري مسابقات راهكارهايست كه در پيش آموزگاران است تا دانش آموزان به لذت برسند.

9ـ يكي از نيازهاي طبيعي و اساسي انسان نياز به تعلق به گروه است با شركت دانش آموزان در گروه هاي نمايش، سرود وتيمهاي ورزشي اين نياز دانش آموزان را از مسيردرست و صحيح هدايت مي كنيم.

10ـ ايجاد فضاي شاد و با نشاط چون بهترين پرورش وقتي روي مي دهد كه دانش آموز در حال شادي و نشاط باشد.

11ـ ايجاد فضايي خلاق با انجام مسابقات و بازي . چرا چون خلاق ترين پرورش زماني بوقوع خواهد پيوست كه دانش آموز در حالي بازي باشد.

12ـ در اين طرح قصد بر اين نيست كه محيط فيزيكي مدرسه و تلاش بازرق و برق زيبا كنيم بلكه بناست كاري كنيم كه درك زيبايي با نيروي عشق و شور در دل افراد تجلي يابد. اگر مي خواهيم در آينده و حال مردان و زناني و همچنين فرزنداني داشته باشيم كه به خود و ديگران احترام بگذارند بايد به كودكان امروز احترام بگذاريم تا مهارت احترام گذاشتن را عملاً از ما بياموزند و در موقعيتها و محيطهاي مختلف به كار بندند.

بيان طرح:

 شايد تا زماني كه نظام آموزش ساده و كوچك بود و اموزشگاه عمدتا وسيله حفظ وضع موجود وارتقاي گرايشهاي سنتي تلقي مي شد منظور از مديريت آموزشگاهي تفتيش و بازرسي و ايجاد هماهنگي از طريق اعمال مقررات، نظارت و كنترل بود.

تحولات اجتماعي و فرهنگي در عصر حاضر آموزش و نهادهاي آن را از بيخ و بن دگرگون ساخته و در نتيجه ماموريت ويژه پرورش و آموزش نسلهاي نو خاسته از بسياري جهات به نظامهاي آموزشي سپرده شده است از اين رونيل به اهداف عالي آموزشي و پرورشي در هر جامعه اي مستلزم تجديد سازمان و نو انديشي در مديريت آموزشگاهي است.

يافته هاي پژوهشي و پرورشي هاي تجربي نشان داده است بسياري از مواردي كه دانش آموزان را به شكست تحصيلي و ناهنجاريهاي رفتاري مي كشاند قبل از اينكه جنبه شناختي و هوشي داشته باشد مربوط به عوامل عاطفي و انگيزشي است يعني شدت و فراواني مشكلات عاطفي موجب كاهش پيشرفت تحصيلي مي شود. و دانش آموزان بخش عمده اي از انرژي رواني خود را صرف چگونگي پاسخ دهي به اين نيازها و مواجه با اين مشكلات مي كند. در چنين شرايطي فراهم آوردن محيط شاداب و فضاي دل انگيز و ذهن انگيز مقدمه يادگيري و تلاش براي پيشرفت است . زيرا پويايي جريان آموزش با نياز و سؤال و كنجكاوي و شوق  به پيشرفت مرتبط است و اگر دانش آموزان در اين گونه فضاهاي آموزش و تربيتي قرار بگيرند بخش عمده اي از آفات كنوني نظام تعليم و تربيت بر طرف مي شود. در محيط نشاط انگيز است كه دانش اموزان سرشار از انرژي، جريان علم و دانش مي شوند و به پرسشگري، يادگيري خلاق و انجام فعاليتهاي دشوار راغب مي شوند و بر عكس در محيطهاي سرد و خشك و بي روح انرژي كودك را كند و انگيزه او را كاهش مي دهد در چنين فضايي حتي نام مدرسه و درس وحشت آور مي شود. مي‌دانيم كه كودكان مستعد تجارب متعالي و شور انگيز هستند و اين تجربه هاي ناب در دوران اوليه زندگي از اهميت و فراواني بيشتري برخوردار است. و نيز مي دانيم كه نظام آموزشگاهي فعلي وسيله اي بسيار مؤثر براي نابود ساختن تجربه هاي شور انگيز و مانع امكان بروز آن لحظات ناب وخود جوش است. معلم، مدير و ناظمي كه براي كودكان احترام قايل باشد و از ديدن كودكان در حال شادي و نشاط و فعاليت خود انگيخته در كلاس به وجد آيد و حتي از شوخي و شيطنت كودكان ناراحت نشود، بسيار كم يافت مي‌شود. اغلب معلمان خواهان كلاسي ساكت و آرام اغلب مديران و معلمان خواهان دانش آموزاني مطيع و سر به زير هستند كه مزاحمتي براي آنها نداشته باشند ودر يك كلاس كه موضوع هاي درسي بايد در مدتي معين به پايان برسد معلم مجبور است در چهار چوب مقررات خشك و با سرعت روز افزون دانش آموزان كلاس خود را آموزش دهند. بدين سان هر قدر دانش آموزان ساكت تر و مطيع تر باشند سرعت ياد دهي سريع تر خواهد بود و معلم ظاهرا موفق ترو دانش آموزان با انضباط تر خواهند بود. در چنين فضايي از يادگيري امكان باز توليد تجربه اي شاد از فرآيند تحصيل فراهم نخواهد بود.

مديرام ، معاونان و معلمان بايد براي مقابله با يكنواختي و پيشگيري از نفرت دانش آموزان نسبت به تحصيل بايد به اين فضاي خشك و بي روح پايان دهند. يكي از كارهاي مهمي كه مي توانند انجام دهند اين است كه به دانش آموزان طعم موفقيت و پيشرفت در كارهاي گروهي و مشاركتهاي جمعي را بچشانند. و از آنجا كه كودكان از نگرش ها و طرز رفتار معلمان تقليد و همانند سازي مي كنند. معلمان بايد افرادي شاد باشند. با تشكيل شوراي مدرسه بر آن شديم در حد امكانات موجود، فضا و موقعيتهاي در دسترس هم چنين با ايجاد فرصتهاي جديد محيط شاد و با نشاط براي رفع نيازهاي روحي و رواني دانش آموزان بوجود آوريم. سعي شد فرصتهاي خلق گردد تا دانش آموزان بتوانند به انجام كارهاي شاد و بر انگيزاننده تشويق گردند. و از همه مهمتر سعي شد همه دانش آموزان در اين طرح مشاركت داشته باشند.

فرصتها و زمان هايي كه مي توانيم از آنها بهره برداري كنيم عبارتنداز: 1ـ مراسم صبحگاه 2ـ زنگهاي استراحت 3ـ ساعتهاي فوق برنامه كه در برنامه هفتگي منظور گرديده 4ـ ساعات درس هديه هاي آسمان و فارسي

براي ارائه و انجام فعاليتهاي دانش آموزان در حضور اوليا موفقيتهايي را خارج از وقت و ساعت موظف آموزشگاهي در نظر گرفتيم تا كليه انرژي و تلاش خود را بتوانيم در انجام بهتر اين فعاليت متمركز نمائيم. زماني كه براي ارائه بعضي از فعاليتها در حضور اولياء در نظر گرفته شد‌‌‌‌دوم و هجدهم ارديبهشت ماه هر سال بود. طرح اين آموزشگاه براي ايجاد محيط شاد و با نشاط به شرح ذيل برنامه ريزي شد.

الف ـ مشاركت جمعي در برگزاري مراسم صبحگاه :بچه ها احتياج دارند فرصتهايي به دست آورند تا خودشان را در ميان فعاليتهاي دلخواه و قابل اجرا غرق كنند، با نداشته ها  گلاويز شوند و پي در پي آنها را به چنگ آورند و با اين چنگ آوريها به خشنودي و رضايت دروني برسند در هر خانه يا درهرمدرسه بنابر موقعيتهاي محلي و جغرافيايي مي توان انواع فرصتها را براي بچه ها فراهم آورد و بي محابا اجازه داد به تجربه بپردازند. اگر ما مربيان بتوانيم فرصتهاي يادگيري همراه با تجربه را فراهم كنيم خودمان هر شريك يادگيريهاي بچه ها خواهيم شد و به نوعي به همكاري با بچه ها خواهيم پرداخت.

اهميت دادان به دانش آموزان و واگذاري نقشهاي گوناگون به آنان در فعاليتهاي مدرسه مي تواند احساس مسؤليت، اعتماد به نفس و خود گرداني را در دانش آموزان تقويت كند. استعدادها و خلاقيتهاي آنان را شكوفا سازد. ايشان را به تواناييها و محدوديتهاي خود واقف گرداند علاوه بر تكريم شخصيت دانش آموزان ، از طريق گوناگون زمينه رشد اجتماعي، اخلاقي، عقلاني و عاطفي آنان را مساعد كند. موارد ذيل از جمله مواردي است كه در طرحها و برنامه هاي اين مدرسه وجود دارد كه در آنها به طور مستقيم يا غير مستقيم از مشاركت دانش آموزان استفاده شده است. دانش آموزان كلاسهاي سوم ، چهارم و پنجم كه مجموع آنها 196 نفر هستند در اجراي مراسم صبحگاه بدين ترتيب سهميم مي شوند اجراي مراسم صبحگاه هر هفته يا هر ده روز به عهده يك كلاس قرار مي گيرد. تعداد كلاسهاي سوم، چهارم و پنجم جمعاً 8 كلاس است و در طول دوره مسؤليت اجراي مراسم صبحگاه دانش آموزان آن كلاس به ترتيب اجراي مراسم صبحگاه را به عهده خواهند داشت. بدين ترتيب هر دانش آموز در طول سال تحصيلي حداقل دوبار شانس اجراي مراسم را خواهد داشت. برنامه ها عبارتند از:

1ـ خواند ن يك آيه كوتاه قرآن مجيد 2ـ ترجمه آيه 3ـ خواندن شعر كودكانه (هفتگي) 4ـ‌خواندن يك جمله نيايش زمان اجرا 5 دقيقه در نظر گرفته شده بدين ترتيب هر دانش آموز يك فعاليت را انجام مي دهد و هر روز 4 دانش آموز يك كلاس مجري صبحگاه خواهند بود، بعد از يك هفته يا ده روز همه دانش آموزان كلاس در انجام اين فعاليت مشاركت خواهند داشت.

ب ـ سرود همگاني: تعداد پنج سرود همراه با موسيقي جهت اجرا بصورت همگاني در مراسم صبحگاه براي يك سال تحصيلي تهيه و آماده گردد. متن سرودها تكثير و در اختيار دانش آموزان قرار گيرد هر ماه يك سرود تمرين و اجرا خواهد شد. روش كار بدين صورت پيشنهاد مي شود، متن سرود بين دانش آموزان توزيع و دانش آموزان تشويق مي شوند متن سرود را حفظ كنند. دانش آموزان براي حفظ كردن متن سرود تحت فشار قرار نمي گيرند بلكه از آنان خواسته مي شود تا زماني كه حفظ نشد ه اند برگه سرود را همراه داشته و در موقع اجرا از روي برگه سرود را بخوانند پس از دو هفته اكثريت بچه ها متن سرود را حفظ خواهند بود. در جلسه ايكه براي اولياي كلاي اول گذاشته مي شود طرح سرود همگاني براي آنان تشريع و از آنها درخواست مي شود سعي كنند سرود مورد نظر را در خانه با فرزندانشان تمرين كنند. تعدادي از دانش آموزان كلاس اول پس از يك ماه سرود را خوب اجرا خواهند كرد. مدت زماني كه براي تمرين و اجرا د هر روز در نظر گرفته شده است پنج دقيقه است. مربي هفته ي اول سعي دارد دانش آموزان از روي برگه شعر را همراه با موسيقي همراه او هم خواني كنند در هفته دوم به بعد حركاتي نيز به دانش آموزان آموزش داده مي شود تا هنگام اجراي شعر آن حركات را اجرا كنند. تحركات بچه ها همراه با شعر و موسيقي برايشان تفريح است به خصوص وقتي كه فعاليتهاي بياني و گفتاري را هم همراه داشته باشد. وفتي از آنها مي خواهيم همراه با خواندن شعر حركاتي را انجام دهند نه تنها به پيشرفت زبان و بيان آنها كمك مي كنيم بلكه تشويقشان مي كنيم تا خلاقيت و «خود پنداري مثبت» خودشان را نيز بروز دهند. از آن گذشته مشاهده دوستان در حال اجراي حركات خلاق همزمان با خواندن شعر و سرود براي بچه ها نوعي تفريح است. و مي دانيم كه انتقال شادي و سرور بچه ها به بچه ها از اصول مهم تربيتي است. اگر انتخاب اشعار و موسيقي بر اساس علاقه هاي فكري و ذهني بچه ها باشد خيلي با ارزش تر و لذت بخش تر خواهد بود مسأله ديگري كه در انتخاب شعر و موسيقي اهميت دارد اين است كه خود مربي آن شعر آهنگ را دوست داشته باشد و از آن خوشش بيايد زيرا مربي كه از شعر انتخابي خودش خوشش نيايد ممكن نيست بتواند تحرك و فعاليت و شور و علاقه لازم را از خودش نشان بدهد.

  ج ـ شعر كودكانه: فوايد آموزشي شعر در برنامه هاي دبستان بسيار است. تخم عشق و علاقه به خواندن در دل كودكان مي كارد. سطح دانش خواندن بچه ها را افزايش مي دهد ميزان لغات آنها را بالا مي برد و آنها را تشنه ادبيات مي كند. مجذوبيت در عبارات و كلمات به كودكان كمك مي كند تا حساسيت آنها نسبت به مردم، مكانها و اشياء تقويت شود و به آنها توان بيان بدهد. نزديكي شعر به زبان تعليم كودكان را وا مي دارد كه علاوه بر معاني آنها به فرمها و شكلهاي جملات و كلمات نيز آشنا شوند. بچه ها با گوش دادن به شعر مي آموزند كه همه انسانها نيازها و احساسات مشترك دارند. از قبيل نيازهاي گاه به گاه به استراحت، نياز به مهرباني در هنگام دلتنگي، و دهها احساس و نياز مشابه كودكان مي توانند از طريق شعر با اين گونه احساسهاي عاطفي پيوندي عميق برقرار سازند. بسياري از اشعار مخصوص كودكان شيفتگي آنها را به طبيعت افزايش مي‌دهد و علوم خاص را به طور مؤثر و كامل به آنهاست يا بازتاب آن دسته از پرسشهايي است كه در درون خودشان داشته اند. بچه ها از شوخي لذت مي برند. عاشق خنده هستند. اشعاري كه آميزه اي از طنز و شوخي باشند شديداً مورد پسند بچه هاي دبستان قرار مي گيرند. مجموعه اي از اين گونه اشعار و سرودهاي طنز آميز و شوخ طبعانه و سرگرم كننده بايد در پرونده كار هر مربي وجود داشته باشد. از اين رو تعداد سي شعر كودكانه تهيه شد تا هرهفته يك شعر توسط يك دانش آموز مصرع به مصرع خوانده شود تا ديگر دانش آموزان تكرار كنند. زماني كه براي اين خواندن اين اشعار در نظر گرفتيم هر روز 2 دقيقه است.

مثال:

هفته اول

دويدم و دويدم،  به باغ گل رسيدم، يك شاخه غنچه چيدم ، آن غنچه را نچيدم ، غنچه شكفت و گل شد، هم صحبت بلبل شد.

شعر صبحگاه هفته دوم

دويدم و دويدم به خانه ام رسيدم ، مادر خود را ديدم، در  بغلش     پريدم، مادر مرا بوسم كرد، گمون مكن لوسم كرد.

شعر صبحگاه ـ  هفته سوم

دويدم و دويدم ـ تا به اتاق رسيدم ـ كتاب و كيف و ديدم ـ از بازي دست كشيدم ـ نشستم و نوشتم ـ خوب شده خط زشتم.

 د: برگزاري مراسم دعا و مناجات روزهاي چهارشنبه:

(يا ايها الذين امنو اذكر و اله ذكرا كثيرا) «اي اهل ايمان خدا را بسيار ياد كنيد»

بدون ترديد سازندگي دروني انسان و اصلاح و تهذيب نفس او در سعادت فردي و اجتماعي، دنيوي و اخروي او نقش به سزاي دارد. به طوري كه اگر انسان تمام علوم را تحصيل كند و كليه نيروهاي طبيعت را به تسخير خويش در آورد اما از تسخير درون و تسلط بر نفس خود ناتوان باشد از رسيدن به سعادت و ميل به كمال باز خواهد ماند.

تمامي پيشرفتهاي علمي و صنعتي در صورتيكه با اصلاح درون انسان همراه نباشد كاخهاي سر به فلك كشيده را ماند كه فراز قله آتشفشان بناشد ه باشد. از اين رو تربيت روحي و ديني انسان براي هر جامعه اي امري به غايت جدي و حياتي است. اساس كار و برنامه تربيت توجه به خدا و  اشتغال         به ياد اوست و اصولاً روح همه طاعات و عبادات و ارزشهاي اخلاقي را ياد خدا تشكيل مي دهد. از نظر اسلام نيز سرچشمه قدرت روحي و معنوي انسان و يگانه عامل سعادت و كمال او توجه به خدا و اشتغال به ياد اوست هم چنان كه همه گرفتاريهاي انسان و  همه گرفتاريهاي انسان و حتي همه رزايل اخلاقي و معايب روحي و امراض نفساني ناشي از غفلت از ياد خداست. در تعاليم اسلامي دستورالعملهاي مختلفي وجود دارد كه هر فرد مسلمان بايد از طريق آنها خدا را ياد كند. نمازهاي يوميه از مهمترين و مؤثر ترين مواردي است كه فكر روح انسان را نشاط و با نشاط مي كند و روح را از اشتغالات روزمره خارج و به درگاه الهي معطوف مي كند. تأكيد تعاليم اسلامي بر «دعا» ار جمله موارد مهم ديگريست كه سبب تقويت توجه انسان به درگاه خدا مي شود. كسب لذت در اثر معرفت به سبب حضور حق تعالي موجب لذت، شور و طرب وافر در روح و روان آدمي مي گردد.  لذت و نشاط معنوي كه ناشي از شور و طرب در كشف هستي است برخاسته از ورود به معناي حقيقت زندگي است آن كس كه شور و طرب را در دل و از منظر معنويت جستجو كند فضل خدا و رحمت او را حس مي كند شادي و عيش پايدار با ايمان و امنيت دروني همراه است.آن كس كه به عيش دروني رسيده است از ناكامي ها و نابرخورداريهاي بيروني نمي رنجد     آن كس كه به عيش و نوش معنوي مشغول است از تكانه هاي فروپاشنده بيرون در امان مي‌ماند.

در منظر مؤمنان شادي آدمي زماني حاصل مي آيد كه شادي ديگران را آرزو كند و اين تمايل با نيك بيني و نيك پنداري همراه شود. براي محبوب شدن بايد محب بود و براي دوست داشتن شدن بايد دوستدار ديگران بود در اجراي اين مهم مراسم روح بخش دعاي توسل با همكاري مربي پرورشي و معاونين آموزشگاه هر چهارشنبه از ساعت 30/7 الي 55/7 دقيقه در سالن آموزشگاه برگزاري و حفظ نظم و مقررات را بر عهده دارد. پذيرايي در حين مراسم به عهده دانش آموزان قرار گرفته است در اكثر روزهاي كلاسي كه مسؤليت برگزاري مراسم را دارد پذيرايي را نيز به عهده مي گيرد. برگه هاي دعا تكثير و در هنگام ورود به دانش آموزان تحويل و هنگام خروج از سالن از آنها پس گرفته مي‌شود. مربي از ميان دانش آموزان با استعداد و با انگيزه از هر كلاس تعدادي را براي خواندن دعا انتخاب نموده و دعا توسط آنها اجرا مي شود. در اين روز مراسم صبحگاه برابر روزهاي قبل انجام نمي شود. معاونين در حياط مدرسه و كريدورها مواظب امور دانش آموزاني هستندكه در دعا شركت نكرده اند و گاه گاهي نيز به مراسم سالن نظارت خواهند داشت تجربه به ما نشان داده است كمترين اتفاق و بي نظمي در اين روز انجام شده است و دانش آموزان با انگيزه دروني با شادي و نشاط در مراسم شركت و برگزار كنندگان با جديت فراوان مشغول انجام مسؤليتهاي خود هستند.

 بحريست بحر عشق كه هيچكس كناره نيست

                                                آنجا جز آن كه جان بسپارندچاره نيست

فرصت شمر طريقه رندي كه اين نشان                 

چون راه گنج بر همه كس آشكاره نيست

و ـ زنگهاي استراحت همراه با بازي و مسابقه: مي گويند زندگي بازي است. تلاشيدن بازي است، كاركردن بازي است. در بازي شوق هست، علاقه هست، ميل هست، رغبت هست، رضايت و خشنودي هست، موفقيت و كاميابي هم هست. در سرگرميهاي كودكان و تفريحهايي بزرگترها، توانايي بازي از ويژگيهاي مهم انسان است. زيست شناسان و رفتار شناسان نشان داده اند كه بازي با پيوند و ارتباط نزديگي كه با انگيزه اكتشاف و ارضاي كنجكاوي شخص دارد ميان انسانها و تمام حيوانات عالي نقش سكوي پرش آموزش و اكتشاف را ايفا مي كند. زندگي كودكان و نوجوانان مملو از بازيهايي است  كه برايشان لذت بخش و هيجان آفرين است.

آنگاه كه بچه ها در مدرسه احساس كنند كه مشغول بازي هستند به شوق مي آيند و با جان و دل مي اموزند، ابراز وجود مي كنند به خلاقيتهاي ذهني خود ميدان مي دهند لذت مي برند و سرمست مي شوند و لحظه هاي شيرين و پر خاطره ايام خردسالي خود را مي سازندو هر قدر دامنه پيروزيها و لذت بردنهاي ما از بازيهايي كه در زندگي مي كنيم وسعت بيشتري مي گيرد. درجه كاميابيها و رضايت ما از زندگي كردن بالاتر مي رود و زندگي را شفاف تر، زيباتر و بازي پذيرتر مي بينيم.

بازيهايي كه مي توانيم براي زنگهاي استراحت بچه ها طراحي كنيم بسيار است و بستگي به علاقه و دانايي مربيان و همچنين شرايط و امكانات موجود در هر آموزشگاه مي باشد. بازيهايي كه براي آموزشگاه نوردانش طراحي شد عبارتنداز:

1ـ اجراي مسابقه طناب كشي بين دانش آموزان هر كلاس

2ـ اجراي مسابقه طناب كشي بين كلاسهاي هر پايه

3ـ اجراي مسابقه طناب كشي بين پايه اي

4ـ اجراي مسابقات طناب كشي بين معلمان هر پايه

5ـ اجراي بازيهاي دبستاني بين دانش آموزان هر كلاس

6ـ اجراي بازيهاي دبستاني بين دانش آموزان هم پايه (كلاس اولي ها)

7ـ اجراي بازيهاي دبستاني بين دانش آموزان هر پايه (اول تا پنجم)

8 ـ دانش آموزان تشويق مي شوند اسباب بازيهايي كه گران و قيمتي نيستند با خود به مدرسه بياورندو در زنگهاي استراحت به بازي بپردازند.

9ـ دانش آموزان تشويق مي شوند در زنگهاي استراحت مينچ بازي ـ تخته نرد ـ شطرنج ـ دوز بازي و بازيهاي ديگري كه دوست دارند انجام دهند.

روش انجام بازيها بدين صورت است كه هر روز يك يا دو مسابقه در زنگهاي استراحت با حضور معلم كلاس، مربي پرورش و معاون و مدير دبستان با همكاري دانش آموزان برگزار مي گردد. هر كلاس به 4 يا 6 گروه 6 يا 4 نفري تقسيم مي شود و ابتدا مسابقات بصورت كلاسي انجام مي شود سپس از هر كلاس 6 نفر براي انجام مسابقه بين كلاس انتخاب مي شوند پس از انجام اين دوره مسابقات از هر پايه 6 نفر براي انجام مسابقات بين پايه اي انتخاب و بازيها انجام مي شود. زمان انجام مسابقه طناب كشي از 10 بهمن الي 20 اسفند ماه تعيين گرديد. مسابقات طناب كشي بين معلمان هر پايه نيز برگزار خواهد شد. اجراي بازيهاي دبستاني با همان برنامه ذكر شده از 20 فروردين ماه الي 25 ارديبهشت ماه برگزار خواهد شد.

منابع:  علي رئوف ـ 1375 ـ كارمايه معلمان در گذر از ياد دهي و يادگيري ـ تهران سازمان پژوهش و برنامه ريزي انتشارات مدرسه

    ز ـ جشنواره سرود و نمايش: از تحقيقات به عمل آمده معلوم مي شود استعدادها پراكندگي طبيعي و مطلوبي دارند. نفس ما مربيان و معلمان كشف و پرورش اين استعدادهاي پراكنده است. به دنياي انسانها اگر وارد شدويم خواهيم ديد هر انساني به نوعي با يك يا چند نوع بازيهايي شورانگيز را انتخاب كرده است برخي از بازيهاي هنري را برگزيده اند مثل نقاشان كه با رنگهاي بازي مي كنند و تابلو سازي مي كنند. مثل مجسمه سازان كه با مواد بازي كرده و تنديس يا پيكره تراشي مي كنند يا مثل شاعران و نويسندگان كه با كلمه ها بازي مي كنند يا مثل بازيگران كه نقشهاي متعددي را به بازي مي گيرند برخي بازيهاي اقتصادي مي كنند. سياستمداران هم بازيهاي سياسي مي كنند، پيامبران نيز درسخنان ربوبي خود جابه جا درباره بازيهاي زندگي، پاكيزگوييهاي دلكشي دارند.

همانا زندگي دنيا مانند بازيچه و سرگرمي است.      (سوره حمد «47» آيه 36

بدانيد كه همانا زندگاني بازيچه و سرگرمي است. (سوره حديد «57» آيه 20

                 

سخن كودك:

تو بابا بشو، من هم مامان مي شم. تو از كار به خانه مي آيي. من هم قابلمه را بر مي‌دارم،غذا بپزم، بعد تو درباره چيزهاي مختلف با من حرف بزن.                      دختر 6 ساله

  يكي از بازيهايي كه كودكان در بازيهاي خود به نمايش مي گذارند بازي نقش گذاري اجتماعي است(نمايش) يا نمايش از صحنه واقعي زندگي كه كودكان در اجراي آن به آينده خود بنگرند يا به خودباوري ، خود پروري و خود جويي مي پردازند. اين نوع بازيگري پيشرفته ترين شكل بازي نمادي است و اين زماني است كه كودك در نقش كسي يا حيواني يا چيزي ظاهر مي شود و مسؤليتهاي او را عهده دار مي شود.كودك معمولاً در اين موقعيت، اعمال، حرفهاي و حالتهاي كسي را كه در نقش او ظاهر گرديده به نمايش مي گذارد بازي نقش گذاري اجتماعي (نمايش) به كودك امكان مي دهد تا مسؤليت كنترل و انعطاف پذيري را بياموزد از اين رو براي هر كلاس يك نمايش تهيه و در اختيار دانش آموزان قرار مي گيرد هر كلاس به دو گروه نمايش تقسيم مي شوند و نقشها بين دانش آموزان با توجه به علاقه و استعداد آنها تقسيم مي شود ابتدا دانش آموزان نقشهاي خود را حفظ و پس از چند جلسه در سالن دبستان به انجام فعاليتهاي مكمل نمايشي خواهند پرداخت هر نمايش حدود بيست ساعت احتياج به تمرين دارد. در ساعت فوق برنامه بصورت هفتگي هر كلاس يك الي 2 ساعت به تمرين نمايش مي پردازند. مسؤليت اين كار به عهده مربي پرورشي و با همكاري معلم كلاس انجام مي شود. پس از انجام تمرينات و آماده شدن نمايش ها از تاريخ 2/2/85 لغايت 18/2/85 جشنواره سرود نمايش آموزشگاه با حضور اولياء برگزار مي گردد. هر روز از اولياي يك كلاس دعوت مي شود از ساعت 3 الي 30/5 بعد از ظهر در دبستان ظهور يابند و دانش آموزان آن كلاس به اجراي چند سرود و دو نمايش مي پردازند همه دانش آموزان كلاس در گروه سرود و گروه نمايش شركت فعال دارند. دانش آموزان به دليل مشاركتشان در انجام فعاليتها در حضور اوليايشان هديه اي از طرف دبستان دريافت خواهند كرد. دانش آموزان رتبه اول ، دوم و سوم هر كلاس با عناوين شاگرد اول تا سوم و همچنين بقيه دانش آموزان كلاس با عناوين تلاشگر ـ ساعي ـ كوشا  كارت افتخار تشويق دريافت خواهند كرد. بدين ترتيب تشويق هم جنبه كلي و اختصاصي به خود گرفته و هر دانش آموزبه ميزان تلاشش در حضور جمع تشويق خواهد شد. بنابراين دانش آموزان در راه طلب علم جز حلاوت و شيريني چيز ديگري را نمي بيند و طلب دانش با طراب منش در تعامل در يكديگر شور دروني را به ظهور مي رسانند كه خود زاينده اميد و نويد دهنده نيكي و خير و در نهايت راهي به سوي تحقق دهنده تماميت تربيت مي شود.

منابع: 1ـ دكتر عبدالعظيم كريمي ـ 1382 ـ تربيت طربناك ـ تهران ـ وزارت آموزش و پرورش  موسسه فرهنگي منادي تربيت

۲ـ اشتفان بي گريوز ... (و ديگران) 1378 ـ بازي و رشد ـ ترجمه مهدي قراچه داغي ـ تهران پيك بهار

  ضرورت اجراي طرح

در مدرسه ايكه هيجانات دانش آموزان و شادي و نشاط آنها به رسميت شناخته مي شود اين هيجانات در جهت رشد وپويايي دانش آموز قرار مي گيرد. زيرا كه عشق ـ شادي ـ اندوه ـ ترس ـ خشم و ... هيجانهايي هستند كه اگر در جهت تعالي و تعديل قرار گيرند منبع انرژي زندگي مي شوند. و زيستن را غرق در شور و نشاط و معني مي كنند و بر عكس چنانچه اين هيجانات به شيوه هاي نا مطلوب پاسخ داده شوند و يا سركوب شوند چيزي جز ناكامي و افسردگي و پرخاشگري را به دنبال ندارند.

دانش آموزانيكه در فعاليتها و اقدامات گروهي هنري و و رزشي قرار مي گيرند در پي اثبات اراده ـ پشتكار ـ مقاومت و خوديابي و خودرهبري هستند. آنان با انجام كارهاي هنري و ورزش مهارت حل مشكلات و رويا رويي با دشواريها را جستجو مي كنند.

در مدرسه ايكه شور و نشاط و هيجان دانش اموزان قبول واقع گردد. معلمان و مربيان به اين اصل اعتقاد راسخ دارند كه هيجان و شور و نشاط دوره كودكي هر چند ممكن است با ظاهري تلخ و منفي جلوه گر شود اما در صورت هدايت و والايش آنها سازنده و انرژي زا مي شوند و اگر از اين انرژي بهره برداري شود گرايش به عشق ورزي ـ مذهب ـ هنر و ... را در پي خواهد داشت و اگر سركوب و واپس رانده شود احتمالا ابتذال و انحراف و فساد و پوچي را به دنبال خواهد داشت. در اين طرح دانش آموز سالم كسي است كه هيجانهايي چون ترس و شادي ـ خشم و غم ـ لذت و اندوه و نشاط و رفاقت و رقابت را به شكل اعتدال يافته و تعالي يافته تجربه مي كنند.

اين طرح ساز و كارهاي لذت بردن از زندگي و شوق به انجام كار را در دانش آموزان تقويت مي كند و از تمامي غرايز و نيازهاي رواني در شكل مثبت و سازنده بهره مي جويد در چنين شرايطي است كه كرامت و هويت دانش اموز حفظ مي شود و هر يك از آنها احساس ارزشمندي و مفيد بودن مي كنند و اين احساس موجب مي شود كه ضمن تقويت خودباوري و خوداتكايي موقعيت و شرايطي فراهم مي آيد تا دانش آموزان خود پي به فلسفه نظم و مقررات و ارزشهاي پذيرفته شده ببرند.

 مخاطبان:

اوليا فرزندان خود را براي انسان شدن، شكوفايي استعدادها و يادگرفتن روش زندگي و بالاخره پيدا كردن موقعيت، مسؤليت يا كاري در جامعه به مدرسه مي فرستند به عبارت ديگر اوليا فرزندان خود را بدين منظور به مدرسه مي فرستند تا براي خودشان چيزي شوند. همين چيزي شدن نياز به دهها وسيله، زمينه، برنامه و پيش بيني دارد. معلم، كلاس، ميز و نيمكت، كتاب ، برنامه تدريس، زمين بازي، دروس مختلف و دهها موضوع و وسيله ديگر بايد در خدمت دانش آموزان قرار گيرد تا اين وسايل بتواند در جهت تحقق اهداف تربيتي به ما مربيان ياري رساند.

ايجاد نشاط و شادابي در محيط آموزشگاه بر بايدها استوار نيست بلكه بر هست ها متكي است در اينجا به فرد كمك مي شود تا خود را بيابد و اين حس خود بودن، شاد بودن يكي از زيباترين و والاترين و در عين حال دشوار ترين حسي است كه انسان در عمق وجود خويش مي تواند دريابد.

همانگونه كه از طرح پيداست طرح هم دانش آموزان دربر مي گيرد و هم مربيان چرا چون يك مربي ومعلم شاد و با نشاط مي تواند ديگران را هم شاد نمايد. و هر يك از اين ويژگي ها يك محصول و فرآيند پويا و خلاق در قلمرو تعليم در تربيت محسوب مي شود در اين جا هدف رسيدن به مقصد خاصي نيست بلكه مقصود و هدف يك فرآيند است كه بايد به منزله محرك راه و روش از آن استفاده شود.

         

مراحل اجراي طرح و زمانبندي

1ـ در تاريخ 20/6/84 شوراي مدرسه جهت برنامه ريزي برگزار شود.

2ـ  در تاريخ 25/7/84  شوراي آموزگاران جهت اطلاع رساني تشكيل گردد.

3ـ در مهرماه مقدمات كار تهيه سرود ـ نمايش نامه ـ شعر كودكان و ... انجام شود.

4ـ از 15 تا 30 مهرماه دانش آموزان نسبت به طرح توجيه شوند و هماهنگي هاي لازم انجام شود.

5ـ از اول آبان ماه صبحگاه برابر برنامه اجرا گردد.

6ـ از 1/9/84 لغايت 20/12/84 صبحگاه به زمان 45/9 الي 10 تغيير يابد.

7ـ از تاريخ 10/11/84 لغايت 20/12/84 مسابقات طناب كشي انجام شود.

8 ـ مربي پرورشي از 1/8/84 فعاليتهاي مربوط به گروه هاي نمايش را دركلاس ها شروع نمايد.

9ـ بازيهاي دبستاني از تاريخ 20/1/85 لغايت 25/2/85 در زنگهاي استراحت انجام شود.

10ـ جشنواره سرود و نمايش از 2/2/87 لغايت 18/2/85 بصورت كلاس از ساعت 15 الي 30/17 با حضور اوليا برگزار گردد.

  وضعيت موجود قبل از اجراي طرح:

گرچه چوبهاي ناظم شكسته بود اما ترس او (دانش آموز) از من كه مدير باشم و از ناظم و از مدرسه و از تنبيه سالم مانده بود. و چه وحشي! من مي ديدم كه  اين مردان آينده در اين كلاسها و امتحانها آنقدر خواهند ترسيد و مغزها و اعصابشان را آنقدر بوحشت خواهند انداخت كه وقتي ديپلمه بشويد ياليسانسه ، اصلاً آدم نوع جديدي خواهند شد.

آدمي انباشته از وحشت! انباشته از ترس و دلهره، آدم وفتي كه معلم است متوجه اين چيزها نيست چون طرف مخاصم است. بايد مدير بود يعني كنار گود ايستاد و به اين صف بندي هر روزه و هر ماهه معلم و شاگرد چشم دوخت تا دريافت كه يك ورقه ديپلم يا ليسانس يعني گواهي به اينكه صاحب اين ورقه دوازده سال يا 16 سال تمام سالي چندين بار در فشار ترس قرار گرفته و قدرت محركش ترس است و ترس است و ترس!(1)

كمنيوس نيز در اين باره مي گويد: «تمام كوشش من براي آن است كه كار فرساينده مدرسه را به بازي و سرگرمي بدل كنم.» رفتاري كه در مدرسه با كودكان در پيش مي‌گيرند چنان است كه گويي آنها برده اند.

آموزگاران داشتن چهره عبوس، به كاربردن سخنان خشن و كتك زدن را مايه اختيار خود مي شمارند. آنچه مي خواهند اين است كه شاگردان از آنان در هراس باشند و نه اينكه دوستشان بدارند، من بارها در نهان و آشكار گفته ام كه اين راه نيست. اما هشدارهاي من هيچگاه سودي نداشت. هم از آغاز گفتم كه بايد نمايش هايي برگزار كرد. زيرا به تجربه دريافته بودم كه براي از ميان بردن سستي و بر انگيختن هوش وسيله اي بهتر از اين يافت نمي شود. اما به من گفتند كه تو را براي كارهاي جدي فراخوانده ايم و نه اينگونه سرگرمي ها و نمايش هاي خنده آور! پاسخ من اين بود كه همين سرگرمي هاست كه به هدف هاي جدي مي انجامد. وضعيت قبل از اجراي طرح اين آموزشگاه نيز مانند هزاران مدارس فسيلي ديگر، صبحگاه با خواندن قرآن و سخنراني معاون و مدير و كشيدن خط و نشانهاي آن چناني و صحبت از بودن اين چنابي بطور يكنواخت و ملال آور در روزهاي سرد زمستان و به سردي آن برگزار مي شد. زنگهاي استراحت نيز ميدان زور و زور آزمايي جناب معاون و دانش آموزان كه آنها را با زور و تهديد به حياط مدرسه رهسپار و با فشار هل و تنبيه به سوي كلاس روانه سازد. دريغ از خواندن يك سرود، عجيب از شنيدن يك آهنگ!

دل بچه ها براي انجام و ديدن يك مسابقه لك زده بود و جشن و جشنواره را            نمي دانستند با جيم رنگي مي نويسند يا جيم سياه و سپيد!

منابع:

1ـ جلال آل احمد ـ مدير مدرسه صفحات 56 و 104

2ـ كومنيوس مرا و يايي سنجش ناپذير صفحه 129 به نقل از كتاب نگاهي به فلسفه آموزش و پرورش صفحه 112 تإليف دكتر نقيب زاده.

 وضعيت مطلوب بعد از اجراي طرح:

بزرگترين دست آورد اين طرح تشويق همكاران به داشتن نگرش و نگاهي نو نسبت به فضاي رواني عاطفي آموزشگاه است. برنامه هاي تفريحي هنري و ورزشي در كنار درسهاي رايج به ويژه در دوره ابتدايي شوق و اشتياق كودكان را بر مي انگيزاند. زيرا اين فعاليتها براي كودكان شوق انگيز و شادي آور است.

دانش آموزان ابتدايي بيشتر براي آموختن و يادگيري برنامه هاي رايج به مدرسه نمي‌آيند آنها به شوق ديدار دوستانشان و داشتن ارتباط با همسالان و بازي به دبستان مي آيند.

بنابراين با اجراي اين طرح اميدواريم بتوانيم در نيل به اهداف ذيل گامهاي چند برداشته و بتوانيم تغييراتي هر چند كم در فضاي مدرسه ايجاد نمائيم.

1ـ فضاي آموزشي آموزشگاه شاداب باشد.

2ـ دانش آموزان از طريق انجام فعاليتهاي گروهي در تعامل بايكديگر باشند.

3ـ از ساعت تفريح نيز براي آموزش به دانش آموزان استفاده كنيم.

4ـ معلمان، مدير و معاونان آموزشگاه در ساعات تفريح در كنار دانش آموزان باشند.

5ـ والدين امكان حضور فعال در مدرسه را داشته و قادر باشند بر اساس برنامه اي مدون به مشاهده فعاليت هنري فرزندشان بپردازند تا پي ببرند فرزندشان تا چه اندازه در انجام مسؤليتهاي خود جدي و چه قدر با ساير همكلاسهاي خود همكاري و تعامل دارند.

6ـ محيط عاطفي احساسي آموزشگاه توسعه و گسترش يابد.

7ـ ايجاد تفريح بي خطر اما لذت بخش و زندگي آفرين از طريق بازيهاي گروهي ـ بازيهاي نمايش.

 مستندات قانوني:

ان في الجنه داراً يقال له دارالفرح لايد خليها الدين فرح الصيان

«براستي كه در بهشت خانه اي قرار دارد كه به آن خانه شادي گفته مي شود كسي به آن وارد نمي شود مگر آنكه دل كودكان را شاد كرده باشد.»(1)   رسول اكرم(ص)

 «سرور و شادماني موجب انبساط روان و گسترش نشاط مي شود.»(2)علي عليه السلام

 بخشنامه

74507/200/32

7/8/81

 با عنوان مدارس پيشرو چشم اندازيهاي نوين در آموزش و پرورش استان اصفهان ـ معاونت آموزش عمومي و امور تربيتي اشعار مي دارد.

مدرسه پيشرو مدرسه است كه در آن كودكانه و نيازهاي آنها بيشتر مورد نظر است و آنان محور فعاليتهاي به حساب مي آيند. اين مدرسه به گونه اي اداره مي شود كه زمينه مدرسه ستيزي و كلاس گريزي را در دانش آموزان از بين مي برد و در شيوه اداره آن به تمام ابعاد وجودي و شخص دانش آموزان توجه شده و ارتباط بين معلم و فراگير ارتباطي دوستانه و سرشار ار محبت خواهد بود. در اين مدرسه دانش آموز از عزت نفس و اعتماد به نفس قوي برخوردار است و در تعليم و تربيت او دموكراسي برقرار مي باشد به گونه اي كه دانش آموزان مدرسه را از آن خود داشته، به منظور حفظ آن تلاش خواهند كرد.

برخي از ويژگيهاي مدارس پيشرو در بعد پرورشي

ـ برنامه ريزي مناسب در زمينه فهاليتهاي فوق برنامه

ـ برگزاري مسابقات فرهنگي هنري متنوع در مدرسه

ـ برنامه ريزي لازم جهت استفاده از روشهاي تشويق مناسب در روند پيشرفت تحصيلي دانش آموزان

ـ ايجاد زمينه براي پرورش ذوق و استعداد دانش آموزان

ـ فرا آوردن امكانات فعاليتهاي گروهي

ـ تهيه امكانات لازم براي ايجاد نشاط و شادابي

منابع: 1ـ كنترالمعال ـ حديث 6009 به نقل از كتاب اسس التربته والتعليم ـ تأليف محمدرضا فرهاديان 2ـ البجار ـ جلد 78 صفحه 12 به نقل از كتاب طربت طربناك ـ دكتر عبدالعظيم كريمي

 تاريخچه اجراي طرح

اصلاحات جاري در آموزش و پرورش ژاپن بعد از اولين گزارش انجمن مركزي آموزش و پرورش در جولاي 1996 به عنوان مربي براي آموزش و پرورش ژاپن در چشم انداز قرن بيست و يكم و گرايش همه جانبه برنامه ريزي آموزشي اين كشور به سوي پرورش شور و شوق زندگي نشان از آگاهي هوشمندانه ژاپني ها از ريشه مشكلات آموزشي خود دارد. به گونه ايكه ژاپني ها در آخرين گزارش خود در قالب «الگوي قرن 21» به اين نكته اصلي و محوري اشاره مي كنند كه هدف آموزش و پرورش از اين پس بايد پرورش شور و شوق زندگي در محيطي توأم با فرصت رشد باشد و به تفكري كه بر فرديت توجه مي كند متمركز شود.(1)

در نظام آموزشي كشورهاي پيشرفته بخش قابل توجهي از برنامه هاي درسي دوره ابتدايي به دروسي مثل هنر ـ موسيقي ـ كار دستي ـ ورزش ـ نقاشي ـ مهارتهاي خانه داري و فعاليتهاي ويژه مانند گردش علمي و تفريحي بر پايي جشنواره هاي فرهنگي هنري ورزشي ... اختصاص يافته است. در ژاپن 3/1 از برنامه هاي اموزشي دوره ابتدايي به اين فعاليت ها اختصاص دارد. و مي توان گفت كه مدارس اين كشور از نظر برپايي جشنواره ها و مناسبتهاي شادي آور و گوناگون در جهان بي همتاست در اين كشور، سي روز از سال تحصيلي به برگزاري جشنواره هاي گوناگون اختصاص دارد و همه دانش آموزان نيز در آن مشاركت فعال دارند. در مدرسه پيشرو بر خلاف مدرسه سنتي، پيشرفت تحصيلي و كسب مهارت هاي ويژه و افزايش معلومات فقط بخشي از هدفهاي آموزش و پرورشي مدرسه است و نه همه آن. در چنين شرايطي مدرسه شوق انگيز مي‌شود و درقيقاً به جايي تبديل مي شود كه كودكان دوست دارند در آن بمانند.(2)

منابع: 1ـ به نقل از جزوه اصلاح و يادگيري ـ گزارش پنجمين كنفرانس بين المللي بانكوك 1999 ترجمه دفتر همكارهاي علمي بين الملل. 2ـ دكتر محمدرضا سركار آراني ـ مقاله مدارس در جستجوي چشم اندازهاي تازه ـ رشد آموزش ابتدايي.

                          

امكانات و موارد و وسايل مورد نياز

1ـ متن 14 سرود كودكانه: با مراجعه به كتابهاي كودكان ـ گلبانگ تربيت ـ اشعار اواي مدرسه و متن كتابهاي درسي اشعار مورد نياز فراهم خواهد شد.

2ـ انتخاب 30 شعر كوتاه كودكانه: ادبيات معاصر به همت شاعران معاصر سرشار از اشعار براي كودكان است. سروده هاي مصطفي رحماندوست، محمد جواد محب و... انتخاب اشعار كودكانه را براي انجام طرح آسان مي نمايد.

3ـ تهيه آهنگ براي سرودها: نوارهاي آواي مدرسه منبع خوبي براي انتخاب سرود و آهنگ است. اگر مدرسه از امكانات برخوردار باشد كانون سلمان فارسي آمادگي خود را جهت ساختن آهنگ براي سرود اعلام نموده است. مراكز هنري سطح شهرستان جهت ساخت آهنگ از بضاعت قابل قبولي برخوردار است. نواهاي آهنگ بدون كلام ايده خوبي براي مربيان خوش ذوق دارد تا با استفاده از شعر مناسب آن آهنگ را براي شعر خود انتخاب كنند.

4ـ تهيه 14 متن نمايش نامه كودكان: يكي از مشكلات طرح در اين قسمت است متأسفانه نمايش نامه هاي كوتاه براي استفاده در بازار كتاب و كتابفروشي ها وجود ندارد و اين به همت، سواد، علاقه، توانايي و ذوق مربي است كه با استفاده از انبوه كتابهاي داستان كودكان بتواند داستانها را براي نمايش بازنويسي كند. اين قسمت كار توسط مدير مدرسه و مربي به مدت يك ماه و حدود يكصد ساعت كار مفيد در سالهاي گذشته انجام شده و حدود 20 متن نماشي در دسترس مي باشد.

5ـ تكثير متن سرودها و نمايش ها جهت تحويل به دانش آموزان

6ـ لباس مخصوص نمايش: بيشتر وسايل و لباسهاي مخصوص نمايش لباسهايي است كه در اغلب خانه ها وجود دارد و در زيرزمين خانه ها يا در صندوق خانه ها در حال خاك خوردن است يا به عنوان وسايل دور ريختني در سطل زباله قرار مي گيرد. مانند: كلاه نمدي، انواع كلاه، انواع شلوار كردي، تمبون(تومبون)، جريقه، عصا، گيوه، شال كردي، چپيه عربي و...

7ـ طناب نخي: ده متر طناب محكم نخي كه در اكثر ابزار فروشي ها يافت مي گردد.

8 ـ طناب پلاستيكي: جهت انجام مراسم زمين نشون(حدود زمين بازي بوسيله اين طناب مشخص مي گردد تا تماشاچيان وارد زمين نشوند) متراژ مورد نياز براي هر مدسه با توجه به زمين مسابقه تفاوت دارد براي مدرسه ما حدود 60 متر طناب لازم است.

9ـ مانع پلاستيكي: تعداد 10 عدد مانع پلاستيكي و يا وسايل ديگر كه در انجام بازيهاي دبستان به آن احتياج داريم.

10ـ توپ: چند عدد توپ پلاستيكي و توپ قانوني كه در انجام بازيهاي دبستان بنا بر نوع بازي به آن احتياج است.

11ـ هديه: اهداء جايزه به دانش آموزان انگيزه آنان را جهت شكت فعال در فعاليتها دوچندان مي كند. خريد يك پيراهن ورزشي با آرم دبستان نوردانش كه با كارگاه توليدي رضواني در خيابان كهندژ، دوشنبه بازار هماهنگي لازم به عمل خواهد آمد.

12ـ جايزه: خريد انواع جايزه هاي ارزان قيمت از بازار اصفهان واقع در خيابان عبدالرزاق بيشتر اين جوايز اسباب بازيهاي كودك پسند يا لوازم التحرير فانتزي است.

13ـ لوح تقدير و سپاس: تهيه 345 عدد لوح تقدير و سپاس براي اهداء به دانش آمو


مطالب مشابه :


نامه هاي بچه ها به خدا

خاك خوردن است يا به عنوان وسايل دور ريختني در سطل تزئينات و تهيه با ارائه پرسش




برچسب :