حوزه ی علمیّه ی احناف خواف

  1mothari_269_241.jpg- تاريخچه حوزه علميه خواف

 در ولایت خواف از نیمه قرن پنجم هجری قمری خواجه نظام الملک توسی، وزیر ملک شاه سلجوقی، نظامیّه خرگرد را در خواف جهت نشر و پیشبرد علوم اسلامی دایر کرد که بعد از چهار قرن از رونق افتاد.

  سپس خواجه غیاث الدّین پیراحمد خوافی، وزیر شاهرخ تیموری، به جای آن مدرسه ای به ‏نام غیاثیّه در خرگرد تأسیس کرد که این مدرسه هم بعد از روي كار آمدن حكومت صفويه رو به افول گذاشت.

  از دوران افشاریه طالبان علوم دینی فقه حنفی برای تحصیل به کشورهای هند، پاکستان و افغانستان عزیمت می کردند.

پس از فارغ التّحصیل شدن مرحوم مولانا خواجه شمس الدّین مطهّری(ره) و مراجعت ایشان از هندوستان در سال 1325 هجری شمسی با همکاری و همراهی مادّی و معنوی حاج خواجه محی الدّین احراری که از روحانیون و وعّاظ و رجال مشهور خواف بود بنا به درخواست اهالی خواف حوزه علمیّه احناف خواف تأسیس گردید .

این حوزه در سال 1380 هجری قمری برابر با 1340 هجری شمسی درست پس از شانزده سال تحت عنایت خداوندی و کمک ‏های مردم خِیّر خواف به یک ساختمان هر چند ساده و گلی در فراخور استعداد و بودجه مالی آن زمان، امّا مستقل و مجزّا در کنار مسجد بلال رضی الله عنه معروف به «مسجد سرده» تبدیل گشت.

بعد از مدّتی از آن جا که ساختمان مدرسه کهنه و کوچک بود، به ساختمان فعلی که در اوّل میلان پیراحمد جنب مزار مرحوم خواجه غیاث الدّین پیراحمد خوافی است، منتقل گرديد و در سال دوم انقلاب اسلامی یعنی 1358 شمسی مورد بهره برداری قرار گرفت .

مرحوم مولانا شمس الدین مطهّری تا سال 1369 مدیریت و سرپرستی حوزه را بر عهده داشتند. پس از رحلت این بزرگوار، بنابر تصویب و تأیید جامعه روحانیّت و مردم دین دوست منطقه, مسئولیّت و سرپرستی حوزه بر دوش فرزند خلف و صدیق ایشان مولانا حبیب الرّحمن نهاده شد .

علوم متداول در حوزه ی علمیه دروسی را که طلّاب تحصیل می نمایند شامل فقه، اصول، احکام، صرف، نحو، حدیث، معانی, بیان، تفسیر، فلسفه، منطق و تاریخ در سه مقطع می باشد . مقطع مقدّماتی شامل سه سال، مقطع سطح شامل چهار سال و  مقطع عالی شامل سه سال است که طلاب پس از پایان دوره عالی و حدیث، فارغ التّحصیل شده و مراسم دستاربندی آنان با شکوه خاصّ معنوی و روحانی برگزار می گردد.

2- اهميت و تأثير حوزه

حوزه علمیه احناف خواف از همان ابتدا تا کنون تأثیر بسزایی در پیشبرد اهداف دینی و حلّ مشکلات اجتماعی مردم داشته و به عنوان خانه امید مردم به حساب می آید و علاوه بر شهرت منطقه ای و کشوری در خارج از کشور نیز شناخته شده می باشد. هم چنین می توان گفت در حقیقت این حوزه منشأ تأسیس و پایه گذاری بیشتر مدارس دینی منطقه بوده است؛ چرا که بیشتر اساتید حوزه های علمیّه منطقه از فارغ التّحصیلان این حوزه می باشند.

3- بخش برادران

حوزه هم اکنون حوزه ی علمیّه احناف خواف در دو بخش برادران و خواهران قریب به 500 طلبه دارد که حدود 200 نفر از آنان برادران تشكيل مي دهد و به طور شبانه روزی در مدرسه اقامت دارند. و طلّاب از همه امکانات فرهنگی و رفاهی مناسب برخوردار هستند.

4- بخش خواهران 

بخش خواهران در حال حاضر به دو صورت شبانه روزي و  روزانه ي تنها طالب مي پذيرد . طلبه روزانه اكثر از سطح شهر خواف بوده و فقط صبح تا ظهر در كلاس ها شركت و مانند دانش آموزان مدارس دولتي در امتحانات حوزه شركت مي كنند و به اين نحوه تحصيلات خود را به پايان مي برند. شرايط پذيرش اين طلاب زياد سخت نيست . طللاب شبانه روزي بايد تحصيلات سوم راهنمايي و بالاتر باشند و خواهراني كه سوم راهنمايي هستند بايد ميانگين سال سوم آنان نيز عالي باشد. اكنون حدود 400 نفر طلبه خواهر در حوزه خواهران مشغول تحصيل هستند كه نزديك 300 نفر آنان به صورت شبانه روزي در حوزه اقامت دارند و از خوابگاه و تغذيه و امكانات ديگر حوزه به صورت رايگان استفاده مي كنند.

5- شعبه‌ حفظ

حوزه شعبه ی دارالحفظ حوزه هم دایر و خواهران و برادران در این شعبه مشغول حفظ قرآن مجید می باشند و تا به حال حافظان زيادي از اين حزه موفق به حفظ كامل قرآن مجيد شده‌اند.

6- شعبه تخصص در فقه و فتوا

در حال حاضر افراد و نهادهاي مهمي در كشور‌هاي مختلف جهان اسلام مشغول بررسي و بيان مسائلي هستند كه مورد نياز جامعه اسلامي است و نيز مردم مسلمان به صورت انفرادي به آن نياز دارند و از علما سوال مي‌كنند . در سطح جهاني « مجمع فقهي سازمان كنفرانس اسلامي » كه بيش از 60 كشور مسلمان عضو آن هستند. اين مهم را به عهده دارند  و مولانا عبد الحميد رئيس دارالعلوم زاهدان و نيز آيت الله تسخيري از ايران عضو آن هستند . مركز اين مجمع در كشور عربستان، شهر جده است . در ايران حوزه علميه زاهدان با تعداد زيادي از علما برجسته اهل سنت از استان‌هاي مختلف كشور دست اندر كار چنين امري هستند و مولانا شهيدي از شهرستان خواف و استان خراسان در آن عضويت دارد.  در حوزه علميه خواف نيز از اول سال تحصيلي 88 - 89 شعبه تخصص در فقه و فتوا داير شده و تعدادي از طلاب با استعداد در اين شعبه مشغول ادامه تحصيل هستند. هدف از اين شعبه آماده نمودن علما و مواوي‌هايي است كه در افتا و بيان مسائل مورد نياز جامعه تخصص داشته باشند.

7- شعبه تبليغ

حوزه علميه در امر تبليغ نيز برنامه‌هايي دارد ولي تاكنون با برنامه دقيق و مشخصي براي  اين كار ندارد.  و احتمالاً در آينده اين مهم نيز از رونق لازم برخوردار شد.

8- كلاس‌هاي تابستاني

در فصل تابستان كه مدارس دولتي تعطيل است و اوقات فراغت دانش آموزان فرصت مناسبي براي آموزش قران و مسائل مذهبي است حوزه در سطح شهرستان و روستاهاي منطقه به طور مستقيم در حوزه و يا با نظارت خوب بر ايمه مساجد كلاسهايي برگذار مي كند كه بسيار مفيد اس.

9- مخارج حوزه 

مردم منطقه به‏خاطر اعتقاد وافر به اسلام و قرآن و علاقه شان به حوزه علمیّه، مخارج آن را از طریق زکات، صدقات و خیرات تأمین می نمایند.

 10- امور دانشجويي

حوزه در نظر دارد براي دانشجويان اهل سنت برنامه هايي داشته باشد و حد اقل در سال يك همايش براي طلاب اهل سنت در محل حوزه علميه داشته باشد . چنانچه اولين جلسه خود را با حضور علما و روحانيون و تعدادي زيادي از دانشجويان خواف در تاريخ 11/1/1389 برگذار نمود.

( با استفاده از سايت حوزه علميه احناف خواف تهيه شد. )  Normal 0 false false false EN-US X-NONE FA MicrosoftInternetExplorer4


مطالب مشابه :


مسئول نمايندگي مركز مديريت حوزه علميه خراسان جنوبي: رفتارهای غرب از علم بدون معرفت و تعهد نسبت به تو

حوزه علمیه خراسان طبقه بندی: نوشته شده در تاریخ چهارشنبه ۶ دی۱۳۹۱ توسط سرباز امام زمان عج)




حوزه ی علمیّه ی احناف خواف

حوزه ی علمیّه ی احناف خواف 1 - تاريخچه حوزه علميه خواف در ولایت خواف از نیمه قرن پنجم هجری




دومین دوره مسابقات حفظ و قرائت قرآن در بیرجند برگزار شد

حوزه علمیه قرآن حوزهی علمیه الصدیق اهل سنت خراسان جنوبی که




توصیه‌های رهبر انقلاب به طلاب و فضلای حوزه‌های علمیه در دیدار روحانیون استان خراسان شمالی؛

حجت الاسلام و المسلمین فرجام مدیر اجرایی حوزه علمیه خراسان نیز گزارشی ترک خورده ی بشر




فضاغبار آلوداست....

حوزه علمیه در تجمع طلاب حوزه علمیه خراسان که با عنوان ها در جامعه‌ی ما




آیت الله اشرفی شاهرودی

جانشین کرسی درس مرحوم آیت الله فلسفی (ره) در حوزه ی علمیه خراسان ، ابراز کردند :




پذیرش حوزه علمیه الزهرا(سلام الله علیها) شهرستان قاین در سال جدید

داوطلبان جهت ثبت نام باید ازطریق سایت مرکز مدیریت حوزه علمیه خراسان اعلام نتیجه ی




برچسب :