پرسش و پاسخ های مفید در مورد کشت قارچ


پرسش و پاسخ های مفید در مورد کشت قارچ

 

فرید معصومی

سوال: آیا در شرایط کنونی هنوز شروع این کاریعنی کشت و پرورش قارچ به نظر شما  می تواند صرفه اقتصادی داشته باشد یا اینکه بازا ر در حال اشباع هست؟با توجه به تجارب و اطلاعاتی که هم اکنون از این کار دارید،اگر می خواستید کاری را شروع کنید این کار را انجام می دادید ؟

در مورد اینکه بازار قارچ اشباه شود و محصولات شما بفروش نرسد نگران نباشید . این موضوع هرگز اتفاق نخواهد افتاد . به دلیل اینکه در ایران در حال حاضر کمبود تولید قارچ وجود دارد .تا بحال چند بار دیده اید که قارچ در تلویزیون یا رسانه های دیگر به منظور تهیه بازار و فروش محصول تبلیغ شود ؟! مطمئن باشید در صورت تبلیغ قارچ خوراکی ، قارچ در بازار نایاب میشود .و این همان نکته در پرورش قارچ است که تا چندین سال آینده میتوانید از بازار فروش آن مطمئن باشید .در این خصوص که بخواهید به خارج از شهر رفته و در منطقه ای اقدام به تولید قارچ کنید مشکلی وجود ندارد ولی به این نکته هم توجه کنید که محل سالن پرورش قارچ شما نباید از بازار خرید دور باشد . برای مثال نمیتوان چندین کیلومتری از جاده اصلی در کنار طبیعت اقدام به تولید و پرورش قارچ کرد باید به این مسئله دقت کرد که ویزیتور ها برای خرید آیا به منطقه شما می آیند و برایشان به صرفه خواهد بود یا خیر . ضمنا همیشه سعی کنید در نزدیکی پرورش دهندگان قارچ ، محلی را برای پرورش قارچ انتخاب کنید تا از بابت فروش قارچ و مسائل دیگر مطمئن باشید .

به این نکته توجه کنید که میزان تولید شما در سوددهی تاثیر گذار است حتی به اندازه 50 گرم در هر کمپوست پس همه چیز به پشتکار و تجربه شما بستگی دارد .سعی کنید از محلی کوچک شروع کنید . مثلا در مساحت 100 متر اقدام کنید . اگر در چند ماه اول حس کردید که میتوانید از عهده سالن های دیگر بر آیید در حین تولید اقدام به تاسیس سالن های دیگر کرده و آنها را به چرخه تولید وارد کنید.تولید و پرورش قارچ دارای نکات فراوانی است که بنده به عینه با بسیاری از این مشکلات برخورد داشتم . ولی در کل در صورت انجام اصولی این حرفه میتوان به سوددهی مناسبی رسید

توصیه بنده این است که پرورش قارچ را تا زمان تولید انبوه مثلا در حد کارخانه پرورش قارچ در کنار شغل دیگر خود انجام دهید ، با وجود اینکه نیاز به رسیدگی زیادی دارد ولی با از دست ندادن شغل فعلی در صورت عدم موفقیت امکان بازگشت را خواهید داشت.

 

سوال :آیا به جای رطوبت ساز میتوان از دسگاه یا چیز دیگه ایی استفاده کرد؟

پاسخ :دوست عزیز راههای بسیاری برای تولید رطوبت در سالن پرورش قارچ وجود دارد.

1.خیس نگاه داشتن دیوار های سیمانی سالن یا استفاده از گونی و وصل کردن گونی به دیواره های سالن های غیر سیمانی

2.استفاده از روش قطره ای که مکمل روش بالا است و استفاده از شیلنگ کولر و وصل کردن آن در محل اتصال سقف و دیوار سوراخهایی بر روی آن تعبیه و آنرا به جریان آب وصل میکنیم . با ریختن آب از دیوار به روی زمین رطوبتی نسبی تامین میشود

3.استفاده از نازل هایی برای پاشش آب به محیط که البته نیاز به پمپ آب برای ایجاد فشار خواهد بود

4.استفاده از مه پاش که در محیط ایجاد ابری از رطوبت میکند . این رطوبت در هوا شناور خواهد بود - این دستگاه همان بخور آب سرد است که برای محیط های بزرگ پرورش قارچ به صرفه نیست

5.توصیه بنده همان رطوبت ساز است زیر نسبت به قیمت خود از خاصیت ایجاد رطوبت بیشتری در پرورش قارچ برخوردار است.

 

 

سوال:با توجه به اینکه من در جنوب ایران ( بندرعباس ) زندگی میکنم و تقریبا 9 ماه از سال با آب و هوای گرم سر و کار دارم ؛ بنظر شما برای اینمورد چه راهکارهایی میشه در نظر گرفت...؟ لازم به ذکره که امکان رفتن به شهر دیگه برای ایجاد سالن وجود نداره ...

سوال دیگه م در مورد قارچهای صدفیه ؛ با توجه به اینکه این قارچها برای عموم کمتر شناخته شده ست ؛ بنظر شما چه بازارهای مصرفی رو میشه واسه پرورش این نوع قارچ در نظر گرفت ..؟ آیا به نظر شما تبلیغات و فرهنگ سازی برای استفاده مردم  از این نوع قارچ به صرفه هست ..؟

 

پاسخ : برای پرورش قارچ در شهرهای گرم اولا باید محلی خنک در شهر یا استان خود انتخاب کنید سپس لوازم خنک کننده مناسبی را برای سالن خود تهیه نموده و همچنین هزینه برق مصرفی به دلیل گرمای زیاد را محاسبه کنید . در صورتی که با تمامی این موارد پرورش قارچ برای شما به صرفه بود با سنجیدن بازار فروش اقدام به پرورش قارچ نمایید .

قارچ صدفی به دلیل ظاهر و طعم متفاوت در ایران کمتر جا افتاده است . البته این نوع قارچ در برخی موارد برای پودر قارچ نیز مورد استفاده قرار میگیرد و میتوان به کشورهای دیگر صادر نمود .در خصوص فرهنگ سازی هم به عقیده من در حال حاضر وقت و انرژی خود را هدر ندهید !شما محصول قارچ خود را حتی میتوانید به صورت جزئی در فروشگاهها و سوپر مارکت ها پخش کنید و از محل تولید تا منزل خود نیز درآمد کسب کنید !پس از بابت فروش خیالتان راحت . این نوع تبلیغات برای جذب مشتری بوده و مطمئن باشید آنها بعد از خرید محصول شما چند صد تومان بیشتر به فروش خواهند رساند.ضمنا شما هیچ نیازی به بذر ندارید

گواهی هم میتوانید با نام نویسی در فنی حرفه ای و پرداخت مبلغی اندک و گذراندن آزمان مدرک قارچ گرفته که تا حدود ۴٠ میلیون تومان نیز وام خواید گرفت.

 

سوال: آیا اگر در جایی مثل مرغداری متروکه تولید قارچ در اندازه بالای صد تن درسال داشته باشیم میتوانیم مجوز بسته بندی بگیریم.برای استفاده از انرژی بادی یا خورشیدی چگونه میشود اقدام کرد.وام چهل ملیون تومانی کی مصوب شده است؟

 

پاسخ:شما در صورت تاسیس تعاونی میتوانید مبلغ بالای 100 میلیون تومان نیز دریافت نمایید . در مرغداری نیز به دلیل نگهداری رطوبت و عایق مناسبی که در ساختمان ان استفاده شده محلی نسبتا مناسب است . فقط از نظر آلودگی حتما ضد عفونی فراموش نشود . بهتر است از لیبل و نام تولید کنندگان معتبز زیر نظر آنها استفاده نمایید که مراحل دریافت مجوز را نداشته باشید.

 

سوال:برای پرورش قارچ معمولی بذر رو باید از کجا خرید ؟ فروشنده های لوازم گیاهی ؟ ادارات مربوطه ؟ لطفا دقیق بگید، آخه ویزیتور خرید قارچ رو از کجا میشه گیر آورد ؟!  

 

پاسخ:نیازی به خرید بذر نیست مگر در مواردی که بخواهید اقدام به ساخت کمپوست کنید که در ابعاد کوچک به صرفه نیست . در زمان خرید کمپوست بذر در داخل کمپوست ها ریخته شده . معمولا فروشنده های کمپوست از ویزیتور ها هم اطلاع دارند در غیر این صورت میتوانید به آموزشگاههای قارچ مراجعه نمایید و از آنها در مورد ویزیتور خریدار قارچ اطلاع کسب کنید . ولی در صورت امکان شخصا به فروش بخش عمده ای از محصولاتتان اقدام کنید تا سود بهتری از تولید را کسب کنید

 

سوال:میخواستم بدانم هزینه کامل برای تولید قارچ که شامل همه موارد باشد در یک سوله 100 متری چقدر می شود و در این محیط چه مقدار میشود کاشت و چه میزان میتوان برداشت داشت

 

پاسخ:دوست عزیز میزان کشت به تعداد طبقات و نوع قفسه بندی و راهرو های شما مرتبط است ولی معمولا در متراز 100 متر حدودا از 500 تا 800 کمپوست را میتوانید جا دهید.

 

سوال:سلام میخواستم بدونم روشی هست برای یک دست شدن میسلیم داخل سالن

 

پاسخ:بهترین راه برای یکدست شدن میسلیوم ها همان رافلینگ است و البته آبیاری به موقع نیز در یکدست شدن رشد میسلیوم ها موثر است.

 

سوال:با سلام  بر روی بستر من قارچ با لکه های قهوه ای رشد می کند و به مراتب بیشتر می شود می خواستم بدانم علت این کار چیست وراه جلوگیری از آن را هم بگوئید .

 

پاسخ: قارچ ها به صورت قهوه ای رشد نمیکنند بلکه در اثر رطوبت زیاد در محل بستر و قطع شدن اتصالشان با بستر رشدشان متوقف میشود که منجر به زرد شدن قارچ ها میشود . بهتر است قارچ های زرد شده را از محل بستر جمع آوری کنید تا منجر به آلودگی نشود .

 

سوال:بعضی اوقات دیده میشود که در یک قفسه تولید قارچ تمامی قارچ ها به صورت درجه ٣ ( به اصطلاح پشت باز ) رشد میکنند و یا حتی از همان کوچکی شروع به بی کیفیت شدن میکنند .دلیل این امر چیست و راه جلوگیری از آن را بگویید؟

 

پاسخ:دليلش تجمع دي اكسيد كربن و عدم تهويه مناسب در اون قسمت از سالن باشه كه با سيركوله مناسب ميشه اين مشكل رو حل كردالبته با كنترل دقيق دما و رطوبت

 

سوال:من قصد پرورش قارچ دکمه ای در منزل رو دارم اما برای تهیه کمپوست مشکل دارم چون در استان خراسان تولید کننده کمپوست نیست میخواستم ببینم که در منزل میتونم خودم کمپوست درست کنم مثلا در حد 200 تا 300 کیلو کمپوست ثانیا میخواستم بدونم ایا ایجاد یه واحد که فقط تولید کمپوست برای فروش باشه صرفه اقتصادی دارد؟

 

پاسخ:برای خرید کمپوست میتوانید از نمایندگی های تولید کنندگان کمپوست خرید کنید . آنها سفارش چند خریدار مانند شما را در یک زمان از شرکت اصلی خرید میکنند و سپس تقسیم میکنند البته با قیمتی نسبتا بالاتر از خرید در تناژ . البته این مقدار خرید با احتساب هزینه ارسال توسط کامیون یا وانت به صرفه نخواهد بود . ساخت کمپوست نیز نیاز به تجربه نسبتا زیادی در این زمینه دارد ولی ارزش وقت گذاشتن را با توجه به نبود تولید کننده کمپوست در منطقه شما را دارد .تولید کمپوست در خانه توسط شما امکان پذیر نیست زیرا مراحل تولید که توسط کود مرغی انجام میشود بسیار بد بو است و این فرآیند چندین روز طول خواهد کشید

 

 

سوال: چکار کنم تا همیشه برای قارچ های تولیدی ام مشتری وجود داشته باشد؟

 

پاسخ:ویزیتوری برای فروش محصولات خود، رشته مجزایی در پرورش قارچ است.فرض کنید قارچها را بسته بندی کرده ایم ، حالا خواه بصورت گرمی یا کیلویی اگر بتوانیم از اوایل تولید برای فروش محصولات مان هم فکری کنیم پس از گسترش سالنها دیگر نگران فروش محصول نخواهیم بود. حتی اگر تولید کمی دارید باز هم برای فروش آن بازاریابی کنید تا مشتریان را  شناسایی کنید.برای شروع ماشینتان را پر کنید و اول به درب پروتئینی ها بروید (سوسیس و کالباسی ها) آنها اگر قارچ با کیفیتی ببینند حتی اگر مشتری فرد دیگری باشند حد اقل 5 کیلو یا 10 کیلو را خرید میکنند.این مورد در باره سوپر مارکت ها هم صادق است یعنی آنها هم این مقدار را اگر فروشنده قارچ باشند خواهند خرید.

قیمت فروش را کمی از قیمت ویزیتور پایین تر بگیرید . به تدریج آنها با شما تماس خواهند گرفت سعی کنید سالنهایتان را طوری کمپوست ریزی کنید که باردهی سالنها به تدریج صورت بگیرد .یعنی اگر امروز سالن شماره 1 شما بار دارد و تا پس فردا قارچ دارد سالن شماره 2 شما پس فردا شروع به باردهی کند و تا 3 روز بارداشته باشد و همینطور تا آخرین سالن

بنده این تجربه را داشته ام، قبل از عید زمانی که هیچ ویزیتوری قادر به خرید چند صد کیلو از قارچ های تولیدی ام نبودند تنها از طریق سوپر مارکت ها و پروتئینی ها جلوی ضرر را گرفتم چرا که در غیر اینصورت تنها چاره  دور ریختن قارچها در آن زمان حساس بود.

 

سوال: ایجاد سیستم قطره ای در سالن کشت قارچ چگونه است؟

 

پاسخ: گاهی برای ایجاد رطوبت در سالن پرورش قارچ علاوه بر دستگاههای تولید رطوبت مانند رطوبت ساز و دیگ بخار تمایل داریم تا از روش دومی هم استفاده کنیم .

روش قطره ای برای چه سالنهایی مناسب تر است ؟اگر برای مثال در سالنی پرورش قارچ را احداث کرده اید بهتر است که از سیستم قطره ای استفاده نشود یا سالنهایی که احتمال نفوذ آب از کف به پی وجود دارد از سیستم قطره ای استفاده نکنید.اما سالنی داریم که سیمانی است و از نظر کف بنا مشکلی نداریم بهتر است از سیستم قطره ای هم استفاده کنیم.این روش ساده ترین روش تولید رطوبت در سالن پرورش قارچ است ، حتی در صورتی که برق هم قطع باشد با این روش تا حدود زیادی میتوان رطوبت را در سالن تامین کرد.راه اندازی این سیستم کار سختی نیست.

برای شروع باید در بالاترین نقطه دیوارهای سالن میخ هایی را به صورت مورب برای نکاه داشتن شیلنگ ها نصب کنیم. البته پیچ های آماده ای هم که سر آنها مخصوص نگاه داشتن شیلنگ است وجود دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید.

برای کارآیی بهتر باید فاصله این پیچ ها از سقف حداکثر 10 سانتی متر باشد.پیچ ها به فاصله 1 متر از هم باید نصب شوند تا شیلنگ کاملا صاف نگهداشته شود.پس از نصب پیچ ها نوبت به قرار دادن شیلنگ میرسد . برای شیلنگ بهترین گزینه شیلنگ تراز است که در کنج دیوار ها کمتر خم میشود . این شیلنگ شفاف است و به همین نام فروخته میشود.شلنگ را بر روی پیچ ها در فاصله 10 سانتی متری از سقف نصب میکنیم و یک سر آنرا کاملا میبندیم که آب از آن عبور نکند.از یک طرف هم شلنگ را به شیر آب وصل میکنیم.البته توجه داشته باشید که در صورت بزرگ بودن سالنتان میتوانید از هر دو طرف آنرا به شیر آب وصل کنید که فشار کافی داشته باشد. حالا شیر آب را باز میکنیم تا آب به شلنگ وارد شود.حالا نوبت به زدن سوراخهای ریزی میرسد که آب باید از طریق آنها به دیوار ریخته شود و بر روی دیوار ایجاد رطوبت کند.میتوانید بوسیله هویه داغ یا سوزن همزمان با عبور آب شیلنگ را سوراخ کنید و دقت کنید که سوراخها به صرف دیوار باشد و به شکلی که آب با فشار به دیوار برخورد نکند که باعث پاشدن آب به قارچها شود .به میزانی آب را باز کنید که دیوار فقط نمدار شود و تا حد امکان آب به کف سالن نرسد.

 

 

سوال: چیدمان قفسه ها در سالن کشت قارچ چگونه باید باشد؟

 

 پاسخ:چیدمان قفسه ها ارتباط نزدیکی با سالن پرورش قارچ ما دارد.به چند نکته مهم در خصوص قفسه و چیدمان آنها توجه کنید. باید بین قفسه ها راهرویی حداقل به عرض 65 سانتی متر وجود داشته باشد. . این مورد را دست کم نگیرید که از زمان شروع به چیدمان کمپوست ها تا زمان تخلیه راهرو ها هستند که محل رفت و آمد ما و رسیدن به بخش مورد نظر است.    قفسه های پرورش قارچ نباید خیلی مرتفع ساخته شوند. قفسه های مرتفع مشکلاتی در تولید و برداشت و در کل همه مراحل ایجاد میکنند.از جمله مشکلات ایجاد اختلاف دمای زیاد بین اولین طبقه با بالا ترین طبقه است.در زمان چیدمان هم بردن سبد ها به بالاترین طبقه کاری مشکل خواهد بودخستگی طبقات بالا دو چندان است ، در مقایسه با طبقه اول

    حتما در کف ستون های قفسه ها از ورق های فلزی نسبتا ضخیم استفاده کنید تا نیرو بر روی سطح تقسیم شود البته لزومی ندارد این صفحات خیلی بزرگ باشند. مربعی به طول 15 یا 20 سانتی متر کفایت میکند.در جوشکاری ها دقت کنید . در قفسه های مونتاژی که جوشکاری در محلی دیگر انجام میشود و قفسه ها بر روی زمین ساخته میشوند دقت بالا است اما در مورد قفسه هایی که در سالن جوشکاری میشوند ممکن است محلی به درستی جوشکاری نشده و همین در زمان تحمل بار سنگین کمپوستها و خاکها و در زمان ضربه در زیر بار احتمال شکستگی از محل جوش ها را زیاد کرده و به دلیل اینکه امکان جوشکاری در زمان وجود کمپوست به دلیل ایجاد دود در سالن امکانپذیر نیست مشکلات بسیاری را منجر خواهد شد. از رنگ زدن و ضد زنگ زدن قافل نشوید که عمر قفسه ها را بالا میبرد. قفسه ها باید با عرض های 160 - 120 - 80 ساخته شود . طول قفسه ها اهمیت چندانی ندارد ، البته در قفسه های مونتاژی طول قفسه ها را در هر زمان بسته به گنجایش سالن میتوان تغییر داد اما در قفسه های معمولی طول قفسه به طول سالن بستگی دارد و در سالن های مختلف متفاوت است.فاصله بین طبقات قفسه باید حداقل 60 باشد . این حداقل به این معناست که تا 10 یا 15 سانتی متر هم برای چیدمان بهتر قارچ از کمپوست قابل انجام است.طوری قفسه ها را بچینید که هر چند متر راهرویی داشته باشیم که به راهرو های مجاور از طریق آن دسترسی پیدا کنیم . در قفسه های مونتاژی ایجاد این راهرو در هر قسمتی از قفسه امکانپذیر است و نیازی به اندازه زدن های پیش از تولید ندارد و حتی بعد از یک دوره کشت هم میتوانید محل راهرو ها را در قفسه های مونتاژی تغییر دهید اما برای قفسه های معمولی حتما محل را پیش از جوشکاری و برش دادن پروفیل ها تعیین کنید.سعی کنید اول نقشه ای از سالنتان تهیه کنید تا بیشترین قفسه ها را بتوانید در آن محل قرار دهید.میشود از قفسه با عرش های مختلف در کنار هم استفاده شود.برای مثال قفسه های 160 و 120 و 80 سانتی میتواند در کنار هم در یک سالن استفاده شود.البته طی شرایطی اینکار قابل انجام است

باید قفسه های 80 سانتی از یک طرف قابل دسترسی باشد برای مثال از یکطرف در کنار دیوار و از یکطرف به سمت راهرو باشد اما در مورد قفسه های 120 یا 160 این قانون وجود دارد که باید حتما از دو طرف راهرویی در کنار این قفسه های وجود داشته باشد به این معنا که قفسه های 80 میتواند در کناره های سالن و قفسه های 160 یا 120 در وسط سالن قرار گیرند.

    سعی کنید قفسه ها را از پروفیل های مستحکم استفاده کنید.در تولید قفسه ها به صورت مونتاژی قفسه های تولید شده بدون هیچ پرتی و برش کاری تنها در عرض یکساعت قابل جمع شدن هستند اما در مقابل قفسه های معمولی که در داخل خود سالن ساخته و جوش میشوند را باید برای خارج کردن از سالن با دستگاه فرز برش دهیم که همین کار منجر به کاهش طول تا گاهی چند سانتی میشود.که در حقیقت قفسه ها دیگر برای تولید قارچ مناسب نخواهند بود و باید به شکل ضایعات بفروش رساند.از سر و ته سالن حتما راهرو هایی داشته باشید ، شاید اینکار ضروری نباشد اما وجود انها ، در صورت وجود فضا کار را بسیار راحت خواهد کرد.

سوال: نکات کلیدی در مورد انتخاب سالن کشت قارچ به نظر شما چیست؟

 

پاسخ: شاید سالن ، اتاق و یا محلی داشته باشیم که بخواهیم آنرا برای پرورش قارچ اماده کنیم. این توضیحات صرفا مربوط به گروهی از تولید کنندگان میشود که میخواهند در محل های کوچک یا پرورش قارچ را در منزل تجربه کنند.خیلی موارد وجود دارد که یک محل را برای سالن پرورش قارچ مناسب میکند.اول از همه محل خروج آب برای سالن پرورش قارچ واجب است .خیلی ها فکر میکنند که باید دیوار ها را با نایلون ها بپوشانند اما هیچ لزومی وجود ندارد .استقامت کف محل پرورش قارچ در برابر بار سنگینی که کمپوستها به آن وارد میکنند.امکان تخلیه آسان از محل به بیرون برای مثال در طبقات بالای یک ساختمان پرورش قارچ کاری اشتباه است.امکان سرد کردن سالن ، برخی در منزل اقدام به پرورش قارچ میکنند و در زمستان در زمان سرد کردن سالن به مشکل میخورند.

دسترسی به برق !

سالن ما باید در محلی نباشد که در صورت نیاز در هر ساعت از شبانه روز تاسیسات را روشن کنیم برای اطافیان مزاحمتی ایجاد شود.

 

سوال: عمل تخته کوبی کمپوست چه ضرورتی دارد؟

پاسخ:عمل تخت کوبی برای صاف کردن سطح کمپوستها انجام میشود . اینکار باید انجام شود تا در زمان خاکدهی کمپوستها با عدم هموار بودن سطح کمپوست قارچ مواجه نشویم.در این روش سطح کمپوست کمی خراشیده میشود و سپس بوسیله ابزاری مسطح آنرا میکوبیم .در کشت پلاستیک ،به این دلیل که پلاستیک سطح کمپوست پاره نمیشود ، عمل تخت کوبی با دست انجام میشود.

 

سوال: سالن کشت قارچ را چطوری گرم کنیم؟

 

پاسخ:در سالن های پرورش قارچ روشهای گوناگونی برای گرم نگاه داشتن سالن در فصل سرما وجود دارد .اما اولویت اول ما با روشهایی است که در حین تولید گرما رطوبت سالن را نیز از بین نبرد.برای مثال یک هیتر یا بخاری در سالن پرورش قارچ علاوه بر کاهش رطوبت سالن شاید باعث نشت دور به سالن شود چون شما مجبورید آنرا در داخل سالن قرار دهید پس همه نوع خطری برای سالن پرورش قارچ ما ایجاد خواهد کرد.

حتی اگر ما هوای گرم شده بوسیله بخاری را از محلی دیگر به سالن انتقال دهیم بازهم احتمال نفوذ دود به سالن ما وجود دارد .روشی دیگر برای گرم کردن سالن استفاده از بخاری های برقی است که با توجه به قیمت برق اصلا بصرفه نیست.گرم کردن سالن پرورش بوسیله آب گرم هم امکانپذیر است یعنی در سالن لوله کشی کرده و با ورود آب گرم به لوله ها هوای سالن را بصورت غیر مستقیم گرم کنیم . چیزی شبیه به سیستم شوفاژ

البته در سالنها ترکیبی از این روشها میتوانید بسیار مفید باشد . یعنی ما در هوای بسیار سرد ناگزیر به استفاده از کلیه این روشها خواهیم بود . پس باید به دنبال راهی بگردیم که بیشترین بازدهی را داشته و در کنار روشهای گرمایش دیگر از آن به عنوان روش اصلی استفاده کنیم و در صورت نیاز از سیستم های دیکر در کنار آن استفاده کنیم.

حال در اینجا بهترین روشهای ترکیبی برای گرمایش  و رطوبت در فصل سرما را ذکر میکنیم.

استفاده همزمان از رطوبت ساز + هیتر ( هر یک بدون دیگر کامل نیست و در فصل زمستان امکان استفاده بصورت تکی وجود ندارد)

استفاده از هیتر + دیگ بخار ( بهترین روش ایجاد گرمایش)

 در روش اول از دستگاه رطوبت ساز به همراه هیتر در سالن قارچ استفاده میکنیم . میدانیم که رطوبت ساز به تنهایی موجب ایجاد آب بر روی کمپوست میشود ، علاوه بر آن استفاده زیاد از هیتر در سالن موجب از بین روفت رطوبت میشود همانطور که در بالا ذکر شد .

اما بنده توصیه ای که به بسیاری از دوستان در فصل زمستان دارم حتما و حتما استفاده از دیگ بخار است . بوسیله این دستگاه میتوانید رطوبت را از محلی دورتر از سالن به سالن وارد کرده و همزمان با قرار دادن دیگ در راهروی اصلی از گرمای تولید شده در اطراف دیگ برای گرم شدن استفاده کنید و این یعنی همزمان، دیگ بخار کار وسیله گرمایشی و تولید رطوبت را انجام میدهد.بخار خاصیت گرم کردن سالن را به خوبی انجام میدهد ، چون همانطور که میدانیم دمای بخار آب از آب جوش بسیار بالاتر است .البته چون بیشتر پرورش دهندگان قارچ در فصل سرما فعالیت میکنند میتوان گفت این دستگاه در تمام طول پرورش قارچ کاربرد دارد . دیگ بخار میتواند در اندازه های مختلفی طراحی شود که برای هر نوع سالن کاربردی است.

 

سوال:بهترین روش برای بسته بندی و عرضه قارچ آماده چیست؟

 

پاسخ:خیلی از پرورش دهندگان قارچ را بصورت فله عرضه میکنند و میشه گفت بهترین گزینه هم برای سالن های پرورش کوچک همین کار است .اما ما هر دو روش بسته بندی گرمی و کیلیویی را توضیح می دهیم.

قارچها را پس از برداشت در داخل سبد ریخته و کمی در داخل هوای سالن نگاه میداریم و اگر محدودیت فضا نداشتیم بهتر است تا زمان عرضه به ویزیتور در آنجا نگاه داریم.از انباشتن آنها بر روی هم خودداری کنید . بهترین روش نگهداری آنها در سبدهایی که ظرفیتی بیش از 7 یا 8 کیلو ندارند است.پیش از رسیدن ویزیتور کیسه های 5 کیلویی را آماده کرده و ترجیحا در کف آنها از روزنامه استفاده میکنیم تا گل و خاک در آن جمع شود.قارچها را پس از وزن کردن در کیسه های 5 کیلویی ریخته و درب کیسه ها را تا زمان رسیدن ویزیتور باز میگذاریم تا از تعرق آنها جلوگیری شود . این روش بهترین حالت نگهداری قارچ تا زمان ارائه آن به ویزیتور هاست . توجه داشته باشید که ویزیتور ها همیشه سعی در خریدن ارزانتر بار شما دارند پس مراقب باشید که هیچ بهانه ای به دستشان ندهید.

در روش دوم عرضه محصول بسته بندی ان در داخل ظروف گرمی است اما برای اینکار الزاما باید لیبل داشت . یعنی به طور کلی باید برای هر نوع بسته بندی مجوز داشت.و راه چاره هم مذاکره با تولید کنندگان قارچی است که دارای لیبل هستند و در ازای تضمین هایی در مورد کیفیت و بهداشت لیبل خود را در اختیار شما میگذارند و میتوانید با نام تجاری آنها قارچ خود را عرضه کنید.اما دقت کنید که قارچهای بسته بندی دیرتر به فروش میرسند و ممکن است در این مورد متضرر شوید.

 

 

 

سوال: نحوه چیدن قارچ از کمپوست چگونه است؟ قارچ چینی صحیح چه شکلی است؟

پاسخ: شاید به نظر بیاید که چیدن قارچ ساده ترین مرحله در پرورش قارچ است!اما اگر چیدن قارچ را دست کم بگیرید تمام زحماتی که از زمان خرید کمپوست کشیده اید تا حدودی از بین خواهد رفت.

منظور از چیدن اصولی چیست ؟

فرض کنید امروز روز برداشت قارچ در سالن است و از دیشب تا امروز یک دفعه مقدار زیادی قارچ در سالن ظاهر شده . حالا بعد از اقدام به چیدن قارچها پس از چند ساعت متوجه میشوید که زمان برای برداشت بموقع قارچ ها ندارید و به سرعت در حال رشد هستند . اینجاست که هر طور شده میخواهید قارچ ها را از روی کمپوستها جمع کنید و دقیقا مشکل از همینجا شروع میشود.به تمیزی قارچ ها بی توجه میشوید و فقط آنها را برداشت میکنید و در سبدها میریزید .بله البته شاید چاره ای هم در اکثر مواقع وجود نداشته باشد ولی همین کار شما باعث میشود ویزیتور که جهت خرید بار قارچ شما اقدام میکند به دلیل خاکی بودن قارچ ها آنها را با قیمتی بسیار کمتر خریداری کند .و این یعنی ضرری هنگفت!

سناریوی بالا برای بیشتر قارچ کاران تازه کار رخ میدهد .

سعی کنید پیش از برداشت از دستکش های پلاستیکی یکبار مصرف استفاده کنید .قارچها را پس از چیدن توسط فرچه های رنگ که در آغاز کار آنها را شسته اید تمیز کنید ( یعنی خاک بالای آنها را پاک کنید) از فشار دادن فرچه بر روی کلاهک اجتناب کنید چون باعث سیاه شدن آن خواهد شد .

قارچها را چطور برداشت کنیم که کلاهک از پایه جدا نشود ؟

برای چیدن قارچ اول با انگشت شست وسط کلاهک را کمی فشار دهید و سپس و به اندازه 45 درجه قارچ را در جهت چرخش عقربه های ساعت بچرخانید و آنرا از روی کمپوست جدا کنید. پس از خارج شدن قارچ از خاک تکه ای خاک در انتهای آن وجود دارد که باید آنرا توسط چاقو جدا کنید.و قارچ را مستقیما به سبد بیندازید . البته توجه کنید که آنرا به داخل سبد پرت نکنید . اینکار منجر به سیاه شدن قارچ خواهد شد. ته مانده های قارچ که بوسیله چاقو جدا شده را در روی زمین رها نکنید و سریعا از زمین جمع آوری نمایید. این ته مانده ها منجر به آلودگی باکتریای در سالن شما خواهند شد.معمولا قارچ چین ها این ته مانده ها را در همان ابتدا در داخل کیسه

میریزند تا هم جمع آوری ثانویه را لازم نداشته باشند و هم از آلودگی جلوگیری شود.

 

سوال: چگونه تشخیص دهیم وقت برداشت قارچ فرارسیده است؟ اصولا زمان برداشت مناسب چگونه تشخیص داده می شود؟

 

پاسخ:چه قارچهایی را برداشت کنیم و کدام ها را نه ؟همیشه این سوال پیش می آید که جه دلیلی دارد که قارچهای کوچک را هم برداشت کنیم ؟در زمان برداشت قارچها باید توجه کرد که در هیچ بخشی قارچها به صورت توده و خوشه ای نباشد.قارچهای توده ای  را حتی اگر بسیار کوچک هستند ( مثلا به اندازه گردو یا کمی کوچکتر) باید از محل برداشت تا به دیگر هایچها هوا برسد .این گفته به این معنا نیست که کلیه خوشه را از جایش بکنیم کافیست بین هر 5 قارچ یکی را بکنیم یعنی در وسط پس از کندن قارچها از جایشان باید دنباله باقی مانده از آن که حاوی ریشه و خاک است را از پایه جدا کنیم.در برخی اوقات کلاهک فارچ، خاکی است که باید آن را برای بهتر شدن چهره قارچ از خاک پاک کنیم که میتوان از ابزار های گوناگونی استفاده کرد.پس از برداشت قارچ بهتر است آنرا فورا به مدت نیم ساعت در دمای 4 درجه نگهداری کرد و یا انرا در هوا و محیط سالن تا عرضه آن نگهداری کرد.

قبل از زمان برداشت شاید تا جندین کیلو در هر روز برداشت داشته باشیم . در برخی کمپوستها قارچ ها بسیار بزرگ و آماده برداشت میشوند ولی هنوز باردهی اول شروع نشده است .در تولید قارچ 3 مرحله اصلی باردهی وجود دارد که میزان باردهی در هر یک بسیار بالا است . و در یک روز در سالنهای یزرگ چند صد کیلو را باید در مدت کوتاهی برداشت کرد . به هر یک از این 3 مرحله یک فلش گفته میشود .

معمولا بعد از شوک دهی یک هفته تا فلش اول فاصله داریم . شاید این مرحله شما را غافلگیر کند . چراکه در این زمان به سرعت رشد قارچ پی خواهید برد . در مدت کوتاهی قارچ ها کمپوست را سفید میکنند و تعداد زیادی قارچ دیده میشود .در این زمان نباید فقط نظاره گرد بود .دایم سالن را بررسی کنید و خوشه های رشد کرده را خلوت کرده و قارچ های بزرگ را برداشت کنید . از رطوبت غافل نشوید !!! قارچ ها در این زمان در حال مصرف آب هستند . حتما میدانید که قارچ تا 90% از وزن خود آب جذب میکند و در حقیقت تنها 10% مواد غیر آبی در آن وجود دارد بنابراین با زیاد شدن قارچ ها خاک نیز خشکتر میشود.آبیاری را در زمانهایی انجام دهید که خاک خشک شده باشد یعنی اگر رطوبت خاک به اندازه کافی باشد لزومی به آبیاری وجود ندارد .

روشی که برای تشخیص میزان خشکی خاک انجام میدهند به این صورت است :

 کمی خاک را به اندازه حبه قند بردارید آنرا فشرده کنید . در این زمان باید تنها 1 قطره از آن چکیده شود نه بیشتر و نه کمتر . شرایط رطوبتی یک خاک مناسب چنین است . اگر خاک خشک باشد آبیاری را انجام دهید و از هوادهی استفاده کنید تا کلاهک قارچ ها به سرعت خشک شوند . اگر کلاهک قارچ به سرعت خشک نشود منجر به لکه هایی قهوه ای رنگ بر روی آن میشود که نوعی باکتری است . البته میتوان در اینصورت نیز قارچ را مصرف کرد. این نکته را دوباره ذکر کنم که بهترین روش آبدهی توسط آبپاش به صورت دوش حمام است . این روش باعث میشود که خاک توسط آب پاشیده نشود و منجر به کنده شدن قارچ های کوچک نشویم .دما نیز در این دوره همچنان 20 درجه است . ولی میتوانیم دما را کمتر کنیم تا رشد قارچ با سرعت کمتری انجام شود و مهلت بیشتری برای برداشت داشته باشیم .اگر تصمیم داریم که تا ساعت دیگری اقدام به برداشت قارچ کنیم به هیچ وجه آبیاری نباید انجام داد . بهترین حالت آبیاری 6 تا 10 ساعت پیش از برداشت است .برای برداشت قارچ از سبدهایی که برای میوه ها استفاده میشود استفاده کنید . میتوانید از میدان های میوه و تره بار تعداد زیادی از آنها را تهیه کنید . که البته پیش از استفاده باید آنها را ضد عفونی کنید .


 

سوال: برای ماندگاری بهتر قارچ های برداشت شده چه کارهایی باید انجام دهیم؟

 

پاسخ:چند نکته مهم در زمینه طولانی شدن ماندگاری قارچ وجود دارد.به هیچ وجه به صورت مستقیم قارچ را پس از برداشت داخل کیسه های نایلونی نریزید.در صورت داشتن سردخانه یا یخچال مناسب قارچ ها را چند ساعت در دمای 4 درجه قرار دهید تا رشد قارچ متوقف شود .در داخل کیسه های قارچ از روزنامه استفاده کنید.از تماس نور خورشید با قارچ ها جلوگیری کنید.تا زمان فروش قارچ تا حد امکان از بستن نایلون ها اجتناب کنید.قارچ های درجه 3 ( پشت باز ) را از قارچ های درجه 1 جدا کنید . در غیر اینصورت قارچ های درجه 1 نیز به سرعت به درحه 2 تبدیل خواهد شد!

 

سوال : تولید قارچ در تابستان یا مناطق گرمسیر چه مشکلاتی دارد؟

 

پاسخ:پرسشی که در فصل تابستان برای تولیدکنندگان قارچ پیش خواهد آمد یافتن راهی برای  پایین آوردن دمای سالن است.معمولا اولین راه استفاده از کولرهای گازی در کنار کولر های آبی است و شاید تنها راه کم کردن دما باشد.اما همیشه باید صرفه اقتصادی این عمل را در نظر گرفت

اگر بصورت تمام وقت دمای سالن را توسط کولر های گازی پایین بیاوریم 

1 - هزینه برق مصرفی

2 - تامین رطوبت

3 - کم شدن کارآیی کولر گازی در محیط دایما مرطوب

4 - تعداد کولر هایی گازی که برای محیط مناسب باشد

را باید در نظر داشته باشیم

آیا بصرفه خواهد بود که برای یک سالن با تعداد مشخصی کمپوست از کولر گازی با مصرف بالای برق استفاده کنیم  ؟ اگر جواب مثبت است و فکر میکنید در فصل گرما میتوانید قارچ را با قیمت بالاتری نسبت به فصل سرما بفروش برسانید آزمایش این روش به خواباندن سالن در این فصل می ارزد.اما این نکته را فراموش نکنید که کولر گازی دایما در حال رطوبت گیری از محیط است

بنابراین 2 مشکل بوجود خواهد آمد :

1 - کم شدن دایمی رطوبت در سالن  ما

2 - کم شدن بازدهی کولر : یعنی اگر موتور کولر در حالت عادی با 15 دقیقه روشن بودن محیط را به دمای مناسب میرساند حالا موتور باید بدون استراحت کار کند تا دما را پایین بیاورد.

از طرف دیگر هم باید رطوبت بالایی را تامین کنیم تا جایگزین رطوبت از دست رفته شود.

 روشهای دیگری هم وجود دارند که برای پایین آوردن دما تا حدود زیادی در کنار کولر آبی موثر هستند

برای مثال در سالن تولید قارچ میتوانید آب پاش به صورت پودری در هوا استفاده کنید که البته توقع کم شدن بیشتر از 1 یا 2 درجه را نداشته باشد.یا از یخ در داخل آب کولر استفاده کنید

در این روش تکه های یخ رابه داخل آب کولر می اندازیم و پیش از آب شدن یخ ها باید تکه های دیگر را مرتبا به داخل آب اضافه کنیم تا نتیجه دلخواه را بگیریم.البته برای این روش راههای دیگری هم وجود دارد که ما را از یخ بی نیاز میکند . چراکه تامین یخ برای هر کولر و آنهم هر چند ساعت یکبار کاری بسیار مشکل است .

 در این روش موتور یخچالی قوی را به لوله های مسی حلقه شده وصل میکنیم و لوله ها را در کف کولر و یا در تشت بزرگ آب قرار میدهیم . آب توسط لوله های مسی به دمای نزدیک انجماد رسیده و سپس به کولر ها منتقل میشود . این روش نسبت به استفاده از یخ در آب کاراتر و کم هزینه تر است و همچنین امکان اتصال آن به چندین گولر وجود دارد از 3 روش معرفی شده روش آخر تست شده و تا حدودی به ما در کم کردن دما کمک میکند

روش چهارم :

این روش تکامل یافته روش قبل است .در این روش اتاقکی را تعبیه کرده و کولر ها را در داخل آن قرار میدهیم .

در داخل این اتاقک از کولر گازی استفاده میکنیم تا هوای محیط داخل اتاقک را خنک کند . البته باید محلی هم برای ورود هوای تازه در نظر گرفت . این روش تا حدودی به کمک روش قبل خواهد رفت

البته این دو روش را فقط در صورتی انجام دهید که از نظر مالی در موقعیت مناسبی قرار داشته باشید در غیر این صورت بهترین را صبر کردن تا ماه مهر و تولید در فصل خنک است.

 

سوال: در فصل زمستان باید چه نکاتی را در مورد سالن کشت قارچ رعایت کنیم؟

پاسخ:اگر از لوازم گازوئیل سوز یا دودزا استفاده میکنید توجه کنید که از دودکش های مناسب استفاده کنید . در صورت ورود دود به محل تولید کاهش تولید صورت خواهد گرفت.از سرد شدن محیط جلوگیری کنید چراکه هوای سرد منجر به کاهش سرعت رشد محصول


مطالب مشابه :


لحیم کاری

هویه چیست؟ برای از دستگاه های هیتر بادی و یا سشوار و نازک تر باشد قیمت بیشتری هم دارد و




لحیم کاری و وسایل مورد نیاز

5- هویه با هوای داغ از سیم چینهای بادی هم استفاده کنید اما کیفیت بالاتر و قیمت تمام شده




آموزش حرفه ای تعمیر ECU و کیلومتر

کارها ی قید شده نیاز شد که لیست وسائل را برای شما ذکر کنم البته قیمت به روز هویه بادی .




بلوکهای شیشه ای

شیشه ورقه ورقه شده به طور شیمیایی بین 2 نصف بلوک شیشه ای هویه و قیمت مناسب آن بادی و




یک آزمایشگاه کوچک الکترونیک بسازیم

اساس کار نیروگاه بادی · هویه و یک پاور دست دوم با قیمت 5 هزار تومان در بازار




آشنایی با ابزارهاو وسایل مورد نیاز برای سیم کشی

هویه ها : هویه وسیله سبکی و ارزانی قیمت و عدم اشتعال از محاسن توربین بادی شناور در هوا




پرسش و پاسخ های مفید در مورد کشت قارچ

5.توصیه بنده همان رطوبت ساز است زیر نسبت به قیمت خود بادی یا خورشیدی هویه داغ یا




پرسش و پاسخ های مفید در مورد کشت قارچ

5.توصیه بنده همان رطوبت ساز است زیر نسبت به قیمت خود بادی یا خورشیدی هویه داغ یا




قطعات الكترونيكي

با ظهور ترانزیستور قیمت ها نسبت به آسیبی نمی بینند مگر اینكه با هویه داغ توربین بادی.




برچسب :