پل های ماکارونی

پلهای ماکارونی مدل اولیه پلهای واقعی هستند. در واقع در مسابقه سازه سبک پلهای ماکارونی، شرکتکنندگان ملزم به ساخت پلی هستند که بتواند وزنه 2 کیلویی را در مدت 5 دقیقه تحمل کند. 
در مسابقه سازه سنگین لازم است وزن پل کمتر از 65 گرم باشد و بهگونهای ساخته شود که بتواند بار بیشتری را تحمل کند. به هر حال نکته جالب آنکه پلهایی که تنها از ماکارونی و چسب حرارتی ساخته میشوند میتوانند حدود 150 تا 200 برابر وزن خود، بار تحمل کنند.
حال ما نیز به بهانه برگزاری دومین دوره مسابقه های دانشجویی پلهای ماکارونی در دانشگاه صنعتی امیرکبیر به تهیه گزارشی از این مسابقه ها اقدام کرده ایم.
اصولا در رشته های مهندسی دانشجویان دروس تئوری را می گیرند تا در نهایت در اجرا آنها را به کار ببرند. هرچه استفاده از این یادگرفته ها زودتر اتفاق بیفتد، بهتر است و این امکان وجود دارد که اشتباهات موجود را بر طرف کند، بخصوص اگر این فرصت در دوران تحصیل فراهم شود.
از جمله فعالیتهایی که به این هدف کمک میکند مسابقه های دانشجویی است و یکی از این مسابقه ها، مسابقات پل ماکارونی است که در رشته مهندسی عمران برگزار میشود. البته این رقابت در مقایسه با مسابقه هایی همچون رباتیک رایانه، بتن در عمران وChemicar (کاربرد سوختهای پاک) در رشته شیمی روند آسانتری داشته و البته در ایران مسابقه جوانی است.

پلهای ماکارونی در دنیا
مسابقه پلهای ماکارونی و درکل سازه های ماکارونی در دنیا و دانشگاه های کشورهای صاحب نام در امر پلسازی یک مسابقه شناخته شده است. برای مثال دانشگاه OUC (کلوناKelowna) در ایالت بریتیش کلمبیا(Britich Clombia) کانادا تا کنون بیش از 22 سال این مسابقه را برگزار کرده است.
با نگاهی به شرایط کشور کانادا دلیل برگزاری این مسابقه روشنتر خواهد شد. برای مثال شهر ونکوور (vancover) که مرکز این ایالت است، متشکل از جزیره های کوچک و بزرگ است که لازم است برای ایجاد مسیر بین آنها پل زده شود. نکته جالب، عمر مفید اینگونه پلها و نیز اصرار برای کاهش هزینه آنهاست.
لذا بهینهترین طرح برای این پلها لازم است. با اینکه کانادا کشور ثروتمندی است، اما با نگاه دقیق به بودجه های اختصاص یافته برای این امور میتوان به این جمعبندی رسید که اصرار بیش از حد برای کاهش هزینه ها دارند.
پل معلق معروف شهر ونکوور که سمبل این شهر است یکی از راه های ارتباطی مهم بین منطقه مسکونی و تجاری این شهر است و مسدود شدن آن به علل مختلف باعث فلج شدن شهر خواهد شد.
با توجه به میزبانی شهر ونکوور برای المپیک زمستانی 2010 مقامهای عالیرتبه این شهر تصمیم به ساخت پلی به موازات قبلی گرفتهاند و از هم اکنون با وضع مالیات و گرفتن عوارض از مهاجران به این ایالت اقدام به جمعآوری بودجه لازم کرده و قصد دارند مهندس طراح این پل یک کانادایی باشد. این شرح به منظور بیان اهمیت زیاد بحث پل و طراحی آن در کانادا است.
شرایط مشابهی برای سازه های حجیم ماکارونی در کشور ژاپن نیز وجود دارد که به کمک آنها میتوان جزیره های مصنوعی ساخت. اما دلیل استفاده از ماکارونی در ساخت این نمونه ها در درجه اول سهولت ساخت پلها با این مصالح است.
ماکارونی براحتی بریده میشود و تهیه آن بسیار راحت است و در هر فروشگاه یافت میشود، براحتی چسبکاری شده و از همه مهمتر اینکه تغییر شکلهای آن تشابه بسیار زیادی با مصالح بهکار رفته در پل از جمله فولاد دارد. اصول مهندسی در ساخت پلهای ماکارونی بسیار بازر است.

پلی از جنس ماکارونی
در پل ماکارونی، جنس تمام المانها و اعضای آن از ماکارونی است و با توجه به فشاری یا کششی بودن اعضا، قطرلازم برای آن انتخاب میشود.
برای تشکیل گره ها نیز از چسب استفاده میشود. در مهندسی عمران درسی به نام تحلیل سازه ها وجود دارد که در بخشی از آن که مربوط به خرپاها (سازه های به کار رفته در پلها) است، روند محاسبه نیروهای اینگونه پلها تدریس میشود و غالبا دانشجویان درسال دوم تحصیل آن را فرا میگیرند.
با توجه به تنوع موجود در پلهای واقعی، مسابقه های پل ماکارونی نیز داری تنوع بسیاری است. پلهای صفحهای، خرپایی، قوسی، معلق و... انواعی از پلهای رایج در صنعت عمران هستند که مسابقه های پل ماکارونی نیز نسبت به شرایط مسابقه استفاده از این پلها را مورد توجه قرار داده است.

هدف از مسابقه ها
در مسابقه های پل ماکارونی سعی در این است که دانشجو بتواند از بین ایده های مختلف برای مسابقه، بهترین را انتخاب کند. مثلا درمسابقه هایی که به سازه سنگین معروف است، هدف ساخت پلی است که از وزن مشخصی کمتر بوده و بتواند بیشترین نیرو را داشته باشد.
تصور کنید لازم است در دهانهای خاص پلی ساخته شود که هزینه اختصاص یافته برای آن محدود است. اگر هزینه را متناسب با وزن مصالح مصرفی در نظر بگیریم پس نیاز به ساخت پلی است که میزان مصالح موجود محدود است. هرچه این پل بتواند ترافیک بیشتری را عبور دهد، بهتر است.
به این منظور مسابقه سازه سنگین طراحی شده است و اصول کار در آن بدین شکل است که وزن پل را به عددی محدود میکند و لازم است طراحیها به نحوی باشد که زیر وزن مجاز قرار گیرد. مثلا در مسابقههای کانادا این وزن حداکثر یک کیلوگرم بوده و در مسابقه های برگزار شده در دانشگاه امیر کبیر650 گرم.
جالب است بدانید در مسابقه های کانادا پلی با وزن یک کیلوگرم توانسته است درحدود 250 کیلوگرم بار را تحمل کند. بهترین طرح برای استفاده در مسابقه های سازه سنگین طرح قوسی است که نمونه آن پل اهواز است. 

پلهای سبکتر
مشکل دیگر مسابقه پل ماکارونی، مسابقه سازه سبک است که در آن باربری پل محدود شده و هرچه پل سبکتر باشد، بهتر است. با توجه به اینکه در صورت بارگذاری ماکارونی تغییر شکل در آن ایجاد شده و با گذشت زمان زیاد میشود، لازم است زمانی برای تحمل بار نیز لحاظ شود. آنچه تا کنون در مسابقه ها رایج بوده، استفاده از بار 2 کیلوگرمی به مدت 5 دقیقه است و در نهایت پل سبکتر برنده خواهد شد.
در واقعیت نیز این شرایط وجود دارد که حجم ترافیک یا خطوط ترافیک معین است و لازم است پلی احداث شود. لذا بار مورد تحمل معلوم بوده و مشخص است هرچه پل سبکتر باشد، مصالح کمتری در آن استفاده شده و در نهایت ارزانتر تمام خواهد شد.
مسابقه سازه سبک و سنگین دوگونه رایج در مسابقه های پل ماکارونی است که امسال برای اولین بار این دو مسابقه در دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار شد، اما همواره قوانین نیز بر این مسابقهها حاکم است که مشخصات طراحی پل را به طراح دیکته میکند. همچنین این قوانین به واقعیتر شدن طراحی نیز کمک میکنند. مثلا از جمله موارد مورد نیاز برای طراحی پل، ارتفاع، طول، دهانه، حمل اعمال بار و…  است که در قوانین گنجانده شده است


مطالب مشابه :


طرح و نقشه سازه های ماکارونی

پــــــل ماکــــارونی این طرح اینه که بر خلاف سایر طرح های نیم دایره در قسمت آرک و یک




طرح سازه های ماکارونی

سازه های فشاری . پل با دهانه کوتاه که در آنها پدیده کمانش مورد مطالعه قرار میگیرد اکثر اعضای




پل های ماکارونی

در مسابقه های پل ماکارونی سعی بهترین طرح برای استفاده در مسابقه های سازه سنگین طرح




پل ماکارونی

در مسابقه های پل ماکارونی سعی بهترین طرح برای استفاده در مسابقه های سازه سنگین طرح




سازه های ماکارونی:

سازه های ماکارونی: اهداف کلی طرح. طراحی و ساخت پل و ستون های فشاری رایج ترین رشته های این




پل های ماکارونی !

پل های ماکارونی ! - پل های خوراکی ! لذا بهينه ‌ترين طرح براي اين پلها لازم است.




ساخت یک سازه ماکارونی ساده ( پل )

ساخت یک سازه ماکارونی ساده ( پل اندازه های طرح مورد نظر با رشته های ماکارونی




پل ماکارونی

در مسابقه های پل ماکارونی سعی بهترین طرح برای استفاده در مسابقه های سازه سنگین طرح




برچسب :