ساخت ماکت معماری و توصیه هایی به دانشجویان

اولین نکته : برنامه مشخصی برای ماکت معماری خود در نظر بگیرید
اولین و مهمترین نکته در ساخت ماکت معماری این است که هدف مشخص و بسیار واضحی برای خود ترسیم کنید.به بیانی دیگر به چه منظور این ماکت را می سازید و به چه چیزهایی برای برقراری ارتباط با بینندگان و پرزنت خوب نیاز دارد . تعداد کمی از افراد پول کافی برای نشان دادن تمام جزئیات دارند. به همین دلیل باید جنبه ای از بیان ماکت که می خواهید بیشتر بر روی آن تمرکز کنید را مشخص نمایید.برای مثال اگر ماکت شما در یک مکان شلوغ قرار دارد، یک حجم ساده تک رنگ می تواند به خوبی باعث شود بینندگان درک فوری و اولیه ای از حجم شما و ارتباط آن با سایر عناصر محیط بدست بیاورند.در پی آن رنگ ها ، متریال ، راندو های دستی بر روی ماکت و تصاویر پرینت شده ای که روی ماکت می چسبانید باعث می شود که اطلاعات اضافه ای پس از مرحله اول به مخاطب منتقل شود .برخورد دیگر این است که یک ماکت کلی به صورت تک رنگ و حجمی بسازید و سپس قسمتی از آن مانند درب ورودی را با جزئیات بیشتر و اضافه نمودن رنگ و …از سایر قسمت های ماکت دقیق تر نموده و نگاه مخاطب را بسوی آن جلب نمایید .یا می توانید ماکتی برشی ساخته و با نشان دادن قسمتی از فضای داخلی طرح و نحوه جایگیری مبلمان و طراحی محیط، با جزئیات کامل بر روی آن تاکید کنید.
مهمترین نکته آن است که برنامه مشخصی از کاری که قرار است انجام دهید مشخص کنید و تعیین کنید که چه حالتی از ماکت به هدف در ذهن شما نزدیک است.

چه مقیاسی برای ماکت معماری مناسب است ؟
بعد از اینکه مشخص کردید می خواهید چه چیز را نشان دهید باید مقیاس مناسب را نیز تعیین کنید.این تصمیم متاثر از دو نکته اساسی است:
اینکه محوطه ای که قرار است مدل کنید چقدر وسعت دارد و اینکه به چه میزان قصد نمایش جزئیات دارید.برای مثال اگر قصد ساخت ماکت یک محوطه بزرگ همچون یک شهرک مسکونی را داشته باشید باید از اسکیل های کوچک تر استفاده کنید . برای مثال ۱:۵۰۰ و حتی تا مقیاس ۱:۱۰۰۰ . این مقیاس ها به شما امکان عملی شدن پروژه ساخت ماکت را می دهد ولی باید آگاه باشید که در این مقیاس شما توانایی نشان دادن جزئیات خاصی را ندارید .
اگر هدف شما نشان دادن کلیت بناست مقیاس های ۱:۱۰۰ تا ۱:۲۰۰ مناسب هستند.در این مقیاس شما می تواند جزئیاتی همچون درها ، بالکون ، نرده ها و سایر موارد را به خوبی نشان دهید.با این حال اگر قصد نمایش قسمتی خاص از دیتیل یک بنا را دارید باز هم باید به اسکیل های بزرگتر همچون ۱:۵۰ فکر کنید .
رعایت مقیاس در ماکت سازی یکی از مهمترین نکات مربوط به ساخت است و باید بسیار مورد توجه قرار گیرد زیرا به درک درست مخاطب از بنای مدل شده کمک خواهد نمود.
روش ها و متریال های ساخت ماکت معماری
در زمینه ساخت و متریال ،روش ها و منابع بسیار متنوعی وجود دارد که اشاره به تمامی آنها در این مقاله امکان پذیر نیست و سعی می کنیم کمی در مورد انتخاب درست شما را راهنمایی کنیم .
با خود صادق باشید و بررسی کنید که در زمان باقی مانده و با بودجه شما چه امکاناتی برایتان فراهم است.شروع به ساخت ماکتی نکنیدکه به دلیل جزئیات فراوان نتوانید در زمان مقرر به اتمام برسانید.بسیار پیش می آید که در محیط های آکادمیک دانشجویانی که توانایی بالایی در ساخت ماکت و مدل سازی دارند نمی توانند به موقع ماکت خود را تحویل دهند .ایشان اشتیاق به هرچه دقیقتر ساختن و ظریف نمودن ماکت خود دارند که باعث می شود زمان زیادی را صرف این کار نمایند .گاهی نیز ماکت تکمیل ولی باعث عدم توجه سازنده به سایر قسمت های مهم ارائه خود همچون شیت بندی و تحقیقات تئوری می شود.بنابراین بهتر است با دیدی معقول نسبت به پروژه و توانایی های خود ماکتی در خور توجه تهیه کنید.
یکی از نکات مهم دیگر که بسیار در آن خطا مشاهده می شود رنگ و رنگ آمیزی در ماکت سازی است.در بسیاری موارد بهتر و کم ریسک تر است که ماکت شما تک رنگ یا مونوکروم باقی بماند.مگر اینکه تخصص بالایی در رنگ شناسی و تکنیک های رنگ آمیزی داشته باشید یا وجود رنگی خاص در قسمتی از المان های ماکت شما جهت پرزنت الزامی باشد .
همیشه ماکت خود را بر روی یک سطح شفاف ، تمیز و محکم قرار دهید که لبه های تیز و صافی دارد .برای مثال صفحه های ام دی اف یا شیشه ضخیم .این کار به پرزنت بهتر و تصویر یک قاب مجازی دور ماکت در ذهن مخاطب کمک می کند.

اگر امکانات و ابزار مناسب و همچنین تجربه کافی در زمینه ماکت سازی داشته باشید استفاده از ورق متریال های مختلف همچون فوم و فوم بورد ، ورق های چوبی همچون بالسا و هر متریالی که بتوان آنرا به وسیله تیغ تیز برید و با چسب در کنار هم چسباند استفاده کنید.در این حالت نتیجه بهتری به نسبت ماکت های تو پر و حجمی بدست خواهید آورد.
سعی کنید تمام خطوط را تمیز ، دقیق و بدون اعوجاج ببرید . این نکته بسیار مهم است بخصوص در زمانی که قطعاتی مربعی شکل همچون طبقات را برش می دهید . سعی کنید تمام زوایا ۹۰ درجه باشند . حتما از خط کش فلزی برای برش متریال ماکت خود استفاده نمایید.
برای برش متریال با کاتر بهتر است چند بار به صورت نیمه عمیق کاتر را عبور دهید و سپس برش نهایی را انجام دهید ، این کار باعث می شود که لبه های برش تمیز تر و همچنین خطر بریدن انگشتتان کمتر شود.


کاربرد انواع چسب در ساخت ماکت و مدل سازی

کاربرد انواع چسب در ساخت ماکت و مدل سازی

چسب ها یکی از ارکان مهم ماکت سازی و جهت اتصال قطعات مختلف ماکت ها به یکدیگر به کار می روند. چسب ها دارای انواع گوناگونی هستند که هریک برای منظوری خاص تهیه شده اند . داشتن دانش و تجربه در زمینه استفاده از چسب مناسب باعث بالا رفتن کیفیت ماکت های ساخته شده و عمر طولانی تر آن خواهد شد.برخی از چسب ها دارای تاریخ انقضای خاص هستند و پس از مدتی خاصیت خود را از دست داده و جدا می شوند. برای ساخت ماکت و انتخاب چسب مناسب موارد مهمی بررسی می شوند .اصلی ترین نکته متریال مورد استفاده در ماکت سازی است . مسئله بعدی زمان موجود برای ساخت و در نهایت مقدار بودجه شما برای ساخت ماکت است.در ادامه بیشتر با چسب ها آشنا خواهیم شد.
یکی از اصلی ترین نکات در انتخاب چسب مناسب برای ساخت ماکت همانطور که در بالا نیز ذکر شد موادی است که قصد ساخت ماکت به وسیله آن دارید.برای مثال برای چسباندن قطعات فومی ماکت نباید از چسب هایی که دارای حلال های نفتی همچون تینر در خود هستند استفاده کنید. این مسئله باعث آب شدن و از بین رفتن قطعات فومی ماکت شما خواهد شد.یا برای چسباندن کاغذ های نازک و مقوا بهتر است از چسب چوب استفاده نشود زیرا آب موجود در چسب چوب باعث تورم و چروک شدن مقوای شما خواهد شد.
در ادامه با بررسی انواع چسب های تجاری موجود در بازار به صورت جداگانه موارد مثبت و منفی آنها را ذکر خواهیم کرد.

چسب چوب : چسب چوب یکی از چسب هایی است که افراد در ابتدا با آن آشنا می شوند.این چسب ها پایه طبیعی داشته و از مواد شیمیایی کمتری در آن استفاده شده است.این مسئله در مورد کسانی که به صورت طولانی با چسب ها در تماس هستند بسیار مهم است.چسب چوب به وسیله آب رقیق می شود و برای چسباندن انواع چوب ، چوب بالسا در ماکت سازی ، انواع کاغذ و مقوا و سایر موادی که پایه طبیعی داشته و از چوب تهیه شده اند بسیار مناسب است.به دلیل استفاده از آب به عنوان حلال در چسب چوب ،این چسب در هنگام خشک شدن بخارات سمی ایجاد نمی کند و صدمه ای به فرد استفاده کننده نمی زند.چسب چوب در بسته بندی های مختلفی همچون تیوپ های چند گرمی تا سطل های بیست کیلویی عرضه می شود.با توجه به قیمت بالای نمونه های چسب تیوپی می توانید چسب چوب را داخل ظرف سس یا ظروف مشابه که دهنه ای باریک دارند ریخته و از آن استفاده کنید. این کار باعث می شود زدن چسب بر روی قطعه مورد نظر به صورت دقیق و تمیز انجام شود و کیفیت نهایی ماکت بالا رود. این چسب در کل متریالی ارزان برای ماکت سازی به شمار می رود.
از معایب چسب چوب می توان به زمان نسباتا طولانی برای خشک شدن و همچنین اثر منفی بر روی مقواهای نازک به دلیل نفوظ رطوبت و ایجاد اشکال در ماکت اشاره کرد.

چسب قطره ای و چسب ۱-۲-۳ : چسب قطره ای و یک دو سه هر دو دارای پایه مشترک شیمیایی هستند و چسب قطره ای تنها کمی رقیق تر از چسب یک دو سه می باشد. از این چسب با عناوینی همچون Super Glue یاد می شود.این چسب ها از لحاظ چسبندگی بسیار قوی هستند و پایه شیمیایی دارند.از چسب های قطره ای و یک دو سه تقریبا می توان بر چسباندن هر قطعه ای استفاده کرد.
ویژگی این چسب ها سرعت بالای خشک شدن و استحکام آنها می باشد.با چسب های ۱-۲-۳ در کنار مخزن چسب یک عدد اسپری خشک کننده نیز وجود دارد که با زدن اسپری در محلی که چسب استفاده شده است سرعت خشک شدن بسیار سریع تر می شود و در چند ثانیه چسب مورد نظر سخت می شود.البته بدون استفاده از اسپری نیز چسب های یک دو سه سخت خواهند شد ولی نیازمند زمان بیشتری خواهد بود. وجود اسپری باعث افزایش سرعت ساخت ماکت شده و دیگر نیاز نیست برای ادامه ساخت ماکت مورد نظر در انتظار خشک شدن قطعه چسبانده شده بمانید و این نکته بسیار با اهمیت است.چسب قطره ای بر روی فوم و یونولیت (پلاستوفوم) کمی تاثیر منفی گذاشته و بهتر است استفاده نشود.
از معایب چسب های قطره ای و یک –دو-سه باید به قیمت بالا و مضر بودن آنها برای پوست و چشم انسان اشاره کرد.بخارات حاصل از خشک شدن این چسب ها و همچنین اسپری مورد استفاده بسیار سمی و باعث صدمات جدی به ناحیه چشم و ریه های انسان می شود. از اینرو توصیه می شود در هنگام استفاده از این چسب ها در محلی که تهویه مناسب وجود دارد مشغول به ساخت ماکت خود شوید.

چسب فوم : این نوع چسب که در ایران به چسب اوهو نیز معروف است نوعی چسب مایع و شفاف است که در آن از مواد حلال فوم استفاده نشده است و باعث می شود بتوانید از آن برای چسباندن انواع قطعات فومی استفاده کنید.قدرت چسبندگی چسب فوم پایین است و مدت زمان خشک شدن آن نیز نسباتا طولانی است.از این نوع چسب نمی توان به صورت حرفه ای در ساخت ماکت استفاده کرد زیرا به دلیل استحکام پایین چندان مورد اعتماد نیست و در ساخت ماکت های اتود و اولیه یا ماکت های بسیار ساده دانشجویی استفاده می شود.

چسب همه کاره: این چسب ها در واقع پلیمر (پلاستیک) هایی هستند که درون حلالی قوی همچون استون یا تینر حل شده و پس استعمال حلال داخل چسب از پلیمر جدا شده و در نهایت ماده ای سخت باقی می ماند .از چسب های همه کاری برای چسباندن مقوا ، چوب ، پارچه و سایر متریال های مورد نظر در ماکت سازی استفاده می شود. این چسب همانطور که اشاره شد به دلیل وجود حلال های نفتی باعث خورده شدن فوم ها می شود.چسب همه کاری سرعت خشک شدن متوسطی دارد و از نظر قدرت چسبندگی نیز متوسط است.از چسب های همه کاره نمی توان در ساخت ماکت های دقیق استفاده نمود ولی در ساخت ماکت های مقوایی و چوبی ساده بسیار خوب عمل می کند.باید توجه کنید که استفاده از این چسب نیز نیاز به محیط دارای تهویه مناسب داشته و تماس طولانی با آن باعث مشکلات تنفسی و مغزی خواهد شد.

چسب ماتیکی : چسب ماتیکی نوعی چسب خمیری شکل است که در بسته بندی ای شبیه به ماتیک های آرایشی عرضه می شود .
این چسب های با چرخاندن قسمتی در انتهای بسته بندی از تیوب خود خارج شده و برای چسباندن سطوح بزرگ همچون مقوا و پارچه کاربرد دارند . این چسب ها قدرت چسبندگی نسباتا پایینی داشته و صرفا جهت چسباندن سطوح بزرگ و کاغذ یا عکس بر روی ماکت استفاه می شوند و برای این کار بسیار مناسب هستند.

چسب های تفنگی یا چسب های حرارتی : چسب های تفنگی دارای بدنه ای پلاستیکی هستند که از پشت لوله های پلاستیک نرم داخل آنها شده و به وسیله المنت برقی داخل بدنه این لوله های ذوب شده و از سر فلزی جلوی دستگاه خارج می شوند.این چسب های برای چسباندن انواع پلاستیک ها بسیار مناسب هستند.از چسب های تفنگی یا حرارتی می توان برای چسباندن فوم ها نیز استفاده کرد و دیگر مشکل آب شدن فوم توسط حلال چسب های دیگر را نخواهید داشت.برای استفاده از این چسب ها باید به برق دسترسی داشته باشید.دهنه خروجی فلزی دستگاه در هنگام استفاده گرم می شود و باید مراقب برخود آن با پوست خود باشید.
چسب های حرارتی حجم زیادی در هنگام استفاده داشته و برای کارها ظریف توصیه نمی شود.

رزین ها : رزین ها چسب هایی با پایه پلیمری هستند که به صورت مایع در حجم های بسیار زیاد قابل تهیه و در ساخت قطعات مختلفی همچون قطعات فایبرگلاس ، مجسمه های تزئینی و ماکت های دقیق و حرفه ای کاربرد های بسیاری دارند.از رزین ها می توان برای قالب گیری قطعات و ساخت ماکت های که به صورت تیراژ تولید می شوند استفاده می شود.به دلیل عدم کاربرد رزین ها در ساخت ماکت های ساده و غیر حرفه ای از توضیح بیشتر در مورد آن خودداری می کنیم.
در نهایت امیدواریم با مطالعه مطالب فوق و همچنین تجربه مستقیم هریک از موارد فوق گامی در افزایش دانش و کیفیت ساخت ماکت های شما داشته باشیم .


مطالب مشابه :


ماکت سازی

طرح ساده - ماکت سازی - طراحی و اجرای ،آنالیز بها،چیدمان پلان ،وکلیه پروژه های دانشجویی




ساخت ماکت معماری و توصیه هایی به دانشجویان

معماری دبیرستان - ساخت ماکت معماری و توصیه هایی به دانشجویان - آموزش ومطالب مهم معماری




ماکت

معمار - ماکت - تحقیق های 31- چند ابزار ساده مورد استفاده درماکت سازی رانام برید؟ قیچی




ماکت سازی: مواد ، متریال و روش های ساخت

معماری - ماکت سازی: مواد ، متریال و روش های ساخت - موضوعات مربوط به معماری




طرح درس

3- اگر بخواهیم یک ماکت ساده بسازیم به چون تیم ها معیار های متفاوتی در مورد ماکت سازی




کاردستی و ماکت های زیبا

کار دستی و ماکت های زیبا. در این پست دنیای حرفه و فن به طرح چند کاردستی و ماکت زیبا می پردازم.




آلبوم نمونه کار ماکت ، ساخت ماکت های معماری

آلبوم نمونه کار ماکت ، ساخت ماکت های ساخت ماکتهای معماری و صنعتی با متریال های مختلف




ساخت مدل ماکت ریه

آموزش علوم تجربی - ساخت مدل ماکت ریه - نگاهی تازه به علوم و آموزش آزمایش های ساده از کشور




ماکت های معماری

ماکت های معماری مدل های فیزیکی ارائه دهنده پروژه های معماری هستند که به منظور ارائه مفاهیم




ساخت ماکت بازو

آموزش علوم تجربی - ساخت ماکت بازو - نگاهی تازه به علوم و آموزش آزمایش های ساده از کشور




برچسب :