اشتباهات متداول در انتخاب رشته‌ دانشگاه آزاد

اشتباهات متداول در انتخاب رشته دانشگاه آزاد

از مهمترین اشتباهات داوطلبان در انتخاب رشته‌‌ دانشگاه آزاد، انتخاب رشته از مجموعههای مختلف است. مثلاً افراد به تصور اینکه در دانشگاه سراسری، داوطلب رشته ریاضی میتواند رشتههای مدیریت را نیز انتخاب کند، در دانشگاه آزاد هم چنین کاری را انجام میدهند. در حالی که انتخابهای این چنینی در دانشگاه آزاد اشتباه است و این انتخاب به دلیل اشتباه داوطلب (در سالهای قبل) حذف میشد و در سالهای گذشته که ثبتنام این دانشگاه به صورت اینترنتی بود، نرمافزار اجازهی چنین انتخابهای اشتباهی را نمیداد. تشخیص رشتههای یک مجموعه بسیار ساده است.
 
در دفترچهی ثبتنام در مقابل هر رشته، دو عدد که با خط تیره جدا شدهاند، نوشته شده است که عدد سمت چپ، شماره مجموعه و عدد سمت راست، شماره زیرمجموعه است. شما در انتخاب رشته فقط به عدد سمت چپ توجه کنید تا با شماره مجموعه شما یکسان باشد. زیرمجموعه، گروهی از رشتههای مجموعه شماست که در آن‌‌ها ضرایب درسها متفاوت است. مثلاً در مجموعه 1، رشته مهندسی مکانیک در زیرمجموعه 5 قرار میگیرد و در آن تأثیر و ضریب شیمی، پایین و ریاضی بالاست. در حالی که مهندسی شیمی در همان مجموعه 1 در زیرمجموعه دیگری قرار میگیرد که در آن تأثیر شیمی بسیار بالاتر است و داوطلب رشته ریاضی میتواند هر دو این رشتهها را در انتخاب خود بیاورد.


به مثالهای زیر توجه کنید:

مهندسی مکانیک 5-1/ مهندسی معماری10-1/ زمینشناسی 4-2/ دامپزشکی 1-2/ مدیریت صنعتی 3-4/ زبان فرانسه 3-3/ زبان فرانسه 1-5/ طراحی پارچه و لباس 3-6.

(این کدهای زیرمجموعه از دفترچهی سال قبل استخراج شده و باید با دفترچه امسال چک شود.)

در بالا، داوطلب ریاضی (مجموعه 1) فقط حق دارد رشتههایی را انتخاب کند که عدد سمت چپ آنها صرفنظر از عدد سمت راست یک باشد. داوطلب تجربی (مجموعه 2) هم باید رشتههایی را که عدد سمت چپ آنها دو است، انتخاب کند و باقی داوطلبها نیز به همین ترتیب عمل کنند.

لازم به ذکر است هر داوطلب در نظام تماموقت و پارهوقت فقط باید از یک مجموعه انتخاب رشته کند. 

از اشتباهات دیگر داوطلبان (که با توجه به انتخاب رشته‌‌ اینترنتی حذف شده است)، انتخاب رشتههای ستارهدار در انتخابهای دوم به بعد است. همانطور که اکثر شما میدانید، رشتههایی که با علامت * در دفترچه‌‌ ثبتنام مشخص شدهاند، فقط باید در انتخاب اول قرار گیرند. برخی اینکار را یک محدودیت از جانب دانشگاه تلقی میکنند، در حالی که یک راهنمایی خوب است. چرا که رشته *دار به معنای این است که چنین رشته‌‌ای به قدری شرکتکننده دارد که تمام ظرفیت آن در انتخاب اول پر میشود مانند رشته الکترونیک تهران مرکزی که در قسمت قبل مثال زدیم. مسلماً چنین رشتههایی از نوع خوشایند و قابل قبول برای داوطلبان است. البته اجباری نداریم که حتماً در انتخاب اول رشته ستارهدار انتخاب کنیم، بلکه میتوانیم انتخاب اول خود را هم بدون ستاره انتخاب کنیم.

از اشتباهات دیگر داوطلبان (که باز هم انتخاب رشته اینترنتی آن را حذف کرده است)، عدم توجه به گزینش جنسیتی است. در دانشگاه آزاد برای برخی رشتهها، پذیرش زن یا مرد وجود ندارد و در صورت انتخاب، آن رشته انتخابی حذف میشود.   نکات تکمیلی

در انتخاب تماموقت غیرپزشکی، گزینهای با عنوان انتخاب هفتم یا انتخاب دانشگاه وجود دارد. در انتخابهای غیرپزشکی نیز انتخاب دانشگاه (یا انتخاب پنجم) وجود دارد. پاسخ بلی به این سؤال به معنای این است که به دانشگاه آزاد اجازه میدهیم اگر در هیچکدام از رشتههای انتخابی خود پذیرفته نشدیم، دانشگاه با توجه به مجموعه و رشته و تراز، یک رشته برای ما انتخاب کند. همه‌‌ ما باید بدانیم این انتخاب را علامت بزنید و برخلاف تصور برخی افراد، اینکار هیچ ضرری ندارد و به هیچ عنوان احتمال قبولی شما را در انتخابهای دوم کم نمیکند.

به کارنامه‌‌ شماره یک توجه کنید. از این کارنامه که متعلق به کنکور 87 است، چندین نکته میتوان آموخت. اول اینکه، فرد در نهایت بلندپروازی رشتهای را در انتخاب خود گزینش کرده که (تقریباً) بالاترین نمره آخرین فرد قبولی را داشته است. نمره داوطلب هم نشان میدهد او چندان دانشآموز فعالی نبوده است و بدون دقت انتخاب رشته کرده است. از طرف دیگر، به طور کامل از چهار انتخاب پزشکی استفاده نکرده و جای انتخاب چهارم را خالی گذاشته است، در حالی که میتوانست به دلخواه شهری را انتخاب کند یا حتی در اطراف تهران رشتههای دست پایینتر را قرار دهد تا شاید با تراز نه چندان مطلوب خویش در آنها پذیرفته شود. نکته مثبت این کارنامه این است كه فرد به انتخاب دانشگاه بلی گفته بود و همین امر باعث شده با همان توان علمی شهری بسیار نزدیک به تهران در رشتهای شبیه انتخاب دوم خود پذیرفته شود. اگر چه این دانش آموز دختر بوده ولی برای بسیاری از پسرها که متأسفانه با جدیت درس نمیخوانند، انتخاب دانشگاه از رفتن به سربازی بهتر است! گاهی حتی رشتههای کاردانی شهرهای خوب و نزدیک در انتخاب دانشگاه پر میشود. پس علامت زدن آن محدودیتی ایجاد نمیکند.

در کارنامهی شماره  2، فرد موردنظر فقط با 7 نمره تراز (5975- 5968)، نتوانسته در انتخاب اول خود قبول شود و فقط به خاطر انتخاب منطقی در گزینش دوم خود توانسته در تهران قبول شود. 

در کارنامه شماره 3 هم به نظر نشاندهنده فردی است که خودش را خیلی دست کم گرفته و انتخابی انجام داده که (اگر به این رشته علاقهی خاصی نداشته) میتوانست جایگزین بهتری داشته باشد.

کارنامه شماره 1

انتخاب  شهر / رشته نمره کل نمره آخرین فرد قبول شده توضیحات
تهران پزشکی/ پزشکی  5210  6940  مردود 
2 کرج/ پرستاری 5210 6542  مردود 
3 تهران پزشکی / علوم آزمایشگاهی 5210 6962 مردود 
دانشگاه سمنان/ مامایی 5210 5204   

کارنامه شماره 2
 

انتخاب   شهر / رشته

نمره کل

نمره آخرین فرد قبول شده

رتبه داوطلب

رتبه آخرین فرد قبول شده

توضیحات

1

تهران علوم تحقیقات/ مدیریت جهانگردی

7295

5818

7

136

قبول

کارنامه شماره 3

انتخاب

شهر / رشته نمره کل

نمره آخرین فرد قبول شده

رتبه داوطلب

رتبه آخرین فرد قبول شده

توضیحات

1  

تهران جنوب/ مدیریت امور بانکی

5968

5975

151

148

مردود

2

تهران غرب/ حسابداری کاردانی

5968

5229

4

560

قبول

 

نحوه چیدن و ترتیب رشتههای انتخابی

شما پس از تخمین صحیح نمره (تراز) خودتان بر حسب آزمونهایی که تاکنون دادهاید (البته فرمول محاسبه تراز در آزمونهای گزینه دو مانند کنکور سراسری است و با نمره تراز دانشگاه آزاد خیلی متفاوت است)، میتوانید انتخاب اول تماموقت خود را انجام دهید. پس از آن باید انتخاب اول پارهوقت خود را برگزینید. تراز خود را در گزینش انتخاب اول پارهوقت باید کمی دست پایینتر بگیرید که در مثال زیر میزان آن را میآوریم. برخلاف تصور بسیاری از داوطلبان، انتخاب اول پارهوقت (حتی اگر شما از عنوان پارهوقت خوشتان هم نیاید)، از انتخابهای دوم تا ششم تماموقت مهمتر است.

در انتخابهای بعدی نیز باید رشتههایی انتخاب شود که تراز آنها در انتخاب اول (نه تراز متغیر) مانند مثال زیر، پلهای پایین بیاید تا احتمال قبولی آنها برای ما وجود داشته باشد.

به طور مثال اگر فردی تراز خود را حدود 6800 تخمین زده باشد، انتخاب زیر را بر حسب تراز رشتهها در انتخاب اول، مطابق جدول پایین صفحه انجام دهد. به این ترتیب ما یک انتخاب رشته خوب و کامل انجام دادهایم. البته اگر شما ترازهای متغیر (تراز انتخابهای دوم تا ششم) رشتهها را داشته باشید، وقتی در انتخاب اول، رشتهای را انتخاب کردید که تراز آن 6800 بود، میتوانید در انتخاب دوم رشتهای را انتخاب کنید که تراز متغیر آن حدود 6700 باشد و به همین ترتیب (با اختلاف 100 نمرهی تراز) انتخابهای خود را بچینید.

در آخر توصیه میکنیم حتماً دفترچه ثبتنام دانشگاه آزاد را مطالعه کنید. این مقاله قبل از انتشار این دفترچه نوشته شده است و ممکن است مانند هر سال تغییراتی در نوع انتخاب رشته و ثبتنام وجود داشته باشد. قطعاً لازم است تمام داوطلبان به دقت دفترچهی امسال را مطالعه کنند. 

رشتههای تماموقت تراز رشته در انتخاب اول  رشتههای پارهوقت تراز رشته در انتخاب اول آن 
اولویت اول  6800 اولویت اول 6400 
اولویت دوم 6100 اولویت دوم 5700
اولویت سوم 5900 اولویت سوم 5400 
اولویت چهارم 5700  اولویت چهارم  5100 
اولویت پنجم 5500 اختلاف تراز 400 نمرهای بین انتخاب اول تمام وقت و پارهوقت لازم و ضروری است. 
اولویت ششم  5300


مطالب مشابه :


اشتباهات متداول در انتخاب رشته‌ دانشگاه آزاد

در دفترچه ‌ ی ثبت ‌ نام در مقابل هر رشته، دو تخمین صحیح نمره ‌ (تراز) ‌ های گزینهدو




تراز چيست؟

در هر دو آزمون شما نمره 14 یكی از گزینه های بتوانند ازنمره ی تراز در تخمین




مبارزه با بی دقتی

خصوصي هدايت تحصيلي تراز 7000 رتبه دو آزمون گزینه دو ۱۷ و ایرانی تخمین




برچسب :