تزریق تحت هدایت سونوگرافی

توجه: استفاده از این مطلب و سایر مطالب وبلاگ طب فیزیکی و توانبخشی  فقط با ذکر منبع و لینک فعال مطلب مجاز می باشد.

با پیشرفت تکنولوژی استفاده از اولتراسوئد در تزریق مفاصل و بافت نرم افزایش یافته است. امتیاز منحصر به فرد سونوگرافی  در مقایسه با سایر انواع تصویربرداری آن است که یک تصویرسازی دینامیک ایجاد می‌کند. در حالنمای سوزن در سونوگرافی حاضر انجام تزریق تحت هدایت سونوگرافی جزو برنامه آموزشی دستیاران طب فیزیکی و توانبخشی می باشد.

در سونوگرافی  از امواج صوتی استفاده می‌شود که در مقایسه با فلوروسکوپی که از رادیاسیون استفاده می‌شود بی‌خطرتر است. از طرفی دقت بافتی که در سونوگرافی  وجود دارد در شرایطی حتی بهتر از MRI می‌باشد و به همین جهت در ساختمان‌هایی که نزدیک عروق و اعصاب می‌باشند مورد استفاده قرار می‌گردد.عصب سیاتیک

با استفاده از داپلر نه‌تنها می‌توان عروق نرمال را مشاهده کرد بلکه می‌توان نئوواسکولاریزاسیون ناشی از تاندینوپاتی را نیز مشاهده کرد و تخریب این عروق جدید تحت هدایت   سونوگرافی  باعث بهبود بالینی و تزریق شانه با هدایت سونوگرافیمورفولوژی خواهد شد.

بزرگ‌ترین اشکال سونوگرافی  آن است که به مقدار زیادی وابسته به کسی است که از دستگاه استفاده می‌کند. تزریقاتی که از سونوگرافی  استفاده می‌شود به روش "آزاد بودن یک دست" انجام می‌شود که در آن یک دست پروب را می‌گیرد و دست دیگر جایگاه سوزن را مشخص می‌کند. بنابراین تزریقات تحت هدایت   سونوگرافی  به زبردستی خاصی نیاز دارد. توصیه می‌‌شود قبل از اینکه پزشکان تزریق تحت هدایت   سونوگرافی استفاده کنند تجربه کافی در زمینه تصاویر سونوگرافی  داشته و اطلاعات کافی نیز داشته باشند. همچنین باید اطلاعات کافی در آناتومی موسکولواسکلتال داشته باشند.

یک گام مهم در تشخیص ساختمان‌ها آن است که پروب مناسب انتخاب شود. به عنوان مثال پروب‌های دارای فرکانس بالا(12-5 مگاهرتز) و خطی در تشخیص ساختمان‌های سطحی‌تر کاربرد دارند. در حالی که پروب‌های فرکانس پایین(5-3 مگاهرتز) و منحنی خطی در تزریق ساختمان‌های عمقی‌تر مثل مفصل هیپ کاربرد دارند. همچنین پروب‌های hockey stick که کوچک‌تر هستند، برای ساختمان‌های اطراف مچ پا یا مچ دست کاربرد دارند.

توصیه می‌شود قبل از تزریق تحت هدایت   سونوگرافی  یک جستجو اولیه از اندام    هدف انجام شود. به این ترتیب عروق و اعصابی که در آن ناحیه هستند مورد توجه قرار گرفته و مشخصات آن ناحیه بهتر نمایان می‌شودآناتومی زانو در سونوگرافی.

هر تزریق تحت هدایت   سونوگرافی  به روشهای مختلفی انجام می شود که هر کدام مزایا و معایب خود را دارند و در اینجا فقط چند روش  توضیح داده می‌شود.

سونوگرافی  می‌تواند از سوزن تزریق در صفحات طولی و عرضی تصویربرداری کند. وقتی سوزن به صورت طولیDisplaced-Meniscus-Ultrasound-Stem-Cell- مشاهده می‌شود، پروب موازی با سوزن روی سطح بدن قرار دارد و سوزن و پروب در یک صفحه قرار دارند و زمانی که سوزن به صورت عرضی مشاهده می‌شود پروب عمود بر سوزن روی سطح بدن قرار دارد و در یک صفحه نیستند. بهتر است زمان تزریق سوزن به صورت طولی قرار گرفته باشد. چون در این صورت بدنه و نوک سوزن به خوبی نمایان است. زمانی که پروب و سوزن در یک صفحه نیستند،‌ نوک سوزن به خوبی نمایان نمی‌باشد.

گاهی اوقات با اندکی چرخاندن یا تکان دادن نوک سوزن می‌توان آن را به خوبی مشاهده کرد. بازکردن بافت با تزریق نیز می‌تواند در رویت نوک سون کمک‌کننده باشد. در این روش مقدار کمی سالین استریل یا بی‌حس‌کننده موضعی به داخل فضا تزریق می‌شود. چون این مایع اکو کمی دارد، زمینه را تیره‌تر می‌کند و سوزن که اکو بالایی دارد بهتر نمایان می‌شود.

موارد دیگری نیز در شفافیت سوزن نقش دارند، مثل عمق سوزن و اریب بودن آن ولی قطر سوزن ارزش کمتری دارد. هنگامی که پرتوهای سونوگرافی  به صورت 90 درجه به سوزن برخورد نمی‌کنند، سوزن با شفافیت کمتر و هیپواکو به نظر می‌رسد. بنابراین برای بهتر دیدن سوزن باید پرتوهای سونوگرافی  به صورت عمود به آن تابیده شود. وارد کردن سوزن در بافت‌های عمیق‌تر باعث می‌شود سوزن به صورت مایل قرار گرفته و در نتیجه مشاهده آن مشکل‌تر می‌شود.

تزریق داخل بافت‌هایی که بیش از حد سطحی می‌باشند، مثل غلاف   تاندون و یاکیست‌ها مشکل می‌باشد. زیرا بافت زیر جلدی به اندازه کافی وجود ندارد که سوزن تزریق زیر پروب قرار بگیرد. این مشکل نیز به وسیله روش  stand off برطرف می‌شود. در این روش مقداری از ژل سونوگرافی  به صورت تپه روی پوست قرار گرفته و فضای زیر پروب را پر می‌کند. سپس سوزن تزریق وارد ژل شده و به طرف اندام    هدف می‌رود.

برای بهتر مشاهده کردن سوزن بهتر است پرتوهای سونوگرافی  به صورت عمود بر سوزن تابیده شود. این موضوع بسیار مهم‌تر از قطر سوزن است. به عنوان مثال یک سوزن با قطر 27 به خوبی سوزن با قطرهای بزرگ‌تر مشاهده می‌شود.

هر چند توصیه‌های کافی در زمینه استریل انجام دادن این روش ‌ها وجود ندارد ولی باید اقدامات لازم جهت کاهش ریسک عفونت انجام شود. پاکت‌های آماده‌ای وجود دارد که ژل سونوگرافی  استریل و کاورهای استریل پروب در آنها وجود دارد. هر چند پاکت‌ها باعث کاهش عفونت می‌شود، ولی بعضی بیماران با دیدن آنها تا حدودی دستپاچه می‌شوند. اگرچه برخی از تزریقات را می‌توان روی بیمار به صورت نشسته انجام داد، ولی بهتر است هنگام تزریق بیمار دراز کشیده باشد، چون اضطراب وی کمتر شده و واکنش‌های وازواگال کمتر خواهد شد. روش  درست آن است که پزشک پروب را در دست گرفته در حالی که دستش با پوست بیمار نیز در تماس باشد. به این وسیله نه تنها دست پزشک خسته نمی‌شود، بلکه فیدبک‌های بیمار را نیز دریافت می‌کند.

وجود یک دستیار هنگام تزریق واجب است. دستیار در مرتب کردن وسایل،‌ آماده کردن کاور پروب و تنظیم کردن پارامترهای سونوگرافی  کمک خواهد کرد.

تزریقات تحت هدایت سونوگرافی در حال حاضر در بخش طب فیزیکی و توانبخشی بیمارستان فیروزگر انجام می شود.

سطح مطلب:عمومی، کارشناسی، تخصصی و فوق تخصصی


مطالب مشابه :


ندول‌هاي تيروييد

پزشکی بالینی - ندول‌هاي تيروييد - کادر 2. چگونگي انجام آسپيراسيون با سوزن نازک




ده عاملی که باعث نا باروری در مردان میشود

گیاه درمانی دارالشفائ تبریز - ده عاملی که باعث نا باروری در مردان میشود - 09144080386-با22سال تجربه




تصویربرداری سونوگرافی ازپستانها

تصویربرداری پزشکی - تصویربرداری سونوگرافی ازپستانها - Medical Imaging - تصویربرداری پزشکی




تزریق کیست بکر

با استفاده از سونوگرافی کیست پشت زانو به صورت یک ساختمان هیپواکو که با مفصل زانو در ارتباط




تزریق تحت هدایت سونوگرافی

به صورت 90 درجه به سوزن برخورد نمی‌کنند، سوزن با شفافیت کمتر و هیپواکو به نظر می‌رسد.




برچسب :