روز شمار هفته اول جنگ تحميلي

روز شمار هفته اول جنگ تحميلي

3khordad.jpg
سی و یکم شهریور ۱۳۵۹
در ساعت 12 به وقت بغداد مركز فرماندهي جنگ در عراق دستور پرواز 192 بمب افكن و جنگنده را براي حمله به فرودگاه هاي ايران صادر كرد. بيست دقيقه بعد، صدام حسين در حالي كه يك چفيه قرمزرنگ به سر داشت و نوار فشنگ به دور كمر بسته بود ، وارد اتاق عمليات شد. عدنان خيرالله وزير دفاع عراق در گزارشي به او اعلام كرد: سرور من، جوانها بيست دقيقه قبل پرواز كردند.


صدام پاسخ داد: نيم ساعت بعد كمر ايران را خواهند شكست.

به اين ترتيب، با ورود هواپيماها به داخل مرزهاي ايران، جنگ هشت ساله آغاز شد. از ظهربه بعد، مراكز و پايگاه هاي هوايي ايران به طور غافلگيرانه اي مورد حمله قرار گرفتند كه عبارت بودند از:

اهواز: در ساعت 45/13 ميگ هاي عراقي باند فرودگاه، سيلو، ماكرويو و ... را بمباران كردند.

كرمانشاه: در ساعت 50/13 فرودگاه و حوالي آن بمباران شد.

بوشهر: در ساعت 55/13 ميگ هاي عراقي فرودگاه بوشهر را مورد حمله قرار دادند.

دزفول: در ساعت 14 باند پايگاه چهارم شكاري بمباران شد.

تهران: در ساعت 20/14 چهار فروند ميگ عراقي به فرودگاه مهر آباد و پايگاه يك شكاري حمله كردند كه باند پايگاه و شش هواپيماي نظامي مورد اصابت بمب قرار گرفت.

سنندج: در ساعت 30/14 فرودگاه، سپاه و چند نقطه از شهر بمباران شد.

همدان: هواپيماهاي عراقي، پايگاه هوايي نوژه را بمباران كردند كه به قسمتي از باند و انبار خساراتي وارد شد.

تبريز: پايگاه شكاري، پالايشگاه و نيروگاه برق تبريز بمباران شد.

اصفهان: كوه هاي اطراف ذوب آهن اصفهان توسط هواپيماهاي عراقي بمباران شد.

نيروهاي دشمن كه در پشت مرزها آماده شده بودند از عصر اين روز حمله خود را به ايران آغاز كردند. بعد از ظهر حجم وسيع آتش دشمن بر روي شهر خرمشهر شروع شد و بسياري از مردم را به خاك و خون كشيد. گزارش ها حاكي است كه همه پاسگاه هاي مرزي زير آتش عراق قرار گرفته و درخواست كمك از تمامي نقاط مرزي به مراكز نظامي بالاتر ارسال شده است.

آيت الله خامنه اي نماينده امام در ارتش در پيام راديويي اعلام كرد: دولت دست نشانده و مزدور عراق تجاوز هوايي را به حريم جمهوري اسلامي ايران آغازكرد و به چند پايگاه هوايي حمله نموده است. ما تاكنون نخواسته بوديم حمله كنيم اما ارتش جمهوري اسلامي تجاوز اين بعثي هاي دست نشانده را تحمل نمي كند و درس تلخي به صدام خواهد داد.

1 مهر

در پي حمله هوايي دشمن در 31 شهريور، نيروي هوايي ايران بزرگ ترين عمليات هوايي خود را عليه عراق انجام داد. آيت الله خامنه اي، نماينده امام در شوراي عالي دفاع، صبح اين روز ضمن گزارشي به مجلس اظهار داشت نيروهاي هوايي ارتش جمهوري اسلامي ايران از صبح حدود پانزده مركز مهم نظامي عراق، از جمله جنوب بغداد و شهر موصل را هدف قرار داد.

در اين عمليات 140 هواپيما مأموريت داشتند كه تقريباً همگي به سلامت بر گشته اند و از چند فروند اطلاعي در دست نيست. از بعد از ظهر 31 شهريور كه حملات هوايي عراق شروع شد تا نيمه شب 10 ميگ عراقي سرنگون شد و يك فانتوم از ايران آسيب ديد و برنگشت. يكي، دو ساعت بعد از حمله عراقي ها، حملات هوايي ايران شروع شد. در دومين روز حمله، دشمن پيشروي در خاك ايران را آغاز كرد. لشگر 92 زرهي اهواز گزارش داد: حدود 200 تانك عراقي از شلمچه عبور كرد و به 6 كيلومتري خرمشهر رسيد. شهر زير آتش شديد قراردارد، به طوري كه حدود 100 نفر شهيد و مجروح شده اند.

استاندار ايلام و سپاه غرب كشور نيز گزارش دادند: درگيري هايي كه از 6 صبح در طول مرز موسيان تا دهلران و مهران آغاز شده ، ادامه دارد و دشمن با واحدهاي زرهي و پشتيباني هوايي، مواضعِ ايران را گلوله باران مي كند. پاسگاه هاي محور موسيان و پاسگاه هاي بهرام آباد، گمرك، فرخ آباد، و آب زيادي در محاصره قرار گرفته كه امكان سقوط آن ها مي رود. ساعت 45/7 دقيقه صبح فرمانده گروهان ژاندارمري سومار اعلام مي كند كه بخش سومار و گروهان ژاندارمري در محاصره دشمن است. در ساعت 10 صبح سقوط سومار توسط سپاه غرب كشور تأييد مي شود.

حدود ظهر همين روز دشمن تلاش خود را براي تصرف نفت شهر تشديد مي كند و با تصرف پاسگاه گمرك نو، تانك هايش از روي جاده به سمت شهر حركت مي كند.

ارتش جمهوري اسلامي ايران اعلام كرد: به كليه كشتي هاي تجاري در اروندرود و آب هاي مجاور كه دشمن از آن ها به عنوان استتار و حفاظ استفاده مي كند، اعلام مي گردد كه بلافاصله منطقه را ترك نمايند. كشتي هايي كه در منطقه غير ممنوعه خليج فارس و درياي عمان تردد مي نمايند موظفند بر مبناي موازين بين المللي پرچم مليت خود را برافرازند و به سئوالات يگان هاي درياي جمهوري اسلامي ايران پاسخ صحيح دهند. چنانچه محموله هاي متعلق به عراق از هر بندري در خليج فارس حمل شود، ايران مسووليتي در قبال كشتي و بندر مربوطه نخواهد داشت.

ارتش عراق در بيانيه شماره 8 خود اعلام كرد: نيروهاي مسلح ما در اين روز تسلط بر محدوده سومار، سقوط بخش سومار و شهر قصرشيرين را مژده مي دهند. ارتش ما از هر طرف اين مناطق را در محاصره دارد. شهر محمره (خرمشهر) و آبادان را از يكديگر جدا ساخته و واحدهاي ايراني در محاصره هستند.

امام خميني به مناسبت آغاز سال تحصيلي جديد طي سخناني اعلام كرد: گمان نكند ملت ما، كه دولت ايران و ارتش ايران عاجز از اين است كه جواب به اين ها (عراقي ها) بدهد. هر وقت مقتضي بشود من پيامي به ملت خواهم داد و به صدام حسين و امثال او نشان خواهم داد كه اين هااين اذناب آمريكا قابل ذكر نيستند – ملت ما نبايد خيال بكند كه جنگي شروع شده است و حالا فرض كنيد كه دست و پاي خود را گم كنيم، نه، اين حرف ها نيست، يك چيزي آوردند و يك بمبي اين جا انداختند و فرار كردند، رفتند، يك دزدي آمده سنگي انداخته و فرار كرده است.

2 مهر

گزارش ها از جنوب كشور حاكي است كه تانك هاي عراقي در حال پيشروي در خاك ايران هستند از مردم خرمشهر خواسته شده تا در شهر سنگر بسازند و پشت انبارهاي عمومي صف آرايي كنند در پي سقوط پاسگاه طلاييه، تلاش دشمن براي رسيدن به جاده اهواز – خرمشهر ادامه يافت.

حدود ظهر اين تلاش دشمن منجر به سقوط منطقه كوشك شد. شهرباني آبادان اعلام كرد: با توجه به بمباران و آتش مداوم روي آبادان، زندانيان شهر با هجوم به درهاي خروجي و شكستن آن ها فرار كردند كه با تلاش مأمورين عده اي از آن ها دستگير شدند. در جبهه مياني نيز نبرد ادامه يافت.

سپاه غرب اعلام كرد: پس از بمباران هوايي شهر مهران، دشمن در ساعت 30/10 پيشروي كرد. مهران از زمين وهوا مورد هجوم واقع شد و بي سيم ستاد دستور عقب نشيني را صادر كرد تانك هاي عراقي به شهر نزديك شدند و مهران تصرف گرديد. هنوز از سرنوشت برادران پاسدار اطلاعي در دست نيست. در نفت شهر درگيري ادامه يافت و دشمن محاصره آن را تنگ تر كرد و بعد از ظهر شهر سقوط كرد. محاصره شهر قصر شيرين نيز كامل شد و پاسگاه هاي مرزي به تصرف عراقي ها در آمد. آب و برق شهر قطع شده است. تعداد تانك هاي عراقي 120 تا 200 دستگاه برآورد شد. خبر ديگر حاكي است كه 4 پاسدار در بين راه سر پل ذهاب و قصر شيرين توسط عراقي ها سر بريده شدند.

ارتش جمهوري اسلامي در اطلاعيه شماره 39 خود اعلام كرد كه دولت عراق حملات هوايي و آتش توپخانه اي خود را متوجه منابع حياتي و اماكن مسكوني ما نموده و به ندرت حملات خود را متوجه تأسيسات نظامي ما مي نمايد.

ميگ هاي عراقي به دزفول، تبريز، كرمانشاه و تأسيسات نفتي آبادان و اسكله ها ي خرمشهر و بندر امام خميني حمله كردند. طي شب گذشته و امروز 33 فروند هواپيماي ميگ و سوخوي دشمن توسط آتشبارهاي خودي سرنگون گرديدند.

ارتش عراق اعلام كرد: پس از كوشش هاي بي نتيجه دشمن براي دفاع از شهر مهران نيروهاي ما اين شهر را تصرف كردند و به نيروهاي دشمن خسارات مادي و انساني وارد شد. ما نيروهاي باقي مانده و محاصره شده دشمن را به تسليم دعوت مي كنيم تا جان خود را حفظ كنند.

راديو كلن در تفسير خبري خود گفت: اگر قصد عراق سرنگوني رژيم آيت الله خميني باشد، اين قصد خيالي بيش نيست زيرا ارتش مجهز و منضبط عراق مي بايست قسمت هاي چشمگيري را تحت كنترل در آورد. ولي طبق نظر كارشناسان توانايي نظامي عراق آن اندازه نيست كه اين هدف تحقيق يابد. از سوي ديگر رژيم اسلامي بايد از داخل ساقط شود نه از خارج.

3 مهر

در جبهه جنوبي پيشروي عراق ادامه دارد. با روشنايي هوا، 50 تانك تا 7 كليومتري خرمشهر جلو آمدند ودر حوالي ظهر به پليس راه خرمشهر مي رسند اكثر مردم خرمشهر مجبور به تخليه شهر شده اند ولي نيروهاي مردمي و نظامي به مقاومت ادامه مي دهند. سپاه پاسداران در ساعت 10 شب گزارش مي دهد: وضعيت خرمشهر خوب نيست. به توپخانه و زرهي نياز شديد است.

خرمشهر از دو طرف در محاصره نيروها ي بعثي است. آن ها از راه شلمچه تا 40 كيلومتري آمده است. از راه شمال هم به 4-5 كيلومتري رسيده اند، نياز به كمك فوري است.

تعداد شهداي روز گذشته آبادان 200 نفر و تعداد مجروحين بسيار زياد اعلام مي شود، آب و برق شهر قطع شده و آن هايي كه هنوز از شهر خارج نشده اند در وضع بدي به سر مي برند.

طبق خبرهاي ديگر شهر بستان در حال سقوط است.

در جبهه مياني، در محور مهران، ارتش 40 كيلومتر به طرف دهلران عقب نشسته است. مردم ايلام بسيج شده اند و در كوه هاي اطراف مشغول سنگربندي هستند.

شهر قصر شيرين در محاصره كامل است. مسوولين و فرماندهان نظامي مكرراً سقوط قصر شيرين را هشدار داده و تقاضاي كمك مي كنند.

سپاه غرب كشور اعلام كرد:

نيروهاي مهاجم در ساعت 6 بعد از ظهر وارد قصر شيرين شده اند و مقر سپاه و راديو تلويزيون را تصرف كرده اند. هم چنين امروز شهرهاي بوشهر، اميديه، آغاجاري، آبادان، اهواز، مسجد سليمان، دزفول، كرمانشاه، اروميه و تبريز مورد حمله هواپيماهاي عراقي قرار گرفت. راديو لندن به نقل از خبرنگار خود از بغداد گزارش داد: در سحرگاه امروز هواپيماهاي ايران به بغداد حمله كردند و ساعتي بعد موج حمله ديگري آغاز شد و هواپيماي ايران در ارتفاع كم بر فراز شهر پرواز كردند. عراق مدعي است صبح امروز سه فانتوم ايران را سرنگون كرده و لي كارمندان سفارت انگليس در بغداد كه شاهد جريان بودند، مي گويند عراقي ها نتوانستند هواپيماها را سرنگون كنند.

طارق عزيز معاون رييس جمهور عراق در پاريس گفت: ايران مواد قرارداد الجزاير را كه به نفع عراق بود، نقض كرده و حقوق مشروع عراق را ناديده گرفته است، بنابر اين ما مجبور شديم سرزمين هاي خود را با قدرت آزاد و حاكميت كامل عراق را بر شط العرب بر قرار و قرارداد 1975 را لغو كنيم. ما به شرطي آماده مذاكره هستيم كه دولت ايران به حاكميت ما بر شط العرب و سرزمين هايي را كه چند روز پيش آزاد ساخته ايم، احترام بگذارد.

4 مهر

در ساعت 44/2 دقيقه بامداد سپاه پاسداران گزارش داد: 200 تانك عراقي در مرز خرمشهر آماده ورود به شهر و اشغال آن هستند. توان خودي در مقابل دشمن فقط حدود 200 نفر مسلح به ژ - 3 است. برادران سپاه به منظور ايجاد تأخير در ورود نيروهاي دشمن پل نو را منهدم كردند. محور بستان نيز دشمن به پيشروي خود ادامه مي دهد. نيروهاي خودي براي جلوگيري از نفوذ دشمن به بستان، پل ورودي را منفجر كرده اند.

در ساعت 30/22 سپاه پاسداران گزارش داد:

نيروهاي مهاجم به 20 كيلومتري اهواز رسيده اند و نيروهاي خودي در حال عقب نشيني هستند، عراقي ها از طرف دشت آزادگان به حميديه رسيده اند.نزديك است كه پادگان حميديه را تصرف كنند. آن ها توسط تانك ها و سلاح ها ي سنگين پشتيباني مي شوند.

در جبهه مياني نيز دشمن دست به محاصره شهر دهلران مي زند. سد كنجان چم پس از يك نبرد 5 ساعته ظهر اين روز به دست عراقي ها مي افتد. در ادامه حملات هوايي امروز شهرهاي تهران، بوشهر، آبادان، اهواز، دزفول، كرمانشاه، مهران، كاشان و قم توسط عراقي ها بمباران مي شود.

5 مهر

در محور جنوب اجراي آتش توپخانه و بمباران دشمن ادامه دارد. و در جبهه مياني، با آن كه 36 ساعت از ورود دشمن به قصر شيرين مي گذرد، مقاومت و جنگ تن به تن در بعضي از نقاط شهر ادامه دارد. در ساعت 3 بعد از ظهر ارتش اعلام كرد: دشمن با 200 تانك مشغول پيشروي به سوي گيلان غرب است. دشمن طرح ريزي كرده عمليات اشغال گيلان غرب تا ساعت 30/20 امروز پايان يابد. حملات هوايي عراقي ها به شهرهاي آبادان، خرمشهر، اهواز، مهران كرمانشاه، سنندج، مريوان، اسلام آباد، ادامه يافت. بر اثر بمباران چند روز اخير منطقه اسلام آباد 121 نفر كشته شده اند. ارتش امروز در15 اطلاعيه فعاليت هاي نيروهاي دريايي، هواي و زميني را به اطلاع مردم رساند. خبرگزاري آسوشيتدپرس گزارش داد: عراق ادعا كرد نيروهايش اهواز را تصرف كرده اند. در ششمين روز جنگ، ايران به حملات هوايي در سرتاسر مرز مبادرت كرد. ايران ادعاي عراق را در مورد سقوط اهواز دروغ بزرگ خواند. عراق روز پنجشنبه ادعا كرد خرمشهر را تصرف كرده، ولي ايران اين مطلب را انكار كرد. راديو لندن اعلام كرد: كارايي نيروي هوايي ايران بدون شك به مراتب بيشتر از حد انتظار برخي از ناظران بوده است. نيروي هوايي عراق موفق نشده به آساني از حملات نيروي هوايي ايران به هدف هاي عمده اقتصادي مانند مجموعه عظيم پتروشيمي بصره و تأسيسات نفتي شمال عراق جلوگيري كند.

6 مهر

آتش سوزي پالايشگاه آبادان همچنان ادامه دارد. سپاه خوزستان گزارش داد: نيروهاي عراقي از صبح امروز وارد روستاي دب هردان در 20 كيلومتري جنوب غربي اهواز شده اند. توپخانه و تانك هايشان را در اين روستا مستقر كرده اند و با اجراي آتش روي بخش جنوب غربي اهواز خسارت قابل توجهي به بار آورده اند. تعداد تانك هاي دشمن را در اين منطقه 50 تا 80 دستگاه ذكركرده اند. شهرباني سوسنگرد گزارش داد: نزديك ظهر حدود 200 تانك دشمن در 5 كيلومتري سوسنگرد پشت رودخانه كرخه در حال زدن پل بودند كه نيروهاي خودي آن ها را عقب راندند.

با نزديك شدن نيروهاي عراقي به انديمشك و دزفول، از سوي مسئولين نظامي منطقه نسبت به سقوط و دستيابي دشمن به دو منطقه مهم نظامي (پايگاه هوايي دزفول و پادگان دو كوهه ي انديمشك) و قطع جاده ارتباطي خوزستان هشدار داده شد. فرماندار دزفول اعلام كرد: تيپ زرهي دزفول تا كنون 3 بار مجبور به عقب نشيني شده و در حال حاضر، 4 تانك و يك قبضه توپ در اختيار دارد. در حالي كه دشمن حدود 100 تانك دراختيار دارد و توپخانه آن ها از توان بالايي برخوردار است. دشمن طي شب و روز گذشته شهرهاي بوشهر، خارك، دوگنبدان، آبادان، دزفول، كرمانشاه اسلام آباد و اروميه را بمباران كرد. ارتش جمهوري اسلامي در اطلاعيه شماره 80 خود اعلام كرد: برابر اطلاع رسيده رزمندگان دلير ارتش جمهوري اسلامي در بامداد امروز به ستون رزمي عراق در محور قصر شيرين - گيلان غرب حمله سنگيني كرده و تعداد زيادي از تانك هاي دشمن را نابود كردند.

در پي اين حملات مردم غيور گيلان غرب به پشتيباني برادران سرباز خود شتافته، ستون دشمن را قلع و قمع كردند.

http://www.sajed.ir/pe/content/view/4193/99/


مطالب مشابه :


شهدای ارامنه

مردم در قطعه شهداي ارمني تبريز به پرور در قطعه شهداي ارمني جنگ تحميلي در تهران به




پایگاه های شکاری نهاجا به نام اسطوره ها

پايگاه دوم شكاري واقع در تبريز است و اين پايگاه نقش بسزايي در جنگ تحميلي داشت و حدود 35%




در اين نمايشگاه سعي شده است از اقلام مختلف استفاده شود

فرهنگي هنري شهرداري تبريز در طول هشت سال جنگ تحميلي در جبهه هاي مختلف حق عليه




روز شمار هفته اول جنگ تحميلي

روز شمار هفته اول جنگ تحميلي در ساعت 12 به وقت بغداد مركز فرماندهي جنگ در عراق تبريز




نرم افزار چند رسانه اي سردارشهيد «احد مقيمي» منتشر شد

خاطرات آزاده اي كه در اسارت حافظ کل قرآن جنگ و گنج. شهدای




برگزاري سلسله نشست هاي واگوئي بيش از نيم قرن مبارزه حق عليه باطل

مسلمان قبل از انقلاب در تبريز جنگ در ايام جنگ تحميلي عراق بر عليه ايران




مديران موفق سخن مي گويند: آقاي يونس ژائله بنيانگزار شركت شيرين عسل

1341 در تبريز بدنيا آمده است ، دبيرستان را درتبريز گذرانده و با شروع جنگ تحميلي به جبهه




محمدكريم خان از حاكمان آتش‌‌بيگ

قاجار كه آن هنگام در تبريز مستقر بوده از حكومت در جبهه‌هاي جنگ تحميلي، در




دولت رجائي و جنگ تحميلي

آبادان و آسيب ديدن پالايشگاه هاي مهم ديگر مانند پالايشگاه تبريز در قبال جنگ تحميلي




برچسب :