اندرزی زیبا از امام رضا علیه السلام به روایت علامه قطب راوندی

زندگانی امام رضا علی السلام


بسم الله الرحمن الرحیم

قال الرضا علیه‏ السلام: کن محبا لآل محمد و ان کنت فاسقا و کن محبا لمحبیهم و ان کانوا فاسقین.

تصاویر زیباسازی - جدا کننده پست شخصی از اهالی «کرمند» - که یکی از روستاهای اصفهان بوده - به عنوان ساربان همراه امام رضا علیه‏السلام به خراسان آمد. او هنگام بازگشت نزد حضرت رفت و عرض کرد: یابن رسول الله، نوشته ‏ای با خط مبارک خود به من دهید تا آن را به عنوان تبرک نگه دارم.
امام رضا علیه‏ السلام حدیثی نوشت و به او داد:
کن محبا لآل محمد و ان کنت فاسقا و محبا لمحبیهم و ان کانوا فاسقین.
محب آل محمد علیهم‏السلام باش اگر چه گناهکار باشی، و دوستدار محبین آل محمد علیهم ‏السلام باش اگر چه گناهکار باشند.

قطب راوندی در قرن ششم می‏گوید: این نوشته‏ ی امام رضا علیه‏ السلام که به ساربان داد، اکنون نزد یکی از اهالی کرمند از روستاهای اطراف ما از اصفهان موجود است.



تصاویر زیباسازی - جدا کننده پست

یادداشت،حاشیه،نکته‏ دهکدهء کرمند کجاست؟

دانشمند بزرگ شیعه،قطب الدین راوندی ابو الحسین سعید بن هبة الله بن حسن متوفی 573 شارح نهج البلاغه را کتابی است در ادعیه بنام‏"سلوة الحزین‏"و مشهور به‏"دعوات راوندی‏"که در حرف دال و سین کتاب‏"الذریعة الی تصانیف الشیعة"یاد شده در موضع دوم اشتباها"نام مؤلف‏ "قطب الدین الحسین بن سعد..."چاپ شده است.

نسخه‏ ئی از این کتاب،چنانکه در ذریعه نیز بدان اشاره شده در کتابخانه عالم جلیل مرحوم‏ حاج سید محمد مشکات بیرجندی بوده که به کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران اهداء و در مجلد پنجم‏ فهرست آن کتابخانه(صفحه 1355)معرفی شده،و بسیار بجا و بموقع است که در طبع این کتاب شریف‏ و لو بصورت عکسی اقدام شود.

مرحوم علامه مجلسی مولانا محمد باقر بن محمد تقی(متوفی بسال یکهزار و یکصد و ده)نیز نسخه کتاب مذکور یعنی دعوات راوندی را داشته و در"بحار الانوار"خود از آن نقل کرده،و از جمله‏ در فصل 36 جلد 15 در ذیل مطلبی این عبارت را از آنجاآورده است:

"و الیه اشار الرضا علیه السلام:کن محبا"لآل محمد و ان کنت فاسقا"و محبا"لمحبیهم و ان کانوا فاسقین.و من شجون الحدیث ان هذا المکتوب هو الآن عند بعض اهل کرمند-قریة من نواحینا الی‏ اصفهان-ماهی و رقعته(و رأیته خ ل)ان رجلا"من اهلها کان جمالا"لمولانا ابی الحسن علیه السلام‏ عند توجهه الی خراسان فلما اراد الانصراف قال له:یا ابن رسول الله.شرفنی بشی‏ء"من خطک اتبرّک‏ به-و کان الرجل العاملة-فاعطاه ذلک المکتوب‏"پایان مطلب مهمی که علامه مجلسی از دعوات‏ راوندی نقل کرده است.

مرحوم حاج شیخ عباس قمی(قدس سره)هم عبارات فوق را در جلد اول کتاب گرامی خود "سفینه البحار"در ذیل عنوان(حب)و در کتاب نفیس دیگرش‏"فوائد رضویه‏"(ص 202)در احوال‏ قطب آورده و مرحو حاج ملا هاشم خراسانی رضوان الله علیه نیز در کتاب‏"منتخب التواریخ‏" صفحه 407 چاپ سنگی از نسخه اصل‏"فوائد رضویه‏"مطلب را نقل کرده است و در همه‏ جا نام‏ آن دهکده کرمند ضبط شده است،لکن در چاپ حروفی‏"منتخب التواریخ‏"که متأسفانه حق تصحیح‏ کتاب ادا نشده است،در این موضع(ص 601 کتابفروشی اسلامیه تهران 1337 شمسی)تحریف بزرگی واقع و کرمند را(کرون)چاپ کرده‏ اند،و اگرچه‏"کرون‏"از قرای غربی اصفهان است لکن ربطی بآن‏ قریه موردنظر که در بین راه راوند به اصفهان و طبعا"در سمت شرق اصفهان بوده ندارد:"قریة من‏ تواحینا الی اصفهان‏"و ظاهرا"تحریف مذکور به اغوای کسی واقع شده باشد که میخواسته است این‏ افتخار را نصیب اهل کرون نماید.

ا زمجله گرامی آینده خواهشمند است اولا"عبارت عربی را بدقت با نسخه"دعوات راوندی‏" موجود در کتابخانه مرکزی مطابقت و در صورت امکان صفحه موردنظر را در مجله گراور نمایند و ثانیا" در خصوص کلمه کرمند تحقیق فرمایند که آیا صحیح است یا تصحیفی در آن واقع شده و بالاخره اینکه‏ دهکده موردنظر در کجا واقع و اینک چه نام دارد،با تشکر.

سید محمد علی روضاتی

نظر مجله آینده.تبصره دانشمند متبحر قابل ‏دقت و توجه است و امیدست محمد تقی دانش‏ پژوه نسبت به‏ ارائه آنچه آقای روضاتی اشاره فرموده‏اند اقدام فرمایند.

ذکر"کرمند"در کتاب معتبر و قدیمی‏"ذکر اخبار اصبهان‏"از حافظ ابو نعیم اصفهانی آمده است‏ به چنین:"و بر ستاق قاسان قریة تسمی کرمند فیها معین یخرج منه ماء غزیر و یسقی منه زرع قرینه و شراب اهلها و مواشیهم منه و ما یفضل منه ینصب الی جدول فیتحول حجارة و کذلک بقریة فازه‏ من رستاق قهستان مکهف یقطر من قتله ماء فادا استقر فی الارض تحول حجرا.

اگر ضبط نسخ درست باشد،طبعا""کرمند"مرکب است از دو کلمهء کر+مند.

مند پسوندی است‏ که در نام عده‏ ای از آبادیها و اعلام جغرافیایی هست،از جمله در"کالمند"که منطقه بیابانی است‏ بین کاشان و اصفهان،میمند،بیارجمند،هومند و جز اینها.اما"کر"ظاهرا"به کاف فارسی است‏ یعنی‏"گر"که بمعنی کوه است و اگر چنین بوده باشد یعنی محلی کوهستانی و بیشتر آبادیهای میان‏ کاشان و اصفهان چنین وضعی دارد.

امروز در مشهد اردهال(اردهار)کاشان که به قالی‏شوران شهرت داردآبادی کوچکی به نام کرمه‏ هست(فرهنگ جغرافیایی،جلد 2 ص 232)و تاریخ کاشان ضرابی سه‏بار نامش مضبوط است(ص 9، 17،44)و علی الظاهر میان آنها ارتباطی نیست.تصاویر زیباسازی - جدا کننده پست

منبع:مجله "آینده" » سال هفتم، آذر و دی 1360 - شماره 9 و 10


مطالب مشابه :


درس مبانی گرافیک و مبانی رنگ

دانشگاه علامه قطب راوندی. سایت اســتاد




مختصری از زندگینامه پل رند گرافیست مشهور آمریکایی

اشتراک مطالب و اطلاعیه های گروه گرافیک دانشگاه راوندی دانشگاه علمـی دانشگاه علامه قطب




اندرزی زیبا از امام رضا علیه السلام به روایت علامه قطب راوندی

اندرزی زیبا از امام رضا علیه السلام به روایت علامه قطب راوندی. قطب راوندی دانشگاه تهران




چهرهای معاصر (دکتر محسن قاسمپور)

سه کرامت از علامه قطب الدین راوندی پس از آن در رشته الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران




حضور نامزدهای انتخاباتی راوند در ائتلافهای پنجگانه کاشان

(دکترای پاتولوژی از کانادا و آمریکا و استاد دانشگاه تهران و علامه قطب الدین راوندی.




قطب راوندی و تلخیص تفسیری کرامی (حسن انصاری)

نیز باز مدخل اللباب فی‏ فضل آیة‏الکرسی را عنوان کرده و آن‏را از قطب راوندی می‏داند.




به بهانه اتحاد خجسته راوند و خزاق

حجت الاسلام شیخ حسین هاشمزاده راوندی را از دانشگاه كمبريج علامه قطب الدین راوندی.




سید ابو الرضای راوندی اولین شارح نهج البلاغه

سید ابو الرضای راوندی علامه امینی 81 اخیراً كه منهاج البراعه قطب الدین راوندی توسط




مهدی حبیبی طراح گرافیک/ عضو پلتونیوم

• کارشناسی، رشته نقاشی، دانشگاه هنر کاربردی علامه قطب راوندی، مرکز آموزش




آموزش زبان فرانسوی در ایران

ی کیش، قطب راوندی نیز بیشتر دانشگاه ها در بهشتی، علامه طباطبایی و دانشگاه آزاد




برچسب :